Jump to content

HOA+

Члан
 • Број садржаја

  48
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Последњи трофеј

HOA+ је имао/ла садржај са највише реакција!

О HOA+

 • Ранг
  Напише по коју

Скорашњи посетиоци профила

179 посетилаца

Расположење

 • срећно
 • Тренутно се осећам срећно
 1. Не знам да ли било ко верује да иза ове Душице, Психуле, Цице маце или како већ буде стоји било ко други сем Андреја Јефтића или Вукашина М? Нови декан треба да тражи психо вештачење способности тих личности који су из дана у дан писали чланке у Блицу и Данасу? Где је сад Жељка Ј или Јелена Тасић? Зашто сад немају чланке о Спц? Зато што господа професори из Карабурме сад немају мотивацију да било шта пишу јер њих Црква ни не занима, занимају их само катедре на које су најахали, без заслуга јер су обични медиокритети и нико и ништа, па су их по сваку цену морали да бране.
 2. @Aristarh ствари нису баш тако црно беле. Наша црква у Америци правно постоји од 1956. Тад није било пуномоћи из Бг или таквих ствари и није основана као класична Црква, него више удружење грађана или нека корпорација. Она је формално право независна у односу на Београд, али духовно није. неки општински ћато у Илиноису се није много обазирао на пуномоћи и детаље има ли неко овлаштење духовне власти кад се Добријевић појавио са жељом да промени име свом удружењу грађана. поента је да су име и статут променили давно пре 2018., да су мислили да га на брзину легализују преко Сабора у Бг, али су ухваћени на злоделу.шта им је то требало знају само њих тројица и њихова клика. Све шта се десило након тога је само вађење из проблема у који су упали.
 3. Како не знаш да ли је тачно, прочитај саопштење. У саопштењу јасно пише да је Централни савет још увек чека одлуку о сазивању Сабора. Имају информацију од својих епископа да ће Сабор бити сазван, али Сабор није сазван.
 4. Питања су сасвим јасна и конкретна 1) Ко је променио име још пре две године? Зашто? С чијим допуштењем? С којим разлогом? 2) Ко је крив што је Устав “усвојен” без дозволе Сабора и Синода у Бг? 3) Ко је крив што се у Уству не помиње Спц и Патријарх у Београду? 4) Шта тачно значи Максимово саопштење да ће он да саслужује са свима са којима је до сада саслуживао, без обзира на став Сабора у Београду? Да ли то значи ако Спц прекине општење са турским патријархом Вартоломејем да се то не односи на Максима?
 5. Ако нешто хоћеш да не урадиш направи Комисију. Састао се Савет епископа да информише неки Централни савет, да ће можда крајем фебруара бити сазван Сабор. Ни речи о томе које су то неке одлуке из Бг, о чему су итд. Неко из Синода мора да оде на тај још несазвани Сабор, ако га и буде, и подржи наше људе тамо, да слободно донесу одлуке, а не под притиском тројице проблематичара, да се доносе неке полујасне одлуке или прави смоквино лишће за срамоту коју су нанели. Добријећ отворено говори да је Синод глуп и ништа није схватио, али ће им он уз помоћ својих полуга моћи објаснити. није ми само јасно ко ће и за кад сазвати тај црквено народни сабор
 6. Ма може теологија да буде слободна од Цркве, али не можеш онда да очекујеш да те Црква плаћа, даје ти простор, шаље своје богослове итд. У томе је самоубиство његово и слепило. То су као они мужеви силеџије, који истуку жену, па онда говоре реци да ме волиш и врати ми се. Овде је испао проблем, што је углед Синода и Цркве у целини, нападан и свакодневно понижаван, а резултат се знао од првог дана. Црква не може да трпи такве људе у својим редовима.
 7. Game over. Сад коначно може Православни богословски факултет да се врати у редовно стање. Кубат је показао да је камиказа, темпирани безвезни интервју у коме позива на убиство факултета. Ко нормалан може да предложи оснивање још једног факултета само за попове, кад и овај овакав кубури са студентима, и мало треба да буде укинут и уклопљен као само једно оделеље Филозофског факултета. Што би Патријаршија давала ону зграду неким згубиданима, који нападају Синод и Сабор, и имају небулозне идеје, уче студенте свакаквим терористичким глупостима, па онда они иду по Цркви нападају епископе свештенике и вернике да не знају ништа, не знају да служе, не знају кад се пости итд, нико ништа не зна, само на Карабурми све знају? Као такве, све их је Буловић и довео и штитио, иако нико од епископа није био задовољан са њима. Само потпун прелесник и дебил је у таквој ситуацији могао од Буловића и Порфирија да направи непријатеље. Ако постоји Нобелова награда за дебилност и недостатак предвиђања треба да је добију ови Максимијанци. Цркви би било исплативије да од оне зграде направи Air BnB па да издаје и узме неку лову, него да финансира Кубата. Хтели су хлеба преко погаче. Нико их није дирао деценијама, лупали су глупости, заносили се неким нивоом и наводном научношћу, имали супер плате, никакве резултате. Сад прозивају Буловића и Порифрија како немају књиге. Па какве књиге има Перишић? Где су књиге Игија Мидића? Која је оригинална идеја Максимова? Битно је да је успостављен поредак, сад би нова власт морала да поради на елиминацији Андреја Ј, Вукашина М и осталих који нису никакви теолози и немају књиге нити идеје, али су зато добар део своје каријере посветили писању чланака и текстова по Блицу и Данасу.
 8. Искрено речено жао ми је што је Факултет на Карабурми завршио као жртва амбиција и болесне психологије једног човека - конкретно Перишића и Шијаковића. Они су организатори целе драме у својим болесним амбицијама. Максим који је глава хоботинице је само полудели фанатик који је инспирисао људе на побуну и оцеубиство, тако што их је хушкао на Патријарха и Синод. Иако су се клели у науку и Универзитет, никоме није било стало до тога, само лични интерес и амбиције. Нису поштовали огромну слободу коју су имали, академску и научну, коју им је Синод и Сабор дао, потпуно дебилно су направили непријатеље од два једина човека који су их штитили Порфирија и Иринеја Бачког. Иринеј их је све довео тамо, сад ће их све раселити као Јевреје. Сад је дошло време да се плати цена "погибли" Занима ме само колико ће још људи морати да страда, колико ће се каријера прекинути само да би Богољуб Шијаковић примао три плате на три факултета и Перишић био професор и после пензије? Мислим да Максим не види да је и он жртва, Игнатије исто, Вукашин М, Андреј Ј, Марко Вилотић итд..
 9. Изгледа да се Руси спремају за дугорочни раскол. Решење није ни близу јер обе стране добијају, за сад. Руси су добили Западноевропски егзаргахт, неки дан Институт Светог Сергија у Паризу, оснивају епархије по свету, полако али сигурно иду својим путем итд. Истовремено, грчке тетке се диве и једна другој ласкају, увлаче се Турском патријарху невиђено до сад, Цариград реда признања и похвале свога безакоња. Вероватно ће ускоро да добије и Гурзију и Албанију или чак и Румунију, на својој страни. Руси су у свему томе бахати и игноришу "већину" Православних цркава јер оне све могу да стану у једно предграђе Москве. Они су империја, навикли су да живе у изолацији. 1439. су исто већина Православних цркава признале Флорентинску унију, Руси су одговорили избацивањем Грка из Русије, као што је сад избачен Александринац. Мени је проблем шта ће бити са нама. Да ли ћемо ми моћи да издржимо у седењу на две столице? Теолошки и канонски сад по први пут имамо довољно знања и народа освештеног, да неко саслуживање са Украјинским секташима и онима који су упрљани са њима не долази у обзир. Ипак, ми нисмо империја као Руси, не можемо себи дозволити изолацију на такав начин. Истовремено, и Грци и Руси се благо почињу просититуисати са неправославнима, Грци са католицима, кокетују опасно, а Руси гурају причу са монофизитима у Јерменији и Египту. Било би дивно кад бисмо остали у јединству са свима, па онда ми као сазвали неки сабор помирења. Грци се опасно боје да ће на крају приче Руска црква изаћи као Ватикан, una sancta ecclesia која има јурисдикцију по целом свету, и прави своје храмове паралелно свуда, по Африци, Азији, Америци итд. А биће вероватно и по историјским територијама Турска, Грчка Балкан итд. То кад Руси направе, више их нико никад неће моћи избацити. Поред овог успеха на обе стране, имамо и благу нервозу у даљој перспективи. Украјина је сад замрзнута, сукоби су прекинути, нема више отимања храмова, народ је остао како је и био, ко је био расколник, остао је расклоник, а ко је био православан, и сад је уз Онуфрија. То је Вартоломеју велик пораз психолошки, на страну то што га је Филарет израдио за лову. Епифаије треба сваке године да да 28 милиона евра, а нема их јер нема народа, нема помоћи државе, а Филарет још држи касу, и не пада му напамет да плаћа Вартоломеју било шта. Код Руса је такође нервоза јер Алфејев није добро урадио посао, све процене су биле лоше. Око признања, око потеза Цариграда, тако да су Руси сад несигурни и није им јасно какве потезе треба да повлаче. Вероватно трају стални преговори тајни са Вартоломејем, али решења не може да буде.
 10. Сасвим је јасно да у нашем Сабору не седе увек најмудрији међу нама. Убеђен сам да је Амфилохије од првог дана ишао на два колосека, са једне стране ка Патријаршијском трону у БГ, а са друге стране, за сваки случај, припреме за аутокефалију, зато имамо све те изјаве које се могу дефинисати као биполарни поремећај, а заправо су лицемерне. Данас је већ несумњиво утврђена чињеница да је пријатељ са Милом, и да је потпомогао независност, тако што је ћутао. То је истина, коју нико више не оспорава. Из тог периода је и његова титула архиепископа (одлучена Сабором), а форумулисана Синодом. Наш Сабор има барем 100 одлука које никад нису заживеле и не поштују се. Од обавезног крштења погружавањем и катихеза, па све до ево викарног егзарха у Пећи. Сигуран сам да су већина архијереја ако су и гласали за ту титулу, то посматрали не секташко-аутономашки, као што сад почиње да се назире, него као део Амфилохијеве посебне психологије. Сваком одраслом човеку, све те Амфилохијеве егзибиције су годинама изгледале као они вицеви и стереотипи о Црногорцима који пребацују ордење са пиџаме на сако ујутру, међутим сад смо дотерали цара до дувара. Сабор му је испуњавао сваку жељу јер је он доминирао Сабором, јер су му Павле и Бачки и Сава Шумад попуштали. Бојим се да ћемо да горко плаћамо то попуштање, као малом размаженом детету, хоћу да сам скадарски, хоћу да сам егзарх, хоћу да сам архиепископ, хоћу белу пану итд. Сад би радо и аутономију, а вероватно и аутокефалију. Амфилохије је успео да увери Црногорце да је он заиста некакав архиепископ. У перцепцији остатка Цркве, он то није.
 11. Таман сам помислио да се врела јесен 2019. полако хлади, кад оно "Психијатрија и даље навија." Да ли неко има неку информацију какве ће санкције бити за америчке мускетаре, или ће се провући?
 12. Мислим да су ствари коначно кренуле правим путем, поставља се на здраве ноге однос Универзитета и Факултета, Епископи Американци схватају да нема мрдања и да се не може на јуриш мењати Устав, да не кажем курвањски. Сад је само питање да ли ће виновници пуча остати некажњени и на граничним линијама где при следежој турбуленцији поново могу отпасти од центрипеталних сила и тежити неким егзибицијама. Битно је да систем функционише. Ипак би можда превентивно требало разместити нове епископе, Максима ставити негде другде, где би му сам народ разбио главу ако би покушао оно што покушава у Западној Америци. Исто и Добријевића. Ови са факултета су пукли и онако и више нису битни чак ни Блицу ни Данасу. Нек је Патријарх жив и здрав, све ће доћи на своје.
 13. Не мислим да је питање Цркве небитно Американцима. СПЦ су већ означили као непријатеља на Балкану, Русија је одавно означена, односно Руска црква. Кондолиза Рајс не знам да ли је се сећаш, она је имала докторат о Руској цркви и говорила како мрзи византијску препреденост Руса. Грчки епископи и остали се свакодневно сусрећу са Америчким Амбасадорима итд. Мислим да СПЦ под хитно мора да се скине са Америчког радара, мислим да нема потребе за тим, да се СПЦ компатибилно слаже са Америма по главним питањима. Треба мало гледати међународне конференције као је СПЦ заједно са РПЦ означена као генератор зла, неко ко промовише насиље према мањинама итд. То нама не треба и морамо се под хитно решити тог баласта. Амфилохије редовно наваљује НАТО целој СПЦ на леђа, док он у ЦГ ужива мирно и нико га не дира јер је под НАТО кишобраном. Џендер права и геј права су искључиво НАТО прича, а зна се ко је СПЦ увукао у те теме, а онда он преко ноћи на сва звона удара како он крсти транс дечка. Али то ће тек историја показати, ко је за кога радио. Међутим, овде је друга тема, треба се вратити на тему коју је поп Зоран поставио.
 14. Не знам, не мислим да ни Максим ни Добријевић имају било какву стратегију, мислим да се ради о обичној и најфундаменталнијој глупости. И наравно лојалности држави у којој живе. Мени је сасвим ок да воле и буду лојални својој држави, али ми није ок, да нас све остале терају да будемо лојални политици њихове државе. Та варијанта да су Словени већина па би Православно Папство било као нека словенска институција то је само мокри сан. Католицима је требало 800 година да изаберу Швабу, а 2000 година да изаберу неког из Аргентине иако је одавно број католика тамо већи него било где. Грци су показали своју логику у Јерусалиму и Александрији, и ево сад су Грка поставили да се брине за украјинску дијаспору у Грчкој. Шта су нама радили Фанариоти 200 год може се читати.. Тако да у неки позитиван помак може да верује само наиван.. У осталом не би све цркве ни тражиле аутокефалије да су Грци били имало нормални. Види само шта дан данас раде по Африци.
 15. Вартоломеј је тиранин, не толерише другачије мишљење ни две секунде. Јова Гечу је изгурао само јер му је рекао да ће у Украјини направити глупост, терао је људе да потписују празне папире на којима је он касније докуцавао оставке итд. Димитрије Амерички је смењен јер је само рекао реч аутокефалија, и позвао се на њихов Амерички црквени Устав по коме они предлажу кандидате за архиепископа Фанару, па се од предложених бира. Наравно од тога није било ништа јер су им послали Елпидофора, да буду сигурни наредних 40 година. Нама сад Максим и Добријевић покушавају то исто да протуре у свом измењеном Уставу за САД. Моје питање је колико дуго би Максим био владика да му је Вартоломеј патријарх и да се усудио толико пута да пркоси и толико пута да вуче Патријарха и Синод за нос? Мој одговор је био би рашчињен 2016 одмах након Крита.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...