Jump to content

motorheadsd

Члан
 • Број садржаја

  67
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  motorheadsd got a reaction from Н И Н Е in Шта је то депресија?   
  Депресија представља психолошки/психијатријски душевни поремећај.
  Манифестује се тугом пренаглашеном, великом безвољношћу, и повећаним нереалним осећајем кривице.
  Могу је пратити губитак апетита, ређе појачан апетит, проблеми са сном типа рано устајање, дуго спавање, или несаница.
  Постоје ендогене и егзогене.
  Ендогене настају услед органских поремећаја мозга, штитне жлезде итд. Овде поремећај нестаје са отклоном физичког узрочника.
  Егзогене су инициране спољним психолошким фактором. Дуготрајан стрес, велика и дуготрајна туга.
  Лек је на првом месту рећи себи "ово је пролазно, мораћу неко време да се помучим". Та мука се састоји у томе да се издрже симптоми и да се савлада безвољност неком активношћу, било хобијем, било радом. И мало помало се човек опорави.
    
 2. Волим
  motorheadsd got a reaction from Н И Н Е in Шта је то депресија?   
  У неким случајевима су потребни антидепресиви.
  Антидепресиви нарочито добро делују на ендогене депресије јер елиминишу физички недостатак неуротрансмитера док код реактивних егзогених мора мало да се причека са дејством антидепресива. 
  Природни антидепресиви су чоколада, кисео купус, чај од кантдариона
  У психијатрији се ниво депресије мери на основу интервјуа и може ићи од благе, преко умерене до тешке.
  Шифрира се са Ф32.(0.1.2.3)
  Ф32.0 Блага депресија
  .
  .
  Ф32.3 Психотична депресија
  Постоје и психотичне депресије када су присутни психотични симптоми. 
 3. Волим
  motorheadsd got a reaction from Леги in Да ли је ово покајање?   
  Променио сам се и тежим ка промени. 
 4. Волим
  motorheadsd got a reaction from ГрешниСлуга in Да ли је ово покајање?   
  Променио сам се и тежим ка промени. 
 5. Волим
  motorheadsd је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Да ли је ово покајање?   
  Ugradi ljubav prema Hristu u sebe, bez da te opterećuje ikakva forma Hrišćanskog života i to bi bio početak, jer bez Hrista se ni pokajati ne umemo.
  Kad zadobiješ tu ljubav onda stiže i pokajanje a griža savesti se gubi kao dim i nestaje, ostaje samo tvoje saznanje da Hristos oprašta sve.
  Tada počinješ iz ljubavi prema Hristu i onome što ti je oprostio da živiš i Hrišćanskim životom i sve što je bila nekakva opterećujuća forma ili tipik, to sada ispunjavaš sa radošću.
  Dakle prvo verovanje u Hrista, pa ljubav i onda sve dolazi na svoje mesto.
  Hristos nas nije spasao zbog dela naših, nego zbog ljubavi svoje kojom zavole čoveka i svet svoj i to čoveku nije dao na teret griže savesti, već na slobodu večnog učestvovanja u životu sa Isusom Hristom koji jeste Život.
  A zadobijena ljubav prema Hristu koja ti je darovana, dodaće i dela tvoja i ispunjavaće te u Hrišćanskim vrlinama.
  Hrišćanske vrline se ne uče, nego su u sadejstvu sa Bogom živim, delima Božjim živimo i podvig je ako i ti zajedničariš u Hristovim delima, tada postaju i tvoje sve do kraja veka. Bezgrešni nismo ali griža savesti ne postoji u Božjoj ljubavi.
 6. Волим
  motorheadsd got a reaction from Аристарх in Како протумачити речи светог Симеона Новог Богослова "Човек који не види светлост у овоме животу, не може да је види ни у будућем"?   
  Наиђох на овај цитат читајући тј слушајући књигу "Вече у пустињи Свете Горе - Архимандрит Јеротеј Влахос" у делу где се говори о созерцању нетварне светлости.
  Да ли се мисли на такво мистичко созерцање нетварне светлости, таворске светлости као крајни стадијум очишћења или на живот по Богу, на покајање, на врлински живот, на било каку пројаву благодати на просветљење јер је Бог светлост свету?
  https://www.youtube.com/watch?v=zbhud9nhP-w
 7. Волим
  motorheadsd је реаговао/ла на Архимандрит Сава Јањић у Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Свакако да треба да останете у контакту са својим лекаром, али пре свега мора да верујете да је једини истински Лекар који нам свима помаже и преко медицине и на разне друге начине, сам наш Господ Спаситељ. Вера у Бога не искључује и поверење у добронамерне лекаре. Било би много значајно да обраћате ако можете што је могуће мање пажње на мисли које вам долазе. Велики број људи живи у сталном стању анксиозности тј. страха од онога што може да се деси и наше духовне немоћи да видимо себе и свет око себе у светлости Божије љубави. Отуда толико нервозе, свађа, неспоразума, ратова, насиља и сваког зла. Опседају нас сталне бриге, шта смо другачије могли да урадимо јуче, и шта може све да нас снађе сутра и тако смо у сталном духовно-одсутном стању тј. кошмару сопствених помисли. Овај страх се формира пре свега конфузијом помисли које прихватамо као своје и поистовећујемо се са стањем свог палог ума. Међутим ни те мрачне мисли, ни оно што вам оне говоре немају везе са вашом личности и колико успете вером пре свега, а кроз веру и учешћем у светим тајнама и молитвом, да једноставно игноришете те мисли и уместо брига више времена посветите сећању на Бога, засигурно ће вам бити много боље. Када вас нападну мрачне мисли читајте Свето Писмо, Исусову молитву, молитве из молитвеника. То је духовна терапија којој треба стално прибегавати јер нам Бог може помоћи само уколико и ми отворимо своје срце за Њега. Важно је да не улазите у разговор са тим опсесивним мислима и да не допустите да у вама стварају немир. Оно што дефинитивно не смете да верујете јесте да је Бог суров или неки џелат који нас кажњава. Бога Оца нам је открио сам Његов Син оваплоћени, Господ Христос, као Бога бескрајне љубави и праштања, који својим Духом Светим грли, оживотворава и испуњава сву творевину и узводи је њеном истинском циљу и смислу постојања. Оно што доживљавамо као Божију казну заправо је само последица нашег погрешног избора и удаљавања од Божије љубави. Што се више човек враћа Богу (покајањем, тј. исцелењем ума), све више упознаје безграничну љубав Божију и задобија истински "страх Божији" који није страх од казне, већ стални молитвени трепет и пажња (трезвење) да останемо у присуству Божијем и да својим несавесним поступцима не одступимо од те љубави. Господ да вас укрепи и подари вам вере и снаге. 
 8. Свиђа ми се
  motorheadsd got a reaction from Goku in Страх који ме мучи   
  Својом добродушношћу и жељом да ми помогнеш си ми већ помогао донекле, радује ме твоја човечност.
 9. Волим
  motorheadsd got a reaction from "Tamo daleko" in Страх који ме мучи   
  Из Смедерева си?
 10. Волим
  motorheadsd got a reaction from "Tamo daleko" in Страх који ме мучи   
  Својом добродушношћу и жељом да ми помогнеш си ми већ помогао донекле, радује ме твоја човечност.
 11. Свиђа ми се
  motorheadsd got a reaction from Bokisd in Страх који ме мучи   
  Де си бре земо
 12. Волим
  motorheadsd је реаговао/ла на Goku у Страх који ме мучи   
  Možda ne bi bilo loše bataliti stari zavjet, eto konkretno Psaltir, pa da se umjesto starozavjetnog Boga koji kažnjava, posvetiš novozavjetnom Bogu (Sinu) Hristu koji voli i oprašta. Boga koji čak i sa Krsta oprašta jer "ne znaju šta čine". Oprašta nepoštenim carinicama, bludnicama, razbojnicima... Zove djecu da dođu njemu, iscjeljuje, hrani...

  Posebno obrati pažnju na priču o "bludnom" sinu, pa vidi kolika je ljubav Očeva, nema kazne, prihvata ga ponovo.

  Ne bi trebalo ići u Crkvu zato što se bojimo Božije kazne nego da vidimo tog Boga koji oprašta i voli i budemo sa njim.

  Sam život je nagrada, tj dar, ne kazna. Posveti se stvarima koje te opuštaju. Ovo što ti goranger reče, u krajnjem slučaju...

  Oprosti, znam da si sve ovo vjerovatno čuo već 1000 puta, želio bih ti pomoći, a ne znam kako, eto napisah nešto, tek da se kaže...
 13. Волим
  motorheadsd got a reaction from Драгана Милошевић in Може ли маловеран...   
  Хвала на увиђавности брате Милоше. Бог ти помогао. Веруј ми да ми не сметаш питањима, јер Богу хвала имам сада времена, кроз њих проверавам себе, а можда ја и грешим у одговорима јер сам човек грешан. Не прихватај здраво за готово оно што ти ја напишем, него из свог искуства евентуално провери о томе. Ако ишта добро или лепо напишем то је Богу хвала, благодаћу Божијом урађено. Стање маловерје је стање и моје душе, а мислим из невеликог свог искуства да је то стање многих од нас. У Св. писму Господ говори често својим најближим ученицима да су маловерни, па ме и то потрепљује, а волео бих да и Вас укрепи да то стање није опасно за човека. Наравно треба се трудити да га превазиђемо, али ту етапу не моћемо избећи и корисна нам је да се у свом маловерју са већим усрђем Богу обраћамо за помоћ и наравно користимо сва средства и знања од Господа дарована Цркви Божијој, а то су увке Свето Причешће и Свете тајне и Свето предање.
   
 14. Волим
  motorheadsd got a reaction from Аристарх in Може ли маловеран...   
  Да учествује у Светим Тајнама, конкретно у Причешћу?
 15. Волим
  motorheadsd got a reaction from AnaLaz in Како да стекнем веру??   
  Погледао сам сате и сате видео материјала везаног за Православље, разноразна предавања, интервјуе, документарце, слушао о разним чудима чак и из прве руке, читао апологетску литературу и вера ми је јако слаба а на моменте имам осећај као да је потпуно губим.
  Понекад не могу да верујем да не верујем и питам се шта је то са мном. А толико бих желео да верујем свим срцем...
  Схватио сам да ту моји умни напори за достизање вере нису ефикасни, само џабе мучим себе. Наравно, потребно је и рацио да учествује, да спозна али ту сам урадио све што сам могао.
  Схватио сам некако да је вера више ствар срца него разума. Можеш да прочиташ томове богословске литературе и да мозгаш до бесвести али ако нема у срцу загрејаности ка вери-џаба све.
  Шта ми можете посаветовати у вези моје муке?
 16. Свиђа ми се
  motorheadsd got a reaction from "Tamo daleko" in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Питање, цењени оче Саво

  Из књиге Несвети а свети. Парафразирам следеће--На вечери праштања благочестиви епископ избацује из манастира пред народом, чувајући га од саблазни, игумана и једног јеромонаха због некаквог сагрешења. Одмах потом одржао је беседу о вечери праштања и све људе замолио за опроштај. Аутор је тада био дете од 12 година и није то најбоље могао да схвати. Закључак аутора је да баш зато што се догодило једно за другим, истеривање тј одсуство праштања а потом смирена молба да му сви опросте и његово праштање свима нама, казна може послужити као почетак праштања И ДА БЕЗ ЊЕ НЕМА ОПРОШТАЈА!?
 17. Хахаха
  motorheadsd got a reaction from александар живаљев in Нејасноћа у књизи Несвети а свети   
  АУТОР ЈЕ ТО УКАПИРАО СА 12 И ЈОШ ЈЕ ПРИ ТОМ СТАВУ А ЈА НЕ МОГУ СА 30
 18. Свиђа ми се
  motorheadsd got a reaction from александар живаљев in Нејасноћа у књизи Несвети а свети   
  Могуће
   
 19. Волим
  motorheadsd got a reaction from "Tamo daleko" in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 20. Волим
  motorheadsd got a reaction from WiseMan in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 21. Волим
  motorheadsd got a reaction from AnaLaz in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 22. Волим
  motorheadsd got a reaction from JESSY in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 23. Волим
  motorheadsd got a reaction from Драшко in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 24. Волим
  motorheadsd got a reaction from Sanja Т. in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
 25. Волим
  motorheadsd got a reaction from Natasa. in Страх који ме много мучи   
  Помирили смо се и опростили једно другом
×
×
 • Креирај ново...