Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

Аристарх

Члан
 • Број садржаја

  2002
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Последњи трофеј

Аристарх је имао/ла садржај са највише реакција!

4 Пратиоца

О Аристарх

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Интересовање :
  Православље, Ваздухопловство, Космички инжењеринг, Планинарење...

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Није био упоран да чита више литературе којом се бави и схвати шта заправо чита. Па је потпуно скренуо са теме. Ја мсм. да су његова виђења, подсвесна упозорења њему самом, као последица стреса од будалаштина које чита. Иако код Отаца Цркве се оваква виђења као код њега, често тумаче као прелест и обмана. ово виђење сам једино упамтио, кад сам чуо да је Никодим престао да признаје Патријаршију СПЦ... одма ме "виђење" асоцирало на Балканског шпијуна. цитирам га (извор): "Сабор на Криту Виђење беше у време одржавања сабора. Нађох се на Криту. Видим пао мрак на острво, нека чудна магловита тама. Нека велика птица долете, већа од орла. Браон крила има, свако перо раширила, полете у вис, гледам за њом. Одједном, обруши се птица наглавачке, невероватном брзином, из неба ка бетону. Удари свом силином у бетон и претвори се у пепео. Видим, намерно се убила. Помислих да је птица феникс. Али ми беше чудно што се није поново подигла из пепела. Сад се нађох изнад мора..."
 2. Представља се као архимандрит, цело време... Али је обичан мирјанин. САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПРЕСУДЕ ВЦС БИВШЕМ АРХИМАНДРИТУ НИКОДИМУ (БОГОСАВЉЕВИЋУ) – Епархија ваљевска WWW.EPARHIJAVALJEVSKA.RS Обавештавамо свештенство, монаштво и верни народ да је својом одлуком Велики црквени суд (ВЦС бр. 69 од 16. маја 2019. год.) донео коначну пресуду којом је бивши архимандрит Никодим (Богосављевић) кажњен лишењем свештеничког чина, монаштва и монашког имена и враћен у ред лаика са крштеним именом Драган. Овом одлуком оснажена је пресуда Црквеног суда Епархије ваљевске (ЦС бр. 52 од 22. априла 2019. год.).
 3. мало сам се шалио у коментар горе... Али прељуба се забрањује, како год... Пре брака, мора бит контрацепције, због оболења која смо помињали раније на једну тему о блуду. Имаш их три врсте, од једних се мучиш, других полудиш а трећих се умире. ово за контрацепцију, ти причам уопштено. Јер су, мене лично многе заузете најдиректније спопадале кад одем у неким градовима, а неће свако добити сигуран! Чак ме једна која има дугу везу преварила, да нема момка. Па једна муслиманка ме спопадала и измишљала да је Српкиња, са лажним именом. Имаш свашта, кад жену превари момак а она тајно сазна, или доживи неку кризу карактера-морала... због нечега другог. Е онда јој можеш бит идеалан предмет за ослобађања од стреса и не мош је се отарасит. Такве су ти најгоре, ту обавезно контрацепцију користи! ја сам приметио кроз приче... да у Рашки, Златиборски, Нишавски, КиМ, Пчињ... жене имају неку културу, тако да нема никаквих односа пре брака, значи оне теже да уђу невине у брак већином. Причам ти ту и о њиховом међу-женском односу како се оцењују и како жене котирају једна, другу за неко дружење...
 4. Како би иначе знао да ли је плодна? и да ли је женско уопште? што више, то боље! треба земљу населит То је врста љубави, одраслих људи који су пунолетни... Сем код појединих "раса", које се раније развију и њима је то нормално. Па их ја не бих осуђивао, јер жена у нека Нигеријска племена роди дете у браку са 14 година... Код рома ти је слично. А контрацепција је пожељна, црква није против тога да сам ја негде прочитао... То само код брачних партнера који чекају 50 година да добију потомство, није пожељно да користе.
 5. Од скоро релативно, се уводи политика да се крштења признају међусобно, мсм. да су Римокаотлици почели прив са тим. Па по Ђуровићу и неким другима, тврди се да се крштење римокатолика треба држат као валидно, евентуално се римокатолик прима кроз миропомазање. Знаш што то значи? Да ми сви одбацујемо традицију васељенских сабора као традиционализам који нема везе са Црквом која је увек савремена и носи се са савременим дилемама, на савремен начин, не кроз стара искуства. Па самим тим, смо одбацили овај сабор, други васељенски, под канон 7 који Жика наводи мени. Тај сабор одређује да се верници из друге Цркве, које нису једно са једном апостолском Црквом коју наводи Символ вере, током преласка у Православље, миропомазују! И да писмено поднесу да анатемишу сваку јерес која се учи другачије од онога што се држи у Светој, Божијој, саборној и апостолској Цркви. А ми разлике имамо у учењу између Православне и римокатоличке Цркве! И зато је иницијално кренуо раскол у Православну Цркву, што ће се десит и код Римокатолика неминовно. Јер ако се раскол не решава на редовним саборима, који нису сваких 50 година. онда би било паметно почет од питања прејемства Папе и питања у учењу која се морају усагласит... Јер овако још и испада да нема раскола преко политике о крштењу, што је лепо за вернике. Али очигледно је да Цариград може да прекраја канонске одредбе са васељенских сабора, као неку затуцану традицију из време одржавања истих, не као данас валидна правила... И понаша се исто као Папа током великог раскола и то признаје као канонски исправно, што алудира да ће да започне неки нови поредак у Православној Цркви. Ако га Православни сабор не спречи и доведе стање у канонски ред. Зато сутра ако би хипотетички Турска и Грчка биле под неки РУски војни савез... Онда могу Цариград и Грчка Православна Црква, да стичу поново Аутокефалију кроз Руску Православну Цркву која би им била мајка Црква и канонски надређена. Јер се васељенски сабори могу доводит у питање! Али одвојено од дијалога, кад посматрамо питање крштења. Човек може да буде два пута крштен и да је то једно крштење. Ми имамо пример Британског принца од Велша, који је крштен у ГПЦ, па се због склапања брака морао крстит у евангелистичку Цркву. Након тога је он хтео да се врати у Православље, али му Грци нису дали да се опет крсти, јер је већ једном био крштен и само су га примили. Он је крштен два пута, само што ГПЦ, држи њега као једном крштеног. А рецимо, цивилно крштење се прима као исправно у случају опела. Али се такав верник, посвећује миропомазањем у Цркву и уводи у Свете тајне... Што значи да је два пута крштен такође, али једном заправо. Колико год то цивилно крштење ретко било, ипак је део правила.
 6. Где у званичним саборним саопштењима, Православна Црква држи Римокатоличку као једну апостолску Цркву, неодвојиву од Православних Цркви данас? Рачунам, то би била толика вест, да би до сада имали неко саопштење. Зато ја мсм. да се на томе само и даље ради и да није усаглашено све. Зашто се такав став римокатолика о крштењу, тумачи као канонски исправан? а не као намера да збуни Православце и избегне питање непогрешивости Папа или прејемства, самим тим да нема потребе велике за дијалогом кроз преиспитивање традиција и разлога зацељења раскола. И то је супротно канону који је Жика навео, обезвређује се други васељенски сабор и одлука о правилима крштења као оновременим. И делује да се раскол решава само кроз признање крштења, па кад признајеш крштење, самим тим признајеш да нема расколних ставова!
 7. Интересантно ми је да прочитам нешто увек. Ракете и пропеланти су ми интересантни. Па сам узео и о левитацији да читам, кроз ефекте у свемиру. Типа феномен левитације прашине на површини месеца или астероида ерос... То је битно због погонских система на тако неки ефекат... Углавном механика и погони, па остало, типа управљачки систем са везама до погона, из инењерског угла ме интересује. А Ракић је отворио тему, како добит дозволу за управљање ваздухопловом, па нешто о историји... И то ме заинтересовало, па сам и узео оне старије књиге што је поставио. треба са времена на време, неку тему активират..
 8. Очигледно по Зорановом писању, има да се прихвата код Отаца и ако је током игре ако је онај који крштава, био крштен. Ја сам тражио код Руса, они само преусмеравају људе на парохијске свештенике који су у њихову регију, јер у Русију има римокатолика свугде, тако су људи остали, где би их Стаљин преселио. Тражио сам нешто по интернету, само имају текстове о томе кроз неке Грчке обичаје о поновном крштењу римокатолика кроз историју. Нисам нашао неки правилник онлајн
 9. Не, Ава живи у потенцијалној будућности. Не може се живети у брану са новом женом у Цркви, ако се ниси развео од бивше. То ти је као да упоредиш Православну и Римокатоличку Цркву који и даље нису једно те исто, не зато што ми то сада правимо, већ због традиције и учења. Све до званичног уједињења, ће тако да буде... Ајде и да признамо крштење једни другима, без миропомазања које се практикује ту и тамо. Зашто онда није нико Амфилохија позвао од Римокатолика или Православаца да се покаје, јер некад два пута крсти, већ крштене људе у СПЦ?
 10. то је да можеш ти цивилно да крстиш мене или ја тебе једно 1000 пута, и то неће пореметит једно истинско крштење које имамо у Цркве где идемо. Самим тим, човек може поново да се крсти у другу Црквену традицију, макар то било само кроз миропомазање, чиме се крштење у прошлу Цркву прима исто као и цивилно крштење. Нико није правилник написао за ово питање у СПЦ, јер је свима јасно да је канонски немогуће то да се уради због цивилног крштења или рецимо амнезије неког човека који је залутао у нову Црквену заједницу пре постојања телефона и поште...
 11. Не дају Црногорци литију на Цетиње... Али да ти кажем... То је због саветника Митрополије! Пошто историја у ЦГ и по Митрополији, почиње са слободним Цетињем, и измишљају да нису живели са два владара, једним губернадуром из Цетиња и једним Пашом из Скадра. Онда људи имају проблем идентитета, где их Гојко убеђује да је Црна Гора традиционални наследник државе од преко 1000 година, као једне од најстаријих у Европи! А има преко 20.000 потомака на приморје, погинулих Српских бораца који су ослободили Цетиње у две битке. Једна је била на вртијељку која је изгубљена и главе неких од Српских бораца су тада однешене у Истамбул да се окаче на трг града, па после ње битка у Цетиње која је довела до споразума којим се гарантовао опстанак Хришћана у вијалет и уопште Срба под Бушатлијама. Месте где су биле те битке, су претворена у депоније или билијарду, па се и не обележавају те битке.. Али се комеморативно са СПЦ, облежавају битке које су после тога уследиле где су Катуњани-Црногорци, на темљима слободе из ових битки, ширили своју територију када су се "ослободили" коначно од Турака. Чак су подигли и обелиске на та места и Амфилохије их је освештао Те људе, који су потомци бораца и њиову ширу родбину, из тих битака, треба позват комеморативно на Цетиње да се поклоне палим прецима, широм те општине и науспут прошетају са литијом у протесту! Па би ме живо интересовало, да видим, да ли би и тада овако протестовали. Позвао бих ја и бјелопавлиће и куче, који су имали похару где је убијено много Срба од стране Цетињана, који су заједно са климентима (који оснивају и воде Мирашеву ЦПЦ), хтели да им наплате порез и створе Црну Гору. Тако се Милови преци селе из Цетиња у Никшић, као и други Катуњани и Клименти, који себе увек сматрају само Црногорцима, не Херцеговцима по месту где живе. А хоће да Херцеговци себе називају, Црногорцима нпр. И негирају постојање Зете као заједниче државе јер је Српска. Саветници су им чудо тамо, зато ја рекох негде, само да нас заобиђе чаша у којој је Амфилохије Патријарх, јер би прво Вука Јеремића прогласио за Цара, као потомка Бега Махмута, који је дошо у Србију и често иде на бајрам у Сарајево код ујака! И то се не шалим уопште, моји преци са мушке стране, су били у групи која је минирала импровизовани манастир у једну тврђаву током боја у Цетиње 1692. године, где је Паша Бушатлија смртно рањен, када је кренуо да запали манастир. А његовог потомка су прогласили за кнеза Зете у име СПЦ скоро. Митрополија неће да призна да су од почетка Црногорско сепаратистичку настројени у смислу идентитета етничког и историјског, иако имају чак и Српску генетику у тој православној већини које они зову Црногорцима! сад је касно, али ћеш их видет да обележавају заједно битку на мартинићима и другде ове године, са све Црногорцима и СПЦ, где нико не протестује
 12. Није то разлог раскола по мени, Руска духовна литература, на темама тријадологије или неких других богословних тема, се углавном развија у ужем кругу духовника и они немају неке публикације као ми за ширу јавност, да су јавно доступне, ретко неки објављују па их има у продаји. Па их често остали критикују и налазе им неке грешке... Тешко ћеш тако нешто да пронађеш, то су мали тиражи које ти можда поклони неки духовник, ако је писао лично, али их у продају нема. Такав је мој утисак, јер они углавном продају старе духовне књиге, типа као код нас где ти продају Паламине текстове са коментарима... Овај текст што си поставио, је јако лош за разматрање тих тема, само се губи време по мени. Овде у почетку текста, наводи се да као Грци апофатизам одбијају јер је теолошки словенофилског порекла и то порекло није објашњено иако се тврди у тексту. Зизјучлас се наводи као неки предводник који тврди да није могуће дефинисати везу између личност Божанских суштина кроз апофатизам. По оваквом тексту утисак ми је да Зизјулас испада као неки предводник логичког парадокса у савременом богословљу. овај део текста ћу цитират јер ми је интересантно да Аутор овако нешто пише: "Једна од основних претпоставки православне отачке теологије је разликовање створеног и нествореног (κτιστο~υ κα`ι [ακτίστο~υ) (=тварног и нетварног). Ови појмови представљају две основне онтолошке категорије постојања, при чему нестворено се односи и припада само Богу, а створено се односи на сва створења која су дошла у постојање, у биће, из небића ([εκ το~υ μή {οντος). Код светог Василија Великог ово разликовање је радикално и апсолутно, и заузима централно место у његовој мисли ради супротстављања тријадолошким јересима његове епохе. Бог не општи са створеним светом по суштини својој, него само путем енергија својих. Ово нарочито подвлачи свети Василије Велики: „Ми тврдимо да само из енергија познајемо Бога нашега, док његовој суштини не тврдимо да се можемо приближити. Јер енергије његове ка нама силазе, док суштина његова остаје недоступна“ (прим. прев)." Бог је створио човека од праха земљаског, али је након тога удахнуо у њега Дух живота, који је Дух Свети. Ако је Дух Свети нестворен, то значи да нестворена природа из Божанске суштине постоји у створеном човеку тако да чини суштину човека, који је самим тим нестворен по лику Божијем... Зато су апостоли проповедајући Христа у Атину и исцељивајући неке Грчке пагане, рекли осталим некрштеним људима, који су поверовали у Духа кроз Апостоле "али не знате да сте Богови", значи нису их крстили па им то рекли. Логос као божанска суштина кроз апостоле, самим тим, са једне стране проповеда Логос Божији (књигу постанка где дух живота улази у створеног човека) о Духу живота који пребива у људима, док са друге стране кроз крштење, човек прима Свете тајне које га обожују и воде спасењу кроз откровење, то откровење је традиција послушања од Аврамелина до модерне Цркве Православне. Владимир Лоски се бавио темом стварања, одвојено од тријадологије и неким другим темама, које објашњавају његов приступ који се карактерише као апофатизам у којем се користе негације-разграничења. Аутор у овом тексту коначно тврди да су сви сагласни, да је рођење човека из жене, једнако стварању у овом тексту. Негира рођење као феномен нествореног Духа Светог који је део човека од када је Бог Отац из себе и своје суштине, удахнуо живот у прах који је створен и обожио га нествореним Духом живота (што је Дух Свети). А то парадоксално и сам тврди аутор овде у тексту, само заборавља како је сворен човек, чиме се бавио Владимир Лоски у делу стварање "Напротив; сведочанства Светога Писма потврђују да је Дух „изнад творевине“ и исходи од Оца „нестворено“. Пошто се „прибројава“ («συναριθμε~ιται») заједно са Оцем и Сином, има исту суштину са ова два божанска лица и следствено томе је нестворен. Зато је и „по природи“ («φύσει») свет и непојмљив по суштини, као што су Отац и Син." Ја и један "Готски арапин" смо имали неку расправу скоро о Руској Православној Цркви на једну небитну тему, за ту причу... И ту можеш да видиш Кирила Московског где тврди да су старообредници, који су одбијени од Грка и прихваћени од Руса, данас канонски исправни и једнаки канонском Православљу по догми, али их само одваја форма начина на који се осењују са два прста, где симболично формом сведоче две природе Исуса Христа. Али све то на страну, не верујем да се Грчко-Руски раскол, може оправдат било чиме сем глобалном политиком.
 13. Који је закључак био? Јер је Амфилохије крстио више људи, више пута и то је једно крштење. Које није нико у свету критиковао сем Зорана! У игри може неко да крсти некога. брак постаје правоснажан ако те неки поморски капетан прогласи венчаним са неком женом! И ти се разведеш касније рецимо, шта онда кад се опет ожениш са другом? јеси ли ти у два брака или у један брак? Шта год хтео, само у један брак можеш бити, са једином женом са којом тада живиш! И тада може неки капетан из игре да те ожени 100 пута са том женом, али постоји само један брачни партнер којег ти бираш и једна церемонија ступања у брак која се признаје до неког евентуалног развода! како је видео, када је дете преминуло пре крштења у Цркву? То је била расправа пре опела, дал се прихвата крштење цивила речено, из игре или не прихвата! Речено је да се прихвата!
 14. Мислиш нема сабора и по неким питањима. И можда почнемо да се крстимо са четири прста као римокатолици! То им ваљда значи "У име Оца, Сина, Светога Духа и Папе" (али неће да признају)

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...