Jump to content

Брада

Члан
 • Број садржаја

  404
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Брада

 1. Машиш бураз смисао приче. Са истим циљем је рађено и једно и друго. Одвајање Срба од Срба по било ком основу, стварање нових нација, парчање територије и подизање тензија и сукоба. Зависно од карактера становништва и могућности уплитања суседног фактора и историјских прилика на терену, мало се приступ разликује. Српска Православна црква је постојала и постојаће свуда где има Срба и она не може да се дели и цепа исто како неко цепа и дели државу. Шта она треба да ради по теби? Да гледа како јој цепају народни корпус, преводе вернике и на крају отимају храмове, прекречавају и присвајају? Пробају да створе нову нацију, доделе јој територију, део културног наслеђа, налупетају историју и онда хоће и посебну, адекватну цркву да им направе, јер је СПЦ ослонац Српског идентитета, културе, језика и постојања. Због тога данас, нажалост нема Срба других вероисповести, јер ни ислам ни римокатолицизам нису хтели да Срби ту опстану као Срби, да задрже идентитет, него управо да се обезличе, одроде, окрену против своје некадашње браће и да нестану као такви, што је и био циљ.
 2. Ево стоји уклесано, кад у једном моменту ''обрнуше кола низа страну''. Иста ситуација после '45, када су мом ђеду хтели да упишу да је Црногорац по националности, а отац и мајка му се писали као Србин и Српкиња из околине Никшића. Срећом није дао, јер су га на време научили ко је и ко су му стари.
 3. Ми Срби и Руси, такви какви смо, ипак нисмо склони расизму нити нам је тај појам близак. Имао сам прилике у Русији да сретнем припаднике разних народа и са многима да сарађујем, говора није било о нечијој боји коже или вери, језику и да је неко због тога био унижен. Једино ми је било интересантно кад ти се Кинез или Африканац обрати на руском акценат такав да не можеш да се не насмејеш. Зато нам слово увек држе они који су уништавали Индијанце, затварали их по резерватима, уништавали Индусе, црнаце у Африци, одводили људе у робље, затварали по зоо вртовима по западној Европи као животиње, имали отворен лов на Абориџине и овцама и псима давали већа права и слободе.
 4. Бугари су нам споменике и сваки помен нашег имена затирали када год су могли, од њих су и видели како се краде и преправља. Шиптаре не вреди ни спомињати. Грци су такође кумовали уништавању и хеленизацији свега што није било Грчко, највише у првој половини 20 века. Нема нама ту никакве подршке, нити ми требамо коме да је дамо. Ми само не смемо да се одричемо свога, својих предака, наслеђа, историје, ни добрих ни лоших ствари. То смо ми. Нико не може присвојити твоје ако се ти предходно тога не одрекнеш. Ми требамо да прихватимо сами себе, да не идеализујемо ствари, него да учимо из грешака како их не би опет поновили и како би их, кад за то дође време, могли колико-толико исправити.
 5. Ми Срби ћемо имати прилике да још дуго гледамо последице и горке плодове црвених и ''братства-јединства'', па ће нам сва она летовања са парадајзом и краставцима, синдикалне прославе, куповина фиће од једне плате и бајке о ''лепим временима'' ваљда једном изаћи на нос. Схватићемо једном да је то био само продужетак нешто раније изрежираног плана парчања нашег народа, губљења идентитета, територије, отимања наше културе, историје и свега онога што су нам преци оставили. Праве се новокомпоноване нације којима се додељује наше наслеђе, које они мењају, преправљају и проглашавају за своје како би добили неко историјско утемељење. Македонци су само један од пројеката насталог на парчању српског корпуса, који због великих апетита Шиптара и Бугара (од којих су учили занат), није баш у потпуности самостално заживео. Због велике хистерије да не буду Срби, постали су нико и ништа и на добром су путу да нестану са карте.
 6. Где је граница савета лекара? Поготову оног који није уопште верник и не схвата потребу верника. Да ли треба послушати лекара кад нам саветује да не идемо на литургију, јер је по њему ризик, да се не причешћујемо, јер се по њему можемо заразити, да не славимо славу са више од 5 људи? Вероватно нису чули да се Богојављенска вода користи и пар година након што се узме, иначе би се и поводом тога огласили...
 7. Брада

  Историја у слици

  Има доста снимака по интернету. Занимљиво је видети у бојама, мада ми некако и црно-бели снимци имају посебну драж . Овај је са краја 19ог века.
 8. @Срђан Шијакињић Оних чији су се резултати и мишљења мењали по сто пута до дана данашњег и још се нису одлучили? Годину-две брате и мислиш да је ту крај? Лепо ти говоре да прихватиш ово као нову реалност. Стално ти говоре о новим таласима и пиковима који следе. Ако је разумно да наставимо са отуђивањем једни од других, а да за то време пролупамо у параноји и размишљању о потенцијалном позитивном тесту, онда ок. Искрено ти кажем брате, сваки дан показуј љубав према ближњима и учествуј у сваком њиховом дану, јер не знаш када ће ко отићи са овог света и да ли ће то бити изненада. Нажалост, више пута сам дочекао, тако да та прича 5, 10, 20 година не вреди. Целокупну ситуацију осликава овај несрећни снимак и показује у какву се крајност отишло Ово је, између осталих, намењено и деци, па се лепо запитајмо какву то пометњу прави у њиховим главама. Ако волиш мајку, удаљи се од ње! Деки не прилази! Муж уколико воли жену да је не додирује! Како овакве ненормалне поруке делују, нарочито на децу?! Значи све је ок у породици, нико нема знаке болести, али се не зна ко уствари носи вирус и ко је скривени преносилац и зато дистанца! Неће се пренети и заразити што су сви у истом дому, просторијама, кревету, користе исто посуђе, исто купатило, али хаос настаје уколико неко неког пољуби, загрли и покаже присност, љубав!
 9. Коса нам је на глави избројана, а камо ли дани живота овде на земљи. Наше је да се трудимо, али није све до нас. ''Не искушавај Господа, Бога свога.”, речи су нашег Господа и ту је речено да не срљамо свесно у ризик ината ради и кушања. Ту не треба сврставати оне који су свесно страдали и улазили у ризик из љубави према другом, после чега их је Господ оставио још у овом животу или узео себи. Овде се уопште не ради о инаћењу и не вођењу рачуна. Овде је ствар о прављењу атмосфере константног страха и панике да смо сви потенцијално заражени, асимптоматски преносиоци и зато је најбоље да се сви склањамо и бежимо једни од других. Да се не грлимо, не љубимо, да се дистанцирамо и да подозриво гледамо у онога који је без маске, јер нам је претња по здравље. То нам упорно сервирају. Да перемо руке пре јела, након пипања квака, пара, вожње у превозу, да не пипамо лице и очи прљавим рукама. Да се не уносимо у лице човеку док разговарамо, да не идемо код другара и у госте људима и код старих слабог здравља, када смо болесни и не осећамо се добро. Те ствари се уче у кући од малих ногу, па онда у школи код учитеља, било да има или нема епидемије. Тако водимо рачуна о другоме и себи и радимо што је до нас.
 10. Има ли негде теме за конзолаше ?
 11. Колико се сећам, у почетку је требала минимум хируршка маска (једнократна). Сада долазе у обзир све, памучне, крпе, шивене од овога и онога, једнократне које се носе месецима. Само стави маску преко уста јер је тако прописано, није битно какву. Гледам, људи је носе док возе бицикло (и летос по највећој јари) да им се заманта па да се поломе. Носе је док сами возе аута. Једна је девојка носила у теретани на траци за трчање, пала у несвест, умало се не изломи. Давно је ово престала бити епидемија вируса и болести, а постала епидемија страха, панике, унезверености, параноје. Здравље није само телесно и као такво једино битно, бар би ми Православни то морали знати. Не знам ко ће ме убедити да том и таквом маском могу заштитити другога и себе. Ипак, је ставим кад уђем у продавницу или пошту зато што ће нека тетка или бака бити мирнија када сам поред ње у реду, јер она мисли да помаже.
 12. Прилика да се опробају нове друкаре и потказивачи који нису стигли или се нису показали и ''прославили'' у време црвених и Ћопавог. Када у једној кући живе две породице или више генерација (више од 5 чланова), па су ту стари, синови, снајке,унуци ко за славу лети из куће? Да ли истерати ђеда и баку као најстарије или унуци иду напоље? Треба питати надлежне...
 13. Брада

  Историја у слици

  Kada je Bufalo Bil bio u Bečkereku: Razglednice iz 1906. podsećaju na neponovljivi spektakl u današnjem Zrenjaninu WWW.NOVOSTI.RS Magija šoua sa slavnom zvezdom, na turneji po Evropi, 6. jula očarala grad na Begeju
 14. Слажем се, до власти и до нас самих. На власти су, већ више од пола века, комунисти, њихова деца и унуци и плански су те ствари гуране под тепих. Бетонирали смо јаме, причали бајке о братству и јединству, ми Срби смо били највећи југословени и заборављали себе и свој народ. Ми смо често немарни и површни, неодговорни смо према себи и својој историји и зато нам се и дешава да нас винтају. Ваљда ћемо се дозвати памети...
 15. Многи су тако и постали Хрвати, онај део који није поклан и протеран. На првом месту, захваљујући преданој политици Хрватске, коју спроводи дуги низ година, а која настоји да утре име и помен Срба на територији коју данас заузима. Све то уз одобравање и подршку налогодаваца из Ватикана. Колико је делотворна њихова планска, заједничка индоктринација види се нажалост и на твом примеру. Константно прозиваш своју Србију, кривиш за ратове, за непријатељство, већ лагано почињеш правдати усташке симпатизере, клику из врха твоје цркве, прекрајати историјске чињенице, итд... Наша је срамота и кривица што смо допустили да од нас праве кретене и југословене, да нам се кроји историја и натура грижа савест како смо кривци за све ратове, све са циљем да заборавимо ко смо и ко су нам преци.
 16. Наметнута грчко-православна вера? Католичко порекло? Ала чоче шта све написа...
 17. Ваљда су људи, светитељи које сам поменуо и из твог народа, ако си Србин? Можда Свети Сава није твој зато што није био римокатолик? Готово да сам знао кога ћеш поменути, то је класична жвака Хрвата, комуниста и нових монтенегрина, који наведу јак историјски доказ звани википедија (где свако пише и лупета шта му је воља и може све уколико се тражена форма испоштује), сведочења чланова партије и хвалоспеве како је праведна комунистичка власт стрељала домаће издајнике - то су докази који се узимају у обзир. Иста она власт која је примила на хиљаде усташа и најгорег олоша у своје редове, доводила лажне сведоке и убијала противнике комунизма. Зар се њиховим ''доказима'' уопште може веровати? Реци ми само, да ли су и други свештеници СПЦ које су комунисти побили (на стотине њих) били кољачи и зликовци? О свештенику Милораду Вукојичићу постоји и тема на форуму, колико се сећам. Ти си брате један од оних што дан данас мисле да су бомбардовани због Милошевића (убијан је народ и рушени цивилни објекти и држава уназађена јер су нас волели и желели нам добро), то ми је жалосно и коментарисати...Уз то си свим срцем за Немачку и Америку према којима треба да хрлимо, које су само у двадесетом веку толико зла нанеле нама Србима, да би требале посебне теме на форуму да се то све наведе и помене. Не знам шта бих ти рекао...али боље да баталим да не скрећем са теме.
 18. @SrbinKatolik Није ми јасно какав треба бити човек и каквог образа, па своју отаџбину упоредити са усташком НДХ. Пљувати сопствени народ, па се онда још и потписати и звати Србином. Само нек нас Хрвати и остале ''добронамерне'' комшије пљују, ту се не бринем. Забринућу се кад нас такви почну хвалити. Има нас доста којима је неко од ђедова и бака стигао да исприча о ратовима и страдању, па не морамо чекати да ли ће РТС да помене. У животу ме ни један једини пут није било срамота рећи да сам Србин. Прецима се могу само поносити и свим силама се трудити да живим на начин на који су ме учили и васпитавали, да се они мене пред Богом не постиде. Ја се стидим само оних који се представљају Србима, а пљују по отаџбини, брукају народ и претке, славе и правдају крвнике и увек им је туђе лепше и боље, а наше им никако не ваља. Власт не правдам ни ову садашњу ни прошлу, али они такви какви су, сигурно неће учинити да ја замрзим свој народ и да га се стидим. Што се тиче Степинца, нека га прогласе блаженим о томе не вреди више ни расправљати. После њега могу и фра Мирослава Филиповића, Звонка Брекала, Срећка Перића, надбискупа Ивана Шарића и још гомилу истакнутих усташа из редова римокатоличког свештенства. То ће бити њихови блаженици и светитељи, а наши светитељи ће и даље бити и остати Свети Симеон и Сава, свети краљ Дечански, Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, Свети ђакон Авакум, Свети Јустин Ћелијски, Свети Владика Николај и још небројено светитеља да их можемо набрајати данима и месецима. Хвала Богу те их нама и целом Православном роду даде!
×
×
 • Креирај ново...