Jump to content

Rudolfinja

Члан
 • Број садржаја

  68
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Rudolfinja

 1. Мало је паметних људи који ће свом парохијском свештенику скренути пажњу на грешку која се чини и подржавам их. Прва ја бих рекла (без зезања и лажног лајања на форуму) и скренула пажњу и човеку који је дошао на молитву и дао паре свештенику на руке и свештенику да се сети да се плаћена молитва не услишује. А постоји и народ који остави новац на икони или убаце у прорез код иконе после молитве а то није плаћање молитве већ добровољни прилог цркви ради одржавања цркве. То је разлика. Свештеницима који траже новац треба да се скрене пажња да то не смеју да раде. Пример: Једна бака која није имала новац да свештеник освети водицу свештенику није отворила врата па је викала да нема новца да му да на шта је следећи пут кад је долазио рекао колико можете да дате. Мада ни то није добро. Најбоље је тада рећи после освештавања водице (али не лажно као покриће ради плаћања молитве већ са бригом према свештенику): "Сигурно имате пуно кућа да обиђете а и других обавеза ради спасења наших душа па Вам дајем ово мало да имате за гориво, молитву и освећење водице не плаћамо јер се плаћена молитва не услишује." А свештеницима који наплаћују бих поручила да добро размисле и разграниче плаћање и добровољни прилог и да освесте људе који прилазе да би платили да то не раде.
 2. И шта с' тим? Какве то има везе са тобом? И они су жива бића и имају права на новац, осим тога зар није битно у овој православној земљи помагати православље да се не угаси? У данашње време ће пре православан човек (који се буса у груди да је православац) дати пара и пара на лутрију, кладионицу и цигаре а неће донирати ни петопарац својој парохијској цркви јер је видео свештеника да има и да је у неком греху. А ти им улазиш у душу и посматраш какви су. Па искрено да ти кажем, када би више себе гледао, видео би доста грехова код себе и исправљао би се колико можеш. Тужно је што у данашње време људи гледају туђе грехове, коментаришу а за своје су слепи и глуви. И сваки пут човек упада у замку бројећи туђе грехове. И рецимо када видиш свештеника који греши, што му братски не скренеш пажњу на његово послушање на које се позвао? Мислим да смо сви дужни да се помажемо међусобно а не да се уједамо и свађамо и да трачаримо у ситна цревца ко шта и колико има. Трач, уједање, напад на свештенике је губљење времена и својих живаца. Људи, па где је љубав о којем су наши свештеници, свеци, Исус Христос проповедали годинама? Изашло негде? Отишло у аут а ми тражимо да нас воле овако горде.
 3. Драгана, не можеш ништа знати ако не попричаш са својом ћерком. Нико са форума а ни у твојој околини ти не може дати прави савет.
 4. Ако у души дајем предност Богу, свеједно кад и колико, да ли сам сујеверна? Овде је тема о прању веша недељом па сам написала кратко и јасно али некима требају и детаљи и правдање чак и отварање душе да би се правилно окарактерисао. Читај и покушај да осетиш туђе мисли а не одмах да судиш. Свако добро
 5. Поштовање празника уздржавањем од рада како је прописано је изругивање вере? Ако је ово изругивање вере, шта је тек онда ово данас када се све ради празницима? Рај, поштовање Бога, давати предност Богу радећи на празнике, не видим смисао нити предност Богу већ раду али добро како ко воли. Изузетак од правила су прехрамбене индустрије и индустрије које су неопходне за функционисање друштва.
 6. Сваком светитељу је Бог припремио јаче искушење него нама обичним смртницима, то ваљда знаш јер су кренули путем монаштва. Потпуно разумем твој бунт против правила али не могу да разумем чему дискусија око тога шта ја и како радим. Ах да, да би ми се скренула пажња да је поштовање правила бесмислица и да ја трујем народ ставом прописаним од стране Цркве и Господа. А ово је колико знам православни форум са благословом.
 7. Немој мешати јако неопходне ствари за живот од обичног прања веша који није хитан. У сваком случају се зове свештеник и тражи се благослов за било шта што баш мора празником да се ради.
 8. То је страх од казне када се оде Богу пред истину, а Бог је љубав помаже на земљи а на оном свету те се одрекне јер ниси поштовао заповести, а тебе због твоје воље и навика "гремлини" одвуку у пакао јер си њима служио током живота на сваки начин а не Богу и зато се празници поштују а нарочито недеља јер је недеља подсећање на Васкрс.
 9. Мешаш веру и сујеверје. Ово што сам ти причала јесу чињенице које се дешавају ако се не поштују Божије заповести. Сујеверје је стална брига и велики грч и страх од безазлених ствари попут црних мачака, мердевина, да намештај блокира енергију и друго. Сујеверни људи оптужују предмете, животиње и друге људе за лоше ствари које им се дешавају и потпуно су слепи да виде своје грешке које су довеле до таквог лошег стања па у таквом размишљању иду код баба, код белих магова, стављају црвени конац, пљују три пута, куцају у дрво да не чује зло, читају сановник и не можеш их убедити да је крст тај који све побеђује и да је литургија корисна, да својим безазленим страховима и навикама (прање веша празницима, рад празницима уопште, лоше понашање) су се заправо удаљили од Бога и дозволили да их муче те зле силе и да није нико из комшилука, да нису криви предмети нити та црна мачка која би да се мази препречила им пут. Ето, то ти је сујеверје.
 10. Довољно је да схваташ "Шест дана ради и заврши све послове а недеља је одмор Богу твојему" а то како ће те "напасти" и како ћеш доживети непријатно искуство то Бог допусти јер ниси испоштовала заповест. Или другачије да ти објасним: не поштујеш заповест, удаљиш се од Бога и дођу ти мали зликовци које си пустила па те муче на овај или онај начин, духовно раслабиш и ето им забаве кроз пумпање ега, кроз болести и тд. Изузетак је благослов парохијског свештеника за прање веша недељом и празницима због бебе којој треба све чисто или због неког другог разлога. Мислим, лако је смејати се неком ко води рачуна о духовним стварима 'ајд ти разуми и схвати разлог зашто то ради. Мало тешко већини, видим.
 11. Je l' to ono kao kada razbiješ šolju pa ne bi da budeš ti kriv pa kažeš neka ide na njenu glavu?
 12. Ma ne bih da ih nazovem pravim imenom.
 13. Ја се трудим да не радим ништа недељом а ни празницима током недеље. Не бих да навлачим мале "гремлине".
 14. Побегла од једне а била ми је мала подршка. Јако фина жена. Баш бзвз.
 15. Да, у праву си али шта ћемо са Тендаи Будистом Микао Усуиом који је открио Реики медитацијом, постом и молитвом? Да ли је то одпадништво од Будизма или је једна грана Будизма који се развила? Мислим ако је грана будизма онда нема сумње да се ту ради о духовним стварима и малим божанствима пошто се у реикију, ако је веровати нашим Реикистима, помињу разне врсте духовне и енергетске иницијације уз помоћ тог и тог Бога? Они наводно лече тим методама. Ау, сад видех на интернету да је Тендаи Будизам секта и да је Реики заједно са њим секта.
 16. Хвала на одговору. То ми се већ не свиђа. Било би лепо када би администратор сајта убацио опцију колико дуго желиш да будеш улогован, сат, три, пола сата, заувек. То имају неки сајтови и то ми се много свиђа.
 17. Сад си ме збунила. Знам да имају Буду. Њему се клањају али имају и те неке духовне моменте које их доводе у стање медитације чак и хибернације тако да ме не би чудило да иза тога не стоји још неки вид божанства који им помоћу медитације то омугућава. Копала сам у детаље. Делом си у праву. Јер велики духовници не могу да испуне хирове обичног човека али на то нисам ни мислила већ у духовном смислу да могу све и то помоћу Господа.
 18. Како да деактивирам опцију аутоматског одјављивања када пишем дужи пост. Како се то решава? Има ли та опција негде?
 19. Само примећујем. Опрости. Ја не мислим тако. Велики духовници умногоме могу све и за сваког нађу решење. Наравно, треба наћи одоварајућег.
 20. Све те вере које су се одвојиле од изворног хришћанства у духовном плану су отпали а њихов животни век нема много везе са тим већ са местом где живе, исхраном, генетиком а нарочито будисти који нису потекли од хришћанства јер су многобошци такође и хиндуси. Оно о чему сам причала овде јесте о нашем поднебљу. Не хранимо се здраво, немамо здраве духовне навике, немамо одличан ментални склоп па нам се дешавају разне болести по допуштењу јер себи и другима не желимо добро. У нашем поднебљу у најбољем случају може човек да доживи и 110 година а да се није покајао а неко живи 80 година у духовној хармонији са Богом. Ту улогу игра и генетика па рецимо може да буде и обрнут случај да онај који је грешан оде раније у смрт а онај који је јако добар умре у стотој години. Ми нисмо и никада нисмо били људи који су дуговечни. Нама православцима је циљ да се духовно уздигнемо и не паднемо у искушења и не уништавамо себе и друге. Од духовног здравља и тело је здравије.
 21. Па по твојим постовима ми не делује да све гледаш кроз призму православца. Просто, не делујеш тако. Прво да сам на твом месту не бих за менталне болести препоручивала искључиво психологе и психијатре јер знам шта су велики духовници о томе говорили, друго сад овај став да за мирну смрт не треба испуњење Божије воље. Свако ко је чинио лоше током живота у тренутку смрти ће вероватно имати јако великих менталних проблема а нарочито духовних јер га прогањају духови злобе без обзира на бол које тело преживљава. А особа која умире од рака а чинила је добра дела, та добра дела и добар анђео ће јој у часу смрти послати утеху па ће јој духовно и телесно бити доста лакше. Не треба све гледати тако површно, зађи мало у дубљи смисао православне вере.
 22. @Avocado Сам си одговорио. А и цитирао си мој одговор на твоје питање у којем је објашњено детаљније. Значи за здравији живот јако је битно елиминисати грехове, престати клањати се идолима и тд.
 23. Ја сам озбиљна. Али без зезања. Јако озбиљна. Не бих никоме рекла да ради нешто што не функционише.
 24. Хм. Ти опет провоцираш и подсмеваш се. Чему? Али ок, одговорићу ти. Ако си целога живота према себи и према другима била добра, пред смрт нећеш имати грижу савест нећеш се кајати низашта. Буквално си током целога живота испуњавала Божију вољу. Али то је јако тешко урадити током живота. Због тога постоји пост, исповест, причешће, свакодневни труд у добру. Не разумем потребу неких људи да провоцирају православне. Али добро, то је ваљда њихова душевна храна и треба их нахранити.
 25. Тачно, @Natasa. , на крају умреш али ћеш бар знати шта си добро урадио и имаћеш мирну смрт без гриже савести.
×
×
 • Креирај ново...