Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Бездомник

Члан
 • Број садржаја

  53
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Бездомник

 1. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  “Бог је један, јер су Тројица једно другом Отац, Син и Дух Свети” vs. “Бог је један, јер је Отац” Ваше мишљење?
 2. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Пре би се могло рећи да се ради о односу између начина бивствовања - ипостаси.
 3. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Јесте узрокована рађањем и исхођењем, Сину и Духу Светом, од Оца. Јер, ако кажемо да није узрокована (рођена и исхођена), онда тиме само Оца поштујемо као суштинског Бога, а Сина и Духа изједначавамо са створењима којима божанскост произилази и зависи од благодатног односа са Оцем. Такво узроковање уопште није пежоративно по Сина и Духа, јер им Отац не узрокује биће другачије од својег.
 4. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  4. Затим, када се постави питање чега је заправо Отац узрок, сматрам да је поштено, без било каквог устезања тврдити да је Он узрочник, како ипостаси, такође и суштине Сина, и Духа. И, будући да се ради о узроковању којим се производе ипостаси сопственог божанског бића (Очеве суштине и воље), не оставља се простор и време замисли било каквог растојања и раздвајања у сапостојању и суживоту узрочника са узрокованим. Дакле, као што се не може замислити да је Отац некада започео своје постојање, тако не може бити ни говора о томе да некада Син није био рођен, или Дух Свети исхођен, односно да обојица нису учествовали у Божјем постојању, заједно са Оцем.
 5. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  3. Отуда, сматрам да се мирне душе може говорити о томе да је божанство Сину и Духу узроковано Оцем, у смислу претходно реченог, не да сама суштина Бога подлежи узроку, нити да је личност Оца производи за самог себе, већ да је рађањем и исхођењем, примопредајом проузрокује Сину и Духу, чиме се не вређа достојанство суштине Божје, нити било које од личности Свете Тројице.
 6. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  2. Услед тога, сматрам да суштина не може бити узрок, јер не може постојати ванипостасно, па ако и претпоставимо да личност Оца није узрок, већ да је суштина Божја узрок Сину и Духу, онда уводимо неку четврту, мимо Свете Тројице, битијно надређену личност Богу, која узрокује Његово постојање, и коју би у ствари требали сматрати Богом.
 7. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  1. Мислим да је Отац узрочник Сина на начин што га рађа свим својим, и из свег својег бића, чинећи га судиоником и сувласником сопственог живота. Рађање и исхођење су симболи и синоними суштаственог произилажења, којима се указује на то да ипостасни начини постојања Бога у личности Сина и Светога Духа, сродни и сходни начину постојања Бога у личности Оца, недељиве и несливене Тројице. Дакле, узрок је Отац, али узроковање је суштаствено, а не стваралачко, јер узрокује себи равне сапрестолне субјекте.
 8. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Али, зар не вуче ову аналогију Зизијулас из своје теорије о онтологији (бићу) личности, која и не може да се уклопи у монотеизам хришћанства на било који други начин, а да притом не уплива у пантеизам, осим преко учитавања битијне неравноправности и субординације у унутартројичним односима и услед тога, и у јединству саме Цркве?
 9. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Зизијуласове. Дословце!
 10. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Зизијулас, са своје стране, у свом есеју “Допринос кападокијских отаца хришћанском појму личности” није најсрећнији тим и таквим изразом монархије, којим се баш и не истиче превише преимућство Оца, па каже: “Drugim rečima, jedan Bog jeste Bog Otac. Sin i Sveti Duh postoje zato što su u Zajednici takvog Oca, sa Ocem. (Na ikoni Rubljova ovaj izraz nije baš sasvim dobro naglašen. Na njoj se vidi da je Zajednica Božija izraz sabornosti a ne da je Otac taj koji je garancija (zalog) Zajednice Božije.” Не своди ли он овим Сина и Духа на равниште створења, обожених благодаћу заједнице са Оцем?
 11. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  А што не би била (таква чињеница предмет иконописа)? Ако је већ (или, можда и није) извесна и потврђена у предањском сазнању Цркве?
 12. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Али питање је зашто, кад већ онтологија персоналности у савременој теологији налаже да се примат Божјег бића лоцира у личности Оца?
 13. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  А, што их није Рубљов јерархијски означио, будући да су и анђели разврстани по хиерархији? Рецимо, са неким симболом моћи и преимућства којим би се означио примат власти, неким скиптаром, мачем, или слично?
 14. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Ако је тако, како се у том лику одражава примат, као конститутивни чинилац јединства и саботности у Светој Тројици?
 15. Бездомник

  Монотеизам хришћанства

  Наградно питање: Лоцирајте носиоца примата као критичног, кључног и конститутивног чиниоца за јединство и саборност у Светој Тројици, на истоименој икони Преподобног Андреја Рубљова?
 16. Бездомник

  Динамика иманентне Тројице

  Али, ево, рецимо да им успе да нас уједине са римокатолицима, шта их потом спречава да нас, на основи тога да је “Бог један, јер је Отац”, уједине и са осталим монотеистичким религијама, када сви они такође верују у једног бога, кога називају оцем.
 17. Бездомник

  Динамика иманентне Тројице

  Шта мислиш, брате Милане, има ли за крајњи циљ Зизијуласова конструкција “Бог је један, јер је Отац”, да олакша подвођење под исту вероисповедајућу заједницу - цркву, све монотеистичке религије?
 18. Бездомник

  Динамика иманентне Тројице

  Мислим да постоји одређена аналогија између саборности Цркве и Христове личности, као и између њене светости и Очеве личности, а такође и између њене апостолскости и личности Духа Светога. Аналогија која вуче ка томе да “благодат Господа Исуса Христа, љубав Бога Оца и заједница Духа Светог буду са свима нама.”
 19. Ако Цариградски патријарх даје себи за право да на јурисдикцијском подручју осталих аутокефалних помесних цркава, без њихове сагласности и без сагласности осталих аутокефалних цркви, т.ј. свеправославног сабора, успоставља и производи нове помесне саборе и истима додељује помесни статус (томос) аутокефалности, онда истинска аутокефалност у односу на Цариградског патријарха више не постоји.
 20. Рецимо прва Божја заповест: Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене (у лику Цариградског патријарха, или Римског папе). 🙂
×