Jump to content

Биљана, два

Члан
 • Број садржаја

  266
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Репутација активности

 1. Волим
  Биљана, два got a reaction from Istopljeni kamen in Знате ко је јутјубер Бака Прасе? А да ли знате ко су прабака и прадека?   
  @Ćiriličar 
   
   
  Ако ћемо о професији, ево да додам. Од прошле године постоји један начин рада који се зове Пројект настава. То се некад звало и другачије,али метод рада се мало променио. Елем, у договору са децом, а у складу са наставним програмом, одаберемо једну тему. Онда сваки ученик добије тзв истраживачки задатак који решава сакупљањем грађе и њеном анализом, те синтезом долази до закључка. Некад се звало сократовски дијалог и сад се зове приступ материји. Онда се сви резултати искористе за рад у групама, те је најважнија ставка презентовати резултате.Како долазе до података? Коришћењем расположивих ресусрса на интернету пре свега. 
  Гугл има апликацију Моја школа. Направите затворену групу, и радите. Постоји и Symbaloо, где се лекција разложи на мале пунктове (као мрежа) и ту се додају различити садржаји. То сам пробала бесплатно, али не могу да користим јер се плаћа. Имате и Еразмус пројекте. И још понешто, не бих сад да затрпам тему.
  Седамдесетих година био часопис "Иновације у настави".
  Дакле, не бих рекла да је јутјуб генерација продукт, већ више слика. И опомена, да нисмо довољно флексибилни и брзи и прилагодљиви на многим пољима.
  Ово друго не познајем довољно, нити имам довољно информација, али примећујем да нешто није у реду.
  Кад читам Свето Писмо, сваки пут застанем на неком месту. И са тумачењима ми није увек најјјасније.
  Тако је то мислим данас са већином. Ретки су свезнајући и они лако прилагодљиви свим "временским приликама".
 2. Волим
  Биљана, два got a reaction from Августин in Знате ко је јутјубер Бака Прасе? А да ли знате ко су прабака и прадека?   
  Одслушала сам мишљења две младе особе, а обе пунолетне. То јест одговорне за своје изговорене речи и поступке. И нисам тужна, али ми мало мука од чињенице да се о болеснима тако, и о старима ће се моћи, и о немоћнима јелте, јер, ето, слободно је тако. А ниподоштавати оне који нису утицајни јутјубери,обашка.
 3. Волим
  Биљана, два got a reaction from Milica Bajic in Знате ко је јутјубер Бака Прасе? А да ли знате ко су прабака и прадека?   
  не умем да разумем, само мислим, како то да на интернету све се промени
 4. Волим
 5. Тужан
  Биљана, два је реаговао/ла на obi-wan у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Vec smo imali na temi oca moje prijateljice, koji je bio bas bolestan, ali nije bas bio mnogo voljan da se leci, plus sto je bio psihicki klonuo. Sad mi je javila da je preminuo, pa opet da postavim ime da se pominje. Znaci, za preminule - ime Grujica.
  Oni su i izbeglice sa KiM, rasturena i namucena porodica. Zena, mama od prijateljice, prilicno je teska zena, kako sam razumeo.
  Sve skupa - bilo mu je bas tesko. Bog da ga primi u svoj vecni Odmor.
 6. Радостан
  Биљана, два got a reaction from Milica Bajic in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Пре пар минута се јавила Зорица. Пробудила се. Слава Господу и Хвала. Творцу нашем и Сведржтељу.
  Благодарим вам свима.
 7. Свиђа ми се
  Биљана, два got a reaction from Istopljeni kamen in Знате ко је јутјубер Бака Прасе? А да ли знате ко су прабака и прадека?   
  Одслушала сам мишљења две младе особе, а обе пунолетне. То јест одговорне за своје изговорене речи и поступке. И нисам тужна, али ми мало мука од чињенице да се о болеснима тако, и о старима ће се моћи, и о немоћнима јелте, јер, ето, слободно је тако. А ниподоштавати оне који нису утицајни јутјубери,обашка.
 8. Волим
  Биљана, два got a reaction from Aleksandra_A in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Пре пар минута се јавила Зорица. Пробудила се. Слава Господу и Хвала. Творцу нашем и Сведржтељу.
  Благодарим вам свима.
 9. Свиђа ми се
  Биљана, два је реаговао/ла на Istopljeni kamen у Тема јасна из прве поруке   
 10. Хахаха
  Биљана, два је реаговао/ла на Снежана у Тема јасна из прве поруке   
 11. Свиђа ми се
 12. Свиђа ми се
  Биљана, два got a reaction from Таша in Кафаница. Ја наручујем?   
 13. Волим
  Биљана, два got a reaction from Dominika in Кафаница. Ја наручујем?   
 14. Волим
  Биљана, два је реаговао/ла на JESSY у Београдски сајмови књига - нова издања, препоруке   
  VODIČ KROZ SAJAM KNJIGA: Počinje u nedelju, biće 500 izlagača, a evo koje su cene ulaznica i parkinga
      FOTO: RADE PRELIĆ / TANJUG
  Pod sloganom „Pismo = glava“ na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će biti održan od 20. do 27. oktobra, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih 60 dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost Sajma je Egipat.
    I ove godine tradicionalno će učestvovati najveći izdavači iz Srbije, a publika će biti u prilici da se druži s brojnim piscima. Premijerno će biti predstavljen veliki broj izdanja, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju i mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.
  Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, ali i antikvarnim knjigama i stripovima.
    Predstavljanje novih izdanja
  Bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima...
    FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA Prošlogodišnji Sajam knjiga
    Pored predstavljanja egipatskih autora, te nekoliko tematskih izložbi, tokom osam sajamskih dana biće organizovano na desetine tribinskih programa posvećenih mnogim temama koje su u najneposrednijoj vezi s izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije i značajnim jubilejima.
  Tako će ove godine publika biti u prilici da prisustvuje razgovorima o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja. Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara će „zameniti mesta“, neki od najeminentnijih domaćih filmskih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike, a velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.
  Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej osamstogodišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
  Školski dan
    FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA Školski dan je 24. oktobra
    Kao i prethodnih godina, na Sajmu knjiga biće upriličeni kvalitetni programi za najmlađe posetioce. Svakoga dana, od ponedeljka do subote, od 14 i 15 časova, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca s našim najznačajnijim piscima za decu. Pored toga, tradicionalni Školski dan u četvrtak 24. oktobra biće ulepšan dečijim čitalačkim časom, tokom kog će učenici osnovnih škola govoriti stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađim posetiocima Ljubivoje Ršumović, s malim piscima predstaviti svoju Akademiju „Saradnici Sunca“, da bi se druženje završilo velikom strip radionicom koju će voditi naš poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.
  Strani izdavači
  Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga osim izdavača iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. U izložbenom programu učestovaće i Slovačka. Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.
    FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
  Raspored po halama
    Hala 1 - domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima)
  Hala 2a - počasni gost Beogradskog sajma knjiga - Arapska republika Egipat, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature
  Hala 2c - izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, prostor za odmor
  Hala 4 - domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji...) i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri
  Hala 4 galerija - prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga
    Hala 1a - programske sale
  Radno vreme
  U nedelju 20. 10, petak 25. 10, subou 26. 10 i nedelju 27. 10. sajam će raditi od 10 do 21 sat.
  U ponedeljak 21. 10, utorak 22. 10, sredu 23. 10 i u četvrtak 24. 10. posetioci je moći da posete Sajam knjiga od 10 do 20 časova.
  Cene ulaznica
  Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, kolektivna ulaznica 150 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.
 15. Волим
  Биљана, два got a reaction from geronymo in Кафаница. Ја наручујем?   
 16. Волим
  Биљана, два got a reaction from geronymo in Кафаница. Ја наручујем?   
 17. Волим
  Биљана, два је реаговао/ла на Снежана у Кафаница. Ја наручујем?   
 18. Волим
 19. Волим
 20. Волим
  Биљана, два је реаговао/ла на Bernard у Лепота мушког/их вокала   
 21. Волим
  Биљана, два је реаговао/ла на emilija у Лепота мушког/их вокала   
  Vanzemaljski.....
   
   
   
   
 22. Волим
  Биљана, два got a reaction from emilija in Душекорисни садржаји   
  *Ко хоће да буде хришћанин треба најпре да постане песник
   Душа хришћанина треба да је истанчана, да је осетљива и осећајна, да лети, вазда да лети, да живи у “сновима”. Да лети у бескрај, међу звезде, до величанства Божјег, у тишину.
   
  Молитва за друге, вршена благо и са љубављу, некористољубива је и доноси велику духовну корист.  Облагодаћује онога ко се моли, али облагодаћује и онога за кога се он моли. То значи да низводи благодат божју. Када осећате велику љубав, и када вас та љубав подстиче на молитву, онда таласи ваше љубави запљускују онога за кога се молите и утичу на њега. Тако ви око њега стварате заштитни оклоп и вршите утицај на њега. Водите га путем добра. Видећи ваш напор, Бог штедро даје благодат Своју и вама и њему. Али притом вам ваља умрети за себе. Јесте ли разумели ово?
  (Поуке преподобног Порфирија Кавсокаливита)
 23. Волим
  Биљана, два got a reaction from Kafanski amater in Slikom da ti kažem (asocijacije)   
 24. Зачуђен
 25. Волим
  Биљана, два је реаговао/ла на JESSY у Acquila non capit muscas (вербална агресија)   
  Зла реч рањава јаче него што изгледа
  Чути бујицу увреда исто је што и примити гомилу удараца по глави. И то није преувеличавање – наш мозак, како показује компјутерска томографија, не уочава разлику између физичког насиља и словесне агресије речима. Како се одбранити?
  „Многи годинама живе у условима вербалног насиља, али не сумњају да нешто није у реду, зато што су увреде и понижења одавно постали део њиховог живота“ – каже Патрисија Еванс, аутор књига „Како се избавити од вербалне агресије“[1].
  Међутим, такви односи наносе озбиљну штету психи човека – наш мозак доживљава вербалну агресију као физичко насиље. „Компјутерски томограм великог мозга, човека који слуша гневне увреде на своју адресу и томограм човека кога само што су ударили по глави, изгледа исто,“ – каже Еванс.
  Још две озбиљне последице агресије речима – стална понижења изједају наше осећање личне вредности и слабе пажњу, постајемо расејани, тешко нам се сконцентрисати.
  Називајући „глупостима“ ваше речи или поступке, агресор инсистира на томе да је његова реч увек последња.
  Вербална гресија – није обавезно грубо псовање, вика и претње. Бескрајне примедбе и „шаљиве“ увреде, молбе у виду наредби једнако повређују. Ево још неколико примера вербалне (словесне) агресије за које морамо да знамо. Одбијање или ћутање. Како размишља агресор: „Код мене је оно шта теби треба и могу да ти то дам или не дам, зато ја контролишем ситуацију.“ Или: „Ако ти не одговарам, тј. одбијам да ти одговорим, тада сам сигуран да ће све остати као пре. Ја не требам да тражим твоје мишљење. Ја не говорим „не“ и не говорим „да“. Ти си на муци, а ја ничим не ризикујем.“
  Супротстављање. Поступајући супротно вашим молбама и жељама агресор је сигуран: „Ја могу да мислим и одлучујем за обоје. Ти мислиш погрешно, а ја исправно. Ако те натерам да посумњаш у себе и своје мишљење, лакше ће ми бити да те контролишем.“
  Потцењивање. Не придајући важност вашим речима и поступцима, називајући их „глупостима“, „бунцањем“, „нечем небитним“, агресор је упоран да задња реч увек мора бити његова. „Ја могу да потцењујем твоје речи и поступке, а ја сам сам изван критике и никоме не сводим рачуне. Ја одлучујем. Када схватиш колико си ништаван/ништавна, лакше ће ми бити да те контролишем.
  Зла реч рањава јаче него што изгледа
  „Шаљиве“ увреде. Називајући увреде „само“ шалом, агресор има у виду: „Мени такву радост причињеава да видим како те вређају моје речи да не мислим да престанем. Ја сматрам да се моје речи требају прихватати с хумором. Ја могу да говорим шта желим. Ја владам ситуацијом“.
  Грубо прекидање. Нагло прекидајући разговор, игноришући ваше речи, агресор истиче: „Ја нисам дужан да уважавам твоје мишљење и да ти одговарам, ти си неадекватна особа, зато ја могу да завршим разговор кад зажелим – ја одлучујем“.
  „Сами си крив/крива“. Изјављујући да сте ви сами криви за то што вас он вређа, агресор жели да вас натера да мислите: „Ти си сам крив/крива за то што те то боли и за то што ја тако с тобом разговарам и тако ти се обраћам, и уопште, за све оно што ми не полази за руком си ти крив/крива. И ја не треба да мењам своје понашање.“
  Оптужба и примедбе. Оптужујући и критикујући, агресор добија још једну шансу да покори нашу вољу: „Када ти говорим да не мислиш и не поступаш како треба, ја почињем да те контролишем“.
  Како се заштитити
  Ослушкујте себе. „Ако се поред неке особе стално осећате као на иглама и патите од осећаја ниже вредности („Стално радим како не треба“), подсмевају вам се, највероватније да сте подвргнути вербалној агресији“. – објашњава Еванс. Ослушните на који начин с вама разговарају. Да ли вам говоре вам (одлучују за вас), какав сте ви човек, шта хоћете у животу? Нико осим нас самих не може да зна и да одлучује шта ми желимо, о чему размишљамо, шта осећамо. Верујте најпре својим осећањима, ослањајте се на њих. Престаните да окривљујете себе. „Потребно је да схватите да агресија није ваша кривица, већ психички проблем онога ко вас вређа – истиче Еванс. Све што је њему потребно јесте тотална контрола над вама“. Ако неко из вашег окружења намеће кривицу за агресорево понашање на вас, не журите да одмах окривите себе. „Једном сам имала консултацију са женом чији је муж имао навику да виче на њу без икаквог повода, а њена мајка је сматрала да је и она деломично одговорна за такво лудо понашање супруга, – прича Еванс. – То је потпуно нетачно мишљење и наноси велику штету психи.“ Супротстављајте се. Нема смисла објашњавати и оправдавати се – уместо тога почните да постављате границе: „Не желим то да слушам“, „стоп, одмах да си престао“. Нађите групу подршке. Важно је да нађете некога с ким можете да размотрите свој положај, да му кажете шта вам је на срцу. То може бити неко од родбине, другова или психотерапеут који је достојан вашег поверење. Не покушавајте да промените агресора. Човек може да се промени на боље, ако стварно зажели, али ви не можете да га промените само властитим напорима. Али, зато ви можете да се односите према себи са поштовањем и да се побринете за своја осећања. https://poznajsebe.wordpress.com/2019/10/13/zla_rec_ranjava_jace_nego_sto_izgleda/

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...