Jump to content

Јана Митић

Члан
 • Број садржаја

  0
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Јана Митић је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Старац Софроније Сахаров: "Не одвајајте се од Патријаршијске Цркве"   
  Новопронађено писмо архимандрита Софронија (Сахарова) архимандриту Адријану (Кирсанову), о црквеном јединству.
   
  Предлаже се пажњи читаоца, писмо старца Софронија (Сахарова) - ученика и сатајника преподобног Силуана Атонског и оснивача Јовано-Претечиног Манастира (Мелдон, грофство Ессекс, Енглеска), - са одговорима на питања старца Псковско-Печерске обитељи Адријана (Кирсанова), прозорљивца и молитвеника
   
  Написано 1991. године, ово писмо звучи веома актуелно и данас: у њему се говори о важности црквеног јединства. То је упозорење старца свима нама - и подсећање о најглавнијем.
  TOLLESHUNT KNIGHTS
  by Maldon, ESSEX
  CM98EZ
   
  од Архимандрита Софронија
  27. април 1991 г.
   
  Христос Васкрсе!
  Оче Свети,
  Игумане Адријане,
  најдаргоценији нам у Христу брате
  и саслужитељу Престола
  Великог Бога и Спаситеља света.
   
  Напокон је до мене дошла Ваша Пасхална честитка (од 25-III). Журим да Вам без одлагања одговорим на 3 (три) Ваша питања.
   
  1.) Најважнија тачка: Каквом црквеном покрету треба следовати? Умољавам Вашу Светињу да послуша мој глас, грешнога човека: Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Држите се чак до "исповедништва", да не кажем "мучеништва (тј. чак до смрти). Спасење је само у Њој. Сви други покрети, ма како благочестиви они били по њиховим спољашњим пројавама, - замка су вражија. Кроз њих ће доћи само раскол, ненавист, општа погибао.

   
  Пишем Вам још и са великом свесношћу моје одговорности пред Богом - и Црквом, искупљеном драгоценом Крвљу оваплоћеног Сина Божијег.
   
  Ма какви били неизбежни недостатци - Она, и само Она, наћи ће Свој верни пут. Тако је у своје време говорио Јован Златоусти; тако је говорио преподобни Серафим Саровски; тако мисле сви подвижници свих родова, који се истински боје да погреше.
   
  Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Спасење је само у Њој. Сви други покрети - клопка су демонска.
   
  2) Молити се за демонопоседнуте* - значи "крв проливати".
   
  Могуће је да Ви сада, после толико много страдања, већ немате сила. Зато, уколико је то могуће, отказујте се од тог подвига. Верујем, да Вас Господ неће напустити.
   
  3) Пут у Јерусалим (опростите: ја сам већ више него 1/2, већ 3/4 слеп). Чини ми се, да уколико са Вама пођу људи, способни да Вам помажу у сваком тренутку, онда преузмите тај ризик. Знам да је сада у Израелу веома тешка атмосфера. Но, б.м. Руска мисија за Вас све може обезбедити.
   
  ***
   
  Сам ја, болујем од злоћудног тумора. Просто не знам, када ћу умрети. Сила је у мени сасвим мало. Дани и ноћи пролазе у борбама са боловима. Ја скоро све време проводим у постељи или у удобној фотељи. Давно не служим Литургију. Не владам мојим ногама. Не ходам сам. Не могу се окретати око Престола и томе слично, природно мом узрасту (ја сам се родио 1896 г.).
   
  Мени је све постало напорно. Веома ми помаже јеромонах Серафим. Он је Француз, но потпуно влада руским језиком. Он ће ускоро, ако Бог да, поћи за Русију и б.м. посетити Вашу обитељ. О мени ће бринути јерођакон Николај, којег Ви знате. Њега је мени послао Господ, за дане последње старости. Он је унук мог вољеног брата Николаја. Он Вам се са љубављу клања до земље.
   
  Опростите за овако лоше написано писмо. Но, умољавам Вас - ни за шта се не одвајајте од Патријаршијске Цркве. И другу Вашу духовну децу задржавајте само у њој (тј. Патријаршији).
   
  Предани вам с љубављу Христовом
  Архимандрит Софроније (Сахаров)
   
  •      Старац Адријан се дуго година бавио мољењем и исцељивањем демонопоседнутих.
  Превео са руског игуман Манастира Пиносава Петар (Драгојловић)
                             http://www.pravoslavie.ru/104508.html

  View full Странице
 2. Волим
  Јана Митић је реаговао/ла на Србендиловић у Сабрање браће и сестара (Кана Галилејска у 21.веку) након читања канона Св. Деспоту Стефану Лазаревићу у парохијском дому Вазнесењске Цркве у Београду   
  Искрено, не видим шта би било незгодно! Све сам лепо био објаснио у објавама. Оно што је идеја јесте да може се рећи слободно, проблем, пада породичних вредности тј. брака и све везано за то решавамо у Цркви почевши од неудатих, неожењених. Тај проблем би се могао сликовито поредити са зубобољом коју треба решити на најбезболнији и најбезбеднији начин. Сигуран сам да је Црква у свему нај кад је решавање тог проблема у питању па између осталог најбезбеднија и најпријатнија, чак и спрам наших личних домова да не претерујем. Ако нешто знам живећи у Београду четрдесетак година онда јесте то да овде никоме није ништа незгодно кад су паре у питању и лична корист а да кад требамо себе саме да погледамо како изгледамо под светлом Христове истине онда нам је све незгодно и непријатно и ништа неваља! Постали смо Гадаринци који Христа протерују зарад крда свиња! Нек се нико не нађе увређеним на ове моје речи јер ми то није био циљ и нека ово буде само моје мишљење! 
 3. Волим
  Јана Митић је реаговао/ла на АлександраВ у Snaga molitve   
  Колико ми је потребна молитва осетила сам када сам почела да је губим.
  Када изранављен склизнеш  у понор, када падаш, лупаш носом, плачеш, дижеш се, ломиш, бориш, када се некако, изненада, из било ког разлога, отвори Пандорина кутија, пуно лоших мисли, злих, почињу да те руше изнутра, споља успеваш да одржиш привид, потпуно си функционалан, а изнутра те полако потпуно обузимају свакаква осећања, па тако у круг, мисли не можеш да утишаш, зле мисли, препознајеш их, знаш и одакле су и где те воде и колико су тешке и страшне и јаке, те мисли. И онда, изгубиш молитву. Нема правила, нема молитвених правила, нема три пута ова молитва, два пута дневно. Молитва ти је потребна као ваздух, али ти је претешко да стигнеш до ње, измиче се, гушиш се. Почињеш, запињеш, стотине речи и мисли ускачу, мењају је, почнеш поново, речи се губе, мешају, тако је напорно, не знаш ни шта мислиш ни шта причаш, мумлаш на крају нешто, чак и када се сконцентришеш и знаш шта мислиш не можеш да се молиш. Читаш да мораш овако или онако, читаш и слушаш како је то уредно написано, како се други придржавају, како су спремни у својим молитвама. А ти не можеш. Држиш Бога у срцу, и бориш се. На крају не можеш ни да почнеш. У себи само осећаш то, осећаш ту љубав ка Богу и цело твоје биће само понавља Боже не остави ме, само то. Споља, можеш да кажеш, да прочиташ, али као да су речи страног језика, ништа ти не значе. И док их изговараш, твоја душа само понавља - Боже не остави ме. И то је молитва, то је тада можда и најјача молитва.
  Знам да свако од нас има своју борбу која није копи пејст никога и ничега. Свако пронађе оно што додирне срце, и ту своју молитву дубоко држи, да би се држао за Бога, када наиђу толико тешки дани да је заиста тешко изрећи било шта по типику или правилу. Имаш само једну реч, две речи, и мисли у Богу. Бориш се да вратиш молитву, молитвом - Боже, не остави ме.
  Оно што тада помаже јесте молитва других за тебе. Они те подижу и њихове молитве осетиш. Тада, више осетиш молитве других и њихову снагу него што можеш сам да произведеш. Ми молитвом обгрлимо друге и не дамо им да исклизну. Могу да висе наглавачке, да стоје на ивици понора, али не могу да исклизну. Снагом своје молитве подижемо штит око њих, дижемо их, јачамо их, држимо их за срце и водимо полако до тачке од које су спремни да наставе тамо где су пали.
  Молитва је лек. Смирење. Тиха неопходност. Као ваздух, не примећујеш да га удишеш, али ако би ти га одузели, угушио би се.
 4. Волим
  Јана Митић је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Пријавите се на наш Viber приватни chat   
  Драги пријатељи,
  Ако имате на вашем мобилном уређају инсталирану апликацију за коминуцирање Viber, придружите се нашем приватном чету, где ћемо вас обавештавати о разним стварима везаним за наше пројекте - Pouke.org, Crkva.net, Churchpic.com...
   
  ПОтребно је да нам на овом профилу у приватној поруци пошаљете број вашег телефона и ми ћемо вас ручно додати у групу.
  После додавања, можете и сами да додајете друге кориснике.
   
  НАПОМЕНА:
  Недоличне поруке на виберу, као ибило како недолично понашање биће санкционисано бановањем са чета.
   
  Поуке.орг админ тим
 5. Волим
  Јана Митић је реаговао/ла на JESSY у NEĆE BITI LEKARA, INŽENJERA NASTAVNIKA... Postovi doktorke Danice Grujičić protresli Srbiju   
  mislim da nije poenta u tome da pljujemo tu doktorku...sta je ona lose uradila ? nego da se svi kao drustvo pokrenemo, da svako od nas ucini ono sto je u nasoj moci...naravno da pojedinac ne moze nista...kao ni grupa koja nije u vodecoj partiji...ali cinimo ono sto mozemo...
×
×
 • Креирај ново...