Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

невски

Члан
 • Број садржаја

  160
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О невски

 • Ранг
  Интересује се

Скорашњи посетиоци профила

88 посетилаца
 1. невски

  Raskol se zahuktava

  Гордост не приличи једном свештеном лицу. Пошто сматрате да је дискусија са мојом маленкошћу излишна,онда ми не преостаје ништа него да се самобанујем. За време свог бивствовања овде на форуму нисам никога лично увредио или сам се трудио да то не урадим, а прелазак на личност значи недостатак аргумената. Опраштам ти оче Зоране пошто си земљак.
 2. невски

  Raskol se zahuktava

  Пошто ми је одговорено цинично одговорићу на исти начин. Можда и јесам "политички богумил", али идолопоклоник нисам, а приписивати безгрешност смртном човеку је грех. Греше људи па и "он", ти и ја, а имамо једног те истог судију.
 3. невски

  Raskol se zahuktava

  https://news.mail.ru/politics/35376348 Кажу да се због одлуке да се не састану са председником у УПЦ МП и да прекину општење са ВП догодио раскол. 21. новембра треба да се догоди тај њихов скуп. Наводно је Симеон(Вињицки) обезбедио 15 владика.
 4. невски

  Raskol se zahuktava

  Они сви причају између себе и лепо им је. Путин исто прича са њим још је рекао да му се свиђа. https://www.bfm.ru/news/260685 https://korrespondent.net/world/russia/3580438-putyn-budu-podderzhyvat-poroshenko-dalshe Такође да га је први подржао и подржаваће и даље. Његова фабрика у Русији још постоји. Косачјов је рекао да је Путин убедио тадашњег председник Украјине да не примењује силу против Мајдана. Тако да ни ово са Хашимом Тачијем није неко изненађење. Истина, овде није питање неких пролазних владара и слично. Они пролазе и одлазе, смртни су. Оно што остаје после њих је битно то мене брине.
 5. невски

  Raskol se zahuktava

  https://www.segodnya.ua/politics/stalo-izvestno-kto-iz-episkopov-upc-mp-priehal-na-vstrechu-k-poroshenko-1188576.html https://tass.ru/obschestvo/5789710 Тренутно је сигурно да прелазе у ту нову организацију: 1.Софроније(Черкаски - духовник лидера Десног сектора из тог рејона) 2. Драбинко 3. Филарет (Љвов и Галиције) 4. Филарет (Новокаховски(Херсонска област)) 5. Вињицки (Симеон) Претпостављам да ће их бити још, ово је "тврдо језгро". Једино изненађење је Филарет из Херсонске области који је етнички Рус.
 6. невски

  Raskol se zahuktava

  Један пластичан пример, пре неки дан се десио онај инцидент у трамвају када је онај несретник насртао на ону девојку. Масовне осуде, како нико није устао да се заузме и слично. Овде је у улози тог несрећника ВП који кидише на РПЦ, остали путници (Цркве) немо посматрају и ништа не чине. Дакле, ако Црква у овој ситуацији ништа не би учинила, онда не би имала право да било ког грешном мирјанину спочитава за његову малодушност или непоступање. Ја се не разумем у каноне и слично ту сам аналфабета. Ипак на Цркву гледам као на неки извор морала, као звезду водиљу и путоказ.
 7. невски

  Raskol se zahuktava

  Јесте, али ћемо се наћи за месец дана у општењу са расколницима који ће бити део ВП. То је факат. Па нисам сигуран како ће то наша Црква логички да објасни својој пастви. Што је најгоре чак и да се држе по страни, чим ово заврше одмах крећу на нас. Таман да се фино заврши прича око манастира на Косову, оснује се Косовска православна црква, Тачи или Хајрадинај се обрате ВП он каже да то тако треба, потпишу уговор дају Грачаницу или Дечане на управу ВП, свештенике најуре или доведу фанариоте као свештенике и проблем решен. Ако мислиш другачије онда си отпадник(тако јуче рече Јов). Када се то деси онда ће да иду да кукају патријарху Кирилу да се заузме, а он ће рећи: "Сами, све сами" и знаш шта такав одговор би био праведан и најчеститији могући.
 8. невски

  Raskol se zahuktava

  То што ради ВП се назива никако другачије него фарисејство. Ако ми наставимо општење са њима после ових "акробација" онда као што каже Милан ћу схватити да Црква није Црква него нешто тотално аморфно.
 9. невски

  Raskol se zahuktava

  https://m.vz.ru/society/2018/11/2/949019.html Каже Чапљин да ако буде Сабор да неће бити по принципу помесних цркава него ће бити нивоу епископа, пошто нема вајде зато што Грци комтролишу 6 од 14 цркава, према броју верника је то изразита мањина. Каже још да очекује подршку СПЦ и БПЦ.
 10. невски

  Raskol se zahuktava

  Сада је све јасно. Зато у Буковини постоји баш изражен култ свете Петке Српске, увек сам се питао одакле, ето одговора. Централна црква се тако зове, подигнута је на месту дрвене цркве која се тако звала. Једино што припада по тој подели УПЦ КП.
 11. невски

  Raskol se zahuktava

  Колико сам вас разумео овде све што је било у Аустрији то је наше?
 12. невски

  Raskol se zahuktava

  Најзанимљивије је то да је у Буковини УПЦ МП много јача од УПЦ КП и то драстично. На другим местима није тако мислим на запад. Ту су још и Румини који сматрају Буковину њиховом јурисдикцијом. Буковина је подељена на 2 дела јужни у Румунији највећи град Сучеава и северна у Украјини где су Черновци. Још Румуни траже јурисдикцију у Молдавији. Надају се да ће уколико ВП победи у овом сукобу преузети Молдавију.
 13. невски

  Raskol se zahuktava

  Већина тих следбеника нису чак ни хришћани, него пагани. То је уопште проблем и у самој Русији, има много пагана и међу младима. Нпр. навијачи. Јесте,али је мала област (милион људи), има тамо грко-католика, УПЦ КП је тамо јача. Та област заједно са Љвовском,Иванофрансковском,Тернопиљском,Волињском се сврстава у западиншину. Волињска, Тернопиљска, Иванофрансковска, Ровењска имају становника колико само једна Доњецка област(пре рата) или мало више него само Дњепроперовска. Центар - то ти је све источније до Харкова и јужније, до Николајева,Херсона, Одесе. За њих се каже да су хохлы(не односи се на западинце), да кажем прави Украјинци условно. То је увек било поље боја у смислу утицаја и сада је. Нису исто као ови на западу, имају неки свој менталитет. Моя хата с краю - у слободном преводу, не дирај ме, пусти ме на миру, ништа нисам видео ни чуо. На западу имаш Буковину и Закарпатје, то је нека своја специфика, специфичан менталитет, има разних националности, Румуна(Буковина), Мађара, Русина(Закарпатије). Нису исто као ове области. Од Свобожаншине и јужније, је сасвим други менталитет који одговара сасвим менталитету југа и запада Русије, јако урбано, јака индустрија. У тих 8 од 24 области живи скоро половина популације. Нешто је насељенији Кијев и Љвовска област, остало слабо. Видећемо, ипак је у то време превозно средство био магарац, информације нису тако брзо путовале. Сада се ипак све сазна, за релативно кратко време.
 14. невски

  Raskol se zahuktava

  Да и из тог времена, али већина их је дошла у Канаду још у време Аустро-Угарске(лоши услови живота), пошто је цела западна Украјина била до тада у саставу Аустро-Угарске, а онда Пољске, тек пактом Молотов-Рибентроп се та територија припаја СССР, односно Русији, до тада није била скоро 1000 година од Димитрија Галицког. Аустријанци су извршили геноцид Русина - Русака који су подржали војску цара Николаја која је ушла у Љвов- практично то су били први концентрациони логори - претеча онога што се десило 30-так година касније.(након што су се руски војници повукли)
 15. невски

  Raskol se zahuktava

  Духовенство Полтавской епархии единогласно высказалось за сохранение существующего статуса УПЦ и выразило поддержку митрополиту Онуфрию, о поддержке главы канонической УПЦ заявили в духовенствах Днепропетровской области, Запорожской, Одесской, Херсонской и Ровенской епархий, а также митрополит Кировоградский Иоасаф. На местах также все уже успокоились и укрепились в вере - есть отщепенцы, но очищение для Церкви очень важный процесс. Ово је допуна ко се за сада изјаснио за УПЦ МП. То су за сада углавном "руске" епархије, где су расколници у мањини. Осим Херсона, то је једна слабо насељена област, где је много колониста са запада који се баве пољопривредом где је већина прихожана УПЦ КП или у најмању руку пола-пола. За Черкаси је и сам владика рекао да је близу да пређе код расколника. (ипак је човек духовник главном из Десног сектора за ту област.)Има ту још кандидата. 8-10 епархија (које ће тачно бити видећемо) би требало да пређе када се деси званично "томос" код њих. Мислим да су најкритичније централне и западне области. Још је занимљиво да је Јов рекао да је ВП оран да да томос и Белоруској православој цркви, али се ни држава ни Црква нису обратиле. Најзанимљивије ми је ово за државу. Значи, ако се Мило и Мираш обрате - ето аутокефалије или Тачи и неки одбегли владика, добијамо Косовску православну цркву.
×