Jump to content

Јеврем

Члан
 • Број садржаја

  128
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Јеврем

 • Ранг
  Интересује се

Скорашњи посетиоци профила

441 посетилаца
 1. Самопоуздање са једне стране, а са друге то могу бити вера, моралне вредности, мудрост... Није лако одговорити на то кратко и јасно. Много је променљивих у тој једначини.
 2. Може бити и једно и друго: зависи од тога да ли се уплашио, или храбро супротставио (смирено).
 3. Ја овде видим један проблем: Католици перу руке и пребацују одговорност на СПЦ. Шта мислите, ка коме ће бити усмерен бес оних који подржавају Степинца: ка Катличкој цркви, јер га неће прогласити свецем, или ка СПЦ (и Србе), јер Католичка црква каже да то зависи само од СПЦ? Рекао бих да се овде додатно распирује мржња.
 4. Изгледа да му је успело, пошто му је тело нетрулежно.
 5. Па кад ти нећеш да то покрстимо, ми нећемо да нас преведеш у Ислам, а атеисти неће да верују уопште! Свако своју песму пева.
 6. Kako? Мит каже да је одабрао смрт (тј. упустио се у борбу иако је противник био јачи), бранећи хришћански народ од Турака. Ко положи свој живот за другога, обезбедио је своје место у Рају. То је управо оно што сам написао за митове - да имају одређену поуку. Е, сад, историјски подаци о самом догађају су оскудни, тако да не можемо знати да ли је или није свесно отишао у смрт. У сваком случају Косовски бој - мит и Косовски бој - догађај су две у науци одавно одвојене ствари.
 7. Мало преоштар закључак. Сви митови, пре свега, имају неку поуку. Најчешће се базирају на неком историјском догађају (али не увек). Не треба заборавити да тада није било много писмених, а и оно што је забележено није све сачувано. Како време пролази, прича је све мање историјски тачна, а све више мит. А од Косовског боја до Филипа Вишњића је прошло 500 година усменог преношења. Игра "Глуви телефони" нам довољно илуструје колика је прецизност усменог преношења. О трачевима да не говоримо.
 8. Mea culpa. Говорио сам о турском империјализми који се није разликовао од других, али смо (ко је очекивао другачије) скренули са теме.
 9. Да и то је питање. Можда знају отприлике. А што се тиче "окупације", не бих тако назвао, нарочито зато што је то царство било српско-ромејско. Код Ромеја (Византинаца) је било и оних који су били за Душана, али и противника. Имамо и случај противљења Душановом крунисању за цара, као и потоњу анатему. Историја је јасна по том питању. Постоје оновременски извори који о томе говоре. Да предупредим албанско питање - једноставно, нема албанске државе до 20. века, тако да се не може говорити о окупацији - територија је била углавном византијска, а касније српска. Интересантно је да се тада по први
 10. Верујем да образован Турчин зна турску историју и докле је Турска допирала. такође верујем и да 50% Срба не зна сопствену историју. О географији да не говоримо.
 11. Опет машиш поенту. Написао сам да је прање историје светски тренд. Што се тиче псеудоисторије (или романтичарске), веома сам добро упућен у то шта пишу сви на Балкану: Срби, Хрвати, Босанци, Црногорци, Македонци, Албанци, Румуни, Бугари, па ето и Турци. Грке једино не пратим. Реално, не знам шта би они измислили и присвојили.
 12. Филм, не серија. За ово је Шотрин "Бој на Косову" документарац! Turci "verni i moralni", a "kralj Lazar" tiranin koji želi da popije krv iz Muratove lobanje WWW.B92.NET Najnoviji turski istorijski filmski spektakl "Turci dolaze" pojavio se u bioskopima u toj zemlji, a biće prikazan i širom sveta. Antijunak filma kralj Lazar u filmu se kune da se neće smiriti dok ne popije krv iz lobanje sultana...
 13. Наравно, нисам ни суњао. Мислиш ли онда на Прешево, Бијановац и Медвеђу? Или југозапад - Рашку област? Или ни то више није Јужна Србија?
×
×
 • Креирај ново...