Jump to content

sampaganini92

Члан
 • Број садржаја

  416
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Последњи трофеј

sampaganini92 је имао/ла садржај са највише реакција!

О sampaganini92

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

sampaganini92's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

405

Форумска репутација

 1. sampaganini92

  Велики прасак?

  Па ако је почетак еволуције палог света пре 13,8 милијарди година, како су они могли бити изгнати у будућност и последице палог стања коме су сами узрок? Милсим зашто би то било тако? Како је иницирана еволуција палог света без својих узрочника који су се у њему обрели тек много касније?
 2. Па не протестује се, јер су неким чудим успели тотално да нас анестезирају. И да нас изделе. Или смо се само уморили од вишедеценијског протествовања у празно где смо више пута насамарени. Ови на западу су у полету нису имали прилике да протестују, па имају више елана. Шта год да је, добро није.
 3. У преводу верујем у вас да ћете бити послушни ако не будте заиста то не желим али не гине вам пендрек. Како је могуће да у граду од скоро 2 милиона нема пар хиљада људи да изађе против овог лудила?
 4. sampaganini92

  Велики прасак?

  Можел ли мало детаљније да објасниш ово своје становиште ако те не мрзи? Делује ми занимљиво.
 5. Италија, која се у нашим медијима константно форсира као сјајан пример успеха вакцинације и враћања у нормалан живот налази се у комплетном расулу. Масовни протести су у свим већим градовима почевши од Трста па скроз до југа земље, окршаји са полицијом су свакодневни, блокирање путева и аутопутева широм земље. Неколико великих лука је у комплетној блокади.. С тим да су ковид пропуснице у Италији у далеко широј употреби него код нас, односе се чак и на радна места, дакле без ковид пропуснице не можеш ни на посао да одеш. Последице овога по саму земљу ако се доследно спроведу су катастрофалне, нисам сигуран да ли су њихове власти толико луде да то не увиђају. Као и код нас јуче, код њих су протести почели бледо где је излазило по пар хиљада људи, све док нису схватили да ће им егзистенција бити директно угрожена овим умоболним пропусницама. Синоћ у Београду мизерно мали број људи на протесту, што шаље јасну поруку властима слободно се иживљавајте ми смо мирне овце. Ваљда ће и код нас морати да дође до тога да те директно опече пре него што се сетиш да нешто не ваља. Нас од драстичнијих ковид пропусница и даље чува велики број невакцинисаних. А који се власти надају да ће да смање овим заправо мерама подстицања вакцинације и ничег другог. Вакциниши се па можеш мирно у кафану. А кад остане довољно мали број невакцинисаних да може да се пређе на озбиљније фашистике форме условљавања томе ће и да се приступи, као и свуда по западу што се збива. Па ето што би рекли наши медији, да похрлимо у загрљај светлом италијанском примеру будућности.
 6. Pa dobro ovo je na mala vrata da ne sokiraju ljude ipak je to 50% stanovnistva. Ovo racunaju realno ne pogadja obrni okreni veliki broj ljudi, pa nece niko ni da se buni. Pa posle po potrebi kad naviknes ljude na koncept mozes i da prosirujes dijapazon delovanja.
 7. Честитам на ваксоване, уведене ковид пропуснице, од суботе актуелно. Напокон сте грађани вишег реда. А сад да видимо колико је Србадије нам слатке орно да се разбуди
 8. Па конкретно игуман Методије не одвраћа никог само заговара тезу да не буде подела на ове и оне. Старац Ефтимије заговара слободу избора да ли да се неко вакцинише или не, при чему он неће али не бих рекао да другима брани. Нити говори да је то печат антихриста ил шта већ. Нико не спори да вакцина може некоме да сачува живот, а некима и не. Као што непримање вакцине може некоме да угрози живот а исто тако многима и не. Проблем је у свеопштој агресији која се врши на умове и срца људи. Агресија која има за циљ да утера страх у кости, и да страхом влада даљим поделама у друштву. Страхом ћемо да нападамо ближње јер су опасност за нас. Свеопшти колапс љубави у свету је остварен до најситнијих пора као што су породица и Црква. Ти си слободан да верујеш ономе што тренутно појавно видиш, ја задржавам право да верујем да светогорски старац који живот проводи у мукотрпном подвигу натапајуњи ум благодаћу Божијом, коме долазе и светогорски игумани види многоструко више од тебе. И зна разлог шта и зашто прича. Сећам се једне приче оца Тихона о страцу Јовану Крестјанкину, када му је дошла нека жена да тражи благослов за неку ситну рутинску операцију катаракте за коју није постојао никакав ризик. Он јој је рекао да почека месец дана па онда да оде, она је инсистирала он је молио да га послуша. На крају је отишла на операцију одмах, добила излив крви у мозак и преминула. Није сваки духовник такав прозорљив старац, али они који јесу знају шта и зашто говоре и када. Некад и упркос чињеницама.
 9. Пошто је остатак форума замро сем ове теме, ево овде једно лепо предавање топло препоручујем. О устројству живота на Светој Гори говори игуман Хиландара, архимандрит Методије. Изнеђу осталог на 43:00 кратко и о вакцинама. Преноси речи многопоштованог старца светогорског који је у начелу против вакцина али каже да никако не смемо дозволити да се у Цркви поделимо на оне са маскама и оне без оне вакцинисане и оне не. Подела ће бити наш пораз. То је ето мишљење некога ко не сагледава ситуацију разумом него неким вишим инстанцама бића, па ко хоће нек послуша. Пре свега се надам да међу хришћанима и даље има оних који знају шта је созерцање једног старца духовника, и да може да наткрили све оно до чега људи који само размумом и логиком мисле могу да дођу. И није то неки псеудо старац гуру него многоуважен старац на Светој Гори, између осталог и од самог игумана наше царске лавре Хиландара.
 10. Имам једно питање-недоумицу. А овде се пише све и свашта па таман одговара теми. Данас сам био на литургији у једном од београдских храмова који ми је између осталог парохија. Ређе идем у њега и сваки пут кад одем просто се не одећам лепо и помислим ок ићи ћу у други храм. Али мало мало па се вратим јер некако ипак ми је парохија. Али данас сам имао тако интeнзивно одбојно искуство да сам се забринуо, просто једва сам издржао до краја литургије. Пре свега је било до хора, ја мислим, који као да уопште не мари за ток литургије, у потпуности преклапа све јектеније да се нимало не чују, херувика је таква да молитвено не можеш ни да је пратиш од двогласа трогласа концертних испресецаних реченица. На великом входу на најаву благочестиви хор не престаје да пева да би завршио строфу и тек онда креће вход. Притом око себе видим да нико чак ни себи у браду не произноси молитве изузев на вјерују кад понеко стидљиво мумла, а Црква пуна народа. Као нека представа да ставиш клупе и сви поседају и гледају шта се дешава и слушају концерт самодовљног хора разлике не би било. Некако као да је свако дошао за себе, свештеници да одраде своје хор нешто своје народ свако за себе да се помоли и тп је то. Баш хладно искуство, као да фали органског јединства и заједнице у савршавању литргије. У другим храмовима ми је то све некако много природније. Јел сте имали некад овакво искуство, да ли код вас у храмовима народ ујествује у литургији? Не знам да ли је до неког мог измаштаног сензибилитета или је нормално и да само идем у неки други храм?
 11. Истина све. Са Трампом смо имали мали предах и сад опет крећу да захуктавају причу и праве све учесталије инциденте. Са протоком времена ће моћ нато све више слабити, што због јачања Русије и Кине и других фактора, што због све учесталијих сукоба унутар самог пакта. И зато је ваљано да што дуже издржимо али њихово поступање измамљује неминовно одговор са наше стране. Што се ЕУ тиче ту им је слаба вајда, и та скупина све више пуца изнутра, ретко да ће постићи хомогеност више и по једном ставу. Видећемо шта нас чека.
 12. Па свакако може да проба да иде тим путем али мислим да је јуче стављен у незгодан положај. Они су рекли да ће се бранити оружијем следећи пут дође ли до овакве ситуације. У окршају где обе стране имају наоружање можеш мислити на шта ће то да личи. Уколико и тад остане по страни и само буде посматрао и слао авионе до административне линије директно ће погазити оно што им је јуче обећао. И они му то сигурно неће заборавити, нико од њих. Као ни већина Срба, која ће видети огољену лаж и издају. Његови медији могу да пробају то да спинују како знају и умеју али не заборави да је његових гласача мооожда 20%, велика већина Срба имаће итекако разлога да скочи на такву инертност. И притом најмање мислим на опозицију, јер ће они нимало случајно пропустити свако озбиљну прилику да му приговоре нешто конкретно. Много свеобухватнија сарадња са Кином и Русијом је прекопотребна да би имали икакве шансе у ономе што нам следи.
 13. Све је у праву човек. С тим да ове последње 2 ставке су нешто на чему очигледно инсистира власт у Србији док је народ доле великом већином против учествовања на тим изборима и у тим институцијама, што смо могли и јуче да видимо. Али у договору са Београдом то је ишло како тако како се не би замерало западним центрима моћи. Опет долазимо у ситуацију да након јуче, ово постаје бесмислено. Уколико испуни своје обећање дато јуче Србима са КиМ, свакако ће ући у оштро замерање западним центрима моћи. Уколико га не буде испунио кад се понови онаква ситуација, биће тежак издајник и претрпети и политичке последице такве издаје. Обрни окрени стављен је пред свршен чин где не може више да врда и избегава. Последице ће да трпи цела Србија несумњиво. Али које би биле последице у духовном па последичном и сваком другом смислу немог посматрања убијања свога народа. Избор је онакав какав је био још од кнеза Лазара. С тим да је добар посао одрађен на добијању времена и одлагању стављања пред свршен чин што је дуже могуће. Самим тим последице које ћемо неминовно претпрпети свакако су мање од оних које би биле пре 5, 10 година. Пожељно би било да се издржало још, али цена тога била би превелика.
 14. Mislis ne vidim dosta jel nije svuda oko mene? Pa treba jos ti da mi prosviras mozak na jednoj od retkih tema koja nema nikakve veze s time? Ja sam te zamolio a ti ceraj po svome kako zelis.
 15. MOLIM TE zaobidji bar ovu temu sa koronom, molim te.
×
×
 • Креирај ново...