Jump to content

milos50

Члан
 • Број садржаја

  34
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О milos50

 • Ранг
  Напише по коју

Скорашњи посетиоци профила

414 посетилаца
 1. Народ каже: ко лаже, тај и... Значи, папа не долази у Скопље на позив Православне цркве, него на позив државе. А држава је пуно пута и у више наврата позивала, и патријарха Павла, и патријарха Иринеја, али они никад нису прихватили позив. И како то за архиепископа Јована ништа и вези са доласком папе Фрање у Скопљу није спорно, када долази на канонску територију Српске православне цркве и то без њене сугласности?
 2. Како да неко зна да ли је Илија или Иродијада? Шта уопште значи бити новозаветни Илија? Који је прави интерес Цркве? Чак и Јевреји, када су разапели Исуса, они су мислили да то раде за добро свог народа, своје заједнице и свог Бога. Обично када у нашој љубави међусобној нема љубави Божије онда та наша љубав често зна да пређе у оно друго. А то тако зна да овлада човеком да човеку измени и његов разум, и да човек и када чини зло, мисли да чини добро. Баш као што рече и Јеванђеље: "доћи ће време када ће вас убијати мислећи да Богу службу приносе" (Јн 16,2).
 3. То значи да је раскол „такозвани“, али да ипак није раскол? Или је „такозвано македонски“ зато што је „македонски“ измишљотина и не постоји, али је ипак шовинизам, макар у суштини непостојећег (ид)ентитета? И како то да постоји само „украјински“, „бугарски“, „македонски“ патолошки псеудоцрквени шовинизам, а да су велике свете и једине богоизбране православне нације успеле да остану имуни на то велико зло и да у пуноћи живе свету наднационалност православља?
 4. Очигледно да је архиепископ охридски Хоматијан био канонски незналица или био у бунилу када пише да је свети Сава све урадио противно канонима... http://montenegrina.net/nauka/istorija/crna-gora-do-xix-v/vladavina-nemanjica/pismo-ohridskog-arhiepiskopa-dimitrija-homatijana-iz-maja-1220-godine/
 5. "...а од нас траже да се региструјемо као нека нова црква у Црној Гори, мада ми овдје постојимо од апостолских времена". Ово је баш јако. Мислим да је то записано негде у Библији. У Нови или можда Стари Завјет?
 6. Три питања за великог експерта: 1. „...Расколници углавном по дефницији немају битне догматске или литургијске разлике у односу на канонске помјесне Цркве, али су се од Тијела Христовог одијелили било због организацијског, личног, политичког неслагања...“ Ко су сада „расколници“ и ко је сад изван Тијела Христовог? Цариград или Москва? 2. „Свакако да међу људима који се налазе у расколу, јерархијом и вјерницима, има дивних људи (лично познајем неколико сјајних свештеника МПЦ)“. Има неко ко је и ОК... То би требало да значи да је већина олош и багра? 3. „Оно што, ипак, не смије
 7. Српска и Руска црква налазе у далеко незавиднијем положају него било која друга црква јер се једино наше канонске територије не налазе у оквиру једне државе, него у неколико различитих и често непријатељски расположених држава. У том смислу, Српска црква има посебан интерес да се овај проблем брзо и позитивно ријеши... „Српска и Руска црква су незавидном положају“, а народи у окупиране територије у туђим државама који су деценијама принуђени на духовно ропство са стране великих духовних империја нису. Јел се неко питао, зашто су све те територије у „непријатељски расположене државе“? Заш
 8. Посетили су „раскољничке“ цркве и светиње, које су домородни православни народ и његова „т.з.“ црква окупирали од „канонске“ цркве.
 9. Македонци су „племе“ које је Тито створио. Али су стока, па немају разум и не знају да су Срби. Зато је овде света Српска црква да освежи њихово памћење. Зато је Христос дошао и зато је то света задача свете Српске цркве - да они бестидници поново препознају свој свет идентитет: они који схвате шта је то Тито урадио, они ће спасити своје душе. Остала бесловесна стока, то племе му његово, нек цркне (еванђеоска порука од духовне газде ОА).
 10. А зашто да их не позове? Можда се договоре чији је Охрид и Архиепископија... Српска црква има Охридску архиепископију, у уставу Бугарске цркве стоји да је она бугарска, Охридска црква једино не припада људима који вековима и данас живе у Охриду.
 11. Сабор СПЦ је одлучио да у току ове године молитвено и достојанствено обележи и хиљадугодишњицу оснивања Охридске Архиепископије. Бугари ће тамо сигурно доћи.
 12. ? Ја сам то рекао или ти кажеш да сам то рекао? Нисам знао да сам сада Јеврејин. Ти добро знаш шта причам. У томе и јесте проблем :-) И ово је уопштено, јел да?
×
×
 • Креирај ново...