Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Bernard

Члан
 • Број садржаја

  1925
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Pontifex Emeritus у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  Француска револуција је највеће зло које је погодило Европу. Ко то не разуме, тај се не може сматрати католиком. Старчевић је ту бар био искрен и доследан у својој мржњи према клеру. А ови лажни католици бусају се у своје “католичке” груди, а кличу француским идејама. Безбожништву. 
 2. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Pontifex Emeritus у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  Идеја да је Старчевић отац нације је тријумф пучког концепта да нација саму себе ствара (конституише), да маса има суверенитет по себи. Да никакав други и виши суверенитет не постоји од сељачког опанка хрватског пука. Да суверенитет почива у рукама народа, тј. масе, а не Бога. Зато и папа нема места у Старчевићевој калкулацији. Зато је Старчевић и био такав изразит и екстреман антиклерикалац. И на тим идејама устројена је Хрватска. 
 3. Свиђа ми се
 4. Оплаках :))
  Bernard је реаговао/ла на Bokisd у Molitva sa jereticima i istorijski kontekst?   
  Sta je ovde sporno, moze sazeto, kakve veze imaju ovi kanoni medjusobno i sta je problem (ne mogu da citam sve to sto si postavio mnogo je dugacko)
  I, kakve to ima veze sa kanonima koji zabranjuju molitvu sa jereticima, koji su jasni sami po sebi.
 5. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Pontifex Emeritus in Katolička crkva i Trulski sabor   
  Tako su razmišljali ikonoborci pa je bio građanski rat u Carigradu približno 120. god.  Sad imate starokalendarce, pa predkaldonce. Šta ćete sa njima, predkaldonskim crkvama? Tako su razmišljali katolici i protestanti u 16. veku pa je samo jedan rat od ne znam koliko trajao 30. god. Ej, burazeru, probudi se! Živiš u 21. veku. Razlike mogu da postoje, to je sasvim normalno i ništa što nas razdvaja.
 6. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Kafanski amater in Фотографије мога града....   
 7. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Kafanski amater in Фотографије мога града....   
 8. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Kafanski amater in Фотографије мога града....   
 9. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Иван Ц. у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  @Zoran Đurović Ево, да не кажеш да ти се поруке не одобравају...
  Немам шта да додам, једноставно, у великој мери се слажем са тобом.
  1. Скинуо сам бан људима који су неправедно бановани
  2. Не банујем људе који нису бан заслужили.
  3. Један си од најчитанијих аутора на Поукама
  4. Удварао сам ти се мислећи да си медијски маг, и сад ти се удварам (о колико ово чудно звучи...) јер мислим да би могао мноооого боље да користиш медије, не за ове глупости, прозивања и назови анализе, него за мисију Цркве, где би много могао да помогнеш... али коме ја то причам...
  5. Јесам комуниколог-религиолог и знам да није могуће спречити информације, само је ствар у томе што не дозвољавам да се СВАКЕ информације овде пласирају, у томе је само разлика.
  6. Ово за страх се не слажем. Ипак сам од оних који се ничега и никога не боје, сем Бога и помало жене, али то је друга прича
  7. Кад бих видео тебе како држиш барјак триумфалне Цркве, заиста бих се збио уз тебе и уз свакога. То је, ваљда, и поента. Сад тај барјак није код тебе и са овим начинима писања, вређања људи, понижавања, депеша итд... неће ни бити.
  8. Мислим да не трошиш тотално узалудно речи, има шта да се чује и научи чак и из ових коментара. На крају, и ово је тачно: ја сам други свет у односу на тебе, али верујем да и даље служимо истом Богу, истој Светој Цркви.
   
  Ето, видиш...  са тобом се слажем преко 90%
  Ових 10% је довело до тога да будеш стављен под одобравање... 10% кључних...
   
 10. Волим
  Bernard је реаговао/ла на Иван Ц. у (ВИДЕО) ПУТИН: Што се тиче "родитеља број 1" и "родитеља број 2"...   
  Што се тиче "родитеља број 1" и "родитеља број 2". Док сам ја председник, тога код нас неће бити, биће тата и мама....
   
   
 11. Волим
  Bernard got a reaction from Kafanski amater in 60-te i 70-te - muzika   
 12. Оплаках :))
  Bernard је реаговао/ла на непросвећени у Raskol se zahuktava   
  Може ли неко да ми објасни од када су Македонци ијекавци, увек ме то некако копкало. Извињавам се за офф топик, али овде сигурно има неко ко ће да ми објасни. Фала ви.
 13. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Pontifex Emeritus у Raskol se zahuktava   
  Види сад то! А кад сам ја овде писао дословно то што сад ти пишеш, напали сте на мене као на белу врану. 
 14. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from sanja84 in Vesti iz Slovenije   
  Đukanović lahko z oblasti odide le v zapor

  Uveljavitev spornega zakona o verski svobodi v Črni gori je v nasprotju s številnimi načeli Evropske unije in je lahko resna zavora na poti te države v Evropsko unijo, je dejal Drago Pilsel, v Argentini rojeni hrvaški teolog, urednik in aktivist za človekove pravice. V izrazitem nasprotju z ločitvijo države in religije poskuša predsednik Milo Đukanović graditi črnogorsko pravoslavno cerkev, s tem pa nadaljuje izročilo komunistične oblasti, ki je v času po drugi svetovni vojni vedno zviška gledala na verske skupnosti. »Ta zakon je nova vrsta totalitarizma, v katerem poskuša država podrediti vse verske skupnosti. Gre za podreditev zaradi ropa. Odhod Đukanovića z oblasti namreč ne bo odhod v opozicijo, ampak tako kot v primeru Sanaderja odhod v zapor,« je prepričan Pilsel. N. M.        

  https://www.delo.si/novice/svet/cerkveno-premozenje-kot-iskra-na-balkanu-278040.html
 15. Волим
  Bernard got a reaction from Jecić in 60-te i 70-te - muzika   
 16. Волим
  Bernard је реаговао/ла на Pontifex Emeritus у Вучинић: Да нам нема Вашингтона, Берлина и Загреба српски попови “појели би не с опанцима”   
  Као ни православац. Истинско Тело и истинска Крв Господа и Спаса нашег. 
 17. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Благовесник in Katolička crkva i Trulski sabor   
  Tako su razmišljali ikonoborci pa je bio građanski rat u Carigradu približno 120. god.  Sad imate starokalendarce, pa predkaldonce. Šta ćete sa njima, predkaldonskim crkvama? Tako su razmišljali katolici i protestanti u 16. veku pa je samo jedan rat od ne znam koliko trajao 30. god. Ej, burazeru, probudi se! Živiš u 21. veku. Razlike mogu da postoje, to je sasvim normalno i ništa što nas razdvaja.
 18. Волим
  Bernard је реаговао/ла на АлександраВ у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  LITIJA IZ ŽUPE NIKŠIĆKE
  Ispred župskog manastira Svetog Luke u Nikšiću okupili se više hiljada građana, sa monaštvom i sveštenstvom krenuli u litiju do hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Na čelu litije nalazi se barjak sa bitke na Krusima, koji je Petar I Petrović Njegoš poklonio bratstvu Čvorovića Foto: DAN, Ž.Šapurić
 19. Оплаках :))
  Bernard је реаговао/ла на Bokisd у Molitva sa jereticima i istorijski kontekst?   
  Pa, znamo da jeres i jeretik nije istorijski kontekst,....valjda je recimo Arijeva jeres ista u 4.veku kao i sada u 21.veku,....pa, ako je zabranjeno moliti se sa arijancima u 4.veku zbog toga sto su ispovedali jeres i bili zbog toga anatemisani od strane crkve, onda valjda isto i danas, isto su arijanci i isto imaju anatemu i isto nisu u crkvi i valjda isto i ne treba da imamo molitve sa njima,.....inace, zasto ne bi mogli sutra da se molimo i sa artemijevcima pa oni cak nisu ni jeretici nego vise raskolnici (cak mozda i parasinagoga), kada se ovi nasi ekumenisti tamo na tim ekumenskim skupovima mole sa svima i raznim protestantima i rimokatolicima.....znaci posto je istorijski ja mogu sutra da odem na sluzbu kod artemijevaca ili akakijevaca i da se molim sa njima..... tako ispada....
 20. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Pontifex Emeritus in Katolička crkva i Trulski sabor   
  Ne zaboravi da tvoji komentari govore samo o tebi. Ubeđen sam da su upravo ovakve osobe, koje nije ništa brigalo, na vašoj i na našoj strani dovele do raskola. Pravno gledano Crkva nije nikad bila podeljena. Anatemisali su se samo patrijarh i kardinal međusobno. Te anateme su povučene! Idemo dalje!
 21. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Благовесник у Katolička crkva i Trulski sabor   
  Пето-шести или Трулски сабор, био је црквени васељенски сабор одржан у Kонстантинопољу  692. године. Сазван је 11 година након Трећег цариградског сабора у настојању  да донесе дисциплинарна правила за Цркву коју претходна два сабора (Други и Трећи цариградски) нису били донели. Сазвао га је и њиме председавао византијски цар Јустинијан II, а у њему је учествовало свега 215 епископа, сви листом из источних делова некадашњег Римског Царства. Циљ сазивања сабора је увести нова и строжија правила за Цркву. Због доминације источних епископа, Сабор је по правилу настојао наметнути искључиво обичаје цариградске Цркве као ортодоксно правило и мерило православности осталим деловима хршћанске Цркве. То се односило на тада уобичајене праксе Цркве на Западу, као што је, нпр. приказивање Исуса као Јагањета Божјег, које је од почетка було уобичајено и распрострањено у западној хришћанској традицији. Далеко већи спор је изазвао различит став према свештеничком целибату. Сабор је изричито дао право ожењеним мушкарцима, да постану свештеници и ђакони. Католичка црква сматра да је у одлукама Трулског сабора изражена велика нетрпељивост према Западу и његовим обичајима, али и према Јеврејима, нарочито у канону 11, који било какве контакте са њима кажњава са црквеним казнама, чак казном екскомуникације!
  Одлуке Сабора су одбачене на Западу! Свети папа Сергије I одбио их је потписати, па га је Јустинијан II, који је и сазвао Сабор, покушао заробити, а што је спречено устанком локалног становништва. У Хиспанији је међутим визиготски краљ Витица натерао Осамнаести сабор у Толеду да пристане на одлуке сабора, а због чега су га нападали каснији хроничари. Фруела I од Аустрије укинуо је ту одлуку за време своје владавине (757. - 768.) Иако су га поједини црквени великодостојници на Западу прихватили или о њима повољно говорили, Kатоличка црква не сматра га признатим васељенским сабором.
 22. Радостан
  Bernard got a reaction from Nikola Stojanovic in I love live!   
 23. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Pontifex Emeritus у Veliki sukob Istoka i Zapada i raskol 1054. godine   
  Предраг Коматина: Црквена политика Византије од краја иконоборства до смрти цара Василија I
  http://www.byzinst-sasa.rs/srp/uploaded/PDF izdanja/Predrag Komatina, Crkvena politika Vizantije, Beograd 2014..pdf
   
 24. Свиђа ми се
  Bernard је реаговао/ла на Иван Ц. у Поделите са нама леп догађај који вам се данас догодио   
  данас прибелжена још једна десетка... тако да остаде још само један предмет да се положи на мастеру религиологије...

 25. Свиђа ми се
  Bernard got a reaction from Pontifex Emeritus in Veliki sukob Istoka i Zapada i raskol 1054. godine   
  Proglašenja izopćenja 1054. godine
  Godine 1054. uzajamna proglašenja izopćenja konačno su zapečatila lom. U pravnom smislu to se izopćenje danas smatra dvojbenim, budući da je rimski kardinal Humbert u buli izopćenja koju je svečano položio na oltar sv. Sofije naveo samo patrijarha i njegove pomoćnike, a patrijarhovo protuizopćenje pogodilo je samo autore bule izopćenja. Prema tome, pravoslavne crkve kao takve i Rimokatolička crkva kao takva, sa svim njihovim članovima, nisu uopće bile navedene.
  strana 20
  https://www.tfmvi.hr/wp-content/uploads/izdanja-izvadci/put-ekumenske-misli-izvadak.pdf
×
×
 • Креирај ново...