Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

ГрешниСлуга

Члан
 • Број садржаја

  277
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Августин in МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ - о служењу са отвореним Царским дверима   
  Што се тиче овог питања требало би направити озбиљну дискусију. Полазећи од најпростијег могућег одговора што сам чуо од друга. Шта зна нека бакица, која је истински побожна, да ли су отворене или затворене. Она је ту дошла да се причести, у Литургији види циљ свог живота. Не бих баш рекао да због другачије форме, Христос не силази... 
 2. Волим
  ГрешниСлуга got a reaction from Alegzandar in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Поштовани оче Саво, 
  Какво је бројчано стање у манастиру ? Да ли примате нове искушенике и да ли могуће доћи на послушање неких недељу дана ?
 3. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Vladan :::. у Рецепти за посна јела   
  Ево један "мало" једноставнији и много јефтинији:
  Узмеш кикирикија било ког (осим сировог), добро самељеш у блендеру са мало воде, и ето!  
   
  (а уз то, или на то, иде и од сланог и од слатког шта год хоћеш)
   
 4. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Поуке.орг инфо in МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ - о служењу са отвореним Царским дверима   
  Што се тиче овог питања требало би направити озбиљну дискусију. Полазећи од најпростијег могућег одговора што сам чуо од друга. Шта зна нека бакица, која је истински побожна, да ли су отворене или затворене. Она је ту дошла да се причести, у Литургији види циљ свог живота. Не бих баш рекао да због другачије форме, Христос не силази... 
 5. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на ............. у Став науке о утицају вере на здравље   
  Будући да предајем Православни катихизис у средњој медицинској школи, желео сам да истражим који је став науке о утицају вере на здравље. Текст није ауторски, већ је збирка више различитих научних текстова пронађених на интернету. Било би ми драго кад би се особе стручније од мене на изнето надовезале, поделиле своја знања и искуства.
  У студији објављеној јануара 2012 у часопису  Journal of Personality and Social Psychology, научници су истакли да верујуће особе имају бољу контролу у конзумирању нездраве хране. Исто тако, процентуално је мање пушача међу верујућим.
  Верници  су радоснији од атеиста. По истраживању објављеном  децембра 2010. у часопису American Sociological Review, то је последица социјалне радости која се рађа уоквиру богослужења. Зависно од тога где живимо, религија утиче да се осећамо боље по питању поштовања себе. Религиозне особе имају веће самопоштовање и боље се психолошки прилагођавају, по студији из 2012. Али ово важи само за земље где је религија проширена и важна.  
  По студији из 2010. размишљање о Богу може помоћи да се смањи аксиозност повезана са прављењем грешака. Верујући могу лакше да се изборе са својиим грешкама. Иста студија је показала да уколико атеиста размишља о Богу, расте стрес због учињених грешака.
  Опоравак од депресије се одвија боље уколико је укључена вера. По студији из 1998. објављене у American Journal of Psychiatry, пацијенти хоспитализовани због физичких обољења али си уједно патили од депресије – боље су се опорављали од депресије  уколико су посећивали богослужења и практиковали своју веру. 
  Journal of Clinical Psychology је 2010.  потврдио да вера у Бога побољшава одговор на психијатријско лечење депресивних пацијената. Занимљиво је да овај опоравак није повезан са повећањем наде код пацијента, како тврди научница Патриша Марфи са Раш универзитета. “Повезано је специфично са веровањем да узвишено биће брине.”, рекла је.
  Вера је повезана са здрављем у целости, вероватно јер верујуће особе имају већу друштвену подршку, боље социјалне вештине и позитивнију слику о себи.
  У студији из 1998. објављеној у Health Education & Behavior, истраживачи са Универзитета у Калифорнији су открили да особе које редовно иду у цркву ће вероватније обавити превентивну негу, у овом случају – мамограм. Око 75 процената   1,517 чланица цркве су имали редован мамограм.  На узорку истраживања од 510  жена које нису биле чланице цркве указује да  тек њих 60 посто обавља преглед и то нередовно..
  Људи који одлазе у цркву често имају нижи, бољи крвни притисак у поређењу са онима који не одлазе на службе, по норвешкој студији из 2011. године. Резултати су импресивни будући да је одлазак у цркву у Норвешкој поприлично ретка појава, и истраживачи су мислили да ће културна разлика можда утицати, те да религиозни Норвежани неће имати исте позитивне последице по притисак као религиозни људи из Америке. Учесници у истраживању који су ишли бар три пута месечно у цркву су имали крвни притисак 1 до 2 процента нижи од оних који у цркву не иду.
  На Јејл универзитету у студији са 2.812 старијих људи који нису никад или су ретко ишли на службу у цркву, код готово двоструко више испитаника утврђена је већа учесталост можданог удара него код они који су само недељом одлазили у цркву.Професор Херберт Бенсон с харвардског Медицинског факултета, утврдио је да је вера доприноси излечењу. Ако се узме у обзир да је 60 до 90 % посета лекару због неког обољења повезан са стресом (висок крвни притисак, неплодност, несаница и срчане болести). Бенсон је показао да опуштена стања која иду уз молитву, смањују утицај стрес-хормона, као што су норадреналин и адреналин.
  По њему„...понављање молитве успорава ритам срчаних откуцаја и дисања, смањује крвни притисак и чак успорава мождане електричне таласе, све без лекова или хируршког захвата." Стрес такође оштећује имуни одбрамбени систем, изазива лучење упалног агенса интерлеукин-6, који је повезан с чешћом појавом хроничних болести, дијабетесом, раком и срчаних обољења. Др Кенинг је нашао високе концентрацију интерлеукина-6 у крви код људи који ретко одлазе у цркву. Они, пак, који нису редовно одлазили на богослужења, имали су знатно мање нивое интерлеукина-6 у крви. За очекивати је да ће се верници боље носити са свакодневним стресом,и то се објашњава њиховим јачим имуним систем.
  Истраживачи претпостављају да верници проналазе начине да се изборе са стресом, или се опуштају молитвом, песмом и учествовањем у богослужењу са осталима. Резултати најновијих истраживања британских лекара показали су да хришћанство има изузетно позитиван утицај на здравље људи, јер нас чини срећнијим и оптимистичнијим. На основу података добијених из више од 1.200 студија, доказане су позитивне карактеристике хришћанске вере, укључујући и заштиту од болести, суочавање са њом, и бржи опоравак болесника, наводи британски лист Телеграф.
  У извештају који су саставили доктори Алекс Бун и Дејвид Рендал, тврди се да здравствене предности хришћанске вере јесу у томе што пружају осећај благостања, наде и оптимизма, нижу стопу депресије и самоубистава. Студију је подржао Ендрју Симс, бивши председник Краљевског колеџа психијатара, који се пожалио на слабу информисаност грађана и пажњу која је посвећена здравственој предности хришћанске вере.
  Докторка Ирис Киз, интернисткиња, након спроведених истраживања у државној болници у Балтимору, каже да је током низа година свог рада увидела да је код религиозних пацијената далеко већа вероватноћа и сигурност да ће се стриктно придржавати прописане терапије, исхране и вежбања. Ако медицинску науку комбинују с молитвом која бодри и истовремено пружа утеху пацијентима веће су шансе да истрају у дуготрајним медицинским поступцима лечења нпр. код малигних и тешких хроничних болести.
  Понекад не постоји лек за одређену болест, па ипак се људи осећају боље, а то се дешава онда када се помире са собом и прихвате да живе са својом болешћу, као у случајевима астме, дечје парализе и других болести. А у том помирењу медицинска наука комбинована с молитвом која бодри и истовремено пружа утеху помаже пацијентима, да се осећају боље.
  Ако тешка болест не приводи увек ка Богу, онда она у сваком случају даје повод за размишљање о Њему, ствара се духовна атмосфера, у којој мисли о Богу постају актуелне чак и за оне који су пре болести били потпуно раводушни према религиозниом питањима. И можда се ипак нешто мења у њиховом срцу, односно вери.
  Већина лекара се слаже да верујући људи подносе болест с већим трпљењем. И можда управо религиозно искуство помаже верујућим људима да се с поверењем односе према лекару који их лечи. А такви поверљиви, лични односи лекара и болесника су јако важан фактор у процесу лечења.
  Верујући човек зна да се његово лично постојање не завршава физичком смрћу тела. Ти људи који схватају да им није остало још много овог живота, труде се да преостало време испуне  покајањем, ако их је грех можда и привео на болесничку постељу; и да подаре своју љубав и пажњу ближњима и Богу. Неверујући људи сазнавши да ће ускоро можда умрети, реагују на то сасвим другачије. За њих је период после операције остатак живота, за којим следи потпуно непостојање.
   
  НАУКА ЈЕ ДОКАЗАЛА ДА ОСОБЕ КОЈЕ ВЕРУЈУ...
  КВАЛИТЕТНО СЕ ХРАНЕ...
  МАЊЕ СУ СКЛОНЕ ПОРОЦИМА КОЈИ ПОГОРШАВАЈУ ЗДРАВЉЕ...
  ... СУ ОПТИМИСТИ...
  ЛАКШЕ СЕ ИЗБОРЕ СА СТРЕСОМ...
  ОДГОВОРНЕ СУ ПРЕМА СВОМ ЗДРАВЉУ...
  ЛАКШЕ ПРИХВАТЕ СВОЈУ БОЛЕСТ...
  ИМАЈУ ПОШТОВАЊЕ И ПОВЕРЕЊЕ ПРЕМА ЛЕКАРУ И ЊЕГОВИМ МЕТОДАМА ЛЕЧЕЊА.
   
  (литратура у коментару испод)
 6. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Vladan :::. у Anketa subotnje večeri - Imate li tetovažu ?   
  аууу... па они су мутирали и сада више немам појма шта држим у кући... мораћу под хитно да обавим ванредну инспекцију играчака и све уљезе да ставим у посебну кутију у карантин... а и сачуваћу колена  
 7. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Broken у Anketa subotnje večeri - Imate li tetovažu ?   
  Idemo!
  "Subota je uveče i svi su sad u gradu, momci piju pivo, cure limunadu" što kaže narodna pesma.
  Subota uveče je pravo vreme za razne stvari pa i za postavljanje ankete na ovom uglednom forumu.
  Večerašnje pitanje je - Imate li tetovažu ?
  Da, poštovani forumaši, imate li tetovažu, jednu ili više njih ?
  Nemojtre se ustručavati da kliknete istinito, niko ne zna...niko ne zna...niko ne znaaa ko je šta kliknuo.
  Šteta što @Ayla nije aktivna da isprati.
  Pa, kre(te)nimo.
 8. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Alegzandar in Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Шта фали о. Рафаилу ? Питам овако. Искрено нервира ме то што се сви деле у Цркви. Нема јединства уопште... Две струје. Уместо да смо сви једно у Христу. Очај.
 9. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Alegzandar in Београдски синдикат - Друже   
  Јако занимљива песма, обојена Јеванђељским мотивима и Христом.  
   
   
 10. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Вилер Текс in Београдски синдикат - Друже   
  Јако занимљива песма, обојена Јеванђељским мотивима и Христом.  
   
   
 11. Свиђа ми се
 12. Радостан
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Milica Bajic у Београдски синдикат - Друже   
  Одлични су, како време пролази - све бољи. 
  ...Сви заааједно смо ту ...
 13. Радостан
  ГрешниСлуга got a reaction from Milica Bajic in Београдски синдикат - Друже   
  Јако занимљива песма, обојена Јеванђељским мотивима и Христом.  
   
   
 14. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Alegzandar in Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Да приложим на ову тему и једно предавање које има на јутјубу, а скоро је изашло. Зове се Кружни ток смрти, а предаје отац Рафаило.
 15. Волим
  ГрешниСлуга got a reaction from Milica Bajic in Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Да приложим на ову тему и једно предавање које има на јутјубу, а скоро је изашло. Зове се Кружни ток смрти, а предаје отац Рафаило.
 16. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Зоран Ђуровић: О причешћу две речи
  Јако леп дан. Литургија са мало људи, али се продужила до вечерас. И кроз тај наставак људи улазе у Тајну. Сатана је све урадио да одбије људе од причешћа. И ради и данас преко ових његових сарадника који одбијају под изговором побожности људе од причешћа. Лудачка идеја припреме за причешће... Да ли си спреман за причешће? Ја бих као поп морао свакодневно да постим по том правилу, а да дам да ми неко други са женом прави децу. Објашњавах, на линији Василија Великог, како дете не зна рационално ко је његова мајка али познаје сису и како мајка много више зна ствари око своје бебе. А да је дојење неопходно. Тако се ми овде дојимо Христом. У овом свету смо као бебе. Не знамо. Али ћемо једног дана знати као што смо познати. 
  И гледам вечерас жену која прича као права хришћанка, а ништа није знала о хришћанству. Јела је јутрос, јер узима и лекове, али јој рекох да се причести јер ко зна када ће јој се прилика поново указати. И да ли ће је имати. Каква је лепота настала из целодневног дружења... 
  Ја сам давно поздравио неки јуридичко-моралистички свет. То кад кажем не мислим да не разликујем шта је добро или зло, а гледам да никоме не чиним зло. У две заповести је све садржано. Нема ту много памети. 
  Није ово пролазна ствар, него нешто што је сазрело временом. Ова ће и даље да ме оптужује као маскилисту, али је то безначајна ствар, која улази у сферу шале, док она улази у сферу божанског. 
  Не желим да причам превише, јер је то нека интима коју овде не бих делио, али сам скоро у Палерму имао и случај миропомазања једног детета са озбиљним проблемима, а које је, како кажу његове бабе (тајна обављена као у време комунизма у бившој Југи, тајно), променило поглед. 
  Како сам имао много оваквих ситуација, видим да Господ на почетку даје и "објективне" знаке који се препознају. 
  Ови "душебрижници" заборављају да је Господ и Јуди дао причешће. Притом заборављају да је Господ бисер који не може да се опогани. Па они узимају да вагају коме дати или не тај бисер. На нашим фрескама се показују анђели који у пехарима скупљају Исусову крв. Али је она праштала на све стране, јер су њега бичевали и млатили из све снаге. Та крв је капала на земљу. И то је наша храна. И ти узимаш себи за право да одлучиш од причешћа девојчицу од 6 година која је пре литургије у манастирском дворишту појела трешњу? Људи, да ли смо ми људи? 
  Овде је неверје на сцени. Опсесивни покушај неверника да Господа замене правилима. Дојиља је закон. Та Млекопитатељница...

 17. Волим
 18. Волим
 19. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Милан Ракић у Александар Милојков: ЛИЧНОСТ И СУШТИНА У ТРИЈАДОЛОГИЈИ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА И СВЕТОГ АВГУСТИНА (докторска дисертација)   
  Наш колега и форумаш Александар Милојков је завршио своју дисертацију, коју је Комисија прегледала и након тога констатовала да "дисертација представља оригинално и самостално научно дело. Овај рад испуњава научне нормативе докторске дисертације и предлаже Наставно-научном већу Православног богословског факултета Универзитета у Београду да одобри јавну одбрану овог рада."
  Реферат о урађеној докторској дисертацији Александра Милојкова А кога рад интересује, може га прочитати на следећем линку:
  http://www.bfspc.bg.ac.rs/inc/Aleksandar_Milojkov_Disertacija.pdf
 20. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на Александар Милојков у Александар Милојков: ЛИЧНОСТ И СУШТИНА У ТРИЈАДОЛОГИЈИ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА И СВЕТОГ АВГУСТИНА (докторска дисертација)   
  Хвала братијо!  Али, још то није готово. Месец дана је на уводу јавности, па онда пред Наставно-научним већем ПБФ-а, па тек онда усмена одбрана.
 21. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на мина м у Захвалност Богу   
  Певам Господу за сваку топлину у погледу
  Певам Господу кад исто помислимо у трену,ближњи ми, за тај трен
  да буде 
  да га не пропустимо
 22. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на JESSY у Захвалност Богу   
  Господе, бесконачно, неизмерно Ти дугујем за сваки удисај ваздуха, који си Ти растворио, ради нашег постојања, за сваки гутљај пића, и за сваку кору хлеба, за сваки плод са дрвета и жбуна, или за друге безбројне плодове земаљске, за сваку мисао, добру, чисту, свету, која се уздиже од земље ка небу, за свако добро осећање, свако добро дело, и за све, за све Ти благодарим, ја непотребни слуга Твој!
  Свети праведни Јован Кронштатски
 23. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Alegzandar in Православна слика дана   
  Богословски факултет у Београду. Сликао данас. 

 24. Свиђа ми се
  ГрешниСлуга got a reaction from Dominika in Православна слика дана   
  Богословски факултет у Београду. Сликао данас. 

 25. Волим
  ГрешниСлуга је реаговао/ла на obi-wan у "Велика опасност за Православље" (Разговор са митр. Јованом Зизијуласом)   
  Mi neprestano JESMO jedna Crkva, kojoj samo mogu da se vrate zabludeli i otpali. Nema nikakvog "ujedinjenja".
  Bez zdrave rasudljivosti? Potpuno anticrkveno razmisljanje.
  Mulj i slinavljenje. Kad se samo ovo procita, pametnome dosta.
×
×
 • Create New...