Jump to content

εργασία

Члан
 • Број садржаја

  590
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from illuminated in Кратки изводи из Фајнманових лекција из физике   
  Netačno. To je naučno otkriće, a nema naučnog otkrića bez teorije koja protivureči dominantoj naučnoj paradigmi (teoriji).
   
  Netačno i zaista netačno. Teorija stvara smernice, a eksperimenti zasnovani na pozadinskim teorijama obezbeđuju proveru ali ne i dokaz. Ne postoji goli eksperiment
 2. Волим
  εργασία got a reaction from Flojd in Православље и бизнис   
  Izuzetno mi je drago da ništa drugo ne znaš da napišeš nego da mi upisuješ real-socijalizam za koji sam hiljadu puta napisao da ne podržavam.
  Argumentuješ kao malo dete.
 3. Збуњен
  εργασία got a reaction from Срндаћ in Kolika je bila radnička plata u Jugoslaviji?   
  Ekonomske činjenice govore da SFR Jugoslavija uopšte nije bila predzadužena zemlja. Najveći spoljni dug je dostignut 1981. godine i on je iznosio 19 milijardi i 511 miliona dolara. To je negde oko 28 % tadašnjeg BDP-a. Danas kapitalističke zemlje širom sveta imaju taj odnos od 70 % - 240 %, finansijske krize pucaju na svakih 10 godina ali niko da kaže da je kapitalizam loš ekonomski sistem. To izgleda važi samo za socijalizam.
  Treba znati da je SFR Jugoslavija kada se pogledaju bilansi plaćanja, vratila do raspada 1991. godine ukupno 52 milijarde i 93 miliona dolara od toga glavnice 34 milijardi i 216 miliona dolara i kamate 17 milijardi i 877 miliona dolara. Udeo spoljnog duga u BDP-u je 1990. godine smanjen na 21 % i iznosio je nešto više od 17 milijardi dolara.
  Prema tome sve priče da SFRJ nije bila sposobna da vraća kredite padaju u vodu jer im se suprostavljaju tvrde ekonomske činjenice iz inostranih izveštaja poverilaca, međunarodnih finansijskih institucija i domaćih izvora poput  NBJ i saveznih organa, a koji su međusobno usklađeni. Da nije tako onda SFRJ ne bi dobijala finansijske kredite za refinansiranje upravo u jeku krize tokom 80-tih.
  Kada se govori o krizi duga u ranim 80-tim godinama, treba reći da je masa zemalja, a ne samo SFRJ, ušla u problem zato što je Pol Volker, tadašnji guverner američkih Federalnih rezervi, digao referentu kamatnu stopu na 20 % kako bi Reganova administracija zaustavila inflaciju u Sjedinjenim Državama koja se zahuhktala krajem 70-tih.
  To je drastično otežalo vraćanje kredita seriji država i nikakve specifičnosti jugoslovenskog socijalizma nisu tu doprinele nekakvoj posebnoj vrsti krize. Uzmimo samo Čile, kojim se libertarijanci dive, upravo je početkom 80-tih ušao u jezivu recesiju kao i mnoge druge latinoameričke države.
  I još jedna jako bitna stvar. Plate u SFRJ nisu se isplaćivale iz kredita. To je non sense. Ko iole zna šta je računovodstvo, lako će videti da je vrednost ukupnih osnovnih sredstava kojima je SFRJ raspolagala, dakle mašine, oprema, saobraćajna sredstva, magacini, proizvodne hale, generatori itd. iznosila negde oko 148 milijardi dolara. Ukupno korišćenih kredita za ceo vek postojanja SFRJ je bilo svega 1/3 ove sume, a sigurno i manje jer se negde oko 17 milijardi dolara potrošilo na uvoz nafte, čija je cena u 70-tim godinama 20 puta porasla na svetskom tržištu usled izrealsko-arapskog sukoba.
  Redovno se prećuti da je zbog divljanja cene nafte krajem 70-tih bilo par-nepar sistema sa benzinom čak i u pojedinim delovima Sjedinjenih Država.
  A što se tiče "ekonomiste" Predraga Rajšića (ideološki ostrašćeni libertarijanac), on je u tekstu izneo seriju netačnih podataka pa i grubih podmetačina. Evo samo jedan primer. On se oslanja na wikipediju (ni jedna akademska institucija ne priznaje ovaj izvor za naučne radove), a wikipedija na senzacionalističkog američkog novinara koji je objavio "podatak" da radnika emigranata iz Jugoslavije ima 1,1 miliona tokom 1981. godine. Ni jedan relevantni demografski statistički izvor ni na Zapadu ni na Istoku to ne pokazuje. Zvanični popis stanovništva iz 81', govori o 650 hiljada radno sposobnih stanovnika u inostranstvu, a sa članovima porodice, koji ne spadaju zbog žviotne dobi u radnu snagu, to je ukupno 890 hiljada. 
  Prema tome to nije 1/5 radno sposobnih ljudi koji su otišli nego jedva 8 % (mora da se zaokruži na gornju cifru).
  Ovo su tvrde ekonomske činjenice, to što zaljubljenost u kapitalizam neće da ih sagleda je druga stvar.
 4. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на obi-wan у Kolika je bila radnička plata u Jugoslaviji?   
  Ne znam gde si ti tad ziveo, ali robna kuca u mom gradu je bila prepuna svega i svacega, a 1986. godine su cak dobili i Star Wars modele renomiranog proizvodjaca "Airfix", koje su mi roditelji, u ritmu od 1-2 mesecno, sve kupili. Bili smo skromna porodica nize srednje klase po zaradama.
  O kvalitetu zivljenja onda i sad mozemo da se palamudimo u prazno, samo pogledajte hranu i namirnice onda i sad. Moja majka je radila u fabrici mesnih preradjevina, i robu vrhunskog kvaliteta su stalno izvozili u Italiju, Grcku, Englesku, Kuvajt.
  A cinjenicu da sad zivimo u obicnoj i raskucenoj radnickoj koloniji bolje da i ne pominjemo, jer ce biti rata na temi.
 5. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на GeniusAtWork у Kolika je bila radnička plata u Jugoslaviji?   
  Да би стандард тада и сада могао да се пореди, треба упоредити цене тада и сада и шта је неко могао да приушти себи са тадашњом просечном платом, а шта може данас.
  Такве плате су можда имали директори предузећа и слични. Обични људи сигурно не.
  Али није поента у цифрама, него у томе што је већина људи тада живела боље него пре 2. св. рата. Макар тих неколико деценија. А дефинитивно су живели боље тада него после, када су дошли ратови, санкције, инфлација и беда. И тотални распад друштва. Зато се стално потеже та прича о "златним временима", не зато што су људи нешто много волели бравара и петокраку него јер се сећају да су тада живели боље и сигурније него данас.
 6. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на VaSa110 у Kolika je bila radnička plata u Jugoslaviji?   
  Evo još malo mitologije.
  Moji roditelji su bili ono što se kaže "fizikalci" u firmi Beogradski pamučni kombinat. Ta firma je bila jedna od najgorih po primanjiuma u Srbiji.
  Oni su sa takvim platama (i kasom uzajamne pomoći) napravili dve (skromne) kuće, kupili stojadina, napunili te kuće, kupili nešto zemlje (koja je tada bila papreno skupa)...... Cena toga je bila letovanja na selu a zimovanje nije postojalo kao pojam. Mom drugaru otac je bio varioc i sećam se kupio mu Comodor 64 za 2500 maraka ladno. Poslovođa u Fabrici hartije pred penzijom dodao malo na platu i kupio Fiću.
  Primanja se ne cene samo po nominalnoj vrednosti. Zapravo to uopšte nije bitno. Bitno je šta možeš da kupiš, uradiš....
   
 7. Волим
  εργασία got a reaction from Boro1973 in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Ma svi kao hoće brak, ali to je samo jadikovka, evo ja se učlanio na aplikaciji Kana galilejska, imadoh 6 poseta profila, od toga 4 lajkovanja i računam, tu se okupljamo mi muški i ženski koji imamo zajednički skup vrednosti, te da to pomaže da lakše stupimo u kontakt, kad ono ni jedna devojka nije htela da mi odgovori na chat poruke iako su kranje kulturne i fine. Prosto nema početka razgovora a o dejtu da i ne govorimo, to je apstraktna imenica. Nema veze, ali će zato devojke doći na forum da pišu kako muškarci neće duge veze i brak nego samo seks varijante itd. Ala se lažemo...
 8. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Bokisd у Скривена истина о евроинтеграцијама: Сиромашни исток Европе финансира њен богати Запад /видео/   
  Off course,.... pa nece valjda zapad i kapitalizam da daje vise, nego sto ce na razne nacine da uzima,.... taj film o tome da vise daju nego sto uzimaju necemo uskoro da gledamo.... 
 9. Волим
  εργασία је реаговао/ла на Milan Nikolic у Скривена истина о евроинтеграцијама: Сиромашни исток Европе финансира њен богати Запад /видео/   
  Скривена истина о евроинтеграцијама: Сиромашни исток Европе финансира њен богати Запад /видео/
  RS.SPUTNIKNEWS.COM Источна Европа даје Западној Европи више него што од ње добија заузврат, јеретички је у недавном тексту у...  
   
 10. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Bokisd у Скривена истина о евроинтеграцијама: Сиромашни исток Европе финансира њен богати Запад /видео/   
  Ne kazem za sistem kao unutrasnje pitanje pojedinih drzava, svaki sistem ima i dobre i lose strane, .... i licno mislim da kapitalizam ima vise losih nego dobrih strana,.... itd,...
  Mnogo brate nama EU i Zapad duguju, mnogo vise nego sto su nam dali, i materijalno i moralno.
 11. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Ćiriličar у Небојша Катић - текстови   
  Економске пројекције и гледање у пасуљ
  Само се будаласте државе лишавају предности коју им даје домаћа валута и само будаласте државе користе туђу наштампану „хартију” уместо своје, наседајући на монетарне бајке.
  Политика Online - Економске пројекције и гледање у пасуљ
  WWW.POLITIKA.RS Ако се може веровати априлским пројекцијама Међународног монетарног фонда (ММФ), Србија би у 2020...  
 12. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Jestira. у Ćaskanje o ljubavi (muško-ženskim odnosima)   
  Ako je normalna i ako je obostrano onda je sve ok
 13. Хахаха
  εργασία got a reaction from Bojan* in Internet-upoznavanje srodne duse   
  To već moram ozbiljno da uzmem u obzir. 
 14. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from Bojan* in Internet-upoznavanje srodne duse   
  To se nikad ne zna.
  Tako je. Izbor treba brzo zatvoriti, ali Hondurasa mu, ni jedan dan nije prošao! 
 15. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from Bojan* in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Moram prvo da napravim selekciju.
  Mesto u kojem ja živim nije veliko, a i sada kada sam ih upoznao vidim da su ukotvljenje u mrežu  mojih prijatelja i poznanika pa mogu lako doći do njih. Već ovo veče ih mogu ponovo sresti. Ne žurim sa dejtom. 
 16. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from Bojan* in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Ma kakva internet upoznavanja, to je gubljenje vremena.
  Sinoć odoh u pub da se vidim sa prijateljem u vezi nekog posla. Kada sam završio razgovor sa njim ostao sam za stolom i naručio pivo da uživam u muzici i predivnim devojkama koje tamo izlaze. Spazim iza mene, moj drugar sedi sa tri cice i padne mi na um, hajde da im se pridružim. Ustanem, pozdravim se sa njim i pitam jel bih mogao da sednem za sto, u fazonu ne sedi mi se sam i oni prihvate. I tako steknem poznanstvo uz opuštene razgovore sa tri extra devojke. Mnogo lepo veče u svakom pogledu. 
  Ipak, moram da izrazim žaljenje što Kana nije zaživela, jer je zamisao veoma dobra za okupljanje ljudi koji dele taj neki pravoslavni pogled na život, a posebno na brak i porodicu. No, šta da se radi, mnoge lepe stvari ljudi ne čine pa kotrljamo dalje...
 17. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from Мирослав1 in Internet-upoznavanje srodne duse   
  To se nikad ne zna.
  Tako je. Izbor treba brzo zatvoriti, ali Hondurasa mu, ni jedan dan nije prošao! 
 18. Радостан
  εργασία got a reaction from Ayla in Internet-upoznavanje srodne duse   
  To već moram ozbiljno da uzmem u obzir. 
 19. Оплаках :))
  εργασία је реаговао/ла на Ayla у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Moja nana je tvrdila tako, a nana sve zna.
 20. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Мирослав1 у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Мора то брже и конкретније.   У сваком случају, срећно. 
 21. Свиђа ми се
  εργασία got a reaction from Bojan* in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Imam malo veće iskustvo kada su on line servisi u pitanju. Još pre 20 godina sam koristio ICQ i Odigio i znam kako su se devojke javljale na chat i razmenjivali smo fotose. Svakako bilo je i dejta. Sadašnje aplikacije su kudi kamo naprednije ali ljudi su otišli u out. Evo i tebi otpozdrav... 
 22. Волим
  εργασία је реаговао/ла на Bojan* у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Šteta što ovako dobar sajt nema većeg uspeha.
 23. Свиђа ми се
  εργασία је реаговао/ла на Bojan* у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Upravo to.
 24. Зачуђен
  εργασία got a reaction from Рапсоди in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Ma svi kao hoće brak, ali to je samo jadikovka, evo ja se učlanio na aplikaciji Kana galilejska, imadoh 6 poseta profila, od toga 4 lajkovanja i računam, tu se okupljamo mi muški i ženski koji imamo zajednički skup vrednosti, te da to pomaže da lakše stupimo u kontakt, kad ono ni jedna devojka nije htela da mi odgovori na chat poruke iako su kranje kulturne i fine. Prosto nema početka razgovora a o dejtu da i ne govorimo, to je apstraktna imenica. Nema veze, ali će zato devojke doći na forum da pišu kako muškarci neće duge veze i brak nego samo seks varijante itd. Ala se lažemo...
 25. Хахаха
  εργασία got a reaction from Smaragdni kamičak in Internet-upoznavanje srodne duse   
  Problem je u tome što čak nisam ni odbijan. Da sam odbijan pa hajde i da pričamo ovako samo mlatimo praznu slamu. Inače, Kana galilejska je dobra zamisao i podržavam je ali šteta što nije zaživela. Umesto da bude na stotine profila i muškaraca i žena, trenutno ima svega par desetina i to je to. I naravno, nema ovde nikakvog upoznavanja, a priče o pravoslavnom braku su samo paravan da se čeka princ na belom konju. Manite bre ljudi, neće žene da se udaju, to je problem...
×
×
 • Креирај ново...