Jump to content

srb_Lo

Члан
 • Број садржаја

  262
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by srb_Lo

 1. Ава наш свети давно предвидео шта ће се догађати . Стање је катастрофално али свако од ових који одлучују на крају мора стати пред лице Господње .
 2. Наредних 10 дана ће бити занимљиво па ћемо видети ко ће све бити присутан у Јордану .
 3. Овај Архимандрит Романос постаје Вартоломејев главни расколник . Најбоља је изјава мале Србије са 7.000.000 становника . Он изгледа још није схватио да је пропала Византија и да Грка нема ни 15.000.000милиона у Свету(Грчка,Кипар,Дијаспора) а да држе 3 Патријаршије и две Архиепископије .
 4. Пантократор, Ксенофонт . Ово за Велику Лавру још нисам чуо . Сад ту је на крају све ствар Игумана кога ће пустити у Манастир итд. И многи монаси из тих обитељи су ми рекли да не подржавају то али Игуман је Игуман .
 5. Овај Драбинко је био грешка Мит.Владимира . Требали су давно да га расчине .
 6. Па Фанар је њих избрисао да постоје као Црква . Узео Вартоломеј гумицу и избрисао их из Календара . Да није жалосно било би смешно .
 7. Ако опет не буде никакав састанак између поглавара помесних Цркава онда не знам како мисле скоро да реше ситуацију . Све више личи на замрзнути конфликт који неће скоро да се реши . Ја сам се надао да ће барем 2/3 поглавара доћи у Аман .
 8. Сви знамо која је тема ове дискусије . Раскол који прети Православној Цркви у целини . И мене забирањава већ годинама ситуација у СПЦ и треба о њој да се прича али то не мора на овој дискусији него се за 2 минута може отворити друга дискусија без да се ова тема пуни са информацијама и препискама које немају везе насловом .
 9. Драга браћо и Оци у Христу . Ова тема је активна већ преко годину дана и бави се озбиљним питањем по Цркву у целини .Не верујем да је толико тешко да се отвори нова тема где ће се дискутовати о ЦГ итд . Ваљда нисмо због целе ситуације у СПЦ заборавили овај велики проблем који нам прети . Немојте да се тема затвори и тролује са стварима који нису повезани са свеправосланим проблемом .
 10. Не зависе . Александријска се финансира преко грчког министарства просвете и сполњих послова а Кипарска Црква има своју независну државу и не зависе од Грчке . Колико год су блиске везе Грчке и Кипра ипак су кроз време настале разлике у менталитету . Иначе на скоро сваком грчком острву народ има другачији менталитет и Кричани се разликују од копнених Грка по менталитету .
 11. Не зависе . Александријска се финансира преко грчког министарства просвете и сполњих послова а Кипарска Црква има своју независну државу и не зависе од Грчке . Колико год су блиске везе Грчке и Кипра ипак су кроз време настале разлике у менталитету . Иначе на скоро сваком грчком острву народ има другачији менталитет и Кричани се разликују од копнених Грка по менталитету .
 12. Битно је да се зна видиш да теологија и канони у целој овој причи уопште више нису битно него моћ .
 13. Да али види се да је уцењен са нечим озбиљним чим је променио мишљење преко ноћи за 180 степени
 14. Једино је битно сад да ли је Пат. признао Епифанија ако му је неко претио да ће изаћи слике,снимци итд неких геј радњи у Александријској Цркви . То је Мачковић најавио да ће се десити има 20 дана . Ја такође снимке нисам видео али сам пре 10 дана био у Грчкој и кажу ми другари из Солуна да се о томе прича и да постоје . Сад која је служба у стању то све да скупи то нам је свима јасно.
 15. То је само историјски назив . Тамо су сви верници , епископи , свештеници Арапии то им је литургијски језик . У Јерусалиму је друга прича пошто је Патријарх увек Грк и већина клира су Грци . Палестинци који чине већину верника се стално буне да им Грци воде Цркву .
 16. Ми сад имамо Раскол то само неко наиван ће тврдити супротно . Крше се свети канони а шта је то ако није јерес? Шта смо видели од ове тројице јелинских поглавара : лицемерје,лажи, етнофилетизам,папизам итд . Ја нећу да осудим све Грке пошто смо видели да се Света Гора , многи свештеници , монаси , теолози и епископи не слажу са појединим одлукама али не би ме изненадило ако за 50 година ми сњима не будемо били у истој Цркви .
 17. То свако зна у грчким црквеним круговима . Код њих можеш наћи 10 секс скандала само ако хоћеш . Ово само показује притисак а и само лицемерје Пат. Теодора који је прошле године стално понављао да је Мит.Онуфррије канонски поглавар и да народ остане уз канонску цркву . Ово је трећа грчка Црква видећемо шта ће Јерусалим и Кипар одлучити али и њихово признавање сад није искључено ( Атанасије је против тога али Албанска црква зависи много од Грка ). Да напоменем Антиохијска Пат. није јелинска Црква они су сви Арапи.
 18. Спомиње се да је александријски Пат.Теодор поменуо Епифанија на литургији . Информација није потврђена .
 19. @o. Miroljub Оче јел знате ви нешто више о овом сусрету ?
 20. Ја сам давно у овој теми говорио да је случај са Естонијом исти као Украјински само што је Естонија била не битна по величини али тада се већ требало осудити најстрожије упадање у другу канонску територију .
 21. Митрополити Серафим(Пирејски) и Серафим(Китиријски) су послали писма свим православним предстојатељима да сазову Свеправославни сабор са или без Пат.Вартоломејем да се реши питање Украјине и раскола који прети .
 22. Упознао сам неколико Грузијаца који су изузетни људи , добри православци али не воле Русе никако иако РПЦ целу грузијску територију( Јузна Осетија и Абхазија) сматра територијом ГПЦ .
 23. Али после Другог светског рата те људе све називати секташима је лудост . Како рече Владета Јеротић већина њих су били интелектуалци у дијаспори и доста су допринели Цркви ( Хиландар,Бирмингхем,Диселдорф итд) . Знам да је Љотић био југословенски оријентисан и да је чак сматрао да права Југославија не може да постоји ако Бугарска није у саставу исте . Ја нисам њихов адвокат и они су грешили много као сви што су грешили у тим тешким временима али најлакше је сад све њих називати фашистима, секташима итд . а не говорити о њиховим добрим заслугама . Ако су О. Митрофан и Добрица Ћосић могли да се п
 24. Онда њих можемо вероватно као следеће очекивати
×
×
 • Креирај ново...