Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Млађи Катон

Члан
 • Број садржаја

  14
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Млађи Катон је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу   
  Добро, ти си бистар момак. Зезнуо те у старту ђаво. Само уживај.
  Не могу да тражим, тамо где си ме поредио са овим видовитим Зоркама и сл, па Борком из Вучака, која је анатемисана од Игњатија (ја био мирођија и у тој чорби), али је мисао била јасна па да узимам паре за молитве. 
  Узимам паре за требе као и сваки други поп. Не могу да водим помоћника и идем 10 км, проведем пола дана и да не наплатим. Немам плату, тако да то особа мора да плати, али никоме не узимам душу. Десило се да сам и за покојника дао кад је специфична ситуација. Не знам да ли се то теби икад десило, или имаш змиче у џепу? Код мене је широка демократија. 
  Само један једини пут ми се десило да сам узео паре за молитву за здравље. Једна жена у Америци, моја земљакиња, имала је рак на плућима. Молила је моје заступништво. Помињао сам је као што помињем и друге особе, док ходам, док седим, али ми је она била специфична. Отишла је на истраживање, рекли су јој да нема више рака! Жена ме је молила да јој дам адресу да ми пошаље неки динар, јер није могла а да ми не заблагодари. Пристао сам због ње. То је био један једини случај. Памтим га јер је и специфичан, зато што је рак плућа зло од кога се не спашава. Ето, ова се спасила. Жива, хвала Богу, и данас. 
  Лакши су случајеви леукемије. Тако причестих једно дете без длаке (хемотерапија била) у Београду, оздрави после 7 дана. У Смедереву прочитах једној баби што је рак плућа изједао изнутра и отвориле јој се напред ране, да умре, она оде, а онда сам унуку од њене сестре читао молитве, дечак, да оздрави од леукемије. Исто га причестио и дете живо. Никоме од њих нисам узео паре. Помињем ове давне случаје, јер сам затрпан свакодневно са новима. Не бих вас лагао, али мени свакодневно људи пишу за молитве или се захваљују. Какве бих користи имао да вас лажем? Немам никакве плате, нити сам ово претворио у бизнис. Бесребреник сам. Сад ћете ти и Рођа да ме черечите, како се ја то проглашавам бесребреником!? Са друге стране, немам никакве нарцистичке гратификације, јер ми је ваше мишљење небитно. Ја сам у миру са мојим Господом. Уживам свакодневно са њиме и дишем са њиме. То је невероватна лепота. Ви пак не знате шта пропуштате. Губите време. Жедна је душа моја Господа, а молим се стално за вас. Да вас просветли, приведе себи. Заиста се распала душа моја за вас, и не знам колико пута сам се молио Господу да ако вас не погледа ни мене не узме себи. Исплакао сам очи...       
 2. Оплаках :))
  Млађи Катон је реаговао/ла на Orthophill у СПУТЊИК: СПЦ донела одлуку: Обновити дијалог са македонском црквом   
  А што фали комуњарима? Да су ваљали ваши ројалисти, комуњари не би постојали.
 3. Волим
  Млађи Катон је реаговао/ла на Марина Савковић у Раскиди - грех или слобода избора?   
  Снијег пада на бехар, на воће
  нека љуби ко год кога хоће

  Ако неће, нек се не намеће
  од намета нема селамета

   
 4. Свиђа ми се
  Млађи Катон got a reaction from Срђан Шијакињић in Хришћанска фразеологија   
  Зар само то потенцирање не показује претенциозност? 
  Просто је - не можеш на све да говориш "опрости". Види се кад треба, а кад је исфолирано. То је плод сујете и за мене је ово неспорно. Сва та стремљења ка некој скромности која није реална се лако примећују и обично сам имао лоша искуства са тим "преподобницима". 
  "Душо моја", "срце моје", "брате у Христу"... Добро, доста са овим! Не треба претеривати, јер ће се тежина "излизати". 

  На крају крајева, и сромност може врло лако да буде сујетна, лажна, перверзна и изопачена. Тога се треба плашити. Често се користи као параван. 

  Да резимирамо - уживо је врло лако проценити, по ситуацији, а на чету игноришем такве делове порука, јер се фокусирам на суштину (ако ми нешто "шкрипи", онда се позиван на ове "преподобне" делове текста да боље протумачим и обично им не служе на част). 
 5. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Jace Jerimoth у Хришћанска фразеологија   
  Кад се то каже, колико ми је познато, обично се то ради без оног закључка "али не како ја хоћу него како Ти". То је бар неко моје искуство. Сигурно да има разних варијација.
 6. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Bokisd у Хришћанска фразеологија   
  U principu sam izneo svoj stav i mislim da ipak moramo da budemo oprezni u tom nekom ispitivanju sta se nalazi iza reci i frazeologije bilo koga ...  recimo, kad sljakam i idem na teren i kada dodjem u goste nekome lepo mi je da cujem, pomoz Bog,....ili, kada odlazim, ... Bod ti dao zdravlja.... iako nemam pojma ko je i kakav je taj covek.... nisam siguran da treba bas da budem u takvim situacijama indijana djons i da istrazujem sta ko i kako tacno misli i govori... .. (to moze u nekim drugim prilikama kada je neophodno...)
 7. Оплаках :))
  Млађи Катон је реаговао/ла на Снежана у Хришћанска фразеологија   
  оришао дечко у Дубровник да ради у кафићу... улази гост... 
  - Бок!          
  - Бок ти помогао!  
  Истог секунда је добио отказ 
 8. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на ana čarnojević у Хришћанска фразеологија   
  i ovo bi mogla biti jedna od fraza.
 9. Хахаха
  Млађи Катон је реаговао/ла на Jace Jerimoth у Хришћанска фразеологија   
  "Биће добро, даће Бог..."
  Фраза својствена "Божјим адвокатима"... Откуд ти знаш шта ће Бог дати и шта је уопште добро за тебе или било кога, те са таквом "сигурношћу" иступаш? Или само по инерцији покушаваш да отупиш бол суочавања са ништавилом из кога сте и ти и твој саговорник Божјим благовољењем призвани у постојање?
   
 10. Волим
  Млађи Катон је реаговао/ла на Jace Jerimoth у Хришћанска фразеологија   
  Рецимо, упетљамо се тако у житејска попеченија (можда чак и "побожно"), нека су и лична нека су и на ширем плану, међуљудски односи првенствено, политика општа, црквена... Изнуримо се тиме поштено и онда сретнемо, макар у виртуелном свету неког будисту или неопаганина који благодари (небитно сад коме или чему, али - благодари) на сунчаном или кишном дану, на нечему што има или нема. Сретнемо муслимана који смерно и предано служи Богу како год Га доживљавао. Можда налетимо на филозофа који се сећа смрти, при чему не очајава већ задивљено (зачуђено) и неодступно стоји пред тајном...
  Сврха ових размишљања у којима сам ставио акценат на форме изражавања (које су у ствари само симптоми, пројаве наших унутрашњих стања) јесте преиспитивање вредности данашњег простор-времена и вредности које га надилазе, налажење средњег пута између поменутог "чињења" и "неостављања", Мартиног многобрижја и Маријиног доброг дела.
  Може ли се рећи да је лаж и лицемерје, као њен облик посебно присутан код данашњих хришћана, нераскидиво везана са неким душевним стањима (депресија, анксиозност, зависности...) и како је препознавати у спољашњим (конвенционалност, бон-тон, спољашња побожност, пијетизам) и унутрашњим пројавама (разне нијансе узнемирености)?
  Мислим да је један од начина за остваривање нас као аутентичних људи достојних Христовог имена пажљиво ослушкивање свет(ов)а док ходамо пред Божјим лицем.
 11. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Broken у Хришћанска фразеологија   
  De malo razradi ovo da bolje razumem pitanje.
 12. Волим
  Млађи Катон је реаговао/ла на Jace Jerimoth у Хришћанска фразеологија   
  Примећујем, а то је моје лично мишљење, да су неки нехришћани (стоици, нпр.) са очигледнијом лакоћом израза и мањим оптерећивањем формама изражавали неке животне истине. И стојим иза тога да треба имати слуха и за њих. Јесте ли некад ослушкивали нехришћане (или бар строго номиналне хришћане) и покушали да стекнете корист од тога. Мислим да вреди покушати.
 13. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Jace Jerimoth у Хришћанска фразеологија   
  Каже се "Амин", а пише се "Амин+++".
  Иначе, и сам хтедох рећи, радо игноришем преподобна писанија колико је могуће. А искреност побожности се много више препозна непосредно. И камо среће да то најпре рашчистимо са собом а за друге "даће Бог".
  Елем, постаје ми све... теже посматрати братију и сестре који се "крију" иза неке "православне" естетике, било на мрежи или уживо. Одмах ми нешто "звечи" и намеће јаз. Свакако да бих радо неговао отворен став али понекад ова естетика није само јаз него баш препрека да се гледамо лицем к лицу. Некад је то лични изглед ("имиџ"), некад (лако) усиљена благонаклоност ка црквеном благољепију, некад изражавање, као што поменусмо. Све то, и поред све добре воље доста одише сујетом и поражава. С друге стране, био би промашај (грех) и презир чак и према "преподобнима"...
 14. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Ведран* у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Ми не би у том хипотетском сценарију били у расколу са Цариградом него Цариград с нама. 
  Напомена, ради техничке исправности 
 15. Свиђа ми се
 16. Свиђа ми се
  Млађи Катон got a reaction from Jace Jerimoth in Хришћанска фразеологија   
  Мислим да се не разумемо довољно. 
  Поучен искуством, постављам обориву претпоставку и то баш због тога што кажеш - нисмо експерти за друге. Значи, не постављам нешто што држим апсолутном истином. 

  Међутим, не требаш ти мени да кажеш ништа из ове фразеолошке палете да бих ја разумео наш однос боље. На тај начин ми ништа нећеш открити, а можеш ме само довести у опасност. Нисам присталица ове фразеологије, јер може да буде јако опасна. 
   
 17. Хахаха
  Млађи Катон got a reaction from Jace Jerimoth in Хришћанска фразеологија   
  Пре бих рекао опрезан, него осуђујући. Знаш како се каже, ко се на млеко опржи и у јогурт дува. 
 18. Свиђа ми се
  Млађи Катон got a reaction from Jace Jerimoth in Хришћанска фразеологија   
  Зар само то потенцирање не показује претенциозност? 
  Просто је - не можеш на све да говориш "опрости". Види се кад треба, а кад је исфолирано. То је плод сујете и за мене је ово неспорно. Сва та стремљења ка некој скромности која није реална се лако примећују и обично сам имао лоша искуства са тим "преподобницима". 
  "Душо моја", "срце моје", "брате у Христу"... Добро, доста са овим! Не треба претеривати, јер ће се тежина "излизати". 

  На крају крајева, и сромност може врло лако да буде сујетна, лажна, перверзна и изопачена. Тога се треба плашити. Често се користи као параван. 

  Да резимирамо - уживо је врло лако проценити, по ситуацији, а на чету игноришем такве делове порука, јер се фокусирам на суштину (ако ми нешто "шкрипи", онда се позиван на ове "преподобне" делове текста да боље протумачим и обично им не служе на част). 
 19. Свиђа ми се
  Млађи Катон got a reaction from Jace Jerimoth in Хришћанска фразеологија   
  Прочитају код стараца да је смиреноумље кад на све можеш да кажеш "опрости". Онда крену да се трипују да су смиреноумни. Како људи могу да се прелесте... страшно...
 20. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Дејан Мачковић у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Сви други немају проблем који имамо ми. Једна Црква у више држава. То имамо ми и Руси и донекле Антиохија. Сви остали су ОК и боли их уво. Албанија, Грчка, Бугарска итд немају страх да ће њихов предсједник затражити од Вартоломеја аутокефалију, како нама могу Колинда, Тачи, Ђукановић и ко све не још-
 21. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на farisejski.bukvojed у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Samo si jednu stvar prevideo.
  Svi oni koji budu priznali autokefaliju Makedonije koju im bude darovao Fanar, priznaju i pravo Fanaru da prekraja granice svih autokefalija po svom nahodjenju. To ce biti malo vise skakljivo, jer je razbojnistvo u Ukrajini Fanar pravdao time sto Ukrajinu navodno nikada nije predao Moskvi.
   
  Sa Makedonijom je to drugacije. To naravno nece spreciti Fanariote da ispune zelje svojih nalogodavac, ali...
  Edit:
  A da se ja nesto pitam, ja bih u tom slucaju trazio od Fanara povracaj onih silnih para koje su Fanaru placene za Makedoniju, sa kamatom. To bi sada bilo vise desetina milijardi dolara/evra. I ne bih dizao anatemu dok te pare ne dobijem nazad.
 22. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на farisejski.bukvojed у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Nisam na to mislio kada sam opisivao najgore. Nema veze.
  Sve si u pravu.
  Uzdajmo se u Boga.
  Nema prevelike svrhe nabrajati greske, izuzev zbog toga da se popravi sta se jos moze popraviti i da se greske ne ponavljaju.
  Ugasili bi se bez Bozije pomoci bili u izolaciji ili ne bili u izolaciji.
 23. Свиђа ми се
  Млађи Катон је реаговао/ла на Дејан Мачковић у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Каква црна свеправославна реакција, Румуни су се већ договорили са Фанаром да признају и Украјину, ако им се гарантује њихова дијаспора да ће бити нетакнута, и да ће они добити румунски викаријат у Украјини, на територији Епифанијевој. Бугари једва чекају да се прогласе мајком црквом Македонцима. Њихов Патријах је неки дан Папу поздравио са ријечима добродошли у земљу.. Климента Охридског... Водили су неког Македонца сад у Јерусалим по огањ, као дио своје делегације. Евентуално се можемо поуздати у Атину, али само у мјери у којој смо свјесни да је Грчка црква само дио тј један сектор у грчком Министарству иностраних послова, и да се тамо зна ко је главни Бабо, и у којој знамо да њима заправо само смета што се ови називају Македонска црква.
  Ми по сваку цијену морамо остати у општењу са свима. Ако упаднемо у самоизолацију, држаћемо се неко вријеме, и онда само угасити. Не видим могућност да се за сад Србија и Српска посвађају по црквеном питању, али ме никад ништа не може изненадити. Слушао сам предавање ЈОвана Скопског, тешка самообмана и фундаментализам, немогућност да се нађе рјешење због робовања прецијењеним идејама, а у коначници због тога ће обичан народ патити. Неком ће полиција долазити на врата, тући га, отимати цркве, и имовину, јер је ето неко сматрао да није ок да се они називају по нацији, а не по територији и јер канонске процедуре предвиђају бла бла.Јадан наш народ.
 24. Волим
  Млађи Катон је реаговао/ла на Ведран* у Свети архијерејски Сабор 2019.   
  Хајде мало здравом логиком да пређемо ово. 
  Текст подразумева да су вести истините, то јест, да је Вучић "млатио папирима".
  А закључак је да је то притисак на Цркву??
  Као прво, сам Епископ није Црква.
  Као друго, ако су папири неистинити, онда није никакав притисак. 
  Као треће, ако су истинити, онда није толики проблем што неки политичар покушава да врши притисак колико је проблем што су папири истинити. 
 25. Волим
×
×
 • Create New...