Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

farisejski.bukvojed

Члан
 • Број садржаја

  376
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О farisejski.bukvojed

 • Ранг
  Интересује се

Скорашњи посетиоци профила

411 посетилаца
 1. farisejski.bukvojed

  Raskol se zahuktava

  Deo o Ukrajini i prigovaranje Moskvi sto ropcu a ne cute razapeti, bi se mogao okvalifikovati kao jeres iskariotstva (bolje zvuci nego judstvo). Ova jeres jos nije definisana, niti osudjena na saboru, a ne verujem da bi mi priznali kopirajt. Tom logikom Juda Iskariotski bio bi svetac. Cini mi se da neki monofiziti (Etiopljani?) smatraju Pontija Pilata svecem...nisam siguran.
 2. farisejski.bukvojed

  Дејан Мачковић: Украјинска драма

  I kad sam vec u ducanu, da ne izostavim i sledece: Fanar je odlukom iz decembra povredio nacelo ne bis in idem (ne dvaput o istom) koje se drugacije zove i res iudicata (presudjena stvar). Fanar je razmatrao Denisenkovu zalbu pre dvadesetak i kusur godina i obznanio da je nije usvojio. Sada je tu istu zalbu, ili neku novu zalbu, usvojio i prvostepenu odluku neovlasceno preinacio. Pravila ne bis in idem (res iudicata) su deo crkvenog pravnog poretka kao pravne norme Istocnog Rima, a sada i deo pravnog poretka Turske i svih civilizovanih drzava.
 3. farisejski.bukvojed

  Branislav Trifunović: Oni se jedino plaše ulice

  Sa tolikim iskustvom ja bih ocekivao da si prvo izracunala koliko bi smanjenje poreskih stopa nominalno smanjilo budzet i koje bi stavke finansirane iz budzeta ili prestala da finansiras ili finansirala iz nekih drugih meni nepoznatih izvora. Takodje bi bilo lepo da se zna koje bi efekte zelela da proizvedes smanjenjem poreskih stopa. Porez na autorska prava (ono kad pustas muziku na proslavi npr.) ne postoji. Takodje ne postoji Balkan kao poreska celina gde si ti sticala iskustvo "u porezima". Sve u svemu, napisala si gomilu gluposti iz kojih zakljucujem da nemas pojma o onome o cemu pises.
 4. farisejski.bukvojed

  Дејан Мачковић: Украјинска драма

  Samo da dopunim detaljem koji je promakao popu Mackovicu u inace meni veoma dopadljivom i prijemcivom tekstu, a koji je vidljiv nama zanatlijama, a tezak za uocavanje teolozima. Peti kanon Sardickog Sabora daje ovlascenja Rimskom Papi da pobijanu odluku ili potvrdi ili ukine. Ako je ukine, onda ima pravo da imenuje svoje predstavnike koji ce ponovo suditi zajedno sa drugim clanovima prvostepenog oblasnog sabora. Rimski Papa (episkop Rima) nema ovlascenje da odluku preinaci. Sardicki Sabor zna sta je drugostepeno preinacenje prvostepene odluke i o tome govori u kanonu 14 o pravu oblasnog mitropolita da preinaci odluku o izopstavanju klirika koju je doneo episkop njegove oblasti. Fanar je odluku o izopstenju Filareta (i kasniju anatemu) preinacio. Preinacio implicitno, a ne eksplicitno, ali ipak preinacio.
 5. farisejski.bukvojed

  Branislav Trifunović: Oni se jedino plaše ulice

  Kojim si "ekspertskim" metodom dosla do stope preko koje "ne bi smelo biti"? Javlja ti se ili si se bavila trivijalnostima kao sto je izracunavanje?
 6. farisejski.bukvojed

  Raskol se zahuktava

  Ne zelimo. Nadji drugu temu.
 7. farisejski.bukvojed

  Raskol se zahuktava

  @свештеник Александар Milanu Nikolicu je potrebna pomoc. On vec godinama po forumima nagadja o nesaznatnom (o sustini Bozijoj). Verujem da Vam je poznato da je Sv. Grigorije Bogoslov izricito upozorio da to ne treba raditi. To je vrlo opasno i po njega i njegovu okolinu moze biti pogubno. Ja ne uspevam da ga u tome sprecim, ali ja sam diletant. Neko kome je to posao bi trebalo da reaguje. Unistava se covek.
 8. farisejski.bukvojed

  Монотеизам хришћанства

  https://pouke.org/forum/index.php?/profile/4628-milan-nikolic/ @Milan Nikolic pokusao sam da te navedem da prestanes da pokusavas da nesaznatno saznas nagadjanjem. To je vrlo opasna aktivnost. Sv. Grigorije Bogoslov je eksplicitno upozorio na pogubnost takvih aktivnosti. Nazalost, ne uspevam. Dizem ruke. Molim te da zapamtis da smo na ovu temu zavrsili svaki dijalog.
 9. farisejski.bukvojed

  Монотеизам хришћанства

  Dakle, sasvim je moguce i da ne postoji. Odnosno, nedokaziva je. Bog nam je nije oktrio. Otkrio se samo onoliko koliko nam je potrebni radi spasenja.
 10. farisejski.bukvojed

  Монотеизам хришћанства

  Iz ovoga jos sledi da bi na krstu morali patiti i Otac i Sv. Duh, i da bi i njih dvojica morali umreti pa vaskrsnuti. Patropasjanizam je jeres.
 11. farisejski.bukvojed

  Монотеизам хришћанства

  Meni je perihorezis nespojiv sa ucenjem da je Isus Hristos Bogocovek (savrseni Bog, i to drugo lice Sv. Trojice - Sin i savrseni Covek). Ako je perihorezis tacan, onda bi Hristos morao delimicno biti i Otac i Sv. Duh.
 12. farisejski.bukvojed

  Монотеизам хришћанства

  To pitanje je potpuno irelevantno za moje spasenje, tako da se njime nisam bavio. Bog nam se otkrio samo onoliko koliko je potrebno zarad naseg spasenja.
 13. farisejski.bukvojed

  Raskol se zahuktava

  Da dodam jedan deo intervjua zapadnoamerickog vladike Maksima: Koliko mi je poznato, Ohridska Arhiepiskopija 1219 nije bila autokefalija, nego autonomija unutar Carigradske Patrijarsije, tako da je navedena analogija neprecizna i nepravilna, a po meni i nepostena. Posebno je pitanje granica Ohridske Arhiepiskopije 1219, s obzirom da je ona cela nekada pripadala (pravoslavnom) Rimu. Krajnje sporna tvrdnja g. Vasiljevica.
 14. farisejski.bukvojed

  Raskol se zahuktava

  Bilo je samo pitanje kada...
×