Jump to content

farisejski.bukvojed

Члан
 • Број садржаја

  1062
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Everything posted by farisejski.bukvojed

 1. Odluka jos uvek nije dostupna u bazi prakse suda. Procitaj vest, tamo pise i u cije ime i ko se pridruzio. Ja nisam kancelarija Radic tako da mi je poznato samo ono sto je javno.
 2. Strazbur odbacio privremenu meru zabrane sprovodjenja Zakona o slobodi veroispovesti u MNE
 3. Vidis, crkva u kojoj mogu da se pricestim nije u opstenju sa Istambulom i ja hocu da ni ja ne budem u opstenju ni sa Vartolomejem, ni sa Zlizulasom, ni sa Elpidoporom, ni sa Manuilom. Lepse se osecam. Fizicki se lepse osecam. Nema onih sitnih elektricnih trnaca po nogama od kada nisam u opstenju sa njima dvojicom/cetvoricom. Bas mi je lepo.
 4. Hvala, cini mi se da si mi dao lepo i korisno vidjenje. Ne, ne. Laik sam. Kada laik obavesti svestenika zasto ne prima i da neko obrazlozenje, makar i usmeno, sto sam ja ucinio, obavesti pop vladiku. Treba vladika da zna sta mu se desava u parohiji. U mom slucaju ja sam i trazio da se obavesti tadasnji vrsilac duznosti i dobio sam povratnu informaciju da je obavesten. Zao mi je sto sam drugi put ponovio isto, a vec je bio ustolicen novi vladika, za kojeg sam ja mislio da nije nista bolji d prethodnog vrsioca duznosti, a ispostavilo se da je vise nego dostojan. Ogresio sam se.
 5. Zahvaljujem. Ako mi je dozvoljeno, kakvi su Vasi "credentials" u oblasti psihologije i psiholoskih problema?
 6. Samo se pitam, da li se ovo moglo izbeci da je gg. Radovic u poslednjih 20 godina podnosio zahteve za uknjizbu nepokretnosti na ime SPC? Do 2007 je to mogao bez problema, a od 2007 je za svaku nepokretnost mogao da podnosi zahtev za uknjizbu na ime SPC ukoliko u trenutku podnosenja zahteva za uknjizbu u katastru kao vlasnik te nepokretnosti nije bilo upisano neko drugo lice. Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.
 7. Ma ne sekiraj se mnogo, a i nisam ja bas toliko ni dobar ni veliki. Naravno da ne provociram niti bilo sta izmisljam. Ja sam o Raveni pozvan. Ne prihvatam da mi neko drugi odredjuje identitet tako sto sto ce definisati da sam pravoslavan samo ako sam u opstenju sa Istambulskim Patrijarhom. Ja sam pravoslavan. Ja nisam u opstenju sa Istambulskim patrijarhom, a jesam u opstenju sa SPC. Da li sam ja za SPC u Crkvi ili nisam u Crkvi? Ja za sebe mislim da jesam u Crkvi i da se nisam "isclanio" iz SPC. Samo ne prihvatam svestenika.
 8. O tome zbog cega rimski arhijeretik i jeresinacelnik treba da se pokaje raspravljajte na drugoj temi. Prijavio sam tvoju poruku zbog trola, a iz istog razloga imas i palac dole. Imas onoliko tema koju trolujes, preskoci ovu.
 9. Najmanje jedan svestenik i najmanje jedan jeromonah (tacnije protosindjel) jedne druge autokefalne pravoslavne crkve u opstenju sa SPC smatraju da nisam istupio iz Crkve i kod njih mogu da se pricestim. Mozda su oni u krivu? Sta mislе @Zoran Đurović @Иван Ц. @Талични Том da li sam ja istupio iz Crkve ili ne?
 10. Pre trinaest godina prestao sam da se pricescujem u SPC i prestao da primam svestenika da sveti vodicu (od dokumenta u Raveni 2006/7). Parohijski svestenik je uredno obavesten, dva puta me je pitao u roku od godinu dana da li ostajem pri toj odluci, obavestio je nadleznog vladiku i prestao da se mnome bavi. Pogresio sam sto o razlozima mog okretanja od crkve nisam jos tada podneo pismenu predstavku (sa sve prijemnim potpisom nadleznog svestenika i datumom, kad crkve nemaju prijemni pecat). Nikada se nisam pricestio ni ispovedio u bilo kojoj crkvi koja nije u opstenju sa SPC, ni kod klirika koji su izopsteni iz SPC (ne prejudicirajuci time da li se slazem ili ne slazem sa njihovim izopstavanjem iz SPC). Mojoj odluci doprineli su poimenicno: gg. Radovic, gg. (umirovljeni) Jevtic, gg. Zlizloulas i pisanija mnogih diskutanata na forumu (z)verujem i ovom forumu (poimenicno A. Djakovaj i o. Ugrin, izmedju ostalog). Sa doticnima nemam nista zajednicko, niti nameravam. Pop Djurovic nema nista sa ovim, a nase virtuelno poznanstvo (medjusobno citanje poruka objavljenih na ovom forumu) datira nekoliko meseci unazad, da ga neko ne bi optuzio da je moj "guru". Kako da se vratim u SPC ako i dalje imam negativan stav prema gg. Radovicu i gg (umirovljenom) Jevticu, ne kajem se zbog svog stava prema njima i nemam nameru da ga menjam? Da li je tu nesto kriv pop Djurovic? 'Ocel' neko od nazovi pravoslavnih da pokusa da mi zbog ovoga menja "prosopu" (licni opis), kao sto je ovde obecao jedan "veliki" doktor teologije kada sam skup na Kritu iz 2016 nazvao razbojnickim Saborom?
 11. Naprotiv, pop Djurovic (nikad ga nisam nazvao Avom) izneo je imenom i prezimenom obrazlozene kritike pojedinih jerarha SPC i Istambulske patrijarsije (sa kojima se ja licno slazem i vecinu stvari sam o njima isto mislio davno pre nego sto je pop Djurovic istupio u javnosti), koje ni "oklevetani" jerarsi ni bilo ko drugi ni na koji nacin nisu osporili, niti su protiv njega pokrenuli postupak zbog klevete.
 12. Naprotiv, dva posta pre tvog citiranog posta bio je objavljen moj post u kome sam izrazio svoj negativan stav prema dvojici jerarha SPC, cak izbegavajuci da ih imenujem, na potpuno primeren i sofisticiran nacin, onako kako se na rocistu suprotna strana maze smradom ali tako da sud ne moze da kazni onog ko to radi, i taj isti post je ekspresno uklonjen, kao i desetak mojih postova i dve teme koje sam od sinoc objavio. Moderatori mogu da pogrese, ali ovolika kolicina i kvalitet gresaka ne ostavljaju sumnju da je cilj da se prema pravoslavnim jerarsima odnosimo kao prema Sai Babama. Guru Sai Baba je bio jedan guru sa sledbenicima, a od nas se trazi da imamo po nekoliko tuceta gurua.
 13. IMHO, nije nepravoslavno kritikovati jerarhe i ne slediti ih na putu u propast. Naprotiv, to je potpuno u pravoslavnom duhu i ne predstavlja nikakvo visokoumovanje. Slediti slepca koji je, usput i slucajno, jerarh (bez oznacavanje nikoga posebno, nego generalno), na putu u propast nije svojstveno pravoslavnima, nego sledbenicima koje vodi guru.
 14. Verujem da nisam jedini koji je donju temu citao kao naslov ove teme koju pokrecem. Klonite se deco budala. Msm, klonite se i bluda, ali se klonite i budala. Ne postoji opsteprihvaceni kriterijum pojma budala, bar meni nije poznat, tako da sam razvio pravilo palca (ili lakta), kako da izmerim budalu. Elem, iz mog visedecenijskog iskustva, ako mi neko daje savet koji mu nisam trazio, a pri tome utvrdim da o stvari o kojoj savetuje ima samo udaljenu predstavu, taj je zasigurno budala. Takvog treba izbegavati u sirokom luku, ali mu ne treba reci da je budala. Jer, ako je budala, on to ne moze da shvati, a ako nije, onda bih se saopstavanjem svog zakljucka ogresio o njega. Toliko.
 15. Овде је била тема о расколу све док је присутни тролови нису преузели...
 16. Сестро, кажу да ко је једном возио једну лађу, као да их је возио све...стално. Немојте плиз да му појашњавате на овој теми. Отворите посебну тему и тамо утврђујте које су све лађе за њега непознанице. Можда се не разуме у оне на атомски погон, али ни у то не бих био баш сигуран...
 17. Ја бих рекао и безсадржајан да сам га прочитао у целини. Али нисам, алергичан сам на баљезг..., овај, безсадржајност. Можда ће се аутор у будућности окренути садржајнијим текстовима у жанру који је потребнији а који му више лежи, нпр. рецептима за поновани ананас, или јерменске куглице. (Ја га нећу оптужити за јерес ако се буде прихватио писања рецепата за јерменске посне колаче, обећавам.)
 18. Као да је желео да изјави "Међу свим скромнима на средњем западу ја сам најскромнији"? Да зовемо Таличног Тома да га тужи због копирајт инфринџмент!
 19. Тврдо верујем да је Св. Силуан некада изјавио нешто што ти ниси чуо. Енивеј, ако би се ипак десило да Св. Силуан то није изјавио, онда би ту изреку требало приписати неком другом свецу. Што већем и што мудријем свецу. Мада би сваки светац коме би ова изјава била приписана одма' био сврстан у ред најмудријих светаца. Као посебну врсту оних који раде посао за који нису талентовани, треба издвојити оне међу њима који су убеђени да тај посао који раде неталентовано раде најбоље од свих. То обично долази с временом који на том послу проведу и неоснованим самопоуздањем који су радећи стекли. То нпр. може да буде владика који је убеђен не само да лепо слика, него и да паметно пише. А може да буде и родитељ.
 20. Одлично питање, пустићу Милана да одговара, али имам и ја за тебе једно питање. Да ли је посао владике да се, у ситуацији када свако од нас доноси своје закључке, сврстава на једну страну? Тачније, да ли он то сме уопште да ради? Он нити има епархију у Србији, нити је држављанин Србије (икада био), али сваког јутра у огледало саопштава своје неслагање са политиком једне странке у Србији? Нека добије држављанство РС, копачке (мантију) о клин, па нека оснује партију у Србији и изласком на изборе провери пријемчивост својих идеја (за које смо остали ускраћени).
×
×
 • Креирај ново...