Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Gorazd

Члан
 • Број садржаја

  13
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Gorazd

 • Ранг
  Тек дошaо/ла

Скорашњи посетиоци профила

64 посетилаца
 1. Zamerka ide dalje od šarolikosti, reč je o nevidljivom fenomenu neoliberalne mutljavine, jer oni ipak ne objavljuju SVE i SVAKOGA. Razlika je tanana, te izgleda debela kad se uporedi sa sajtovima revnitelja, ali dakako je prisutna kad se analiziraju skrivene i zatamnjene od javnosti pojedinosti, koje ipak zaslužuju pažnju. Nema misterije u ovoj objavi, sve je jasno. Ono što nije jasno, verovatno za samu temu nije bitno. Bitno je za tumačenje Gorazda, koji danas jeste, sutra nije.
 2. То би био скривени потпис: да се након петсто година, кад се Србљи ослободе окупатора, сетимо њега, као данас Гаврила С. Венцловића, те нађемо писанија на маргинама (којекаквих, опет, магазина) и трагамо за његовим ликом. Иако се шалим, верујем да ће тако бити.
 3. Океј, они или оне из чијег аватара је јасно да су женског рода. Баш и нисам за то да кидам цревца, то је био мој утисак, а иначе сам поборник мушких права, па ме нико не би шишао и да нешто кажем.
 4. Горазд би да се нашали пред спавање. Заправо и уистину, ја сам Авин аватар. Кад год му лажна елита зада шамарчину и обогаљи га да не мож' себи доћ' од оног шта види и чује, он задрема и Горазда призове у помоћ. Горазд, див јуначки, умах својом главуџом то све раскринка. Лепоте божије! Лаку ноћ, друштво!
 5. Када се погледају ове слике, сада у дане слављења Васкрсења... Шта се паметно може рећи? Ко је кадар да носи смрт у себи и не љути се, пита Рилке. Ове слике то јесу. Христос то јесте. Зато помирење мора почети ту. У вађењу смртног семена.
 6. Додатак: јасно је као дан ( некоме као ноћ) да разобличавање романтичне слике на бродићу с још романтичнијим насловом има своју цену, али је вала лепо њу и платити. Ко умије, њему двије!
 7. Та(ј) сам! Додајем да владика Максим није поменут јер квалитет садржаја текстова свакако варира и он није био мета напада нити жртва за одбрану. Међутим, неолиберални ружичасти свет теолошког неба, где се такорећи и тобоже поштује извесно вишегласје (јер је то тобоже један неутрални простор за изношење богословских закључака, дилема, те прљавог и чистог црквеног веша) остаје дубоко проблематичан јер је вишегласје фарса - док се не чује Авин глас и глас других који вероватно имају извесне моралне разлоге што не пишу за њих. Све до тада, говоримо о идеологији у залеђу, и то не само црквеној, јер она и не иде сама, већ руку под руку (отворено или прикривено) са политичком, да не кажем белосветском. Баш на ту последњу све мирише и зато је текст и написан. То ваља разобличити, умесније, разрађеније и одговорније од мене. Точка.
 8. Хвала Ави што је на основу познавања намера стао иза овог текста.
 9. Радујем се јер је јасно да је брат Горазд женско. Или је ипак сестра Горазд мушко?! Елем, хвала на добродошлици!
 10. Предложио ми је Ава да се јавим. Каже да се људи расписали. Без ироније кажем: драго ми је да је текст имао коментаре. Он не претендује да тему (коју је већина форумаша добро дефинисала, мислим) на најозбиљнији начин реши, али свакако жели бити један узвичник. Ипак, није настао с тенденцијом, колико је настао због мучног осећаја - горчину су многи радије одабрали, ја је се ипак морам одрећи. Хм. Имтересантно је да је женски род имао најтврђе критике на свим странама, с доста ироније и рекло би се (понекад) цинизма. О томе ћу озбиљно размишљати. Поштујем отворене коментаре теолога (тако звуче), али да се зна да нисам теолог, тек један црквени миш. Грицкам књиге. Немам позу смирења. Заиста верујем да ће доћи дан кад ћемо пожелети старе и полуписмене проте из храмова детињства. Јер, желећемо одсуство речи да бисмо поново Реч могли чути. То није апокалиптично обећање, долази и с годинама. Биће живе речи, сигурно је. Биће и логореје, још је извесније. Овим текстом бирам страну, опет ће други судити о томе коју сам одабрала о тако и треба бити. Ко реч пусти у јавни простор, нек трпи своје мањкове и вишкове. То значи, пишем, објављујем. Колико стигнем. Не на сајту Теологија.нет. Академски обрачун са неолибералном (не) културом мог рода је преда мном. Кад буде за њега време, поделићу штиво. Христос васкрсе, добри људи! Пољубац од Горазда.
×
×
 • Create New...