Jump to content

sirig

Члан
 • Број садржаја

  25
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О sirig

 • Ранг
  Почетник
 • Рођендан 02/18/1975

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zanima me zašto verujem u Boga, imam potrebu za molitvom, pokušavam moralno da živim, ali nemam nikakvu potrebu za institucionalnim ispoljavanjem te vere. Gledam popreko sve verske zajednice osim pravoslavlja, ali opet nemam potrebu za liturgijskim životom. Kako Crkvu pravoslavnu (o drugima ni ne mislim) da prihvatim kao nešto što je Božije. U stvari kako da je ne posmatram kao instituciju. Kako da znam da nisam prevaren, ne u smislu ekumenizma koji se prilično raširio po pravoslavnim hramovima, već u smislu da je Bog baš hteo da mu se mi na ovaj način približavamo.
 2. Možda, ali od jednog člana sam doživeo uvredu da smaram, trabunjam, a samo sam odgovorio na post u kojem sam bio citiran, uz to sam se držao teme i nisam bio nekulturan. Slično mi se desilo i na forumu MP, tako da ne vidim razliku, ono što sam doživeo tamo prisutno je i ovde. Zato i kažem ima puno onih koji više brinu o verskim kanonima nego odnosu sa ljudima, a upravo je taj odnos i način na koji živimo ono po čemu se približavamo Hristu.
 3. Pa nisam baš siguran da sam na pravom mestu jer po ponašanju nekih pojedinaca zaključio sam da biti hrišćanin znači držati se kanona vere. Mislio sam da biti hrišćanin znači iskreno ispoljavati one ljudske osobine koje su činili apostoli i Isus otkupitelj svih nas. I danas je mnogo više onih koji su hrišćani samo po svojim uverenjima, mnogo više nego delima i ljudskim osobinama.
 4. Kad sam bio dete za Crkvu sam znao da postoji, kao što sam znao i za kafanu. Ni u jednu, ni u drugu me nisu vodili. Ali dobro, neću sad da se ponavljam, ko je shvatio šta sam hteo da kažem shvatio je. Laku noć svima.
 5. Na ovom forumu na jednoj temi sam pročitao da je jedan sveštenik rekao da je MP uradio lavovski deo posla oko preispitivanja teorije evolucije. Ne znam što je problem reći ako nešto neko dobro uradi? Ovo je tema koja u naslovu nosi ime M. Petrovića. Ne vidim zašto se penjem nekom po glavi ako pišem o temi u temi koja je predviđena za to. Ne znam, novi sam ovde, jel običaj da svi u temi misle isto o toj temi? Ako je jeste, onda se izvinjavam i ubuduće ako budem pisao to će biti samo u skladu sa onim što je već ispisano.
 6. Izgleda da nisi pažljivo čitao. Kako da idem na liturgiju kad nisam ni znao šta je to? Družio sam se ljudima koji su isto tako bili u neznanju. Nisam njegov sledbenik već poštujem dobre stvari koje je uradio. A šta je i gde je provalija i ko će u njoj završiti neko drugi će da sudi, a to sigurno nisi ti. Ne treba da budeš nervozan, ponašaš se kao Miroljub kad mu se ne svidi neki post. Mislio sam da ne želiš biti poput njega.
 7. Izlasci i provod su i danas kod velikog broja mladih u redu, ali to nisu samo izlasci, to je opijanje i promiskuitet. Ko to ne radi misli se da taj nije normalan, postavljen je skroz pogrešan sistem vrednosti. Moji roditelji su dobri ljudi, lepo su me vaspitali, brinuli o meni imao sam sve što dete može da ima. Jedino me nisu učili pobožnosti, oni su ateisti. Išao sam u ateističku školu jer druge i ne postoje. Šta je Crkva uradila da ja dobijem osnovna teolška znanja bez kojih je svaki čovek mentalno hendikepiran? Zato i kažem da je jedan MP svojim predavanjima više uradio po pitanju upozn
 8. Zahvalan sam ti što si se potrudio da napišeš ovaj post, ali znam ja otprilke njegova teolška učenja i pravo da ti kažem ne obraćam pažnju na njih, ne dotiču me. Po rođenju sam pravoslavni hrišćanin, poštujem to i to ne može niko da promeni. Moja zamerka Crkvi je što malo radi na edukaciji ljudi, što jedan MP više radi na tome od Crkve. Sad je pitanje samo da li MP radi više korisnih ili štetnih stvari. Ti misliš da radi više štete, a ja koristi.
 9. Svi znaju šta treba, ali malo ljudi se tako i ponaša, a veliki broj sebe naziva hrišćanima. A na takve on cilja i zato su jako osetljivi na njegovu priču. On priča zašto i kako da se to uradi i koje su posledice ako se ne živi tako i to je velika razlika u odnosu na ono tipa "nemoj to da radiš jer je loše" Ja sam bivšu ženu našao u 2 sata posle ponoći u diskoteci, bio sam mlad, šta sam onda znao, zaljubio se, to se tako i danas radi, prvi put sam od Miroljuba čuo da žena treba da bude pobožna i da roditelji treba da dogovore brak sa devojkom iz dobre porodice. Nisam čuo da Crkva priča o t
 10. Ma kapiram ja da je to preneseno značenje, ali problem je što nije tačno to što pričaš. Ima mnogo primera da ista stvar može biti i otrov i lek. Konkretno kažeš da izvor ne može biti čist i otrovan i to je tačno, ako se doslovno misli na vodu, ali pošto kažeš da je metafora onda nisi u pravu. Evo npr. internet može da se koristi za sticanje korisnih znanja, a može i za destrukciju. Isto tako i čovek, nekada ima dobar uticaj, a nekada loš. Pa jel treba sada i Justina Popvića da razapinjemo što je imao učenje o duši koje nije u skladu sa hrišćanskim pravoslavljem. Evo nikola888 mu ne zamera
×
×
 • Креирај ново...