Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

srb_Lo

Члан
 • Број садржаја

  79
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О srb_Lo

 • Ранг
  Ту је, мало гледа-мало пише

Скорашњи посетиоци профила

96 посетилаца
 1. Слажем се и причао сам већ на ову целу тематику и 21век . Ако је ситуација алармантна као што сви кажу да јесте па ајмо онда неко сабрање/синаксис да се припреми Сабор . Треба одмах ситуацију решити пре него што измакне контроли не треба нам још једна 1054 .
 2. Јерес је тешка реч коју досад неће нико да употреби, али ако се Фанар не покаје за ово деловање које покушавају теолошки да оправдају и по њиховој логици тако би и у будућности наставили ако они сматрају да су у управу онда је јерес исправна реч . Каже Еп.Максим да је Вартоломеј на себе преузео Крст , није Крст него 30 сребрњака а Крст носи Мит.Онуфрије са својом верном паством лоја страда .
 3. Еп.Максим као да је постао викар Вартоломеја . Ово не сме да прође тек тако у овом тренутку
 4. Опет нигде истине . Рекао сам да боље познајем Свету Гору него ти Скоље . Да је Скопље град а не мушко име је ваљда опште познато . Ако си Бугар онда се немој противити одлукама своје Бугарске Цркве и бугарског Зографа да се не признају расколници у Кијеву . Буди добар син своје цркве и поштуј одлуке својих архијереја.
 5. @Trifke Ја сам у октобру прошле године још био у Ивирону, Пантократору и Ставроникити са грчким пријатељима и у сваком манастиру су врло негативно гледали на одлуке Фанара тако да и у тим Манастирима нема 100% подршке за деловање Фанара . Велика већина монаха преко 80% не подржава ни ситуацију са РПЦ и много још тога њима смета у Фанару .
 6. Већина Атоса је против Вартоломеја и то се видело на гласању где је већина манастира била против . Иначе би делегације Свете Горе била у Кијеву као што је Вартоломеј тражио . . Ја Свету Гору похађам редовно знам је боље него ти Скопље тако да престани да шириш лажи . Немам ништа против да износиш своје мишљење али не истине неће проћи .А добро си рекао Јеладска Црква се није изјаснила, да подржава Фанар давно би признала расколнике и послала делегацију у Кијев .
 7. Да прво отклонимо неке изречене неистине . Већина Атоса је против деловања Фанара . Ни једна јелинска Црква није признала ову расколничку групу и ћули смо многе гласове против . Бугари су такође од почетка против овога и нису били на Криту (то вас Бугарофиле нервира али Бугари су чврсти у свом ставу ) . Грузијски Патријарх Илија је послао писмо подршке Пат.Кирилу за очување јединства .А Вартоломеј од кога ви сад очекујете нешто вас назива Охридом и Скопље неће ни Северну а камоли Макеронију да изговори ( на протестима против Преспанског Споразума су били сви Атинска Архиепископија , Атос , Цариград ...)
 8. Па не може он да делује противно целом сабору . Има за то лепо решење дати му малу епархију у отаџбини далеко од било какве дијаспоре или умировљење па правац неки манастир . Кад се Еп.Григорије рукоположио у Немачкој сњим су саслуживали два архијереја РПЦ а Грци су били само на лиутргији присутни . Ту се могло видети добро решења за тренутну ситуацију
 9. УПЦ нема парохије у дијаспори . Постоји МП и РЗЦ . Углавном су верници из целог бившег совјетског савеза такође свештенство то је да не би дошло до административних проблема а верници другачије нису никада ни тражили . Још једна ствар како сад свештенство у западноамеричкој епархији да делује ? Епископ позива на саслуживање са свима а синод да се избегавају контакти са расколницима . Владика Максим ствара проблеме противно синоду и сабору и за то треба да да објашњење на мајском сабору
 10. Надамо се и молимо да ово неће ићи до краја али има овде елемената папизма - цариградског нео папизма који би се лако могао карактерисати као јерес ако се ово лудило настави до краја .
 11. Верујем.. у једну, свету , саборну и апостолску Цркву . Ово понављају сви православни макар једном недељно на литургији а колико од овога видимо у целој ситуацији ? Нажалост мало и зато сваки глас звучи као вапијучега у пустињи .
 12. Ја мислим да је баш на њега мислио . А можда и нас овде Максим чита ?? Најдуже се на овој теми пише о расколу и највише информација смо овде доставили ко ће знати 😁
 13. Врхунско !! Чекао сам неки одговор Максиму и претпоставио сам после оне прозивке за “потпарол” да ће Владика Иринеј Бачки али овако добром одговору се нисам надао . Свака му је на месту срећа што имамо овако мудре Владике у овим тешким тренуцима .
 14. Да и Александрија , Антиохија и Јерусалим и Кипар нису добили аутокефалију од Цариграда ? Каква изјава Емануила Галског и то на Недељу Православља , лицемерје какво се ретко виђа
 15. @Ведран* Баш тако . Сад ово за разлику од прекида општења што је било неколико пута кроз историју ове се први пут јавља да једна помесна црква другој каже ти више не постојиш од сутра а све ово време си постојао нормално . То не да је горе од прекида општења него то у принципу значи да се нешто потпуно елиминише . Како би само Цариград реаговао да је неко њима тако нешто учинио ?
×
×
 • Create New...