Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Гагић

Члан
 • Број садржаја

  67
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Гагић

 1. Изгледа да је све у балансу... Ми као да стално бирамо између те две карактеристике понашања које су поменуте у овом одељку - спонтаности и суздржаности. Неко изабере више а неко мање "количине" карактеристике свог понашања...
 2. Та неконтролисаност је фактор из спољашње средине који човек не контролише, а не понашање човеково. Рецимо идеш путем, а удари гром у оближње дрво; или возиш аутомобил, а искочи ти зец на пут; или идеш путем и упаднеш у отворен шахт... На то сам мислио када сам рекао неконтролисаност.
 3. Ако човек може да одабере (ако може да бира какав ће бити) спонтаност или сусдржаност, онда ту спонтаности нема. Чим ти бираш какав ћеш бити, ти си вољно одредио свој даљи израз у спољашњости и о спонтаности нема говора, јер би она требала да је под утицајем неконтролисаности, које су ван домашаја свесног човековог (вољно контролисаног) одређења. У овој причи, као да постоје спонтаност вишег и нижег реда: нижег реда - она коју бираш сам свесно и вољно; и вишег реда - она која превазилази твоје свесно одабирање,(под утицајем фактора из спољашњости) а одреди твоје понашање... Или грешим ??? (Тема је одлична!!!!)
 4. Купио сам књижицу "Одговарања на литургији". Тамо пише шта певају појци, и то покушавам да отпевам, али... немам све тропаре у тој књижици. Има само њихов почетак... Има ли их неко (тропаре) ???
 5. Код мене је готово, обрнуто...
 6. Радим ко црнац, а тако ме и плаћају...
 7. Чини ми се да у корену сваког интереса лежи емоција. Да ли је то заиста тако ? Политичари често одвајају интерес од емоција, мислећи да су емоције погубне у политичком животу. Заправо често наводе примере у којима дају предност интересима (разноразним, политичким, војним, економским) - оним које одвајају од емоција. Тако на пример, постоји интерес великих сила за куповином (односно продајом) нафте, оружја, социјалног мира (разним играма и забавом за масе)... Њихов интерес је да ратују по свету (отимају ресурсе тамо где им се прохте - ту првенствено мислим на САД) спроводе револуције, свргавају непослушне режиме, разноразним методама. Чему све то ? Ради глобалне доминације једне државе над многима ? Опет се питам, шта је глобална доминација и чему она ? Зашто ратују њихови официри и војници ? Можда због горе поменуте нафте ? Ако је тако, шта ће им она ? Да обезбеде снабдевање становништва на својој територији ? Чему ће им снабдевање нафтом ? Да покрену индустрију, обезбеде транспорт, једном речју, леп живот свом становништву... Е, ако је то већ тако, (а живимо у свету који нас не може уверити у супротно) тада иза свих тих војних, политичких и економских интереса у корену лежи остваривање једне (и можда једине) емоције - емоције коју доноси удобност живота. Та удобност живота остварује се отетим ресурсима који припадају разним народима... Једном приликом чуо сам на ТВ-у због чега ратују официри који се боре за глобалну доминацију својих држава, од стране једног редитеља, који је за разлоге војничког ратовања навео поседовање ствари и непосредних физичких објеката који се могу наћи у животу сваког од нас (у домаћинству). Ти објекти (столица, сто, кревет, сијалица... итд) у суштини служе да би се остварила емоција коју доноси удобност живота... Дакле иза сваког интереса великих, ма какав он био, стоји остварење неке емоције, како код оних који чине масу људи, тако и код оних који чине елите. Дакле, у корену интереса лежи емоција. Да ли је то тако и код Срба ? Вероватно јесте, с том разликом што су емоције које покрећу српске интересе усмерене на опстанак народа на овим просторима. Вероватно присуство тих емоција за опстанком не одговара великима. Србима неретко замерају то да не могу да одвоје интерес од емоција, барем у политици (сетите се само бомбардовања од стране НАТО-а и њихових настојања да нас приволе НАТО-у). Зато, не волим када ми кажу да је лоше да иза сваког интереса стоји емоција, и, у светлу горе изреченог, питам те исте који ми напомињу да су емоције у политици лоше, а шта раде велики ? Боре се да остваре емоцију коју доноси удобност живота ? Изгледа да им је то интерес, интерес у чијем корену лежи емоција. Свака дискусија на тему "емоција у корену интереса" је добродошла...
 8. Приликом паљења свеће за живе (односно упокојене) људи у себи кажу молитву (или молитве). Којом молитвом се треба молити у том тренутку паљења свеће, или непосредно након тога ?
 9. Цвет у коси Само је рекла: "Било ми је лепо..." и додирнула нежно по рамену мом, покретом складним однела ми врело, па остадох сам, у тренутку свом... Није одвећ лако бити често сам, Кукавица нећу бити из дана у дан, и можда ћу јој рећи: "Дивна си ко сан..." а тако слабо и површно је знам. Да ли можда она боље позна мене Ил` је то само привид њен, спрам месечеве сене, те пратиље њене док напушта мене ? Докучити то, лако ником није, ни мени ни њој у зори што нас трже Јутарње сунце лице јој сад мије, док нестаје у даљини све брже и брже . . . (преписано од Живота и слободом срочено)
 10. Белина неисписаног папира, убија све писце... Али јој се математичари не дају, и опиру јој се, попут дрвосеча у шуми...
 11. Гагић

  Sanduk za predrasude

  Предрасуда 1: Сви адвокати су кварни... Предрасуда 2: Сви угоститељи су лопови . . . Сигурно да није тако, али то су предрасуде...
 12. Ако ко иде у иностранство на рад, треба у иностранству да остане ограничено дуго (таман толико колико му је потребно да добије минималну инострану пензију ) 6-7 година и да се врати једног дана. Зашто ? Зато што би та пензија била у Србији довољна за какву такву пристојну старост. За тих 6-7 година рада у иностранству могуће је у Србији решити стамбено питање. Управо овако су радили преци наши... Ово говорим због очувања идентитета јер га је теже очувати у иностранству него када се налазиш у својој земљи.
 13. Не треба их гледати, јер ко се "навуче" на те садржаје спаса му нема... Забрана има смисла како се будуће генерације не би "навукле" на те садржаје... Забрана- не дати им уопште фреквенцију за емитовање, или барем не за емитовање у току обданице, већ ноћу после поноћи омогућити емитовање, па ко хоће нека се "части"... Ето.
 14. Треба их забранити, не дати им националну фреквенцију, не треба их гледати. Не треба их гледати јер, оно за шта се интересује маса (људи) сигурно није никакве пажње вредно, када су у питању ријалити програми. Оно што је жалосно у свему томе јесте то да та маса људи која се интересује за такве садржаје, својим мноштвом дефинише оно што постаје, нажалост нормално у друштву. Против те "нормалности ријалитија и порнографије" треба се борити. Зашто се интернет на пример, не би поделио на онај део који би у себи, са једне стране садржавао ријалити програме и порнографију, а са друге стране садржавао све остало ???? То на пример замишљам овако: Кликнем на интернет прегледач и он понуди две опције, једну која улази у свет порнографије,-прљави интернет, а другу која улази у остали-чисти интернет... Техничка реализација овога би захтевала да се људи организују тако да прљавографски - порнографски интернет буде доступан само уз ЈМБГ личне карте онога који има 18 година или више. Тај ЈМБГ био би шифра за приступ порнографичарским садржајима.То опет захтева да компјутерска контрола ка порнографским серверима буде у полицијским станицама које се налазе у области у којој људи живе. Чистом интернету сви би имали приступ. Да ли је то могуће направити, у техничком смислу ????
 15. Да ли би површина аутомобила била довољна за његово покретање на соларни погон ??? Рецимо да је читава спољашња површина аутомобила прекривена (осим потребних прозора, предњих, задњих и шофер-шајбне) материјалом који врши конверзију сунчеве светлости у електричну енергију, да ли би произведена енергија била довољна да покреће аутомобил у градској вожњи ??? Тако добијена енергија могла би да служи за пуњење батерија аутомобила, које би се празниле у градској вожњи. Не знам да ли је то могуће . . . Треба бројке укључити у причу. Видео сам такве "соларне шклопоције" на ТВ-у. Тада би сви аутомобили деловали једнолично, али због уштеде енергије треба дати предност функционалности пре него естетици.
 16. Неће бити исто као са игрицама . . . Да, мени је тај аутомобил леп. Тај, или мини-морис.
 17. Шкода фабија је леп аутомобил.
 18. Опходим се цивилизовано, само сам (сада разумем) погрешно схватио питање "Да ли играте компјутерске игрице и које ?" које је постављено (по многима) са намером да прикупи искључиво љубитеље видео игара у овом одељку... Ја сам дао одговор на питање, (нисам никоме хтео да ставим пикавац у око) а други су писали у прилог употребе/неупотребе видео игрица.
 19. У овом одељку лепо је постављено питање: "Да ли играте компјутерске игрице и које ?" , и ја сам дао одговор на то питање. Не знам шта је требало да напишем, или поставим у овај одељак, поготово ако не играм игрице . . . Ко жели, нек` стави шта му је воља у овај одељак - немам ништа против игрица (и играча). Моја интересовања су само другачија, ништа више. И још нешто: ако ја нисам љубитељ игрица, то не значи да су оне мање вредне онима који су њихови љубитељи !!!!! А то да ли сам љубитељ причања онога чега нисам љубитељ, јесте питање које има одричан одговор, јер више волим афирмацију (доброг) од изношења негација... Ето. И немој, брате, да ме "подбадаш" да се настављамо преко овог форума . . . Није лепо.
 20. Не играм игрице... Никакве. Нисам њихов љубитељ.
 21. Немојте се љутити, али мени се мота једна "борбена" по глави. Све је почело тако што сам кренуо на шишање, вратио се кући, (јер је шишаона - берберница била затворена) сео за сто и строфе написао сам...Песма може да се пева на мелодију комунистичке-партизанске песме "По шумама и горама.." Искрено, мислим да је та песма проистекла из једне руске борбене, (песме) из другог светског рата, али нисам у потпуности сигуран... БРАЋО, ОЦИ, СИНОВИ Четник ја сам, тим се дичим, То не може бити свак`; Поносан сам на истину, Што сам био Чичин ђак... Барјак слободе се вије, То нас зове Србија! Да животе своје дамо, за слободу потомства... Српска земљо чујеш ли нас ? Ми смо твоји синови! Мајка беше нас учила: "...никад туђи робови.." Наша рука, биће уз те... У јеку борбе знај!!! Србин одступити неће, док душману не види крај... У боју, чојство нек` прати, Сваког часног Србина; јер се отаџбина брани, и хришћанским врлинама... Православна вера краси, Наше душе спокојне... Ко преспава борбе дане, да не спомиње покојне... Поносно ће деца наша, Да памте корен свој, Гледаћемо са небеса, како расте српски сој... Младост српска тад ће рећи, Својој младој принови: "Ваша борба није залуд, Браћо, оци, синови"...
×
×
 • Create New...