Jump to content

Јеврем

Члан
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Волим
  Јеврем got a reaction from Поет in Шта тренутно читате?   
  "Историја Византије" - Георгије Острогорски
  "Увод у етику" -Питер Сингер
  "The Last Wish" - Andrzej Sapkowski. Ову сам тек почео, а прве две читам поглавље по поглавље, наизменично. Зависи од расположења и времена.
   
 2. Волим
  Јеврем reacted to Sanja Т. in Да ли и "добри" атеисти иду у рај?   
  Ајмо овако...неко мој , ког волим веома и жао ми је да пропадне...његова дела су да се ђаво застиди, другу душу је намучио ...али ја га и даље волим..не желим да пропадне...Молим се да му Господ да покајање, бар на крају живота...искрено желим да се и он спасе. У том смислу...
   
  Они који нису моји ближњи, су они који су ми малко даљи, а можда су добри људи, не  познајем их, ал' па ајд,  и за њих да молим
 3. Волим
  Јеврем reacted to Avocado in Хемичар, професор Зоран Вујчић о "здравој храни", алтернативној медицини, чудесним лековима, фармакомафији   
  Ne znam kako si to zaključio iz njegovog odgovora... pogledaj ponovo:
  Koliko ja znam svetom upravljaju političari, ne farmaceuti. Ako je nešto trulo u sistemu, ne treba lek tražiti farmaceutskom fakultetu, već u ekonomskim krugovima koji imaju svoje omiljene poslušne političare. Profit vlada svetom, ne obrazovanje, kvalitet, znanje ili ljubav. Prosto, golo, pohlepno srebroljublje. Nažalost idemo ka dnu civilizacije. Uz to, današnje generacije se uz androide pretvaraju u zombije. Tek će njih biti lako izmanipulisati.
  Čini mi se da upravo priča o tome kako profit i srebroljublje vladaju svetom, pa i farmacijom...
   
 4. Волим
  Јеврем reacted to Juanito in Хемичар, професор Зоран Вујчић о "здравој храни", алтернативној медицини, чудесним лековима, фармакомафији   
  Добар је Зоки. Он је доследан човек, увек се борио против система, аждаја и кланова. Не морате се слагати, али знајте да прича шта мисли, а не шта му је неко рекао или шта је прорачунао да ће му донети користи. Нема данас баш много таквих. А најдражи ми је био као један од ретких који није клекао пред оним што је скоро у емисији махао "Заблудом о Богу". Зоки није амеба. 
 5. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Natasa. in "POD MAČ, BATO": Miroljub Petrović osnovao Institut za nacionalnu istoriju   
  Koji je ovo ološ i prevarant sunce ti poljubim .
 6. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Danijela in Православна слика дана   
  http://foto.patriarchia.ru/news/patriarshiy-vizit-v-ekateriburgskuyu-mitropoliyu-poseshchenie-khrama-pamyatnika-na-krovi-vo-imya-vsekh-svyatykh-v-zemle-rossiyskoy-prosiyavshikh/
 7. Волим
  Јеврем reacted to Света_Матрона in Raskol se zahuktava   
  У седишту СПЦ у четвртак није било могуће добити коментар о позиву Васељенске патријаршије на консултације за истим столом са представницима МПЦ.
  - Позив патријарха Вартоломеја, као и целокупну ситуацију разматраће Свети синод, а уколико буде потребно и Сабор. тек тада ће бити познат наш став - кратко нам је речено у Патријаршији.
  УСЛОВИ ПАТРИЈАРШИЈЕ
  СРПСКА патријаршија своју "платформу" за питање статуса цркве у Македонији формулисала је још пре готово деценију. У њеном средишту је дијалог са представницима структура у Македонији, али у складу са древним канонским поретком. СПЦ Македонцима нуди само оно што је већ било на папиру, па чак и прихваћено, током преговора 2002. године у Нишу - најширу црквену аутономију епархијама у Северној Македонији, као и право на сопственог црквеног поглавара, чији избор би српски патријарх само потврђивао.
   
  Р. Драговић, „Вечерње новости“
 8. Волим
  Јеврем reacted to obi-wan in Star Wars: Mandalorian   
  Igrao sam KotOR vise puta, jedna od meni najomiljenijih igara.
 9. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Grizzly Adams in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Па ево ја сам био протестант, али то је дуга прича брате Иване. Протестант би прво требало да разуме да су "доктрине" само празна љуштура, да вера није "шта мислим о томе", да Господ неће да нас пита "шта ти Звонко мислиш о чистилишту и крштењу деце", него нека мало другачија питања. Они имају сасвим другачије виђење вере од нас, да се неко од њих не увреди али из искуства кажем да се читав живот баве решавањем ребуса и укрштених речи. То зовем "окови разума", јер се они све време заокупљају "проучавањем" и "размишљањем". Неки никада не увиде колико је то празно. Хвала Богу, неки примете па крену да траже боље. Е ту је сада проблем што већина опет тражи "исправну доктрину" па лутају од једног до другог шупљег стабла. Коначно, ако схвати да не треба да тражи "исправну доктрину" него Цркву молитве и богослужења пронађе Православље...
 10. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to dilic in Вучићу Орден Светог Саве   
  То одликовање се провукло поред низа афера у Црној годи и Србији. Ипак, том приликом Иринеј није изговорио толико гадости и клевета и није читав јубилеј претворио у величање једног корумпираног политичара, као што је то урадио овом приликом
 11. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to florenntina in Вучићу Орден Светог Саве   
  Jedino sto se mora priznati Vucicu jeste rapidno smanjenje nezaposlenosti usled odlaska celih porodica u inostranstvo. I sama sam pobegla od tog nazadnjackog progresa. Stepen (ne)slobode u Srbiji moze da se meri samo sa onim tokom vanrednog stanja kad su nas bombardovali zbog istog “progresa” njegovog duhovnog oca.
  Btw, on tada bese bio ministar informisanja, secate li se? Jeste zaboravili i naruceno bombardovanje RTS-a kada se neki slucajno nisu pojavili na poslu kao npr. njegova mama... 
  Tako da ono... samo ti sefe zbrajaj statistike ali pazi da ti ne nestane uzorak!
 12. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Grizzly Adams in Вучићу Орден Светог Саве   
  Па ено Вучићева фамилија никад није била у бољој економској ситуацији...
 13. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Просечан србенда in Вучићу Орден Светог Саве   
  Брате ипак си претерао, да светом владају сатанисти, православља више не би ни било, дакле још увек постоји неко ко задржава. Дакле генерализовао си Србе као г... и није ти на част, верујем да ниси намерно и да си се лоше изразио.
   За Вучића је гласала можда једва једна четвртина тако да у овом случају не иде какав је народ такав и председник јер А.В. није цар или краљ помазаник. 
  Дакле истина је да многи не желе да раде за мале паре и да би хтели "фенси" живот, да нас живот у греху уништава, али опет не треба генерализовати а Бог види и оно што је добро у нама и трпи нас. 
  Ја верујем да би као и много пута кроз историју и данас сваки просечан Србин или Српкиња, дао/дала живот за одбрану државе и светиње.
 14. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Биљана, два in Нафора након литургије: зашто се узима и шта представља?   
  једно време сам пила лекове (висок крвни притисак), и било је, како кад. Некад без проблема, али сам шетири пута пала у несвест. И ту је било интересантних коментара. Најзанимљивији је био да ме напада непојамник.
  Једном ме је после самог причешћа једна жена гурнула "да ме нешто пита", а пева се Да исполњатсја уста наша...Ја се окренула, ухватила је за руке, и благо сам се насмешила...и опет било коментара, овај пут о гордости мојој..
  Мислим да некад људи умећу своје страхове, и у храму Божијем-И где год да човек крене, може да се саплете...
  Наш прота није ништа рекао, охрабрио ме, као и увек. И да, више не пијем лекове, и не падам у несвест, и не обраћам пажњу на доручак..и мислим да је дисциплина мерило свуда. И да не треба превише гледати на друге у овом случају.
 15. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Небитан Лик in Нафора након литургије: зашто се узима и шта представља?   
  Немојте се љутити, није било ништа лично.
   
  Цео пут ка Литургији јесте подвижништво, ако се схвати на исправан начин. Подвижништво - јер подразумева труд да се од самодовољног бића човек преображава у евхаристијску личност, у биће заједнице Тела Христовог.
  Нема потребе да неког лично познајем да бих га назвао самољубивим. Самољубље је суштинска пројава наше пале природе. Њу сви носимо, те стога и свако од нас пројављује самољубље. Подвиг је управо борба против тога. То да сам мало гладан пре Свете Литургије и да ми је мало непријатно да то издржим и јесте мала, али ипак пројава моје палости, то јест мог самољубља. Зато сам и рекао да је потребан подвиг, труд да се то превазиђе.
 16. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Zayron in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  No, problem je što su ti programi napisani u genima i jedino tako se nešto može u ljudskom tijelu ili ljudskoj prirodi naprogramovat. A geni su takvi da su se evolucijom kombinovali i rekombinovali milijarde puta, svaki put taj rezultat nije bio najbolji, bilo je mnogo slijepih ulica ali vremenom su se geni naučili pod pritiskom prirodnog odabira biti ekonomičniji i sa sve manje slijepih ulica postizali onaj glavni cilj. No, upravo zbog istog tog mehanizma koji genima daje slobodu rekombinacija , tako da nisu zaliveni kao u beton, već se mogu mjenjati i evoluirati, ta njihova pokretljivost ostavlja još uvijek mjesta za te slijepe ulice koje su otprilike takav nekakav "genetički škart". No, kako se dešava u podnošljivo malom mnoštvu je iz perspektive cijelog genofonda sasvim nebitan. Tako se dešava da se zdravim roditeljima rodi dijete s nekakvim urodjenim nedostatkom. Takvi nedostatci koji nisu esencijalni i po život presudni su vrlo česti a samo zbog pokvarene jedne funkcije ne možemo smatrati sve ostalo neprirodnim. Čovjek nije jedna funkcija samo - ne moižeš ga svesti samno na razmnožavanje. Bitno je da je statitički zdravi korpus ljudske sveukupne populacije vrlo velik % i stabilan u dovoljnom mnoštvu reprododuktivno sposobnih pojedinaca, što se pojedinaca tiče ne postoji niko potpuno zdrav.
 17. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Bokisd in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  ma, ne, bre Zaki.... .... nego je prirodno coveku kada se rodi i odrasta da se moze nauciti bilo koji jezik, eto, da je Srki rodjen u Ceskoj znao bi ceski... ili, da sad ode' i zivi u Ceskoj naucio bi i ceski jezik, kao sto zna i srpski.... ili lepo ode na 6.meseci predavanja i nauci ceski jezik,....vrlo jednostavno......jer je u prirodi coveka da moze nauciti bilo koji jezik na svetu, eto neko zna i desetine razlicitih jezika....dok, ako se slucajno nesto ne daj Boze desi u mozgu i covek usled toga ne moze da nauci bilo koji jezik, onda je to greska u prirodi ili nije po prirodi i funkcionisanju kako i treba da bude po toj prirodi da svi mozemo od malena da naucimo jezike.
  Tako i homo i hetero, ne moze se roditi gay jer nije po prirodi, to nije po prirodi jer je samo hetero po prirodi....itd...
 18. Волим
  Јеврем got a reaction from Срђан К. in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  Да ли таква особа може у зрелости да има потомство? Колико ја знам не. Када говоримо о хомосексуализму (и разним варијантама које одступају од хетеросексуалности) у питању су аномалије које су  неплодне гране еволутивног стабла. И ако би занемарили религијски став по овом питању, гледано са становишта науке (иако то нико не сме да каже отворено), хомосексуалност је грешка, јер (са становишта науке) смисао живота је продужење врсте, преношење најбољих гена, гена јединки најспособнијих за преживљавање, а тога нема у овом случају. Хомосексуални однос је јалов, хермафродити су јалови, не могу да се размножавају ни простом деобом, нити да промене пол (чак ни када се оперишу и кљукају хормонима). Разлика је непремостива, јер је генетска: мушкарци имају XY хромозоме, а жене XX - то никакав медицински третман не може да реши. Поздрав.
 19. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Branka62 in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  Samo sto ovo nema veze sa pocetkom price. Na komentar kako se sa 14 godina ne moze znati da si biseksualan, ja pitam da li se sa14 godina moze znati da li si heteroseksualan a Boki kaze kako ih (nas) njihova (nasa)  priroda/polnost upucuje na to da li smo bi/hetero/homo. Otuda moje pitanje da li je cuo za ovakve bebe.
 20. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Milan Nikolic in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  Моје је мишљење да је хомосексуалност противприродна појава палог стања. Има људи који имају склоност ка истом полу, мање више урођено палом природом, мање више стечено несрећним околностима.
 21. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Срђан К. in Однос хришћанства према хомосексуалности   
  Od svih vas koji zastupate prava LGBT+ populacije nisam cuo odgovor na samo jedno pitanje(neprestano okolisate i iznosite svoja vidjenja, "naucne" dokaze, a tema ima jasan naziv): sta cemo sa onim sto su Oci kroz Pismo ispovedali kroz vekove, navodeci sodomiju(Oci je tako zovu, neka se ljuti ko hoce) kao smrtni greh?
  Ako moze neko, neka mi konkretno odgovori na pitanje, bez da me uci i da okolisa. Samo da podsetim po ko zna koji put: nigde u Pismu i Ocima necete naci nikakvog opravdanja, sem osude.
 22. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Ignjatije in Вучићу Орден Светог Саве   
  Презире и Цркву и наш народ. 
  Да ли је то проклетство конвертита или нешто друго, не знам. Само примећујем како је од великосрбина постао аутошовиниста. Ако је икада и био искрени патриота. 
  И таквом човеку се диви патријарх, добија орден од Цркве. Страшно.
  Да нам нису епископи попут мит. Амфилохија и Атанасија Јевтића, ко зна шта би било. Молимо се да нам Господ подари замену за њих када му се представе. Неко мора подигнути глас против оваквих потеза СПЦ.
 23. Хахаха
  Јеврем reacted to Снежана in Вучићу Орден Светог Саве   
  о оооо диос мио!!!! 

 24. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Ronald in Вучићу Орден Светог Саве   
  Bolje da su njoj dali, marketinski je to daleko bolji potez kad su vec obesmislil ordenje. Ja sam ubijedjen da Vucic prezire Crkvu i sve episkope iz dna duse, ali politicki igra izuzetno pametno.
 25. Свиђа ми се
  Јеврем reacted to Evgenik in Вучићу Орден Светог Саве   
  Једно је "поштовати" у смислу искулирати, а сасвим друго љубити стражњицу антихришћанској власти која уништава народни дух и етос.

  Кад смо већ код тога, јел' онда и патријарх Павле некакав "изгредник" био кад се противио истој тој антихришћанској власти (са Вучићем као министром) деведесетих година?

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...