Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

stevan911

Члан
 • Број садржаја

  113
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на JESSY за нови статус , Kako zračiš - tako i privlačiš   
  Kako zračiš - tako i privlačiš
 2. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Плаво Небо за нови статус , Богородица “Парамитја” се налази у манастиру Ватопед. Ова најслађа икона је фреска из   
  Богородица   “Парамитја”  се налази у манастиру Ватопед. Ова најслађа икона је фреска из XIV века.   Раније   се налазила у десном углу Саборног храма, а након свог последњег чуда, премештена је у посебан параклис, који се зове Богородица Парамитја.

  Предање каже: Двадесет првог јануара 1320. године, када је игуман био Свети Генадије, пошто је дао кључеве од врата, икона оживела и Пресвета Богородица са ње проговорила рекавши: ''немојте данас да отварате врата манастирска, него се успните преко зида и спасићете се од пирата''! И тада – о чуда твога Христе Царе – Ти који си био у наручју Мајке Твоје, Исусе, затворио си руком њена уста и рекао: ''не Мати Моја, не говори им. Остави нека пострадају како су заслужили, јер су запоставили своје монашке дужности''! И тада Пресвете Богородица са великим материнским дерзновенијем пред Сином својим и Богом, узе ручицу Христову и одаљи је од уста својих и наклонивши главу своју удесно повика игуману још једном: ''немојте данас да отварате врата манастирска, него се успните преко зида и спасићете се од пирата''! И још додаде: ''и покајте се, јер је Син Мој и Бог Мој, гневан на вас''. И понови она ово и по трећи пут: ''немојте данас да отварате врата манастирска..''. Након ових чудесних речи Пресвета Богородица и Исус постадоше опет као икона, с тим што се сама икона променила тако да на њој и данас Богородица држи ручицу Христову удаљену од уста својих, а глава јој је наклоњена на десну страну. Игуман је чуо речи које му је Богородица упутила и није отворио капију. Када су пирати видели да се врата не отварају и да су монаси на зидинама и да припремају кључало уље и воду како би се бранили, схватише да су њихове намере познате и отидоше а да нису похарали манастир. Ова икона је нерукотворена пошто је променила свој изглед и добила, благодаћу Божијом, онакав какав је данас. Због чудотворног јављања Богородичиног и због тога што је на тај начин спасила манастир, ова икона је добила назив “Богородица Парамитја”, тј. Утешитељна.


 3. Волим
  stevan911 got a reaction from Марина Савковић for нови статус ,   


 4. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на JESSY за нови статус , Kada se susretnu čovečija vera i Božije milosrđe dešava se čudo. o.Dejan Dejanović   
  Kada se susretnu čovečija vera i Božije milosrđe dešava se čudo.
  o.Dejan Dejanović
 5. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на gavrosaurus за нови статус , Господе Исусе Христе, Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Т   
  Господе Исусе Христе, Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем ти Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.
  Свети Филарет Московски
 6. Свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на Nikola Stojanovic за нови статус , Idemo KK PARTIZAN do pobede !   
  Idemo KK PARTIZAN do pobede !
 7. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на JESSY за нови статус , poštovanje nečijeg prava na sopstveno gledište je čin ljubavi...   
  poštovanje nečijeg prava na sopstveno gledište je čin ljubavi...
 8. Волим
  stevan911 got a reaction from Ayla for нови статус ,   

 9. Волим
  stevan911 got a reaction from Nikola Stojanovic for нови статус ,   

 10. Свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на JESSY за нови статус , "Kako je lako pogrešiti u proceni ljudi. Oni nam pokažu mali deo sebe, a mi pomislimo   
  "Kako je lako pogrešiti u proceni ljudi. Oni nam pokažu mali deo sebe, a mi pomislimo da je i ostali deo njih isti."
  Lauren Oliver
 11. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на АлександраВ за нови статус ,   
 12. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на JESSY за нови статус , veceras u mojoj crkvi bio akatist sv Kseniji petrogradskoj...crkva krcata, kao kada j   
  veceras u mojoj crkvi bio akatist sv Kseniji petrogradskoj...crkva krcata, kao kada je liturgija praznikom..
 13. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на АлександраВ за нови статус ,   
 14. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на marko1 за нови статус , Антоније и обућар Стицање правилних мисли је праћено свргавањем лажних мисли с пиједе   
  Антоније и обућар
    Стицање правилних мисли је праћено свргавањем лажних мисли с пиједестала. Оно има једнак значај као свргавање идола.
  Уколико носи у себи лажну мисао, извесну лажну животну поставку човек ризикује да цео живот проживи као идолопоклоник. Или, у сваком случају, да не оствари оно за шта је потенцијално способан.
      
  Тако Антоније, овај становник пустиње, којем се у одговор на молбу јавио чак и Мојсије да би му објаснио нејасна места у Светом Писму, овај човек који је „обузет Богом и посвећен у тајне“, чује глас. И глас му каже да он, Антоније, још није достигао меру једног обућара који живи у Александрији. Антоније напушта пустињу и Бог га доводи у прави мравињак код једног од мрава који има правилне мисли у срцу.
  Александрија је једно од чеда Александра Македонског, овог првог истинског глобалисте који је сањао о светској империји. У Александријску луку пристаје на стотине бродова. У њу бродовима и копном долазе људи како би купили и продали робу. Овамо долазе како би чули познате проповеднике или филозофе. Овде се може наћи мноштво оних који траће живот у задовољствима и троше оно што су наследили или зарадили. Овде се странци крију од казне за злочине које су починили у домовини. Овде се може срести све, видети све и сазнати све. Монах овамо не треба да долази осим у некој изузетној прилици.
  И Антоније куца на врата до којих га је Бог довео. Куца и чује дозволу да уђе.
  Старац моли домаћина да му открије тајну: „На који начин угађаш Богу? Које је твоје делање, односно тајни труд срца који не види нико осим Бога?“
  Обућар се нашао у страху и недоумици. Он се не подвизава. Монах га је помешао с неким. Он само ради. Седи покрај прозора, с времена на време гледа напоље и ради. И то је све.
  „Ништа нисам помешао, – каже Антоније, – молим те да ми откријеш своје делање.“
  Онда обућар у простоти срца говори о ономе што испуњава његову душу.
  Док ради он свако мало погледа на улицу којом пролазе гомиле најразличитијих људи. То су људи оба пола и свих узраста, од којих су неки раскошно одевени, а други једва покривени ритама, мештани и дошљаци, они који се доконо шетају и они који журе неким послом. Има их врло много и обућару се чини да су сви добри. Обућар их види као боље од себе. Господ их воли, мисли он. Надвијајући се над посао он с времена на време говори себи како ће се сви ови људи спасити, јер су добри и Бог их воли. „Очигледно, само ћу ја пропасти због мојих грехова,“ – мисли он и наставља да ради творећи молитву.
  После ових речи Антоније се клања домаћину до земље и враћа се у пустињу. Чуо је оно због чега је дошао. Заиста, није узалуд дошао. Из Александријске луке испловљавају бродови натоварени различитом робом. Одлази из града и монах односећи у срцу истинско благо – мисао рођену од Духа Светог, мисао која води ка спасењу. „Сви су бољи од мене. Сви ће се спасити, само сам ја достојан погибељи због мојих грехова.
  „Сви ће погинути. Ја ћу се спасити,“ – говори горда лаж.
  „Сви ће се спасити. Ја ћу погинути,“ – говори савест коју је Дух просветио.
  Таква је лекција ове приче и ако је причамо, то је само због смисла који у њој сагледавамо.
  Али имам питање.
  Или два питања.
  Или сто питања.
  У сваком случају, ово учење је врло нејасно, иако моја душа осећа да се дотакла истине. Дотакла се парадоксалне истине Божије и одмах се повукла уплашивши се додира.
  Као прво, како то „ја ћу погинути“? Нека се „сви спасу“, слажем се. Али ја? Зашто ћу погинути? И како да човек притом не падне у очај?
  Осим тога, зар људи не бирају религију по критеријуму истинитости? Зар се људи не поносе својим избором и зар не доказују свима и стално своју религиозну правду? „Ја сам у праву, а ви сте у заблуди,“ – то је први потез у шаховској партији која се зове религиозни спор.
  И ми тражимо религију, тражимо у мукама, и бирамо, управо да бисмо се спасили, а не да бисмо погинули. О чему се онда овде ради, питам ја вас? Да ли човек може стајати у истини и бити спреман да умре за њу сматрајући притом све људе скоро анђелима, а само себи достојним погибељи на целом свету?
  Испоставља се да се једино тако и може стајати у истини. Можда компјутерски мозак ово и неће схватити, али је људска душа дужна да схвата овакве благодатне парадоксе.
  Не познајем друге душе, знам само да су тајанствене и бездане. И још знам да их Господ воли.
  Од свих душа на свету познајем само своју и то – делимично. Али ми је и оно што знам о себи довољно да кажем: „Ја сам дете погибељи.“
  Као роб који је изложен на продају и којег је купио нови господар ја припадам катастрофи грехопада. Никакви моји напори не доносе ми слободу. Већ сам много пута пробао. Закључак је мучан: ја сам жигосан и окован.
  Христос је дошао да ме откупи. Он је заповедио да се раскују моји окови, а за плату је дозволио да Његове руке распрострте до ивице Крста буду пробијене ексерима.
  Зар сам у стању да размишљам о туђим греховима и да мислим ко је грешнији од кога, ако су жуљеви од окова још на мојим рукама, а сам Господ је нацртан пред очима као да је код нас разапет (в.: Гал. 3: 1)?
  Управо то је знак припадности истини – одсуство жеље да човек размишља о туђим греховима, одбијање да човек мери, пореди и оцењује туђе грехове. Ја гинем – Бог ме исцељује; ја сам доспео у ропство – за мене је плаћен откуп.
  Вера је погружавање у свој бол и оплакивање себе као мртваца. И ако се у овом мртвацу пролију сузе, очи очишћене сузом у стању су да виде свет као што је речено: „Чистима је све чисто, а нечистима и невернима ништа није чисто, него је нечист њихов ум и савест“ (Тит. 1: 15).
  И душа може да не осуђује само онда кад носи пред собом сопствену немоћ и кад у сваком тренутку види да нема чиме да се хвали.
  А пошто душа не суди другима, ни њој неће бити суђено. Ево шта значи: не долази на суд, већ је прешао из смрти у живот (Јн. 5: 24).
  Само, како да човек не падне у очај ако тако размишља? Како да не ослаби и да не тугује, и како да се не убија од жалости?
  Добро, рећи ћемо нешто и о томе.
  То наша гордост пишти, и шкргуће, и извија се, и неће да умре. Она је та која рађа убиствену тугу и мрачну жалост.
  Али Исти је Дух Који нам открива нашу унутрашњу поквареност. Исти је, кажем, Дух Који шапуће и утеху, јер је Он Утешитељ.
  Оним изабраним судовима који су у стању да приме Његову реч Дух говори кратке речи и даје им велику снагу. Тако је Силуан Атонски усред велике борбе, патње и искушења чуо: „Држи ум свој у паклу и не очајавај.“ Ове речи и снага која их прати потребни су свима онима који с времена на време осећају како се погружавају у пакао очаја и безнађа.
  Дакле, испоставља се да је искуство пустињака тражено и корисно; ма шта „корисно“ – спасоносно је за многе који живе у свету.
  Само ово искуство пустињаци могу добити од мирјана, као Антоније од обућара, зато што Бог не гледа на лица, већ на срце. И тамо, у срцу, у његовој страшној дубини коју Дух жели да испуни Собом, бледи све што представља разлике између људи у земаљском животу.
  Човек који је заједничар с Богом нема чиме да се горди.
  Човек који је заједничар с Богом никога не жели да осуђује како не би отимао власт од Јединог.
  Овај човек се смирено моли и са захвалношћу се сећа Христових страдања и Васкрсења.
  „Зато нека је у вама иста мисао као и у Исусу Христу“ (Фил. 2: 5) – каже Свето Писмо.
  А шта је осећао Исус док је ишао на смрт за искупљење? Да ли можемо да се приближимо начину Његовог размишљања?
  Испоставља се да можемо и да треба.
  Ове речи значе да једном треба да дорастемо до жеље да се разапнемо за ближњег, само да он буде спасен! И само то је истинска светост и идење Исусовим стопама. Ако тога нема тренутно, а ни на видику, чиме можемо да се поносимо? Немамо чиме, али се поносимо, и те како!
  Зар то не значи такође да треба да дорастемо и до молитве Мојсија који је једном молио Бога да га избрише из Књиге живота, само да не погуби народ?
  У сваком случају, цитиране речи нас воде у правцу жртве. Не оне која је потребна ради себе, већ оне која се приноси за друге. И један од отаца пустиње је рекао да би, пошто има Христов Дух радо, кад би могао, заменио кожу с било којим губавцем.
  Дакле, ово је православље на оним бескрајним висинама на којима човеку губи дах!
  Носити крст и не очекивати похвалу; трпети и бити жалостив према другима не очекујући снисхођење. Зар није тако поступао Начелник вере – Христос?
  У сваком случају, треба да знамо за ове блиставе висине подвига како никога не бисмо осуђивали и како се не бисмо гордили. Јер подсећање на потребу за смирењем је посебно потребно онима који су одсекли (наводно) грубе страсти и који су почели редовно да се моле и да сазнају нешто свето и (наводно) да схватају. Овакви људи посебно могу (због дивљења себи) да претворе хришћанство у чудовишну пародију, у исмевање светости и у ругање ближњима.
  Управо таквим људима је својствено да мисле да ће сви погинути, а да ће се они спасити.
  Док у стварности се може да се деси управо супротно.
  Протојереј Андреј Ткачов
 15. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Драгана Милошевић за нови статус , 10 000. фала,фала   
  10 000.
  фала,фала 
 16. Свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на Smaragdni kamičak за нови статус , Nekad me je toliko sram šta sve neki sebi dozvoljavaju. Internet sve trpi.   
  Nekad me je toliko sram šta sve neki sebi dozvoljavaju. Internet sve trpi.
 17. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Плаво Небо за нови статус , "Nebo se prekrečiti ne može": Jutros je u Crnoj Gori OSVANULA srpska trobojka (FOTO)   
  "Nebo se prekrečiti ne može": Jutros je u Crnoj Gori OSVANULA srpska trobojka (FOTO)
  NovostiOnline | 26. januar 2020. 08:13 | A sa neba, kao u pravi čas. Jer, nebo se prekrečiti ne može. Na njemu caruje istina i pravda
  Foto: in4s.net
    NEBO je posle sinoćnog haosa u Crnoj Gori, gde je došlo do sukoba između policije i mirnih demonstranata na Zlatiji, osvanulo u bojama srpske trobojke.   Portal in4s objavio je fotografiju, ispod koje stoji opis:  
  - A sa neba, kao u pravi čas. Jer, nebo se prekrečiti ne može. Na njemu caruje istina i pravda!
 18. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Silvija за нови статус , Kako izabrati srodnu dusu? Cula sam da se u manastiru Rukumija svake prve subote cita   
  Kako izabrati srodnu dusu? 
  Cula sam da se u manastiru Rukumija svake prve subote cita molitva za brak. Jel bio neko? 
 19. Не свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на Ćiriličar за нови статус , Ја, Српкиња, русофоб НАТО је русофобичан деклеративно, али то је разумљиво - интерес   
  Ја, Српкиња, русофоб
   
   
  НАТО је русофобичан деклеративно, али то је разумљиво - интерес произвођача оружја. Воле људи лову, ништа чудно. Неки ЕУ политичари су русофоби, али и то је размљиво, јер они раде за своју плату. Бошко Јакшић је русофоб, вероватно прима неке хонораре за то, пошто Политика не дели више свињске полутке, јабуке и одмор у Купарима - ваља преживети. Тзв. другосрбијансци су русофоби, јер већина или прима неку кинту од којекавих фондација, или се нада истом. Видех разне русофобије, али још не видех Српкињу, уз то и православну, ма шта то за њу значило, која може да стрпа у један кош руске жене, као да су 10-ине милона жана пистаћи, а наша дама у шеширу дигитална вага за празним бетеријама, а не слободне личности које могу бити све од блудница до светитељки. Биће да је дотична много лепа, па не могавши се отрести многобројних удварача, изнервирана од сувишка пажње коју, сирота, презире, истресе се на Рускиње. Овим путем, ми долепотписани, апелујемо на надлежне, да предузму мере за спречавање малигног утицаја Албанки, а поготово Рускиња, које су, како дама вели,  још гоге, на српског мушкарца, како би дотична у миру могла да изабере вереника - благош њему! Потписници:
  Тај-и-тај

   
 20. Свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на Иван Ц. за нови статус , Добро дошла! Ивана ће бити један од наших нових модератора   
  Добро дошла! Ивана ће бити један од наших нових модератора
 21. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Плаво Небо за нови статус ,   
 22. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на AnaLaz за нови статус , Бог се јави!   
  Бог се јави! 
 23. Свиђа ми се
  stevan911 је реаговао/ла на Иван Ц. за нови статус , Поштовани чланови, драги пријатељи и поштоваоци рада сајта Поуке Вечерас ћу се обрати   
  Поштовани чланови, драги пријатељи и поштоваоци рада сајта Поуке
  Вечерас ћу се обратити свим посетиоцима сајта са једним кратким обавештењем. Од сада па на даље, ја преузимам место уредника сајта са којег сам отишао 2012. године. Многе ствари ће морати да се исправе и доведу у ред, а све вас молим да ме у томе подржите да се оформи тим који ће, као што је то одувек и било пазити на овај наш сајт који је многима био на велику корист. Никакве гадости, прљавштине, скарадности, сексизма, расизма, псовке, оговарања неће бити дозвољено! Наш сајт није ни ријалити ни политика. Ја нећу, због своје савести и љубави према свима вама да дозволим да сајт оде на место које му не припада. Поуке мора да блистају и тако ће бити. Ово је место сусрета и добре воље и добрих речи.
  Хвала свима вама који сте од почетка ту.
   
 24. Волим
  stevan911 је реаговао/ла на Flojd за нови статус , Osmeh je jedina kriva linija kojom moze sve da se ispravi.   
  Osmeh je jedina kriva linija kojom moze sve da se ispravi.
 25. Волим
  stevan911 got a reaction from Milica Bajic for нови статус , Срећна Нова година! Свако добро вам желим!   
  Срећна Нова година! 
  Свако добро вам желим! 
×
×
 • Креирај ново...