Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Камењарац

Члан
 • Број садржаја

  8
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Камењарац

 • Ранг
  Тек дошaо/ла

Скорашњи посетиоци профила

74 посетилаца
 1. Опет правите логичку грешку. Да ли намерно или сте лоше баждарени. Вас никакав Сабор није одредио, Зоране. Сами себи сте доделили такву улогу. То је проблем. И да, заборављате чији сте клирик. Са друге стране, понављам, изворна верзија саопштења, која је потписана, је ова која сада стоји на интернет страници СПЦ. А то што је неко искористио прилику за ново медијско черупање, није ништа друго до просто комунистичко наслеђе.
 2. Милојков је у праву. Некако је и више него очигледно да је неко у себи својственом комунистичком маниру ставио нешто чему није било место у саопштењу за јавност - пре свега рачунајући на брзо преузимање истог од стране различитих веб-сајтова и београдских таблоида. И уклоњено је зато што му ту није било место. Ко, како и зашто - мислим да је више него јасно. Епископ западноамерички Максим је пре свега епископ Цркве Божије. И не припада дрскост овог нивоа ни Ђуровић др Зорану, ни било ком од лаика да се понаша овако како се понашате ви, братије. Боље трошите ово време, кога је све мање, да се бавите својим гресима и психичким здрављем. Има ко ће надзирати Епископа Максима, ко ће му бележити добра дела и грехове, ко ће му судити и пресуђивати. А то дефинитивно нису форумаши на челу са јерејем из Италије, који је клирик ВП. Немојмо себи давати улогу која нас превазилази. Немојмо пљувати изнад себе. P.S. Нема потребе бавити се Вашим "аргументима", Зоране, кад сте пренебрегли чињеницу да није Ваше тиме да се бавите. То Вас аутоматски дискредитује, на неком озбиљном нивоу. Колико год Ви били интелигентни (да поновим). P.P.S. Морам признати, Зоране, много сте културнији и мање потенцирате на аутоприписаним светитељским атрибутима од мог последњег коментара. Свака похвала за ту метанију.
 3. 1. Толико о Вашем дару пророштва и прозорљивости. Нисам ни рекао да Вас је рукоположио. То је још једна од Ваших карактеристика - да изврћете речи другога. 2. Потребу и морање можда имате, али право дефинитивно немате. Ви сте јереј, клирик ВП, парох у Италији, др наука - и да Вам је доста. Немојте се бавити оним што Вас превазилази и пљувати изнад себе. 3. Нисте сестра Светог Григорија. А ни слични авви Јустину и симптоматично је што сами себе са њим упоређујете. Прочитајте шта каже наука о религијским и суманутостима величине. 4. Уобразиља, и те како. И не профанишите пророчки дар кладионицом. То више припада домену баба гатара. 5. Таква констатација довољно говори колико јасно разумевате и разумете ствари. 6. Опет спочитавате нешто што није речено. Прилично Вам пролази игра на ту карту, али не може увек. Као и било који други свештеник - "проводник" сте благодати. Друга је ствар што је неки проводник златна жица, а неки бакарна. То што сте прилично интелигентни не даје Вам за право да сте осиони. Као што рекох претходно, не би лоше било да се приземљите. Макар ради душа које читају Ваше бљувотине. Са обзиром на то да са Вама нормалне расправе нема, јер се концем све сведе на вулгарности са Ваше стране - од мене је довољно.
 4. Врло важне ствари које запажа обичан човек: 1. Тачно је да је митрополит направио многе грешке - а једна од њих је било и Ваше увођење у службу. 2. Ви као клирик ВП немате апсолутно никакво право да табирите унутрашњу проблематику СПЦ, колико год да сте јој некада припадали. 3. Аутомартиризација и самопрокламовање за пророка на неки начин спада у религијске суманутости. 4. Да сте се молили, колико сте овде празнословили, можда бисте и били пророк из Ваше уобразиље. 5. Симптоматична је и Ваша острашћеност кроз коју приступате поларизацији епископата СПЦ. 6. Вулгарност и осионост којима наступате и одговарате људима који нису сагласни са Вашим пројекцијама и покушајима расуђивања је преко сваке мере некога ко је служитељ Олтара. Атерирајте, оче Зоране. Молићемо се да Вам Господ отвори падобран.
 5. "...Тијело стење под силом душевном, колеба се душа у тијелу; море стење под силом небесном; колебљу се у мору небеса. Нико срећан, а нико довољан; нико миран, а нико спокојан. Све се човјек брука са човјеком; гледа мајмун себе у зрцало..." Рекао би Његош II, можда и за све ове владичанске распре...
 6. Кад су критеријуми "фарисејски". Нема потребе за тим реторским питањима. Сви смо свјесни да овдје није ствар у признавању или нечему другом, већ у прегањању различитих кланова и подмиривању дугова. Дегутантно је гледати како се владике "чашћавају", док ми народ, као "нееволуирали мајмуни", навијамо, бучемо и слиједимо тај њихов непримјер. Светоотачки и православно, дакако.
 7. Владика има много бриљантних момената. Али и, исте размјере, промашених и малициозних. Примјетно је и проговарање еп. Бачког, за разлику од ког, владика Давид има петљу да потпише нешто овог типа. И ту му треба одати признање. Оно што је благо лицемјерно је са једне стране бранити Филарета и сличну тута-компанију, а са друге "младоумним" и како већ све не, називати епископе који су, ако ништа друго, прилично дуже на том истом трону - почевши од Атанасија, па завршивши са Максимом. Такође, као неко ко је у Цркви порастао, сматрам за лудост ово што наши епископи чине. Прегањају се као дјеца и то у вријеме Великога поста - кад треба да су нам примјер "Духа цјеломудрија, смиреноумља, трпљења и љубави". Пусто је то богословље које се своди на празнословље, кад дјелатно показују нешто сасвим друго. Преко главе је вјерницима приче о небеским висинама и морским дубинама, док се владике не труде око пастве, већ око својих свјетоназора и овоземаљске угоде. Не изгледа да владике обилазе луднице, тамнице, болнице... Да обилазе, њихову пажњу би окупирале много важније, виталне теме. На крају крајева, нашим Пастирима (добри су нам, какви смо ми) испуњена су уста Косовом (све рјеђе и Метохијом, част изузетнима). Колико њих одлази тамо?! Превише себи дозволих, али бијаше ми на срцу.
×
×
 • Create New...