Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Aleksandra_A

Члан
 • Број садржаја

  134
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Жесток однос према … себи   
  Можете да се жестоко односити према себи и друштво ће вас у том подржати, но идући на самоиздају не заборављајте да ви без жалости и жестоко абортирате сами себе.
  Откидајући комад по комад своје животне енергије и бесплатно (бесповратно) је одавајући наметљивим пролазницима кроз ваш живот и тиранима разног калибра, имајте на уму да њихове животе вама нико није уручио.
  Али је зато ваш живот – једини, дарован вама лично у посед, на личну одговорност и плату на небу. И једног дана вас могу упитати, зашто сте тако погазили оног, ко је исто тако, као и други људи, био саздан по образу и подобију, и био замишљен као још један фокус воплоћења божанског замисла…
   
  https://poznajsebe.wordpress.com/2017/02/20/zestok_odnos_prema_sebi/
   
 2. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Православна порука, мисао дана....   
  отац Томас Хопко  „Моли се колико можеш, не колико би желео“.
 3. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Да ли сте спонтани или суздржани?   
  ja sam spontana...takva sam kakva jesam...na svakom mestu, u svakoj situaciji...mislim da meni samoj to ne smeta...volim i tudju spontanost...ali kadkad primetim da to svakome ne prija...desi se neprijatna situacija zbog te moje spontanosti...ali u svakom slucaju nikakvo zlo i ništa ružno...
 4. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Аљонка у Евхаристијски утопизам - Pijte iz nje svi vs. džaba ako ne tvorimo Njegovu volju   
  O daaaaa... samo sto to izgleda bas i nije tako lako. Ali je to, po meni, najzdravi pristup stvarima...
 5. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Аљонка у Евхаристијски утопизам - Pijte iz nje svi vs. džaba ako ne tvorimo Njegovu volju   
  Pitanje deluje apsurdno, ali meni je u poslednje vreme postalo sustinsko. Vise od deset godina sam u crkvi, zivim zivotom koji deluje hriscanski `uredan`, sa redovnim posecivanjima Liturgija, redovnim drznajem postova, ispovedanjem, pricescivanjem... Ali povremeno se zaista pitam, da li ja uopste verujem u Boga. U Njegovo postojanje ne sumnjam. Ali vera u Boga nije samo vera u Njegovo postojanje... Moje male krize vere preispituju iskrenost mog zivota i ucestvovanja u Liturgiji.. Jer bez te iskrenosti, sav moj "uredan hriscanski zivot" je samo forma, rutina koja je vremenom postala navika, za cije ponavljanje mi vise i ne treba neki veci trud. Bez iskrene vere, ta rutina otvara u meni ogromne praznine. Da li ja zaista verujem u Boga? Ne znam... iskreno, mislim da ne verujem. Ne pustam Njega da se bori za mene, nego se borim sama, nekada i sa Njegovom voljom. Ne prihvatam ono sto mi pruza, vapijem za onim sto od mene sklanja. Ne zelim ono sto On zna da mi je za spasenje, nego ono sto JA zelim, zato jer JA tako zelim... Odustajem na svakoj prepreci na kojoj treba pokazati veru u Njega. Svaki put kad rasiri ruke ka meni, umesto da pritrcim u taj zagrljaj, okrenem se i odem. Nekada se pitam zasto me je ostavio... a sve vreme ostavljam ja Njega... Verujete li vi u Boga, zaista, suštinski, na delu?
 6. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Flojd у Православна порука, мисао дана....   
  БЕСЕДА
   
  о руководству Духа Божјега
  Исус пак пун Духа Светога врати се од Јордана,
  и одведе га Дух у пустињу (Лк. 4, 1)
  Видите, браћо, шта значи бити испуњен Духом Божјим Светим. Без Духа Божјега човек је испуњен бригама, куда ће и како ће? А с Духом Божјим човек је без тих брига. Јер тада сам Дух упућује човека куда ће ходити и како ће деловати, и човек постаје непогрешан у кретању и у деловању своме, зато што је непогрешан Дух који га води и руководи. Не може човек ни право ходити ни право деловати, ако му то свемоћни и свевидећи Дух Божји не каже. Ко год се не руководи Духом Божјим Светим, тај се руководи или својим сопственим духом, или духом злим демонским, због чега бива немоћан, озлобљен, ожалошћен, гневан и очајан. Ми не можемо поднети Духа Божјега у пуноћи као Христос Господ, али Га можемо задобити у онолико у колико нам треба, да бисмо знали куда, шта и како. Према чистоти срца Дух се усељава у срце и из срца управља човеком.
  Зато црква тако често понавља ову молитву Духу Светоме: Царе небесни, Утешитељу, Душе истине! приђи и усели се у нас. Боже, Душе Свети, Теби слава и хвала вавек. Амин.
  Iz Prologa.
 7. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Правилно давање савета - А ко вас је питао за савет?   
  А ко вас је питао за савет?
  Када долазим на родину, једна од ствари која ме буквално изводи ван себе јесте поток савета. Понакад се чини да, ако неко у принципу има шта да каже, он ће то нешто обавезно да каже или посаветује. Ја знам да је то просто такав начин живота, но, исто тако то изгледа као да те људи сматрају изродом, неспосабним за живот. Уопште, такво понашање ми је свагда сметало. Неки тамо нејасни људи постојано налећу на твоје границе, са својим добрим намерама, и на разне начине треба да се сналазиш како да их одбијеш. Истина, њих то не зауставља. И ако се из трамваја, од непрошеног саветодавца, може побећи, од породичних саветодаваца се тако лако нећеш сакрити.
  Постоје такви људи који сваки проблем и сваки уздах оцењују као жељу сабеседника да добије неки савет или да чује мишљење. То се сматра за врлину (добродетељ), јер у наше време „нико бесплатно добре савете не даје“. Тј. ти треба да будеш срећан што имаш таквог изванредног саветодавца, пуног животне мудрости и жеље да у твој живот посеје нешто добро и вечно.
  Но, шта ако теби то само добро и вечно није потребно? Како се показало, непрошени савет позитивно оцењује само 6% људи, 56% су категорички против њега, и 36% су сагласни на непрошени савет ако он долази од „правилног човека“, тј. оног кога они уважавају и сматрају ауторитетом. Савети које нико не тражи и не очекује често људе вређају и раздражују. Притом се код многих ствара утисак да их саветодавац критикује, пориче или чак унижава својим примедбама. Понекад савети бивају не само неочекивани, него и некоректни, јер се тичу тема које човек није спреман да разматра с мало блиским човеком.
  Мада многи саветници себе сматрају доброчинцима и алтруистима, на самом делу њихови мотиви често и нису тако алтруистични. Давајући савет човек жели:
  Да се осећа неком потребан, Да буде је у праву, Да је вољен, Да чује речи благодарности и да осети сопствену важност (да, хвала ти Иване Ивановићу, за то што нам је тако весело.) Да демонстрира свој опит, ожиљке и неграде (када сам ја био… онда сам урадио… без обзира на… и сада је све у реду) Многи људи дају савете да би осетили своје превасходство.
  Често савете дају збуњени (узнемирени) људи. За њих је то покушај да ставе под контролу свет око себе. Ако неко из окружења такве особе не зна шта да ради, све може да се сруши и да наступи хаос. Ако људи унаоколо буду радили по савету, тада се ризик хаоса значајно смањује.
  Исто тако, довољно често су саветници – људи са патолошким осећањем кривице и стида. Они се осећају обаветним да дају савете, зато што ако их они не буду давали све може кренути наупако и људи упасти у велики беду. А од тога ће га снаћи још већи стид и кривица ће лежати искључиво на ономе ко на време није дао савет.
  Веома често је варијант непрошеног савета – банална пројекција.
  Најчешће савете „како зарадити милион“, дају они што једва састављају крај с крајем.
  Уопште, ако те не питају, боље је савет не давати (искључујући ситуацију где је живот у опасности). Ви можете да саветујете из осећања дружељубља и емпатије, но као разултат може испасти непраијатна ситуација. Ви немате увек сву информацију која би вам дала могућност да судите о том шта происходи са другим човеком и шта са тим радити. Да проблем другог може да вам буде веома познат, но свеједно ви не знате шта сам човек на самом дели хоће, и какав исход њему одговара. Он можда да говори шта угодно, а да у души жели нешто сасвим друго.
  Обратите пажљу, ми често дајемо савете из нашег уображења, шта би ми чинили у тој или другој ситуацији. Људи често, давајући савет транслирају сопствена преживљавања и фантазије на другог. Више од тога, људи често саветују оно што на самом делу сами никада не би урадили.
  Осим тога, давајући непрошене савете требало би да имате у виду то, да их људи веома често очекују како не би узимали на себе одговорност за избор или доношење одлуке. Тј. Ако код њих, учинивши по вашему савету, нешто не крене како треба, они ће да на вас свале сву кривицу. Ето урадио сам како ми је казао тај магарац и сада сам морам да размрсим ситуацију. А ако им пође за руком, онда ће сваки пут да долазе код вас за савет, све дотле док не претрпе неуспех. А после неуспеха опет ће вас да окриве.
  Други уопште немају потребу за саветом. Они већ знају шта треба да раде, но они се боје да ураде последњи корак и траже информацију која би подржала њихову одлуку. Они просто могу да из вашег савета узму тај део који им се свиђа, а опет да ураде по свом, а касније, ако не крене како треба, опет да вас окриве за „погрешан савет“.
  Но то не значи да никада-никада, ни при каквим усовима, не треба давати савете. То је потребно чинити, но при одређеним принципима.
  Немојте даватио савет ако га не траже. Бива да људи свим својим изгледом демонстрирају да им је савет потребан и да га они желе чуту, но неке њихове бубуце у глави им то не дозвољавају да ураде. Ако људи не изражавају потребу за саветом помоћу речи тада њима ваш савет и није тако потребан. Ако се ипак сложила таква ситуација, није с горега рећи човеку, да си спреман дати му савет или изложити то како ти видиш ситуацију, ако је то њему потребно. Чешће говорите о свом опиту и подвлачите да је то ваш опит и да он није апсолутан. Тј. то што вама помаже не мора значити да ће помоћи другом човку. Или просто поделите информацију о питању које човека интересује. Дајте по могућности неколико варијаната решења проблема. Нека онај ко је тражио савет сам изабира. Када говорите „ја би на твом месту поступио овако…“, „ти треба да…“ „сви нормални људи…“, ви тада узимате на себе одговорност и доносите одлуку за другог човека. Јер је у вашем изразу већ заложено, шта је правилно, а шта не. Немојте да градите планове за друге људе. То подразумева одговорност за поступке другог. Неке ствари је из теорије тешки усвојити. Потребан је пракса. Ви можете колико угодно да причате о том шта је то роњење или алпинизам, но човек мора сам да се загњури у воду и пење по планинама. Немојте душом улаазити у туђе проблеме. Дајте људима пространство и могућност да решавају своје проблеме самостално. То је њихов живот и дужни су да за њега носе одговорност. Не треба заборавити да је непрошени савет, нарушавање туђих граница. Ако ви сами улазите у туђе границе, то значи да је то ваш проблем, којега нисте решили са самим собом. Позабавите се, за почетак, собом и својим проблемом.
  Ако се залећу к вама с непрошеним саветом, немојте се бојати да напоменете човеку, да је он заскочио на туђу територију и да му ту нису ради. Не бојте се да ће то изгледати неучтиво, зато што, давати севает без ваше жеље, управо и јесте веома неучтово, и ако пружите отпор саветодавцу, сасвим адекватно поступате.
  Аутор: психијатар Стилсон Наталија
  https://poznajsebe.wordpress.com/2016/07/06/neproseni-saveti/
   
 8. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Ненад Р. у Правилно давање савета - А ко вас је питао за савет?   
  Има једна цака која често добродође у оваквим ситуацијама, а то је употреба веома моћне речи "али"
  Пример: "Да јеси ти у праву, али видиш има ту једна друга ствар..,, 
  На овакав начин га ни мало не подцељујеш и саговорник се најчешће не осећа мање вредим (што и јесте тако јер и он може у неким другим стварима да тебе посаветује)
 9. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Ненад Р. у Правилно давање савета - А ко вас је питао за савет?   
  И не само то, већ и прихватите ако је исправно и коригуј те себе. Нема човека на свету који све зна, и да је увек у праву.
  Ако хоћеш некога добронамерно да посаветујеш, нећеш успети ако га не уважаваш у сваком погледу.
 10. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Bokisha у Православна порука, мисао дана....   
  Истина је, Христе мој, да Те никада нису разумели силници и 'праведници', 'способни' и 'успешни', они који су беспрекорни у својим спољашњим манирима, и они који су 'савршени'. Разумели су Те искључиво они скрушени и понизни, изнурени животом, очајници и страдалници, грешници, блуднице и цариници кроз читаву људску историју, сви они који себе никада нису сматрали достојнима Твога небескога Царства;
  искључиво такви су Те препознали, признали и прихватили, јер су претходно прихватили своје промашаје и слабости, ту непробојну таму своје сопствене ледене ноћи.
  Већ вековима пак, Христе мој, Ти истрајаваш у томе да волиш оне који, иако у паклу, миришу рајем. Заволео си, Христе, оне које нико никада није волео....
  (Отац Хараламбос Пападопулос)
 11. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на obi-wan у Православна порука, мисао дана....   
 12. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на БанеЛ у Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читање из Светог Писма
  Четвртак тридесет четврти по Педесетници
    1. Јн. 69 (1:8-2:6)

  Љубљени, ако речемо да гријеха немамо, себе варамо, и истине нема у нама. 9. Ако исповиједамо гријехе своје, вјеран је и праведан да нам опрости гријехе, и очисти нас од сваке неправде. 10. Ако речемо да нисмо сагријешили, правимо га лажом и ријеч његова није у нама. 1. Дјечице моја, ово вам пишем да не сагријешите; и ако неко сагријеши, имамо Заступника код Оца, Исуса Христа Праведника. 2. А он је жртва помирења за гријехе наше, и не само за наше него и свега свијета. 3. И по томе знамо да смо га познали, ако заповијести његове држимо. 4. Онај који говори: Познао сам га, а заповијести његове не држи, лажа је, и у њему истине нема; 5. А који држи ријеч његову, заиста је у њему љубав Божија достигла савршенство; по томе знамо да у њему јесмо. 6. Онај који говори да у њему пребива, дужан је да као што Он поживје и сам тако живи.


  Мк. 62 (13:31-14:2)

  Рече Господ Својим ученицима: Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи. 32. А о дану томе или о часу нико не зна, ни анђели на небу, ни Син, до једино Отац. 33. Пазите, бдите и молите се; јер не знате кад ће вријеме настати. 34. Као што човјек одлазећи остави кућу своју, и даде слугама својима власт, и свакоме свој посао; и вратару заповједи да стражи. 35. Стражите, дакле, јер не знате када ће доћи господар куће: увече или у поноћи или у пој пијетлова или ујутру, 36. Да не дође изненада и нађе вас да спавате. 37. А што вама говорим, свима говорим: Стражите! 1. Бијаху још два дана до празника Пасхе и бесквасних хљебова; и тражаху првосвештеници и књижевници како би га на превару ухватили и убили. 2. Али говораху: Не о празнику, да се не би народ побунио.
   
  Мисли за сваки дан у години - Св. Теофан Затворник
  Четвртак тридесет четврти по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
   
  Оно што нам је јуче навео апостол, то нам данас отворено напомиње и Јеванђеље. Пазите, бдите и молите се; јер не знате кад ће време настати. Стражите, дакле… да не дође изненада и нађе вас да спавате (Мк.13,33-36). Треба очекивати, и сваког тренутка имати на памети да ће се Господ јавити и засјати као муња од једног до другог краја васељене. Неки мисле да је то очекивање Господа могуће заменити са очекивањем смрти. Добро је да се барем и оно има. Но, једно је очекивање Господа, а друго очекивање смрти. Различите су мисли о једном и о другом, као уосталом и осећања која се из њих рађају. Чекај Дан Господњи, јер ће се у њему све завршити по неопозивој одлуци. После смрти још ће се продужавати време нерешеног стања, а Дан Господњи ће све расподелити на векове векова и све утврдити тако да се више не може очекивати промена. Ти кажеш – чекао сам. Но, и даље очекуј. И стално очекуј. Али, то ће, кажеш, отровати сваку радост. Неће је отровати, него ће само из твога живота да избаци радости које су се неоправдано називале радостима. Ти ћеш се и даље радовати, али само у Господу. При таквој радости је и могуће очекивати Господа. Уколико те затекне у тој радости, Он те неће казнити него похвалити.
 13. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Шта је љубав? ( и други текстови ) - Архимандрит Андреј Конанос   
  Сматрам да je суштина духовног живота да човек свакодневно живи духовним животом.
  Неко ми је данас послао писмо преко електронске поште,у којем пише: ”Оче,молим те,реци ми било шта о Трећем светском рату!“
  О, људи моји, па говорићемо и о Трећем светском рату, али сам потпуно убеђен да многи од оних који се распитују за Трећи светски рат од страха тај рат неће ни доживети, али да је главно питање за њих - како ће до увече преживети свој мали светски рат са женом и децом, у СВОЈОЈ рођеној кући!
  Зашто ме они ништа не питају о том рату?
  Зашто не кажу: "Оче, реци ми како да се добро односим према својој жени?“
  Зашто ме запиткујеш о антихристу, ако је данас у твојој кући дејствовао сам кушач (сатана) неким другим поводима?
  Ми сматрамо да живимо духовним животом када се занимамо за нешто што је негде далеко и изван нас: „Неко нам прети, неко против нас води рат, неко нам жели зло!
  Да, то није лаж, све то постоји у овом свету, али зар пораз тих непријатеља (демона) није пут ка светости?
  Да би се наша душа утешила, да бисмо осетили близину Божију, морамо се духовно усредсредити, морамо се загледати у своју душу и испитати каква је наша веза са Богом.
  За мене је духовност - осећати огромну благодарност за мноштво дарова којима нас је Бог обдарио.
  Већина вас су у браку: сетите се какви сте били пре венчања. Тада сте говорили: „Шта ћу да радим сам у животу, како ћу се снаћи сам у животу? А данас, када сте у браку, сећате ли се још увек дара венчања за који сте се толико молили?
  Када увече лежеш на спавање, треба да кажеш: „Христе мој, благодарим Ти што имам жену (или мужа)! Она је тежак човек, али и ја сам тежак човек! Ни она,ни ја нисмо анђели! И она је човек,који има свог оца и мајку, који су јој пренели своје проблеме, али и ја сам исти такав'.
  He треба се никада формално односити према своме браку,
  Неко је прексиноћ назвао своје дете магарцем зато што је добио лоше оцене у школи, исто то дете због којег је дрхтао док је жена била у породилишту, бринуо се да ли ће све проћи добро на порођају. Како је тада плакао од радости: „Постао сам отац", и частио је пријатеље. И сад одједном исто то дете назива магарцем!
  Како је то могуће?
  Тако ми сами себе лишавамо радости у животу. Навикавамо се на дарове Божије, и уместо да за њих благодаримо, они почињу да нас оптерећују, постају нам досадни, и ми више не живимо оним великим што нам је Бог даровао у животу.
  Речи су недовољне, неопходно је унутарње преображење душе.
  Архимандрит Андреј Конанос
 14. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Драшко у Православна порука, мисао дана....   
  Онај ко жели да му Бог брзо услиши молитве, када устане на молитву и пружи своје руке ка Богу, треба пре свега и пре него за своју душу да се помоли за своје непријатеље; и када тако буде чинио, Бог ће га услишити у свему што буде искао.
  (Ава Зенон)
 15. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Natasa. у Слике форумаша   
  Još malo...
 16. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на МиодрагМ у Nakon pricesca vernici ostali da sacekaju kraj Liturgije.   
  У мојој парохији скоро сви остају до краја, понекад се број и повећа.
  Сваке недеље настављамо литургију после Литургије, тј. заједничком трпезом: Агапе.
  Четири или пет породица тог дана доноси храну за све, и будући да је све бесплатно понекад се појаве и неки гладни који нису верујући па и њих нахранимо...
  На моју породицу једанпут мјесечно је ред да учествује у припреми хране за Агапе, служења других и, наравно, прања посуђа и поспремања трпезарије, после заједничке трпезе.
  Диван обичај, који нам додатно помаже да се још више упознамо, зближимо и заволимо...
 17. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Зосима у Nakon pricesca vernici ostali da sacekaju kraj Liturgije.   
  Ух бре,то ми личи на ону ваља се-не ваља се теологију...
  Шта знам,неки ауторитети богослови православља,кажу да је промашај бити на литургији а не причестити се, што ми је једина нормална критика...
   
  Иначе ова екипа прво-недељаша поста,који посте само ту и евентуално последњу недељу, трче људи кући,да што пре попију кафу ,пљугу,па ручак...
  Сдруге стране имаш ови који не пропуштају ни вечерње, а на литургију долазе пре свештеника,  а причешће је за њих равно бинго згодитку...
   
  На крају имаш и ове који попују попут мене, а због ноћног провода ,знају да преспавају литургије...
   
  Дакле праксе су толико различите да је и Бог диго руке,наравно у пежуративном смислу...
 18. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на obi-wan у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Pomenite novopreminulog Boska, kolega nase Danijele sa foruma.
  ...
  Boško Blažić
  WWW.VREME.COM  
 19. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Milica Bajic у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Neka Gospod pomiluje ove male andjele i njihovim roditeljima i bližnjim da utehe i snage za krst koji nose, a nama neka su večno u srcu i molitvama. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i u vekove vekova, amin. 
 20. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на АлександраВ у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Молим вас, помените маленог Петра (Нектарија), у болници је.
 21. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Flojd у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Pomenite Milorada. Ima tesku operaciju a i on je u teskom stanju.
 22. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Vida (koju sam ranije pominjala) se nocas porodila u terminu, ali sa bebicom ima nekih ozbiljnih problema ( ne znam detalje).   Pomizite im svojim molitvama, molim vas.
 23. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Иван Недић у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Упокојила се Ева. Помените је у молитвама.
 24. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на Биљана, два у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  За Данијелу, моја ученица, 14 година, рођена је са срчаном маном, па је прерасла, пре неколико недеља доживела мањи инфаркт...испитивања су у току...таленат за књижевност
 25. Волим
  Aleksandra_A је реаговао/ла на JESSY у Prof. dr. Svetomir Bojanin- znameniti dečiji psihijatar   
  sjajan tekst...jos kada bi ga sto vise roditelja procitalo.....
×
×
 • Креирај ново...