Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Срндаћ

Члан
 • Број садржаја

  126
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Срндаћ got a reaction from Tumaralo. in Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  Magic the Gathering - бесплатно за скидање и игру. Али је нажалост игрица направљена тако да почива на микротрансакцијама, па се карте јако тешко добијају ако се не плати правим новцем:

  Но за сада је јако забавно играти са шпилом пуним анђела и вампира који само прелете преко туђе војске и добију ти игру 
 2. Волим
  Срндаћ је реаговао/ла на Juanito у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Ни на шта посебно. Отприлике хтедох да покажем да нисам једини који ништа не разуме и види гомилу потенцијалних проблема у свему овоме. Очигледно да постоји неки фундаментални проблем. Људи не могу да разумеју своја основна права макар се, лупам, бавили квантном електродинамиком. Као да неко намерно пише на начин да збуњује, контролише, заплаши... а не да заиста разјасни, помогне, учини живот лакшим итд. 
  Зашто нисам изненађен...
  Мада је линковани сајт холандски, а писац текста са Исланда. Могуће је да се ту ради о два различита правна приступа, а могуће је и да се ради и о неразумевању између правничке и свих осталих професија и култура. 
  Е сад, зашто мени посебно смета то што не разумем право? Не разумем ни хип хоп музику, па ником ништа. Некад је и послушам мало. Не расправљем се по форумима са хип хоп музичарима. Право је отприлике једина ствар коју не разумем, а која ми се намеће силом државе на начин на који нека тамо екипа лезилебовића мисли да треба. И то онда ствара додатно подозрење према свему. Просто не могу да верујем да ти глупандери у европском парламенту могу нешто паметно да смисле о стварима које не разумем кад знам колико су шупљи кад говоре о неким другим стварима које солидно разумем. А још мање могу да верујем да имају добре намере. Овде је пре свега проблем фундаментално неповерење људи у институције. Прецизније, изгубљено поверење. А изгледа да нисам једини који га губи. Људи постају све мање способни да виде државу и право као нешто што и њих штити. Са сваким новим прописом и законом се рефлексно активирају одбрамбени механизми и одмах навиру мисли како ће тај нови пропис да нас за•ебе, закомпликује живот итд. 
  Још један фундаментални проблем по мени је то што су политичари и они правници који стварају прописе утриповали да знају боље од свих осталих људи (укључујућии правнике који раде као судије, адвокати итд.). Е сад, о чему се ту ради? Правници су експерти, тако да сигурно знају нешто боље од просека, али шта? Требало би да знају да напишу закон тако да буде прцизнији, што мање противуречан итд. Требало би да буду способнији да предвиде више различитих ситуација у којима ће се закон примењивати. Требало би да боље примете и одбране (не)кршење закона у конкретној ситуацији. Итд. Али сигурно нису компетентнији од других људи у вези са моралним и сличним принципима на којима људско друштво и људски живот почивају. Мени се чини да су политичари и њихови законописатељи утриповали да јесу, те да све више закона задиру у територију те неке моралности на коју сваки човек урођено осећа да има право и онда ту природно настаје конфликт. Другим речима, уместо да закони буду што конкретнији алати за решавање конкретних проблема (попут уговора), они постају веома општи и звуче апстрактно морално. Можда је то опет до континенталног права, нем појма, само анализирам тај отпор у себи и хипотетички претпостављам да можда и други људи имају сличан проблем. 
 3. Радостан
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Ja se odavno deklarišem kao nedogmatski libertarijanac... 
 4. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Ne znam na šta konkretno u tekstu si hteo da mi skreneš pažnju...
  I pre nego što mi napišeš, moram da primetim da se dosta toga zasniva na jednom problemu o kojem smo čini mi se već pričali... anglosaksonci pišu svoje zakone mnogo detaljno i onda ih usko tumače ili prosto ne tumače jer nema ni potrebe kad je sve nacrtano... kontinentalno evropsko pravo je drugačije... tebi nekako više leži ovo anglosaksonsko... inače i ja pizdim od toga što se u Srbiji nejasne norme svakojako "tumače", što često predstavlja izmišljanje prava kojeg u zakonu nema, a ne tumačenje zakonske norme... naročito kad se to radi u korist države, a na štetu građana... ali ovo u tekstu je previše i za Srbiju i naše domete "tumačenja"...
  Dakle, ideja da bi se moglo protumačiti da bi ovaj Majlin tvit bio nedozvoljen po novoj regulativi je glupa. Šanse da to tako protumači niži sud, pa onda i apelacija su gotovo ravne nuli...
  Samo se seti šta se sve pričalo povodom one kriminalizacije proganjanja i seksualnog uznemiravanja... i šta si uostalom i ti pisao... kako sve to može da se tumači... i pogledaj šta se desilo... jel neko u Srbiji uhapšen zato što je koleginicu pozvao na dejt? Naravno da nije.
  Da ne bude nesporazuma, ne kritikujem ideju da bi zakoni, a naročito oni koji su veoma važni, trebalo da budu precizniji.... i pojaviće se i situacije koje su mnogo spornije od Majlinog klipa... ne znam ni kako će sudovi primenjivati ove norme... samo objašnjavam da se propisi generalno drugačije pišu i tumače u Americi i Evropi (bez Britanije)...
 5. Хахаха
  Срндаћ got a reaction from Avocado in Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Још само фали да нам објавиш да подржаваш Републиканце у Америке и Либек код нас, како си кренуо 
 6. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Mrzi me da guglam ali mogu negde da naslutim kako i zašto je do toga došlo. Da ne bude zabune, jer malo si i pogrešno postavio pitanje, u ovoj oblasti postoji razlika u tome da li nosilac prava može nešto da ti zabrani (pa na osnovu toga iskorišćava ekonomski svoja ovlašćenja) ili ne može da ti zabrani ali ima pravo na naknadu. Na primer, autor može da zabrani sve u vezi sa svojim delom. Neki kompozitor može da kaže da od sutra niko ne sme da koristi, svira, peva, emituje itd. njegove kompozicije. Nosioci srodnih prava (interpretatori, izdavači) to ne mogu. Čola ne može da ti zabrani da emituješ pesme koje je otpevao i sam "pustio u etar", ali ima pravo na naknadu kad ih komercijalno iskorišćavaš. Ovo za autore je prosto tradicionalno i ima veze sa tim da npr. književnik može da se razočara u neko svoje starije delo i da neće da to više bilo ko objavljuje... po meni je glupo, ali tako je za sada.
  Što se ovih akorda tiče, ja ne mislim da bi trebalo autoru dati ovlašćenje da ih zabrani, ali mislim da bi trebalo da ima neku naknadu i od sajta koji to komercijalno iskorišćava... ne više od 5% mada je i to verovatno mnogo... a ako ti to objaviš na nekom svom nekomercijalnom blogu, 5% od 0 je 0.
   
   
  Jedini razlog za to (iako teorija ima neke svoje glupe razloge) je čisto praktičan - to bi ukočilo ili dramatično usporilo razvoj nauke, a to ne želimo.
  Iz istog razloga patent traje samo 20 godina (mali patent 10 godina), industrijski dizajn 25 godina, imovinska autorska prava za života autora i 70 godina od smrti, a moralna prava autora doveka i pravo na žig neograničeno ako obnavljaš registraciju.
  Prosto u svakoj toj oblasti postoji suprotstavljeni interesi... sa jedne strane interes tog kreativca - da unovči svoju kreativnost (ujedno i interes društva da se što više kreativaca posveti tome jer od toga mogu lepo da žive), sa druge strane interes društva da se ne zakoči razvoj i napredak te oblasti... pa je u zavisnosti od ozbiljnosti tih interesa i konkretnog prava intelektualne svojine napravljen neki kompromis.
  U skladu sa "ubrzavanjem" života, ja bih i pomenute rokove skratio.
  Kod nauke su interesi društva žešće prevagnuli... iz očiglednih razloga.
   
  To što pričaš je sviranje onoj stvari levičara koji bi da to sve bude besplatno (društvena svojina). Priča o tome kako bi muzičari da iscede svaki dinar od svakoga je prosto sumanuta i glupa. Oni hoće (kao i svi drugi) da maksimalno naplate svoj rad. To nikada nije "ceđenje svakog dinara". Tu je najbolji primer proseravanje naših korisnika, kafića, restorana i ostalih o navodnoj skupoći muzičke naknade iako ne postoji apsolutno ni jedan jedini trošak tog kafića koji je manji od tog... cenim da toalet papir plaćaju više na godišnjem nivou od muzike... i rešenje (u kapitalizmu) je uvek jednostavno - jel ti ta muzika skupa? Pa nemoj onda da je puštaš. Onda si moron ako je puštaš i potpuno je nejasno što radiš protiv sebe. Najjednostavniji način kažnjavanja "gramzivih" umetnika je da ne konzumiraš njihov proizvod... onda oni ni dinara neće zaraditi od toga i niko ih neće slušati... samo što, suprotno levičarskim fantazijama, tržište jasno pokazuje da li je njihov proizvod skup ili nije... i kao i za sve ostalo, tržište određuje cenu tog proizvoda.
  Ne moram ni da guglam da bih bio siguran da i ovi što su pokušali da naplate neku lovu od sajtova sa akordima nisu pokušavali da ih zabrane/zaustave ili uzmu toliko para da ove onemoguće/destimulišu da rade...
   
 7. Волим
  Срндаћ је реаговао/ла на Милан Ракић у На ВМА отворен месџид-молитвени простор за припаднике исламске вероисповести   
  Данас је на Војно-медицинској академији (ВМА), отворен месџид - богомоља, молитвени простор за припаднике исламске вероисповести, а потом је клањан први џума намаз у овом објекту наше војске.

  Данашњи 29. март ће за све припаднике војске и грађане исламске вероисповести остати упамћен по томе што је у оквиру ВМА отворен месџид.

  На тај начин ће од данас, како запослени, тако на првом месту и пацијенти - муслимани, имати одређено место за молитву.

  У присуству представника Министарства одбране и Војске Србије, руководства ВМА, представника војнодипломатског кора свих исламских земаља које имају амбасаде у Србији, те изасланика САД и Руске Федерације, амбасадора Републике Србије у Саудијској Арабији ЊЕ Мухамеда Јусуфспахића, војних свештеника Војске Србије, православног, римокатоличког и муфтије београдског и војног Мустафе еф Јусуфспахића, меџдис је Реису Исламске заједнице Србије Сеаду еф Насуфовићу на коришћење предао државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић.

  Од 2013. године, када су на дужност у Војсци Србије примљени први свештеници (тада 10 - 8 православних, 1 римокатолик и 1 муслиман), ово је трећа муслиманска богомоља у нашој војсци.

  Прва је отворена 5. децембра 2013. године у бази 28. Механизованог батаљона Војске Србије у касарни "Рифат Бурџевић" у Новом Пазару.

  Неколико месеци касније, у марту 2014. године у касарни "Бањица", у седишту 126. бригаде ВОЈИН, отворен је други месџид и ево данас, на радост свих муслимана Србије и трећи на ВМА.

  Након свечаности отварања, тачно у подне клањан је џума-намаз. Реис Насуфовић је пре молитве са минбера одржао хутбу, а затим се верни народ помолио.

  У име Форума Поуке.орг и лично, свим колегама из Војске Србије исламске вероисповести и свим муслиманима Србије, нека је хаирли овај петак и овај молитвени скуп и ова богомоља којом муслимани Војске Србије на симболичан начин обележавају 1440. хиџретску годину. Живели!

  Милан РАКИЋ, Поуке.орг
  фото: мј Мустафа еф Јусуфспахић, главни војни имам, via ФБ
   
   

  View full Странице
 8. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Nemaju ove promene mnogo veze sa tim... linkovanje je i dalje dozvoljeno... samo ne smeš da iskopiraš ceo sadržaj tako da neko može da pročita celu vest bez da ode na sajt medija koji je autor sadržaja...
  Bila je neka ideja da se napravi obavezno monetizovanje i linkova, čak su i probali u nekim zemljama (mislim u Nemačkoj) ali je propalo upravo iz ovih razloga koje pominješ tj. tržišta... Google je samo ugasio news feed za Nemačku... manje linkova je objavljivano i mediji su imali manju posetu... dakle, to nije predviđeno ovim promenama...
  Ne vidim u predviđenom ništa sporno... bez veze je da ti napišeš članak, očekivajući da ljudi dolaze na tvoj sajt da ga čitaju i eventualno kliknu na neku reklamu od koje se finansiraš... a onda neko drugi objavljuje tvoj članak preskačući te u celosti i on zarađuje od toga...
  Ne brane se ovim neki zastareli modeli (prodaja novina u papirnom formatu) nego upravo novi - finansiranje medija od reklama preko interneta.
  Bez toga, zapravo dobijaš i jačaš kontrolu o kojoj pričaš, dobijaš to da funkcionišu samo oni mediji koji se ne finansiraju od svog rada, nego ih neko finansira sa nekim svojim ciljem...
   
 9. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Do sada si mogao da imaš komercijalni sajt i da uopšte ne proveravaš da li korisnici krše nečija autorska prava, nego da reaguješ samo kad autor prijavi... sad to ne možeš nego moraš aktivno da proveravaš... znači da imaš neke automatske pretrage i provere... s tim da postoji gomila izuzetaka (mimovi, gifovi, nekomercijalni sajtovi, startup-ovi, itd.)
  Vesti više neće smeti da se kopi-pejstuju, već samo da se stavi link i kraći opis (snippet)... što je pokušaj da se informativni mediji spasu od propadanja...
  I tako neke stvari... ništa dramatično... na prvi pogled...
 10. Волим
 11. Волим
 12. Радостан
  Срндаћ је реаговао/ла на Juanito у Nema više nekažnjenog skidanja slika, kačenja muzike, citata sa interneta...   
  Јес, а супруге то иначе не гледају...  
 13. Радостан
  Срндаћ је реаговао/ла на drvce у Два милиона људи у Аргентини ходало за живот и рекло НЕ абортусу   
  Tekst ne pravi crno-belu sliku, nego uzasnocrnu-predivnobelu sliku, te mi se nije nimalo svideo. Ja sam protiv abortusa, ali smatram idiotskim da se abortus zabrani zakonom, a i ovakve tekstove smatram slabo vrednim, pa u skladu sa time zelim da se prikljucim autorima u crnjenju svih koji su za abortus (a poznato je da su isti ti istovremeno i za podrsku multinacionalnim kompanijama, te raznim internacionalnim agenturama).
 14. Хахаха
  Срндаћ је реаговао/ла на drvce у Два милиона људи у Аргентини ходало за живот и рекло НЕ абортусу   
  A to je zato sto te fetuse posle koriste za pripremanje tajnog recepta kokakole.
  Skoro svaka cetvrta trudnjaca prodaje svoj fetus kokakoli i za to uzima novac koji trosi na sminku i ispraznu zabavu, quo vadis Argentina!
 15. Волим
  Срндаћ got a reaction from matija_ in Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  Па и не баш, јер те игра спаја у мечеве са људима који имају сличан шпил као што је твој. Деси се понеки који је просто прејак ( вечерас ме задесио лик који је смао позвао јако јефтино летеће чудовиште које ми блокира све магије самим својим постојањем - ем га не могу дохватити ем не могу ништа да урадим, само због једне карте ), али генерално је добро урађем мечмејкинг.
  Играо сам 2-3 дана и одустао када сам сконтао како је то обична копија МТГ-а без икаквих иновација. А МТГ има боље смишљене карте.
  Ипак, до дан данас не могу прежалити шта урадише од Yu Gi Oh карти... Њих бих најрадије играо, али нешто не могу да направе нормалну игру за то. 
 16. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на Avocado у Наташа Пејин: Понижење Србије у Српском културном центру у Паризу - без мене !   
  Ne znam koje su joj kvalifikacije, ali kompetencije za to mesto očigledno nema.
  Da ne bude sporno nema ih ni ambasador ili ako to nije on lično organizovao, onda onaj iz ambasade koji:
  a) ne zna koja i kakva izložba je u toku u Kulturnom centru Srbije u Parizu (što je problem samo po sebi ako si srpski diplomata u Parizu),
  b) organizuje neki skup u tom KC, a da tek dan pred skup proveri šta je na zidovima u tom trenutku.
  Međutim, kad je već sve to organizovano i pozvani gosti, između ostalog i oficiri NATO, potpuno neprimereno i nekulturno bi bilo da ovi radovi stoje na tom skupu i jedina normalna reakcija je da se taj dan sklone i posle vrate.
  Dakle, nije uopšte izložba problem (izbor slika koje bi trebalo da Parižanima predstave našu kulturu ne komentarišem), ali je nekulturno da zoveš goste iz NATO na nešto drugo, a da takve slike budu na zidovima... ili da bilo kojeg gosta zoveš u svoju kuću, a na zidove postaviš nešto što je upereno direktno protiv njega... ako ova žena to ne kapira, onda je svakako nekompetentna da bude Koordinator za medije Kulturnog centra.
   
 17. Хахаха
 18. Волим
 19. Волим
  Срндаћ got a reaction from TSCHeTSCHen in Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Ум... економска политика СНС-а је иста она коју је ДС водио и за коју се Ђинђић залагао. Чак штавише, Вучић је много учинковитији у спровођењу такве политике од било кога из ДС-а.
  Приватизација, либералнија трговина са Западом, уздржавање државе колико је то могуће за српске услове од уплитања у рад тржишта ( сјети се само како је Србија одлучила да не уведе таксе на робу из Косова заузврат санкцијама Приштине ).
  Тако да, не само да СЗС-овци у економском погледу нису гори од Вучића, него су исти. Додуше, Ђилас је ту као неки социјал-демократа који се залаже за већу улогу државе генерално, нешто што је супротно тренутној владајућој економској политици.
 20. Збуњен
  Срндаћ је реаговао/ла на Благовесник у Разговори о политици и разним друштвеним актуелностима   
  Па и иде се ка томе, Русији то и јесте циљ. Видиш како их је лепо навео  редом, по списку, додуше, тим редом се после са некима и испоздрављао ... Али, доће маца на вратанца. Након лета, пре свега након мајских избора, када се  формира нова слика Европског парламента, биће простора да се крене у офанзиву,  да се отворено  и законски тражи одговорнсот од побројаних. За сада, ништа друго не треба АВ да ради, осим да настави са маестралном тзв.  куповином времена,   до маја, а од маја до формирања новог ЕУ парламента. За то време доста ће се још променити у нашу корист, а на штету тзв. дубоке државе у Америци, која је зајахала након убиства Кенедија, а у време Трампа скоро па потпуно поражена.  Тако да - Нинберг? Врло могуће!
 21. Волим
  Срндаћ је реаговао/ла на obi-wan у Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=261154158125720&set=gm.2238293259562995&type=3&eid=ARAp-DHVF7Flwx-_JLTyHQDM4-FURhfzEcGF50l98fs7tfe4FVSnX7TgvQxfsFXXbglCLrz-LA_Td82l&ifg=1
 22. Волим
  Срндаћ је реаговао/ла на Nikola Stojanovic у Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  Mnogo jaka.  
  https://oldgameshelf.com/battle-city-98.html
   
 23. Оплаках :))
  Срндаћ је реаговао/ла на obi-wan у Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214272877795069&set=gm.2228810587177929&type=3&eid=ARDrNz6UPqCwOYThHElp2t0T50rgYJeq1mfgAroxvjSrZ3khgltEZpk3iV5QSbge-6U3NqHPcugntDnd&ifg=1
 24. Волим
  Срндаћ је реаговао/ла на АлександраВ у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Оно што видимо данас на улицама, није добро. То даје снагу нашим непријатељима. Зна се како се долази до положаја и до власти. На овај начин не могу доћи, нити наудити, али могу наудити своме народу и својој држави. А верујем да то не желе. Можда су друге жеље јаче од њих, али мора да размисле шта чине, и да се онда са више љубави обрну своме народу, својој отаџбини и својој будућности.
  Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј
  Само глуп неће разумети оно што је патријарх рекао. А шта сте очекивали? Јуриш јунаци? Ово што је рекао није политичка изјава, него пастирска, очинска. Ово није подршка Вучићу, ово је брига за сваког човека. Није патријарх ово рекао безвезе, само што ми не умемо више да слушамо. Бесни смо, глуви, и острашћени. Изврћемо све што може да се изврне и пунимо своје испражњене адреналинске депое. Ми смо народ манипулације. Па ето, тако и ово радимо. Постајемо исти као и они против којих се боримо.
 25. Свиђа ми се
  Срндаћ је реаговао/ла на АлександраВ у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Била сам у обезбеђењу тих протеста, веома добро памтим и шта је патријарх Павле говорио, и на моју велику жалост памтим и шта му је маса скандирала и који су се коментари чули и какав се бес излио ка патријарху, и било ме је срамота. Такви су коментари и данас, и мене је опет срамота.
×
×
 • Create New...