Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Aleksandra_A

Члан
 • Број садржаја

  38
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Bokisd у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Ovde imaju molitve za razne bolesti i nevolje :
  https://svetosavlje.org/category/molitve/namenske-molitve/
 2. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Сања Т. у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Pomenite Minu. 
  Da doktorima prosvetli Gospod um i daju najzad Mini pravu dijagnozu. 
  Da joj Gospod da ozdravljenje. 
 3. Свиђа ми се
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Када се удруже млади и стари лавови: владике Максим и Амфилохије   
  Вучић нема везе са овим.
  Иначе за ове што ме нападају - сам Лохи каже да ово не може да прође у Европи без обзира на све њене мане. Иста секира би лупила и католике, а кад би они допуштили Милу тако нешто да му прође? Да им узме нпр барску надбискупију? Да ли су ови ликови нормални? Ово је само ложење беспотребно народа. Али и ложење СПЦ, јер сада Лохи може да прети аутономијом од Фанара. 
 4. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Bokisd у Задушнице - молитвено сећање на наше упокојене...   
  Nesto malo od sv.Jovana Kronstanskog - Molitva za pokojnike veliko dobročinstvo za njih :
  Umrli čovek je živo biće: Bog nije Bog mrtvih nego živih. jer su Njemu svi živi (Lk. 20, 38). Njegova duša nevidljivo lebdi iznad tela i na mestima, gde je volela da boravi. Ako je ona umrla u gresima, onda ne može sebi da pomogne da se izbavi od njihovih uza i ima veliku potrebu za molitvama živih ljudi, posebno Crkve najsvetije neveste Hristove. Prema tome, molićemo se iskreno za umrle. To je veliko dobročinstvo za njih, veće dobročinstvo nego za žive.
  Kada se budeš molio za upokojenje duše usnuloga primoraj sebe da se pomoliš za njega od sve duše, znajući da je to osnovni dug tvoj, a ne samo sveštenika i klirika. Zamisli, koliko je neophodan usnulom pokoj i koliko mu je potrebna molitva živih, pošto je ud jednog tela Crkve, kako zli dusi osporavaju kod Anđela njegovu dušu i kako ona strepi ne znajući kakav će da bude njen udeo zauvek. Mnogo znači pred Vladikom molitva vere i ljubavi za usnuloga. Zamisli još, kako je neophodan za tebe pokoj kada te svežu okovi grehopada i kako se tada ti usrdno, s kakvom iskrenošću, žarom i snagom moliš Gospodu i Prečistoj Bogorodici, i kako se raduješ i toržestvuješ kada posle usrdne molitve dobiješ izbavljenje od grehova i duševni mir. Priloži to i duši preminulog: i njegovoj duši takođe je potrebna molitva sada već tvoja, zato što sama ne može da se moli plodotvorno; i njegovoj duši je potreban pokoj, koji ti možeš da izmoliš za njega toplom molitvom, sa dobročinstvom u korist njegove duše i posebno prinošenjem za njega Beskrvne Žrtve.
  Za usnule se moli tako, kao da se tvoja duša nalazi u adu, u plamenu, i ti se sam mučiš; osećaj njihove muke svojim srcem i vatreno vatreno se moli za njihovo upokojenje u mestu svetlom i cvetnom, i u mestu odmora.
  Moli se Gospodu za upokojenje umrlih praotaca, otaca i braće svoje svakodnevno, jutrom i uveče, da u tebi živi sećanje na smrt i da se u tebi ne ugasi nada u budući život posle smrti, da se smiruje svakodnevno duh tvoj mišlju o tvom brzoprolaznom životu.
 5. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Bokisd у Задушнице - молитвено сећање на наше упокојене...   
  Neverovatno lepe molitve, stvarno, kako je crkva dobro ustanovila da se molimo za nase 'usnule u Gospodu' (kako se kaze),... nasao sam jos neke molitve:
  Господе Боже наш, помени слуге Твоје преминуле у вери и нади вечног живота, и као добар и човекољубив, праштајући грехе и бришући неправде, ублажи, отпусти и прости им сва сагрешења вољна и невољна; избави их вечних мука и огња пакленог, и даруј им да се наслађују вечним добрима Твојим, спремљеним за оне који Те љубе, јер иако сагрешише, они не одступише од Тебе, Оца и Сина и Светог Духа, Бога у Тројици слављеног, и све до последњег даха исповедаху Јединицу у Тројици, и Тројицу у Јединству. Стога буди милостив према њима и њихову веру у Тебе Ти им урачунај уместо дела, и као милосрдан упокој их са Светим Твојим. Јер нема човека који би поживео а не би сагрешио. Само си Ти једини без икаквог греха и правда је Твоја правда вечна. И Ти си једини Бог доброте сажаљења и човекољубља. И Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу сада и увек и у векове векова. Амин!
 6. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на gavrosaurus у Задушнице - молитвено сећање на наше упокојене...   
  Ово је молитва коју читам на очевом гробу:
  Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.
  И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје.
  Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу.
  Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.
  Амин.
 7. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Марина Савковић у Јован Јовановић Змај   
  На данашњи дан 1904. године је умро Ј.Ј. Змај, који је иначе уврштен у 100 најзнаменитијих Срба у нашој историји.

  Пишимо о Змају, о његовим песмама, нека живи, живи...


  Извор слике: http://slavkojovicicslavuj.blogspot.com/2015/12/blog-post_5.html
   
 8. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Задушнице - молитвено сећање на наше упокојене...   
  Gospode, upokoj duse svih nasih preminulih...
   

 9. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Давид у Некрштени и Црква   
  Иначе, негде сам налетео на такву мисао па је и практикујем, а то је да се прва свећа која се прислужује у цркви буде намењена нашим непријатељима, онима који нам зло мисле, с којима смо у свађи, неће да нам опросте ако смо се огрешили о њих и тражимо опроштај. Навика је лепа, јер сваки пут подсећа нас и на непријатеље наше на које бисмо требали да мислимо. Искрено, нисам до сада размишљао о томе да ли су ти моји непријатељи за које прислужујем свећу и молитву крштени или не. 
 10. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Grizzly Adams у Некрштени и Црква   
  Не треба крштење схватити баш тако. Слободу човек свакако има, без обзира на једно више/мање "купање" у животу. Увек може да се одлучи за оно што сматра да је најбоље и најисправније.
   
  Крштење није "чланска карта" него "здравствена књижица". И за сваку особу, без обзира на године је добро да је има, јер Црква није "клуб" него "болница".
 11. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Dijasporka у Некрштени и Црква   
  Joj ne mogu da zamislim ista protiv krstenja i pricescivanja dece...zar ne rece Hrist da se deca puste njemu...deci nikakva nauka nije potrebna da bi volela Hrista...
 12. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Stanoje Stankovic у Православни мисионарски центар "О. Данил Сисојев" - текстови, активности и дискусије   
  Предлажемо размишљање делатног мисионара садашњице у коме могу да се виде решења и за оно што је веома актуелно у Србији данас, миграција људи који се налазе у великом броју у нашој земљи, а што на жалост, црквени људи често не виде – шансу коју нам Бог даје да послужимо спасењу ближњег. Да ли неко види Промисао који је те људе довео да прођу управо кроз Грчку и Србију, земље у којој живи Црква? Зашто не бисмо показали љубав према њима и сведочили им Христа? Упркос увреженом стереотипу „да се треба прво побринути за своје, па тек онда за друге“, реалност говори да би делатна брига о ближњем изазвала подизање мисије и међу нашим народом. Такође, многи људи би могли на тај начин да пронађу себи место на пољу Цркве и себи самима реално помогну кроз помагање ближњем.
   
  http://www.svedokverni.org/aktuelnost-misionarenja-u-svetlosti-savremenih-izazova-svestenik-georgije-maksimov/
   
   
   
   
   
   
 13. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на marija у Спасење је само у Христу   
  Milane, brate oprosti, ali hajde malo svojim rečima
  Zar je cilj Pravoslavlja da uplašimo nevernike i da ih u startu odgurnemo?
  zar je Pravoslavlje nešto što je privilegija odabranih?
  hajde da ih bez straha uvedemo i da im pokažemo koliko je Ljubavi Hristos imao za ovaj pali svet, pa onda polako dolaze Zakoni i kanoni..
  Nemojte ljudi, strahom se ništa ne postiže, samo Ljubavlju i verom
 14. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Ф. М. Достојевски   
  KAKO SE BORITI PROTIV ZLA? Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: "Da li treba silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?"
  Svagda odlučuj ovako: "Pobediću smirenom ljubavlju." Odlučiš li se tako jedared za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.
  Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.
  Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božje i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaku zraku Božju volite. Volite životinje, volite bilje, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumeti u stvarima.
  A shvatiš li je jedared, ti ćeš je posle neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju.
  Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe - i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!
  Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete...
 15. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Мајка   
  Негде сам прочитала да деца која претрпе до краја бивају увршћена у исповеднике. Ко има уши да чује, нека чује.
 16. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Жељко у Мајка   
  Каква трагедија!
   
   
  Ужас.
   
   
  Народна српска елита и народна српска власт, то је оно што смо још имали колико толико за време монархије. Данас свака шуша са вишом школом и дубоким буђеларом трипује да је елита. Снобизам царује. И сви презиру сопствени народ.
   
  Презиру заправо себе, волели би да су пореклом неки талијански и немачки грофови а не потомци српских сељака. Управо због тог снобизма нису у стању да виде аристократизам српског обичног човека, њиховог родитеља, деде, пријатеља.
   
  Презиру нешто што не познају и од чега су се одродили.
  Ти снобови не могу да прихвате да им је неки чича Пера био ономад краљ кога је народ волео а свет поштовао.
  Јер чича Пера је Србин човек, ал ни то није проблем колико то што је он народски човек, прост, обичан, војник и сељак, који својим поданицима такође сељацима диже споменик.
   
  Тај српски малограђански снобизам који је кулминирао у комунизму, довео је до тога да данас немамо ни грађане ни сељаке, ни патриоте ни космополите.
  Наши савремени тзв. грађани и космополити би се испрдали са овом мајком и краљем зато што су се уопште и упуштали у некакав рат и тако завршли као "лузери" јербо по њима боље би било да су здимили на време преко гране. А наши савремени тзв. патриоти би осудили као издајника ову мајку зато што је плакала на гробу непријатељског војника.
   
  Тежак је био 20 век за Србе. Ни Косовски бој ни оно по њему није било толико тешко као 20. век.
  Балкански ратови, светски ратови, стварање државе, растакање народног бића, геноцид, разарање државе, сад имамо и државу и народ у фрагментима.
  У оваквој ситуацији нисмо били по Косовском Боју, више нам је ономад преостало него сад.
  Сад више немамо ништа, ни државу, ни народ, ни веру, ни понос, ништа...
   
   
  Мало ко још на ове мученике из отаџбинских ратова гледа као на хероје. Данас после свега сви се питају чему све?
  Зарад чега изгибоше?  Која је поента?
  Срби се данас питају оно што је било срамота помислити некада.
  И то зову "совјетима здраваго разума" таквим совјетима којих би се и Доситеј постидео.
  Није то здрав разум то је кукавиштво и беда материјалистичког умовања, утилитаристичке философије, егоизма и себичности.
 17. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Мајка   
  Истинита прича о жртви мајке за вријеме земљотреса у Кини „Ако преживиш, мораш знати да те волим.“
  Након што се земљотрес смирио, када су спасиоци дошли до рушевина куће младе жене, видјели су мртво тијело кроз пукотине. Међутим, тијело је било у некако чудном положају, клечала је на кољенима исто као да некога обожава, тј. да се моли. Тијело јој је било нагнуто напријед а њене руке су подупирале неки предмет. Док се кућа урушавала, смрскала јој је леђа и главу.
  Уз много потешкоћа, вођа спасилачког тима је протурио руку кроз уски пролаз како би досегао до жениног тијела. Надао се да је жена још увијек жива. Међутим, хладно и круто тијело му је био знак да је сигурно преминула. Он и остатак тима су напустили ту кућу и отишли да претражују остале куће које су се урушиле, тражећи преживјеле. Из неких разлога, вођа тима имао је неки осјећај који га је натјерао да се врати назад до рушевине претходне куће гдје су нашли мртву жену.
  Поново, клекнуо је на кољена и руком претраживао простор испод мртвог тијела.
  Изненада, вођа тима је узвикнуо: „Дијете, овдје је дијете!“
  Цијели тим радио је заједно, пажљиво су уклонили гомиле уништених предмета око тијела мртве жене. Била је ту 3- мјесечна беба умотана у цвијетну декицу испод њеног мртвог тијела. Очигледно, жена је направила највећу могућу жртву да спаси свог сина. Док се кућа рушила, она је искористила своје тијело као заклон, да би заштитила свог сина. Мали дјечак је и даље мирно спавао, када га је вођа тима покупио.
  Доктор је брзо дошао, да провјери малог дјечака. Након што је отворио декицу, видио је мобилни телефон у декици. На екрану је била текстуална порука. Писало је: „Ако преживиш, мораш знати да те волим.“ Мобилни телефон је кружио из руке у руку спасилачког тима. Свако ко је прочитао поруку је заплакао. „Ако преживиш, мораш знати да те волим.“ То је мајчина љубав према дјетету.
  http://www.manastirklisina.com/istinita-prica-o-zrtvi-majke-za-vrijeme-zemljotresa-u-kini/
 18. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Bokisd у O sveštenicima   
  Po meni, biti svestenik je najteze, ali mozda i najlepse 'zanimanje' na svetu i osecam respect prema svestenicima, nije to lako biti, imam par svestenika prijatelja (manje ili vise) i znam koliko je tesko i kolika vera i napor treba da se bude svestenik, .... mislim, ne ono kao neko prosto 'zanimanje' , nego da svestenik bude u tome i brine za crkvu i ljude.
 19. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Биљана, два у O sveštenicima   
  @Bokisd ви сте веома позитивна особа, слушам у овом коментару човекољубије, а не познајемо се уопште, нити нешто беседимо дигод а ни кадгод 
  хвала
   
 20. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на БанеЛ у Свакодневна читања   
  Четвртак седми по Васкрсу
     
  Дап. 48 зач. (XXV, 13-19).
  У дане оне, Агрипа цар и Верникија сиђоше у Кесарију да поздраве Феста. И будући да ондје боравише много дана, изложи Фест цару Павлову ствар говорећи: Једнога човјека оставио је Феликс као сужња, поводом којега, кад ја бијах у Јерусалиму, појавише се првосвештеници и старјешине јудејске захтјевајући да се он осуди. Ја им одговорих да није обичај у Римљана да се преда неки човјек на смрт прије него се оптужени суочи са онима који га туже и не добије прилику за одбрану од оптужбе. А када се они овдје састадоше, никаква одлагања не учиних, но сутрадан сједох на судијску столицу и заповједих да доведу човјека. Око њега стадоше тужиоци и ниједне кривице које ја претпостављах не изнесоше. Него имаху против њега некаква питања о својем вјероисповједању, и о некоме Исусу који је умро, за којега Павле тврђаше да је жив.
  Јн. 55 зач. (XVI, 23-33).
  Рече Господ Својим ученицима: заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име моје, даће вам. До сада не искасте ништа у име моје; иштите и добићете, да радост ваша буде испуњена. Ово сам вам говорио у причама; али долази час кад вам више нећу говорити у причама, него ћу вам отворено јавити о Оцу. У онај дан ћете у име моје заискати, и не кажем вам да ћу ја умолити Оца за вас: јер сам Отац љуби вас, зато што сте ви љубили мене, и вјеровали да ја од Бога изиђох. Изиђох од Оца, и дошао сам на свијет; опет остављам свијет, и идем Оцу. Рекоше му ученици његови: Ето сад отворено говориш, и причу никакву не говориш. Сада знамо да све знаш, и не треба да те ко пита. По томе вјерујемо да ти од Бога изиђе. Исус им одговори: Сада ли вјерујете? Ево долази час, и већ је дошао, да се разбјегнете сваки на своју страну, а мене сама оставите: али нисам сам, јер је Отац са мном. Ово сам вам казао, да у мени мир имате.
   
  Четвртак седми по Васкрсу - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име моје, даће вам (Јн.16,23), рекао је Господ. Он је то нагласио: Заиста, заиста вам кажем. Како треба да се стидимо што не умемо да користимо такво нелажно обећање! Но, кад бисмо се само стидели. Напротив, сенка се надноси и над само обећање: оно изгледа сувише велико и неиспуњиво. Не, узрок је у нама, и углавном у томе што се не осећамо верним слугама Христовим, те нам савест не даје да очекујемо било какву милост од Господа. Бива чак и да понеко двоједушно прибегава молитви. Тражећи нешто од Бога, он успут у својој молитви помене жељено једном или двапут, и затим одустаје, говорећи: „Бог не слуша“. Тражећи, међутим, нешто посебно у молитви, треба да смо упорни и неуморни, слично удовици која је својим досађивањем и неправедног судију натерала да поступи по њеном тражењу. Тражећи нешто у молитви, прави молитвеници са молитвом сједињују пост, бдење, лишавања сваке врсте и свако добро дело. При томе, они траже месецима, па и годинама, а не један дан или два. Стога и добијају. Ако желите да имате успех у молитви, њима подражавајте.
 21. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Милан Меденица :) у „Криза савремене породице“   
  никако, потпуно разумем о чему причаш ... свашта се деси непредвиђено, редовније слабости превладају него што се надвладају а и љубав уме једноставно да се угаси. то не значи да имам осуде према томе или да гледам црно-бело на проблематику, већ да не видим потребу за ратом између полова и да се треба на време радити на правилном васпитању одраслих људи који ће зрело водити свој и живот у заједници. то значи да ти верници треба да буду литургијски и што редовнији причесници ако желе да се остваре у идеалу, у светости.
  дакле, ни грешна и слабашна природа човека и живот сам по себи никако не ремете причу о узрастању у светости и крсту хришћанског брака. поента је да све то негативно треба бити употребљено као катализатор напретка ка светости. ионако је цела поента вере да сваку слабост и грех преокрене против смрти и раскида односа и да постане освећено гориво које ће да оздравља и обожује личност, у овом случају заједницу двоје.
  и то све ништа без што редовнијег причешћивања, нема ништа без тога. обожење човека и свих његових односа једноставно изостаје без Цркве/Христа.
 22. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Oglo у „Криза савремене породице“   
  [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1352592978' post='743293]
  то што си описао није хришћански брак и хришћани никако не би смели да дођу у ситуацију да ратују...

  nećeš me pogrešno shvatiti nadam se,
  ok je ovo što ti pišeš, ali
  nije, ne bi smjelo itd su samo odrednice - živi ljudi ne žive po odrednicama, ne žive po pravilima, niko to ne želi
  što je naravno i normalno kada pogledamo samo slobodu u Hristu je li..
  hoću da kažem i hrišćanin kao i ostali su živi ljudi, grešni, koji se uzdaju da će makar u zadnjem času kao pokajani razbojnik
  izmoliti carstvo...a do tada... ima kada
 23. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Милан Меденица :) у „Криза савремене породице“   
  с обзиром на то колико се пута женио и коментара који је уследио, извинићеш ме што сам скептичан да га узмем за било каквог ауторитета по питању брака и жена
 24. Свиђа ми се
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Иван Недић у ТЕЛЕГОНИЈА(последице мењања сексуалних партнера)   
  Ма каква телегонија... "Telegony is a theory in heredity, now discredited but widely believed until the late 19th century" http://en.wikipedia.org/wiki/Telegony_(pregnancy)
 25. Радостан
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Дејан у ТЕЛЕГОНИЈА(последице мењања сексуалних партнера)   
  Sporni fenomen telegonije ponovno se javlja iz zaborava kao sredstvo za propagiranje vjernosti žene i očuvanja njezine nevinosti. Većinom su u pitanju filozofsko-etičke rasprave. Ali kako to da neki dovode u vezu telegoniju i genetiku?
  Ideja o telegoniji omiljena je među onima koji podupiru segregaciju i govori se da je usko povezana s Ku-Kluks-Klanom i sličnim krugovima.
  Jedan od vatrenih zagovornika telegonije, povjesničar Valery Bochkarev tvrdi da žena koja je imala seksualne kontakte s raznim muškarcima prije prvog poroda, ima posve zagađen kromosomski niz! Stoga će, kada zatrudni sa svojim partnerom i rodi dijete, ono teško biti čisti potomak tog muškarca - po genetskoj osnovi. Drugim riječima, pobornici te teorije vjeruju da žensko djevičanstvo nije samo fizičko i moralno pitanje, već i genetsko jer utječe na budući plod!
  Definicijski, telegonija je pretpostavljeni učinak tipičnih osobina muškarca koji je općio sa ženom, na njenu buduću djecu koju ona ima s drugim muškarcima. Fenomen je prvi put razlučen početkom devetnaestog stoljeća, no genetski eksperimenti provedeni krajem 19. stoljeća nisu dokazali da on doista postoji.
  Hipoteza o telegoniji prvotno je smatrala da rezultati prve trudnoće utječu na sve kasnije. Francuski biolog i filozof onog doba Felix Le Dantec u svom djelu ''Individualna evolucija, naslijeđe i neodarvinisti'' iz 1899. spominje nekoliko činjenica koje demonstriraju telegoniju. No, njegovi su dokazi pseudoznanstveni čak i za njegovo doba. Autor je dao dva životinjska i jedan ljudski primjer.
  Le Dantec je zabilježio priču jednog seljaka čija se krmača parila s nerastom i prasad je nalikovala svom ocu. No, kad se ista ta krmača parila s drugim nerastom, njihovi su mladi ponovno sličili onome prvome prema boji, mrljama i sličnim karakteristikama.
  Zapisao je i priču nekog Lorda Mortona koji je spario kobilu i zebru i dobio njihovog hibrida. Kad je sljedeći put istu kobilu pario s konjem, ždrijebad je ponovno imala pruge kao u zebre.
  Primjer ljudske telegonije koji je Le Dantec predstavio u svojoj knjizi pomalo je nevjerovatan. Zapisao je:''Spencer mi pripovijeda da je saznao od profesora Flinta kako je istraživanje koje je sprovodio u Americi pokazalo da bi bijela žena, koja je jednom imala snošaj s crncem, u budućnosti imala djecu pomalo nalik na Afroamerikance, makar se oženi za bijelog muškarca koji će joj biti jedini seksualni partner.''
  Spomenute hipoteze morale su imati eksperimentalnu primjenu kako bi ih znanstvenici mogli smatrati vjerodostojnima. Stoga su oni pokušali spariti konje sa zebrama, a potom s konjima da bi pronašli neobičnosti njihovih izdanaka. Također su pokušali dokazati postojanje telegonije međusobnim sparivanjem zečeva, miševa, muha. No, nisu potvrdili postojanje takve pojave pa je ona prozvana kvazibiološkom i znanost ju je gotovo zaboravila.
  Zapravo, ta se riječ gotovo nije koristila sve do kraja dvadesetog stoljeća. Tada je ona ponovno nikla u ruskim ortodoksnim krugovima. 2004. godine izdana je knjiga ''Nevinost i telegonija. Ortodoksna crkva i suvremena znanost genetskih inverzija''.
  Ta knjiga još smjelije pristupa pitanju telegonije. Ranije je bilo rečeno da prijašnji partneri utječu na kasnije odnose. Ali nova knjiga inzistira na činjenici da ženin prvi seksualni partner ima ogroman učinak na svu djecu koju će žena imati s drugim partnerima. S biološkog stajališta, ovo se čini potpunom besmislicom. Knjiga spominje i Le Dantecove primjere, no naziva ih pretjeranima i iskrivljenima.
  Da bi zaplašila čitatelje, a osobito žene, nova knjiga pripovijeda o ženi koja je rodila crno dijete putem telegonije (prije nekog vremena je imala odnos s crncem i to je utjecalo na njene buduće naraštaje). Ta je knjiga, istini za volju, zbornik zastrašujućih i nevjerovatnih priča osmišljenih da neukim ženama utisnu strah od nepromišljenih seksualnih kontakata. Vrlo je vjerovato da je ortodoksna crkva pokušala upotrijebiti davno zaboravljenu ideju telegonije kako bi župljane navela da se čvršće drže one Zapovijedi koja brani preljub.
  Naše doba nudi nam po izbor teorija u svim sferama, pa tako i na području seksualnosti i genetike. Na svakom pojedincu ostaje da razluči koje od njih su vrijedne pažnje, a koje ne zaslužuju ni podsmjeh. Telegonija, koja koristi pseudoznanstvene ideje za promociju nekih moralnih vrijednosti, može biti moćno oruđe raznih organozacija.
×
×
 • Create New...