Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Аристарх

Члан
 • Број садржаја

  1112
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Радостан
  Аристарх got a reaction from Zoran Đurović in Епископ западноамерички др Максим (Васиљевић): Чуђење као почетак вере и мудрости (Дивљење, поглед и кинеско хришћанство)   
  Збуњује ме намера текста, да ли Максим уопштено говори о религијама или стварно о мисионарењу Православља, на овај начин? или је ово уопштено написано за неке друге потребе типа САНУ...
  По мени, хришћанско мисионарење има највећи пролаз преко комунизма које је атеизам. Иако они стварно навелико оживљавају конфучијизам. У коме је суштина у поштовању хјерархије, хармоније и предака. мсм. да би они тешко прешли на хришћанство, да притом није у питању Православље, иако је тамо преко 30.000.000 хришћана кинеза.
  мсм. ипак је нама хришћанство грађено на вери предака, тај Сократ је дефинисао демона, Платон нека друга питања, Аврамелин је такође битан за разматрање...
  Хахаха, ово нисам очекивао, можда нисам ни схватио.
  Али што се холивудске шминке тиче, ту није у праву уопште, кинескиње имају посебну науку о шминки и овим концима са којма затежу лице. Била је емисија о томе на ТВ, зезају их због тога у пола света, јер тога нема ни у холивуду без злоупотреба ауто кеда... 
  Видео снимак који то доказује
 2. Свиђа ми се
  Аристарх got a reaction from Lulaby in Шта ЈА тренутно слушам...   
 3. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Епископ западноамерички др Максим (Васиљевић): Чуђење као почетак вере и мудрости (Дивљење, поглед и кинеско хришћанство)   
  Ne bi ih nazvala meditacije jer nije to pravoslavna reč (bar koliko sam ja upoznata sa pravoslavljem) a vladika je autentično pravoslavan. Zapažanja...poredjenja...
 4. Свиђа ми се
  Аристарх got a reaction from Bokisd in Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Ово на светосављу, је Атанасије преводио колко видим, под благословом Патријарха Павла. то је нешто програмирано, без превише осећаја за људе који морају у животу нешто да раде. зато мсм. да је то само за манастире или неке благословене подвижнике (мирјане у неком периоду живота).
  Ја имам Православни молитвеник штампан са благословом Евископа средњеевропског Константина. У Линц у аустрији је СПЦ оштампала. Тај молитвеник не помиње часославе, мени је тај молитвеник под благословом средњеевропског епископа, сасвим на месту.
 5. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  @Аристарх @Bokisd 
  Измамисте ми осмех, хвала вам обојици. 
 6. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Da preobražena tela.
 7. Свиђа ми се
  Аристарх got a reaction from Lulaby in Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Прочитај Оце код онлајн Руса, они сматрају да је то Рај-Царство небеско. Касније након есхатона, Хришћани из Раја иду у нову земљу, са новим телима, телесно бесмртни...
 8. Хахаха
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Aristarh evo je tema o Hipatiji (gle stvarno si bio vrlo aktivan sa Ivanom, ...ja sam zapamtio Miljana koji je takodje raspravljao sa Ivanom oko te naucne strane price oko Hipatije)
  https://pouke.org/forum/index.php?/topic/9882-хипатија-из-александрије/&
 9. Хахаха
  Аристарх got a reaction from Bokisd in Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Ја сам био Миљан Л..
  Нисам пробао, ја га ни не преводим. Али хрватски астрофизичари које је Марковић цитирао на теми о Хипатији, су ме мање забринули у икључивости и неповезаности, него он на тој теми кад их је цитирао јер везе немаху са темом.
 10. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на АлексаС у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Kolko mi deluje sa prve strane ovo je trol neki
 11. Хахаха
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Mozda, ali eto iskoristili smo pricu oko casoslova i kalendara za pozitivnu pricu... 
 12. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  A, nemoj da pricas... ... znam da je bio Ivan Markovic, Zayron i jos neko, zaboravio sam da si i ti bio.... 
  Da, ovo oko zivota u Bogu, ne naravno u punoci i fullu sustine jedinog bespocetnog Boga u sv.Trojici, nego imacemo znanje i bicemo bogovi po blagodati i daru od Boga, bicemo slicni Njemu,.... imali smo i tu temu na forumu o obozenju coveka preko netvarnih energija Bozijih i o toj Tavorskoj Svetlosti u kojoj se javio Isus kao Bog i kako sv.Grigorije Palama tumaci i objasnjavanja obozenje svetitelja kroz pricasnost Bogu kroz Njegove netvarne energije i blagodat,.... ne mogu da se setim da li si pisao i na toj temi... 
  Nesto se malo secam te teme o raju, ali  citao sam pre Slovo o smti  i sv.Ignjatije Brjancaninov je za mene je odlican i ima puno dobrih stvari.
 13. Свиђа ми се
  Аристарх got a reaction from Bokisd in Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Па био сам и ја са тобом, на теми, о Ипатији.
  Ја мсм. да то питање о почетку и крају, означава испуњење Божијег завета са Авраамовим духовним потомцима, да ће њихов број да буде једнак броју звезда, зрна у песку... што је непребројиво тј. вечно јер се стално ствара.
  А ово да ћемо живети у Богу. Је по мени у смислу Логоса Божијег и Духа Светога, не на нивоу пуноће суштине безпочетног Бога. Та терминологија може да одведе у смер Антихриста који би требао да се прогласи за самог Бога.
  Имали смо тему о рају, раније и ти си био активан. Овде има од Светог Игњатија Брајнчаниновог неки записи, видео је за живота по његовим списима, рај. нпр. златну птицу, неке нове врсте животиња... https://svetosavlje.org/slovo-o-smrti/
  То и ја планирам тек да кренем да изучавам кроз отачке списе
 14. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Pa, sta ga znam, ...  nije mi bas jasno sve sto prica i te dileme koje ima bratko Bogomislic,... u vezi molitve kao zapisane reci kroz odredjene forme sam napisao sta mislim, .... a u vezi vremena takodje sam gore izneo neka svoja gledista i uvide (ko da sam neki profa tako se izrazavam..... pazi, gledista i uvide.... ).
  A, bila tema Aristarh o Hipatiji na forumu, naravski i tamo sam piso', bez mene ne moz' da prodje , ....ah, astrolab i parabalani  i sv.Kiril nije bas tako jednostavno  (ako pronadjem temu cu da ti linkujem vrlo je zanimljiva i korisna)
 15. Свиђа ми се
  Аристарх got a reaction from Bokisd in Да ли су часослови и календари богохулни?   
  @Bokisd Нисам га ја добро схватио одмах. Нисам никад пре чуо за часославе. Мислио сам да му је то нека реч за сат, календаре и време уопште. Али сам приметио проблем по питању схватања есхатона. Током приче, можда се врати натраг па ми одг. на питање.
  Мсм. да бих се сложио са њиме по питању духовне праксе и ја верујем да се духовна питања (нека), решавају по осећају (осећај о моралној покварености који црква признаје као разлог за промену брака, па самим тим и верске традиције) и благослову Цркве. Значи двапута крштен верник или верница је пред Православном црквом једном крштен-крштена (то у ситуацији преласка из протестантизма или римокатоличке традиције...). Два или три пута жењен човек или удата жена, притом сваки пут у Цркви, су цело време у једном браку пред Црквом...
  Хаха, не могу коментари да ми се објаве на теми о преегзистенцији, па нисам ни добио одг. од О.Зорана. Да ли је Лазар васкрсао само једном или два пута, јер га је Христос васкрсао за пример маловернима док још ни сам Исус Христос није васкрсао. То је такође било битно због питања времена и атемпоралности на теми о преегзистенцији.
  Зато што неким мирјанима у одређеном периоду живота требају ови часослави али под благословом Цркве, јер немају благослов за монашки подвиг. Постоје чак и есплицитне ситуације где верници сами тако духовно живе, без тражења благослова Цркве, али ипак се препоручује тражење савета и благослова духовника тј. цркве.
  Ја видим проблем, да Богомислић хоће укидањем календара и часослова, да укине 2-3 врсте хулитеља на Безпочетног Бога, притом у есхатологији меша бесмртност бића и атемпоралност.
  хаха, мене је страх да не завршимо опет на један брак, без календара, без компаса, без астролаба... Једном је изазвана таква ситуација за време Кирила Александријског и параблана кад су преузели Александријску патријаршију.
  Како ти видиш ово питање Богомислића? ја искрено не памтим да сам чуо раније за часослове (терминолошки)
 16. Радостан
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Da, i meni deluje da je sve stvar percepcije, sada iz jedne perspekrive gledamo na ovo fizicko vreme, iako i cak i to fizicko vreme (izmedju dva dogadjaja u prostoru) razlicito osecamo kroz um i srce.... na primer fudbalska utakmica, pet minuta do kraja partizan vodi, meni tih pet minuta do kraja utakmice deluju kao pola sata, nikad da se zavrse, dok zvezdasima ( ) tih pet minuta prodju kao minut ....
  Pogotovo sto tamo u tom buducem svetu nece biti materije i tela kao sto ih poznajemo sada, nece biti smrti i propadljivosti i truleznosti nego novo nebo i nova zemlja gde pravda zivi i stanuje (2.Petr. 3,13) i mi u tom novom svetu sa vaskrslim i netruleznim i duhovnim i nebeskim telima (1.Kor.15 poglavlje).... tj. to buduce carstvo bez kraja, ali i bez pocetka, znaci nema kraja i pocetku vremena, nego mozda vecno sada u Bogu, .... ali da bi imali osecaj ispunjenja blagodati i radosti i srece, moramo imati i neku  percepciju i pojam beskonacnosti vremena koje se nece nikada zavrsiti i koje nije pocelo i to znanje nam i donosi i beskrajnu radost i srecu....jer nema kraja radosti... dok nazalost onima koji su u muci osecaj beskraja vremena izaziva muku i nespokoj jer nema kraja vremena i onda nema kraju mukama....
  Tako da ima valjda nekog vremena tamo, samo je pitanje percepcije tih vremenskih stvari, mozda gresim, ali zasad tako vidim stvari, treba pronaci sta svetitelji pisu o tome, pa onda razmisljati i umovati  sta i kako (bar ja tako nesto radim... )
 17. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Da, naravno, posto je tema o casoslovu onda reko' da vidimo sta pise u njemu, u principu to su sluzbe jutrenja i vecernje za svaki dan sa kratkim 'medjusluzbama' (casovi, povecerje itd) i uglavnom se drze po manastirima, ali ima i crkava po svetu koja drze koliko mogu i imaju potrebu.
  Pravoslavni molitvenici su za nas i sustina price koja je u vezi same teme, da su nama potrebne sve te crkvene molitve i molitvenici i razne bogosluzbene molitve i molitve za zdravlje i za razne nevolje, molive za posao i rad, za njive i rod, za hranu i mnoge druge kako bi naucili i shvatili kako da se molimo Bogu. Da ne pricamo da postoji i posebno svetootacko ucenje o molitvi, sta je molitva i na koji nacin da se molimo.
  Без молитве наш духовни живот и гладује и жеђује и умире. (Св. Златоуст)
  Ти сам не чујеш (не слушаш) своју молитву, па како тражиш да Бог услиши твоју молитву? (Св. Затоуст)
  Онај умије добро да живи, ко умије да се добро моли. (Блажени Августин)
  https://svetosavlje.org/duhovna-gradina/12/
 18. Волим
  Аристарх је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Беспотребно разбијамо главе. Време нас само усмерава.
 19. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Bokisd у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Uf, pa Sin Boziji se ovaplotio i dosao nama ljudima i vremenu i istoriji kakvoj je poznajemo i onda sledstveno je vreme osvestano Bozijim prisustvom i mozemo da koristimo i neke formule i forme ovog vremena i da se 'tacno' molimo onako kako je crkva preko svetitelja primila da treba da se molimo.
  Mislim nismo svi na tako visokom duhovnom nivou da se molimo nekim svojim molitvama i treba da imamo neke smernice i uputstva kako da se molimo Bogu kako bi nase molitve bile primljene tamo gde treba...
  (ta usrdnost koju pominjes mislim da se dostize dugim molitvenim trudom u koji spadaju i te molitve casoslova i druge crkvene molitve koje nas dovode do 'pravilne' molitve.... ne znam kako drugacije covek moze da se nauci molitvi koja je najveca stvar u duhovnom zivotu osim kroz primere molitve koje su napisali bogoprosveceni nasi svetitelji)
 20. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Otkrivenje 10.6    I zakle se Onim koji živi u vijekove vijekova,  Koji sazda nebo i što je na njemu, i zemlju i što je na njoj, i more i što je u njemu, da vremena više neće biti.
 21. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на dragisa у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  ajde ti pametnjakoviću organizuj crkvu bez vremena i kalendara, ajde?
  kako bi ti to zamislio?
 22. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Ne mislim kupiti već zadobiti. Vi trgujete  pa sam Vam u Vašem žargonu odgovorila.
 23. Хахаха
  Аристарх је реаговао/ла на Богомислић у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Ово је богохулно и помислити. Таман посла да је Христос некаква валута. Ми смо већ искупљени крвљу Христовом, а време нам служи да Његову жртву за себе прихватимо, јер неће моћи кад нестане времена и наступи Есхатон.
 24. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Sloboda je način postojanja.
 25. Свиђа ми се
  Аристарх је реаговао/ла на Lulaby у Да ли су часослови и календари богохулни?   
  Zar nije čovek stvoren za život večni...ali ove kategorije vremena i prostora u kojima mi sada postojimo su još uvek prožete grehom i smrću a mi smo pozvani da iskupljujemo vreme .t.j. da ga pretvaramo u večnost. Ako sam dobro shvatila. A doživeti u ovim kategorijama vremena i prostora  večnost  možemo samo prilikom posete blagodati Božije.
  I još jedno zapažanje. Večnost u Crkvi je uvek shvatana zajedno sa životom, zato se u crkvi kaže Život večni. Po svetom Grogoriju Palami čovek će postati večan po blagodati Božijoj (ne besmrtan nego večan) jer sve što ima Bog imaće i čovek zahvaljujući blagodati Božijoj.
×
×
 • Create New...