Jump to content

Син Утехе

Члан
 • Број садржаја

  25
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратилаца

О Син Утехе

 • Ранг
  Почетник

Скорашњи посетиоци профила

1291 посетилаца
 1. Највише смо научили од Владикиног ћутања и љубави према служењу Литургије. Његове последње речи " Исусе дај ми све што је потребно", су печат Његовог поверења у Христа, а нама путоказ ка Царству Небеском и поновном и вечном сусрету са нашим Оцем. Вечан помен и блажене успомене драги Владико Хризостоме! Ваша деца.
 2. Наш Председник не верује у Бога, и отуда је тај песимистичко-плашљиви став. Барем ми верујући морамо схватити да Његов поглед и не може бити другачији, пошто је он производ реалне ситуације на терену и односа снага, и свако ко размишља том логиком, мора доћи до таквог закључка и става. Дај Боже да брат Александар истински поверује и да дође до уверења и става да тамо где Бог хоће, побеђује се поредак природе! Помени Господе слугу свога Александра!
 3. НАШИ ОДБОЈКАШИ: ПРИМАЧИ, КОРЕКТОРИ…Одбојка је наш трофејни спорт. Дуги низ година Србија се налази у самом светском врху, у мушкој, и у женској конкуренцији. Без сумње, ми смо веома талентована нација, и појединачно, а када хоћемо и тимски. Када се наши играчи сложе, када сви заједно, као један заиграју, и ставе интерес репрезентације изнад личног, побеђују и најтеже противнике. У животу, примећујемо, како тешко стварамо репрезентацију-заједницу, када су у питању добри, позитивни циљеви, као да нам је потребан неко други, да нас састави и сложи?! Проналазимо разне “капитене”, и “селекторе”, ку
 4. Дан после прослављања Светог Апостола Варнаве-Сина утехе, упокојио се наш О. Варнава.Вечан спомен и блажене успомене драги Оче!
 5. Затамнио сам стакла, па не знају да сам ја унутра!☺
 6. БАБА ЗА ДЕДУ, ДЕДА ЗА РЕПУ… Одакле толика ескалација насиља мушкараца према женама, третирање жена као да су ствари, и одакле толика надменост, ароганција, дрскост, заузимање " мушког" става, и безобразлук, код жена? Обе ове појаве израстају из истог корена- НЕСИГУРНОСТИ, који се грана у страх, а страх у насиље, злостављање.. Мушкарци желе да буду ауторитет и ослонац женама, као што је и природно, али у пракси видимо да то често покушавају на силу, или на други, погрешан начин. Неки желе да имају "традиционалне" бракове, а под тим сматрају да жене требају да бу
 7. БАБА ЗА ДЕДУ, ДЕДА ЗА РЕПУ… Одакле толика ескалација насиља мушкараца према женама, третирање жена као да су ствари, и одакле толика надменост, ароганција, дрскост, заузимање " мушког" става, и безобразлук, код жена? Обе ове појаве израстају из истог корена- НЕСИГУРНОСТИ, који се грана у страх, а страх у насиље, злостављање.. Мушкарци желе да буду ауторитет и ослонац женама, као што је и природно, али у пракси видимо да то често покушавају на силу, или на други, погрешан начин. Неки желе да имају "традиционалне" бракове, а под тим сматрају да жене требају да бу
 8. ОД МАСКЕ ДО ЛИЧНОСТИ Када сам кренуо у цркву,некако паралелно сам почео и да радим као продавац свећа,тако да сам хтео-не хтео, " морао" да будем на свим Богослужењима. На јутрењу и вечерњу је било мало људи,па сам могао да станем за певницу и да учим појање. Старији свештеници су ме одмах "бацили у ватру"( неки да ме што брже науче,а неки да ме виде како се мучим и презнојавам, покушавајући да погодим глас који је требао да се отпева), све у свему, хвала и једнима и другима. Када је било више људи у цркви,а ред дошао на мене да отпевам,настајао је терор фалша,а ја
 9. АНЂЕЛА МИРА..

  Данас сам се срео и разговарао са неколико људи, различитих занимања и карактера,
  наизглед тотално различитих, али повезивало их је то, да су се код свих  примећивали немир и хаос, који су се код неких развили у забринутост и страх , а код неких у гнев и осуђивање других, или система, уствари код сваког у правцу коме је личност те особе најсклонија.
  Сви ти људи имају мање или више добре послове,стабилне породице,без неких вид
  них и великих проблема.
  О чему се ради?
  О врло важној ствари у животу озбиљног Православног Хришћанина- О ВЕРИ КАО ОСНОВИ СВЕГА, И ПАЖЕЊУ НА ПОМИСЛИ!
  Од Вере и квалитета помисли зависи и наше унутрашње стање,које се пројављује у спољашњем понашању.
  Први од ових људи са којима сам разговарао, је видевши да му посао тренутно и не иде како је замислио, почео да води унутрашњи дијалог,
  да разговара са помислима, очајнички покушавајући да нађе решење у својој глави, и будући да је то на тај начин немогуће, почео је бивати све забринутији и депресивнији, што се видело на Његовом лицу. Затим је наставио са осуђивањем оних који не раде а имају, и коначно осудом система и државе, а све то уз растући немир који води ка хаосу.
     Други
  човек, има много посла, телефон стално звони,сви нешто хоће, данас за јуче. Човек депримиран,пита се "какво је ово време дошло?" ,Када смо били мали,у време наших родитеља,знало се од 7-15, па си после био слободан,ово нема смисла, шта ће нам живот, када само радимо, кућа- посо,посо- кућа. На фирми радно време, Понедељак-Недеља од 9-18 сати. Сваки дан исти, лудило у круг,без конца и краја, као када мачка јури свој реп, вртећи се у круг! Сам себи наметнуо темпо који Га је самлео. Питам, зашто радите недељом, што се не одморите? Он одговара да мора због муштерија,ако не буде радио, људи ће отићи код другога.
      Драги наши  пријатељи, љубљена браћо и сестре,
  Када Вам у животу не иде како треба,ако нешто стане и неће да даље, а сами не можете ништа покренути, ако Вам се живот  убрза због посла и обавеза и прети да Вас прегази и самеље, и у оба случаја прети да
  Вам унесе  немир, и направи хаос?!  Не бојте се, не заплићите се у мисаоне заврзламе покушавајући да решите ствар, пошто ћете се још више упетљати и довести себе у безизлаз, немир и хаос. Господ је увек близу, стоји код наших срца и чека да му отворимо,да уђе и унесе мир и радост и да решење проблема. Када осетимо немир и  страх који прете да нас одведу у хаос, призовимо Га и Он ће нас умирити и охрабрити и све уредити на добро.
  Имајмо чисте и добре помисли,не осуђујмо никога и непрестано призивајмо име Христово, и имаћемо мир и са собом и са другима.

  ..ВЕРНОГ ЧУВАРА ДУША И ТЕЛА НАШИХ,ОД ГОСПОДА МОЛИМО!

   

   

 10. Воља Божија  води у  Земљу Живих

   

   

   

   

      Пријатељ ме је замолио да га одвезем у Нови Сад, пошто је како је рекао,имао нека посла. Када смо  стигли  на салаш који се налазио у околини града, затекли смо тамо 20_ ак младића. Када смо сели,они су се представили, и из Њихове приче, схватио сам да се налазимо у Терапијској  Заједници Земља Живих, Православној комуни за лечење болести зависности. Долазећи потом више пута, и бивајући на ЦТГ скенеру, 20 специјалиста за сваку врсту греха,пренемагања,глуме и лажног представљања, стекао сам Њихово поверење,а код неких је оно прерасло у љубав и пријатељство које траје до данас. Проводили смо сате у разговорима на различите теме.
      Једном је неко питао шта је Воља Божија?
  Размишљао сам шта бих рекао,а да то буде истинито, да им додирне душе, и и да тај додир буде души сигнал да је то истина, а не лепо спакована прича на коју би они будући премазани дугогодишњим стажом на улици,
  а у  заједници научени основама Православне вере, културе и понашања,  климали главама у знак да су разумели и да се потпуно слажу,а уствари, једва чекају да се овај разговор заврши, и да ми виде леђа.

  Зависници су специфична категорија- тешко је да их слажеш. Као својеврсни конзилијум од 20 стручњака, који те анализирају, па и ако успеш да превариш неке од њих,остали те провале на један. То је уствари и логично, пошто су Они Др. Примаријуси за лаж и грех. Али да се вратимо на тему.
       Најбоље је говорити о ономе што си сам доживео.
      "Када сам тражио посао, отишао сам у фирму која се налази у мом родном граду,желећи да у њему останем до краја живота,јер како каже песма, " Нема раја без роднога краја!"  У принципу,посла је било, и  директор је само(како сам ја мислио) требао да ме распореди. У току две године, долазио сам три пута на разговор,а он ме је саслушао, ништа не говорећи, уствари чекајући да одустанем.
    Био сам упоран, али није вредело. Имао сам притисак
  од стране уже и шире породице,жену,диплому,жељу, али није вредело,не може се ништа на силу!
  После неког времена,добио сам понуду за посао,
  на другом крају земље, баш далеко од куће. Посао ми је требао, а и због претходно наведених разлога, одмах сам га прихватио,не размишљајући где идем, а и да јесам, неби вредело, пошто до тада нисам ни чуо за то место!?
  Отишао сам почетком новембра,падала је ситна, досадна јесења киша, смркавало се у 4 поподне. Депресија у најави... Нашли су нам кућу у којој би требали да
  станујемо,а она обрасла у травуљину, у мраку,без уличног светла -"Господе, где си ме послао,помислио сам!?' Био сам поприлично депримиран.
    Временом, кућу смо упристојили, посао је био занимљив и могли смо од њега живети,а упознао сам и много добрих људи, а и често сам одлазио у родни крај,да ме жеља мине.
  После
  две године, разговарао сам са пријатељима из фирме у којој сам толико жарко  желео да се запослим, и сазнао да трпе од директора велики притисак,да су им смањене плате и да су неки премештени у погоне који су се налазили у другим местима, где је било немогуће путовати, него је требало преселити целу породицу, исписати децу из школе,
  жени наћи нови посао,иако је и стари једва добила. Размишљао сам шта би се десило са
  мном, да сам остао и доживео њихову судбину, и где би завршио сада,када сам био непожељан још у време док сам конкурисао за посао?!
     Било ми је жао тих људи и њихових породица. Али да будем искрен, у исто време радовао сам се као мало дете! Не толико због тога што живим у миру и финансијски стабилно (био сам срећан и због тога,да се не лажемо), колико због сазнања да Божије промишљање,старање, љубав а све то да именујемо као ВОЉА БОЖИЈА, ненаметљиво устројава, брине,  и непогрешиво води свакога који је препозна и прихвати, ка Царству Љубави Христове, ка Земљи Живих.

   Нека буде воља Твоја Господе!


  Синиша Утјешиновић,

  Бродоградилиште Уљаник,Пула

 11. Сад још и Учитељи живота да оснују неку заједницу око Чачка,па да буде комплетна лудница!? Ако хоћете екстремно,дођите,свега има овде! Али није све екстремно и негативно, печење је екстремно добро!? Али о томе, после 12.7... Јавите се када будете у пролазу,или ако долазите наменски.?
 12. Невероватно колико покварено леви заводи људе! Једна крајност,као што кажеш,као да си пас,кажу ти шта и како да радиш,као највећем глупандеру, а са друге стране оно МОЈ,ЛИЧНО МОЈ,у преводу,ја сам цар, посебан- сујета и гордост до неба? Стварно је средњи пут... Хвала на љубави и коментару Тексе! Никола
 13. Питање је колико су озбиљни? Знате и сами како су гордост и сујета танани. Колико је потребно рада на себи и сталног смиравања да не полетимо и умислимо да смо баш ми спасиоци света. Много је велика одговорност,а ми често не схватамо да је то дар (уз наш труд, наравно) а не наш посед. Поздрав из Чачка! Никола ?
×
×
 • Креирај ново...