Jump to content

Kyrie, eleison

Члан
 • Број садржаја

  5
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Милан Ракић у Крштење   
  Свету Тајну Крштења могу да савршавају само епископи и свештеници.
  Али у случају нужде, ако нема свештеника, а некрштеноме прсти опасност да ће умрети, крштење може да обави и мирјанин [лаик], мушкарац или жена, само је потребно да то лице буде православно и да схвата значење и важност крштења.
  Овакво крштење сматра се за делотворно ако је обављено кроз трикратно погружавање у воду са изговарањем установљене формуле: "Крштава се слуга Божји (име) у име Оца Амин, и Сина Амин, и Светога Духа."
  Такво крштење, ако крштени остане жив, презвитер потом треба да доврши другим обредима ове Свете Тајне, али без поновног крштавања, тј. не понавља се "установљена формула", но остале молитве и радње се врше према поретку.
  http://www.manastirvavedenje.org/krstenje.html
 2. Волим
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Крштење   
  Naravno da ne. To je predlog, a ne pitanje na koje ocekujem odgovor. 
 3. Радостан
  Kyrie, eleison got a reaction from Sofija_ in Крштење   
  Дакле, ја нисам још крштен али имам у плану да то ускоро урадим заједно са породицом. 
  Уколико се нешто деси мени или неком члану породице, да ли је могуће да ме било ко крсти?
  Мислим да сам негдје прочитао да уколико је човјек на самрти, а није крштен, да га било ко може крстити.
  Да ли је то могуће? Ако јесте, како?
   
  Хвала на предивном сајту.
 4. Волим
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Sofija_ у Крштење   
  Ne boj se. Veruj da ce sve biti dobro. Gospod vidi tvoje srce i zelju. Naravno da je bolje da osoba koja te krsti bude verujuca i crkvena(a ne da je samo krstena i da se tu sve zavrsava) tj da zivi hriscanski, ali opet je najvaznije da se vi krstite,pa polako. Dace Bog da sve to bude u redu
 5. Волим
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Lady Godiva у Крштење   
  Мора да буде крштена. Неће ти крштење бити мање валидно, ако није нешто црквена. 
 6. Волим
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Крштење   
  7. oktobar 2013 | 19:36 30 Pravoslavno krštenje može da izvrši pekar, lekar, apotekar...
           Sveštenici krštenje nekada vrše i na samrti, a sam čin krštenja u ovoj situaciji može da izvede pekar, lekar, apotekar, mornar, policajac, svako ko je kršten po pravoslavnim obredima!
    Foto: Tanjug Kada se priča o krštenju u pravoslavnoj veri, ljudi uglavnom misle da taj obred može da vrši isključivo svešteno lice, međutim, postoje izuzeci.
  Pravoslavno krštenje može da izvrši lekar, vodeničar, auto-mehaničar, pekar, kuvar, policajac. Zapravo, svako ko je kršten po pravoslavnom obredu!
  Krštenje je zapravo obred kojim čovek postaje član Crkve i samo kad izvrši ovu "svetu tajnu" ima pravo i na ostale kao što su: brak, pričešće, miropomozanje, sveštenstvo...
  Za sam čin krštenja u redovnim uslovima potrebno su izvod iz matične knjige rođenih, belo platno, sveća, kum i osnovno poznavanjehrišćanske vere. Obred vrši sveštenik ili episkop u crkvi ili na nekom drugom mestu, potapanjem u vodu onoga koji želi da se krsti ili kropljenjem vodicom.
  Međutim, postoje specifične situacije u kojima se odstupa od ovih pravila. Tada na scenu stupa tzv. krštenje u nuždi.
  Foto-ilustracija: vs.rs
  U slučaju rata, često se dešavalo da ratnik umire i ima želju da se krsti, a sveštenika nema u blizini. Tada bilo ko od vojnika može na samrti da krsti vojnika uz sledeću formulaciju:
  "Krštava se sluga Božiji (ime) u ime Oca Amin, i Sina Amin i Svetoga Duha Amin, sada i uvek i kroz sve vekove. Amin!"
  Takođe, postoje tragične situacije u kojima dete umire neposredno posle rođenja, a roditelji imaju želju da dete bude kršteno i sahranjeno po pravoslavnim običajima. U takvim situacijama presudni su sekundi i sveštenik ne može stići da izvrši krštenje.
  Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online
  Na scenu tada stupa lekar ili bilo ko od prisutnih ko je kršten i izgovara pomenutu formulaciju. Međutim, šta ako dete, pak, ostane živo?
  Onda sveštenik vrši obred krštenja i govori sve ostale molitve i vrši oblivanje vodom, ali izostavlja formulaciju koju je lekar ili neko drugi već izgovorio nad detetom.
  Takođe, u vremenu kada nisu postojali automobili, sveštenicima je bilo daleko da stižu do zabačenih krajeva i sela dok je neko na samrti, pa su obred krštenja vršili prisutni u tom trenutku. Oni bi svešteniku garantovali da su pravilno izgovorili formulaciju krštenja i posle toga može da se izvrši redovan obred sahrane.
  Foto: Marko Todorović
  Pravilo krštenja u nuždi regulisano je Crkvenim pravom i na snazi se nalazi i danas.
  (M. Babić)
 7. Волим
  Kyrie, eleison је реаговао/ла на Sofija_ у Крштење   
  Koliko ja znam, moze krsten covek da te oseni krsnim znakom i da kaze krstava se taj i taj, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin! Tako sam ja cula, e sad ako gresim, nek se javi teolog ili svestenik(ako procita ovo)oni bi trebali znati. Neka je sa srecom Sveta Tajna Krstenja i vama i vasoj porodici
×
×
 • Креирај ново...