Jump to content

Bokisd

Члан
 • Број садржаја

  11070
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Оплаках :))
  Bokisd got a reaction from w.a.mozart in Ko je umro na krstu?   
  Pa i ja sagledavam dogmatski..... i, sta da radimo... 
 2. Хахаха
 3. Хахаха
  Bokisd је реаговао/ла на Вилер Текс у Зашто И "хаљине његове постадоше беле као светлост"?   
  @Bokisd  Ајде употреби тачкице и заграде и све остале немогуће интерпукцијске вратоломије, сада је прави тренутак за то! 
 4. Хахаха
 5. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from SerbCro in Зашто И "хаљине његове постадоше беле као светлост"?   
  Znaci,..... hipoteticki, mogao je i Mojsije da se popne na Krst i da Vaskrsne,..... nema razlike u odnosu na Isusa,....jer su obojica u Bozjoj prisutnosti,......
 6. Хахаха
  Bokisd got a reaction from Рапсоди in Ko je umro na krstu?   
  (ali, znamo VSB i ja, ..... jest da malo VSB stuca sa tu Licnost,.....)
 7. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на uomo del Ve.Te. у Текстови/преводи Отаца Ране Цркве   
  Посланица Диогнету
  Даље у наставку поставићу неке интересантне изводе/исечке из текста посланице Диогнету а која је написана према проценама људи који се баве науком у периоду од 150 до 225 године, дакле, ради се о тексту који је написан пре 313 године кад је Хришћанство добило слободу....
  Аутор овог старог текста је непознат а исто тако ништа пуно се незна о особи коме је упућен текст, једино што се зна да је тај Диогнет по свему судећи био неко/особа изван Црквених  кругова неки многобожац који се по свему судећи интересовао за Хиршћанство... тако да је овај текст може пре да се посматра коа нека врста апологије/апологетског списа....
  За разумевање текста посланице битно је да се зна контекст у коме је посланица написана, а то је да су Хрићани оптуживани за непоштовање државних/граћански обичаја поштовање материјалних идола, учествовању у државном култу обредима,  итд..... у пирнципу оптужбе су ишле у два смера да су Хришћани реметилачки фактор како за многобаожачку/државну/идолатрисјку религију (саму државу/империју) а исто тако и за јевреје јер Хришћани нису прихватали добар део јеврејске праксе.... тако кад се све сагледа види се да су Хришћани били црна овца у тој целој ситуацији....
  ...превод који користим је из прве књиге коју сам окачио на овој теми, у неким деловима сам убацио неке речи у [ ]...
  Текст Посланице Диогнету:
  V.1. Јер, Хришћани се од осталих људи не разликују ни земљом, ни језиком, ни одевањем. 7 2. Јер, нити живе у својим (посебним) градовима, нити употребљавају неки посебан дијалекат (у говору), нити воде неки посебно означен живот. 3. Њихово учење није пронађено измишљањем људи сваштара (радозналаца),нити су они, као неки други, присталице људске науке.4. Они живе у јелинским и варварским градовима, какоје свакоме пало у део, и у своме одевању и храни и осталом животу следују месним обичајима, али пројављују задивљујуће и заиста чудесно стање живота (и владања) свога.5. Живе у отаџбинама својим, али као пролазници. Као грађани учествују у свему, али све подносе као странци. Свака туђина њима је отаџбина, и свака отаџбина туђина. 6. у брак ступају као и сви, и децу рађају, али рођену децу не бацају.
  7. Постављају [деле] заједничку  трпезу, али не и нечисту [не деле своје жене између себе ]. 88. Бораве у телу, али не живе по телу. 9. На земљи проводе дане, али им је живљење  [грађанство] на небу. 10. Покоравају се постојећим законима, али својим животом превазилазе законе.11. Воле све (људе), а сви их гоне.12. Презиру их, и осуђују; убијају их, а они оживљују.13. Сиромашни су, а многе обогаћују. Свега су лишени, а у свему изобилују.14. Понижавају их, а они се у понижењима прослављају. Клеветају их, а они се показују праведни. 15. Руже их, а они благосиљају. Вређају их, а они поштују.16. Када чине добро, кажњавају их као злочинце. А кад их муче, радују се као да живот поново. 17. Од Јудеја нападани су као туђинци, и од Јелина прогоњени, али разлог непријатељства мрзитељи (њихови) немогу навести. VI. 1. И просто речено: што је душа у телу, то су Хришћаниу свету.2. Душа је настањена по свим удовима (= деловима) тела, и Хришћани су по (свим) градовима света.
  ..................
  VII З. Зар (Га посла [Христа]), као што би неко од људи (могао) помислити, ради тиранисања или страха или застрашивања? 4. Не, наравно, него Га посла са благошћу и кротошћу, као што Цар шаље Сина Цара; посла Га као Бога, посла Га као (својим) људима, посла Га спасавајући,убеђујући, не насилујући. Јер у Бога нема насиља.
  …….
  VIII. 1. Јер, ко је уопште од људи знао шта је Бог, пре но што је Он (= Хрисшос) дошао?
   
  ………..
  5. Од људи пак нити је ко видео нити упознао (Бога), него је Он сам Себе показао. 6. Показао се кроз веру, [тј. ако неко верује, кроз веру се може “видети” Бог – прво веровање па познање а не емпиријско доказивање па веровање] којој је јединој допуштено да види Бога.

   
  1. Ову веру ако и ти жарко зажелиш, и примићеш (добићеш) најпре познање Оца. 2. Јер је Бог заволео људе, ради којих је створио свет, којима је под чинио све што је на земљи, којима је дао реч (разум) и ум, којима је једино дао ( дозволио) да гледају навише [на небо] ка Њему, које је по Својој слици саздао,  којима је послао Сина Свога Јединороднога, којима је обеhао Царство на небу, и даће га онима који су Њега заволели.
  3. А када (Га) познаш, знаш ли какве hеш се радости испунити? Или како ли hеш тек заволети Онога Који те је претходно тако заволео? 4. А Кад (Га) заволиш, постаhеш подражавалац ( имитатор) доброте Његове. А немој се, чудити како може човек бити подражавалац [имитатор] Бога, Може, кад Он то хоће. 5. Бити срећан не састоји се у владању над ближњима, нити у хтењу да се надмаше слабији, нити у богаћењу и чињењу насиља нижима (од себе), нити кроз све то може неко подражавати Богу, јер је све то изван Његовог величанства [суштине]. 6. Него онај који  узима на себе бреме ближњега (свога), ко оним чиме је изобилнији жели да чини добро другоме који то нема, ко оно што је од Бога добио и (што) има, раздаје то потребитима,(чиме) постаје бог онима који добијају (од њега)тај је подражавалац [имитатор] Бога. 7. Тада ћеш, иако се налазиш на земљи, сагледати да Бог живи  на небесима; тада ћеш почети казивати тајне Божије, тадаћеш оне (Хрuшћане) који бивају мучени зато што неће да се одрекну Бога и сам заволети и дивити им се; тада ћеш презрети светску заблуду и обману, када познаш истински живот на небу, када презреш овдашњу привидну смрт, када се устрашиш оне праве смрти која се чува за оне  бити осуђени у огањ вечни, (огањ) који ће бачене у њега мучити до краја. 8. Тада hеш се тек дивити и прослављатионе (= Хрuшћане) који су за правду (Божију) поднели овај(овдашњи) огањ, када упознаш онај (тамошњи) огањ ...
  XI. 1. Ја не говорим нешто страно, нити тражим нешто неразумно, него поставши ученик Апостола, постајем  учитељ народа ( незнабожаца), служим ономе што је предато  достојнима који су постали ученици Истине. 2. Јер ко је тај који, правилно научен и (препо)рођен од благовољеног Логоса, не тражи да јасно научи оно што је преко Логоса јавно показано ученицима? Њима је Логос јавивши се открио, јавно и слободно говорећи, (но)од неверника не схватан, док је ученицима казивао (= објашњавао),који будући признати од Њега за верне, познаше тајне Очеве. 3. Ради тога је (Бог) и послао Логоса да се јави свету, Који од народа (Јудејског) би поруган,од Апостола проповедан,од народа (= незнабожаца) верован.4. Он је Који је од почетка,Који се јави нови и нађе се стари и увек се рађа нов  У срцима светих (= Хришћана).5. Он је Вечни, Који се данас признаје   као Син,Којим се Црква обогаћује,и благодат распростирући се умножава се у светима, дарујући ум, објављујући тајне, јављајући времена, радујући се у вернима,дајући се онима који (је) траже,који не повређују границе (услове) вере,нити преступају границе отаца. 6. Затим, хвали се crpах (поштовање) Закона,и обзнањује благодат Пророка,и утврђује вера Јеванђеља,и чува предање Апостола,и радује се благодат Цркве.7. Ту благодат [све ово] ако не ожалостиш, познађеш шта Логос говори преко којих Он хоће, онда када то Он хтедне.
   
   
  XII. 1. Приањајући уз то и слушајући то са усрдношћу,познаћете шта све даје Бог онима који (Га) љубе истински (правuлно);  И ви, поставши рај сладости, свеплоднодрво и разгранато, процветаћете у себи украшени разноврсним плодовима. 2. Јер је у овом месту (= у Цркви) . засађено дрво [знања] и дрво живота. Али није дрво [знања]  оно које убија, него непослушност [ Богу] убија. 3. Јер није без значења оно што је написано како Бог у почетку посади [дрво познања и ] дрво живота усред раја, показујући живот кроз познање. Њега људи у почетку нису чисто употребили,  (и зато) преваром змијином били су обнажени. 4. Јер, нити има живота без знања, нити поузданог знања без истинскогживота. Зато су оба (дрвета) посађена близу једно другога.5. Увиђајући смисао овога (спајања) и осуђујући знање кој е се без заповести Истине спроводи у живот, Апостол говори: "Знање надима, а љубав изграђује". 6. Јер ко мисли да зна нешто без знања истинског и посведоченог животом, тај не зна (ништа); он је преварен од змије,јер није заволео (прави) живот. Онај пак којије са страхом (Божијим) стекао [знање] и који (стварно) тражи живот, тај засађује у нади и очекује плодове.7. Нека ти срце буде знање,а живот - истинити Логос усељен у тебе, 8. чије дрво носећи и плод налазећи узбираћеш свагда жељено код Бога (= тј. плодове),чега се змија не дотиче,нити се обмана с њиме спаја;нити Ева (= Прамајка) бива упропашћена,него се Девојка (= Богородица) верује, и Спасење (= Христос) се показује,и Апостоли постају мудри,и Пасха Господња долази,и восак се сабираи с украсима у свеће спаја, Логос учећи свете (= хришћане) радује се, кроз Којега се прославља Отац, Којему слава у векове. Амин.
   
   
 8. Волим
  Bokisd got a reaction from PredragVId in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Samo da javim, majci je malo bolje, imala je pocetnu fazu upale pluca i tesku dijareju i mucninu i nije mogla da jede oko 7 dana i sad prima infuzije i saku nekih lekova svako jutro i kazu doktori da je njihovo iskustvo......nema nekih 100% pravila, bude coveku skroz bolje i onda odjedanput gore i za jedan dan se promeni stanje bolesnika,.... u bolnici u smederevu ima ljudi i iz beograda, neke dve strarije zene bile pred smrt i izvukle se i kaze mi majka da je neko nazalost i umro ovih dana i jedan medicinar se zarazio.... ali ako po prijemu krene na bolje onda tako i uglavnom bude na kraju, izvadili su joj uzorak iz nosa i ide Batut i ponovo slikaju pluca .... pa ce da vidimo, .... (video sam majku malo kvarno, ... ima neki prozor na WC tamo gde leze i pored uz neke stepenice se popnem kod prozora....)
 9. Волим
  Bokisd got a reaction from Milica Bajic in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Samo da javim, majci je malo bolje, imala je pocetnu fazu upale pluca i tesku dijareju i mucninu i nije mogla da jede oko 7 dana i sad prima infuzije i saku nekih lekova svako jutro i kazu doktori da je njihovo iskustvo......nema nekih 100% pravila, bude coveku skroz bolje i onda odjedanput gore i za jedan dan se promeni stanje bolesnika,.... u bolnici u smederevu ima ljudi i iz beograda, neke dve strarije zene bile pred smrt i izvukle se i kaze mi majka da je neko nazalost i umro ovih dana i jedan medicinar se zarazio.... ali ako po prijemu krene na bolje onda tako i uglavnom bude na kraju, izvadili su joj uzorak iz nosa i ide Batut i ponovo slikaju pluca .... pa ce da vidimo, .... (video sam majku malo kvarno, ... ima neki prozor na WC tamo gde leze i pored uz neke stepenice se popnem kod prozora....)
 10. Не свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Биљана, два in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Samo da javim, majci je malo bolje, imala je pocetnu fazu upale pluca i tesku dijareju i mucninu i nije mogla da jede oko 7 dana i sad prima infuzije i saku nekih lekova svako jutro i kazu doktori da je njihovo iskustvo......nema nekih 100% pravila, bude coveku skroz bolje i onda odjedanput gore i za jedan dan se promeni stanje bolesnika,.... u bolnici u smederevu ima ljudi i iz beograda, neke dve strarije zene bile pred smrt i izvukle se i kaze mi majka da je neko nazalost i umro ovih dana i jedan medicinar se zarazio.... ali ako po prijemu krene na bolje onda tako i uglavnom bude na kraju, izvadili su joj uzorak iz nosa i ide Batut i ponovo slikaju pluca .... pa ce da vidimo, .... (video sam majku malo kvarno, ... ima neki prozor na WC tamo gde leze i pored uz neke stepenice se popnem kod prozora....)
 11. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Пг in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Samo da javim, majci je malo bolje, imala je pocetnu fazu upale pluca i tesku dijareju i mucninu i nije mogla da jede oko 7 dana i sad prima infuzije i saku nekih lekova svako jutro i kazu doktori da je njihovo iskustvo......nema nekih 100% pravila, bude coveku skroz bolje i onda odjedanput gore i za jedan dan se promeni stanje bolesnika,.... u bolnici u smederevu ima ljudi i iz beograda, neke dve strarije zene bile pred smrt i izvukle se i kaze mi majka da je neko nazalost i umro ovih dana i jedan medicinar se zarazio.... ali ako po prijemu krene na bolje onda tako i uglavnom bude na kraju, izvadili su joj uzorak iz nosa i ide Batut i ponovo slikaju pluca .... pa ce da vidimo, .... (video sam majku malo kvarno, ... ima neki prozor na WC tamo gde leze i pored uz neke stepenice se popnem kod prozora....)
 12. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Tumaralo. у Ko je umro na krstu?   
  Wow ovo je baš heavy.
  Oboženje, pa da, Jerotić je često pominjao oboženje čoveka.
  Slično kao hindu priča gde je cilj postići uvid da je Atman (individualna duša) jednaka Bramanu (Bog).
  Samo ovo pravoslavno žvuči mnogo žešće 
  I lepše, imajući u vidu čitav kontekst, Isusovu priču i ostalo...
 13. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Tumaralo. in Ko je umro na krstu?   
  Jel to ovo :
  https://ia800204.us.archive.org/2/items/p2workstranslat09aris/p2workstranslat09aris.pdf
  I, 9 :
  ".... Since, then, virtue has been spoken of . . .we must next inquire whether it is possible of attainment or is not, but, as Socrates ^ said, to be virtuous or vicious does not rest with us to come about..."
  I, onda dalje Aristotel objasnjava tu Sokratovu izjavu. I, malo da podignem tenziju , .... sta mislis Tumaralo ko je ovo napisao i u kom delu :
  "Such a statement is not true. For why does the lawgiver forbid the doing of wrong acts, and bid the doing of right and virtuous ones ? And why does he appoint a penalty for wrong acts, if one does them, and for right acts, if one fails to do them? Yet it would be absurd to legislate about those things which are not in our power to do. But, as it seems, it is in our power to be virtuous or vicious.
  Again, we have evidence in the praise and blame that are accorded. For there is praise for virtue and blame for vice. But praise and blame are not bestowed upon things involuntary. So it is evident that it is equally in our power to do virtuous and vicious acts."
   
  Pa, to je odmah nastavak na ovu Sokratovu izjavu i Aristotel kaze,.... da ovakva izjava (tvrdnja) nije istinita,..... i na kraju kaze da je ..... zato je ocigledno, da je podjednako u nasoj moci (vlasti, mogucnosti) ciniti dobra i zla dela.....
  I, da se samopohvalim ..... eto, i Aristotel gore kaze za zakonodavca (zakon), da bi bilo apsurdno donositi zakone o onim stvarima koje nisu u nasoj moci (vlasti) da ucinimo, .....i da je ipak u nasoj moci (vlasti) da budemo dobri ili losi.... i, to je ono.....npr za lica starija od 14 godina, da su sposobna da rasuđuju....
  Tako da, eto, tako..... vrucina,....
   
 14. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на ИгорМ у Ko je umro na krstu?   
  Па нисмо роботи ццц  много бре нешто тмурно гледаш на то. Морам прелистати тему да видим где је тај мрак.
 15. Радостан
  Bokisd got a reaction from ИгорМ in Ko je umro na krstu?   
  joj, bre Tumaralo,..... onda ovi arhitekti sto prave skice za zgrade i mostove,..... to sve na srecu izgleda,.....
 16. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Dominika in Православна порука, мисао дана....   
  Ако си марљив у читању – не тражи ништа необично или китњасто, јер ће демон самодопадања поразити срце твоје. Већ као што мудра пчела сакупља са цветова мед, тако и ти кроз читање прикупљај лек за душу своју.
  Желиш ли истинити живот? Вежбај се у смиреноумљу, јер је без њега прави живот немогућ.
  Св. Јефрем Сирин
 17. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на -Владимир- у Ko je umro na krstu?   
  Ко је доказао ? Када ? Како ?  Баш бих воле да видим тај научни, светски признат рад којим  се доказује непостојање нечег тако апстрактног као слободна воља, па још ван сваке сумње. И зашто се онда још увек по судовима развлачи питање слободне воље и принуде ?
  Којим ?
 18. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from slovoA in Ko je umro na krstu?   
  Nisam jos procitao ovu raspravu,.... ali, ovako bi trebalo da bude,....prvo i osnovno jeste da Bog koji je po svojoj bozanskoj prirodi i sustini nestradalan - jasno je ne moze da umre ili da strada.
  I, sad imamo ovaplocenje Sina Bozijeg u licnosti Bogocoveka Isusa Hrista, gde je Isus uzeo nasu prirodu u Sebe i samim time posto je nasa priroda i telo stradalno i podlozno smrti,.... onda na Krstu umire Isus Hrist po toj svojoj covecanskoj prirodi koju je uzeo ovaplocenjem i rodjenjem po telu od Bogorodice.
  I, to je ono sto se kaze u Orosima Sabora - neslivene prirode u Bogocoveku Isusu Hristu. Ne postoji mesanje Bozanske i covecanske prirode u licnosti Isusa Hrista - nema slivanja priroda i zato na Krstu strada covecanska priroda u Isusu jer Bozanstvo na Krstu ne moze da umre i strada jer je nestradalno.
  Ali, posto u Orosima postoji i definicija da ne postoji deljenje i razdeljivanje u Licnosti Isusa Hrista, onda to znaci da u Isusu Hristu postoji samo jedna licnost, jedna Licnost Bogocoveka Isusa Hrista u kojoj nema deljenja na covecansku i Bozansku licnost ili kako se dogmatski tacnije kaze  - ipostas. Jedna Ipostas koja je nosioc obe prirode (bozanske i covecanske) u Isusu Hristu - jeste Ipostas ili Licnost Sina Bozijeg koja posle ovaplocenje ostaje Licnost Sina Bozijega, ali sada u toj svojoj Licnosti je primljeno i covecansko telo ovaplocenjem i rodjenjem od Bogorodice.
  Prakticno, u ovaplocenju imamo samo jednu Licnost Bogocoveka Isusa Hrista i nosioc te licnosti jeste Licnost ili Ipostas Sina Bozijeg tj. Bozanska Licnost jeste upravo Licnost Boga Isusa Hrista.
  Tako da nemamo u Licnosti Isusa Hrista covecansku licnost, nego samo Bozansku Licnost (jer bi time imali dve licnosti,...Bozansku i covecansku...i imali bi razdeljivanje i deljenje Isusa Hrista na dve licnosti i dve posebna entiteta).... ali u toj Licnosti Bogocoveka Isusa Hrista su nesliveno sjedinjenjene Bozanska i covecanska priroda.....i, onda sta sledi,... pa, sledi kada na Krstu strada covecanska priroda i telo Isusa, onda samim time sto je covecanska priroda deo Licnosti Sina Bozijeg, samim time na Krstu strada i Bog - jer to telo koje strada na Krstu - jeste upravo Njegovo telo.
  Ali, posto ne postoji slivanje priroda u Licnosti Bogocoveka Hrista, ali posto ne postoji i razdeljivanje Licnosti jer je jedna Licnost Boga Isusa Hrista,..... samim time na Krstu umire Bog koji je u Svoju Licnost primio i smrtno covecansko telo.
  Nije bas lako objasniti sve ovo, ali postoji u pisanijama svetitelja,  pa ako treba moze da se pronadje. 
 19. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на N.Petrovic у Ko je umro na krstu?   
  0. О страдању тела Господњег и о бестрасности (нестрадалности) Његове божанске природе
  Дакле, све што је претрпео, сам Логос Божији је телом претрпео, док је Његова божанска и једина бестрасна природа остала нестрадална. Јер пошто је један Христос, који је сложен из божанства и човечанства, и који постоји у божанству и у човечанству, када је страдао, оно што је страдално, пошто му је страдање у природи, страдало је, али није страдало скупа са њим и оно што је нестрадално. Јер душа, пошто је страдална, када тело бива сечено, болује и страда заједно са телом, иако она сама не бива посечена; док божанство, будући да је нестрадално, није страдало скупа са телом.
  Треба, пак, знати, да ми исповедамо да је Бог пострадао телом, али никако не исповедамо да је божанство пострадало телом или да је Бог пострадао кроз тело. Јер као када дрво бива обасјано сунцем, па ако секира засече дрво, сунце остаје неповређено и нестрадално; колико ли већма бестрасно божанство Логоса, које je по ипостаси сједињено са телом, остаје нестрадално када тело страдава. И као што, када неко излије воду на ужарено железо, оно што по природи страда од воде (мислим на ватру) бива угашено, а железо остаје неоштећено (јер му није природно да од воде бива уништено), колико ли већма, при страдању тела, божанство, које је једино нестрадално, није примало страдање, иако је остајало нераздељено од тела; није неопходно, наиме, да примери у потпуности и без остатка буду подобни. Потребно је, наиме, да у примерима видимо и оно што је слично и оно што је различито, јер иначе то није пример; јер оно што je у свим стварима слично било би истоветност а не пример, a нарочито када је реч о божанским стварима. Јер немогуће је пронаћи пример који је подобан свим божанским стварима, било да је реч о богословљу, било о божанској икономији.
   
  Тачно изложење Православне вере – Страна 71 – Светосавље
  SVETOSAVLJE.ORG  
 20. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Лидија Миленковић in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Samo da javim, majci je malo bolje, imala je pocetnu fazu upale pluca i tesku dijareju i mucninu i nije mogla da jede oko 7 dana i sad prima infuzije i saku nekih lekova svako jutro i kazu doktori da je njihovo iskustvo......nema nekih 100% pravila, bude coveku skroz bolje i onda odjedanput gore i za jedan dan se promeni stanje bolesnika,.... u bolnici u smederevu ima ljudi i iz beograda, neke dve strarije zene bile pred smrt i izvukle se i kaze mi majka da je neko nazalost i umro ovih dana i jedan medicinar se zarazio.... ali ako po prijemu krene na bolje onda tako i uglavnom bude na kraju, izvadili su joj uzorak iz nosa i ide Batut i ponovo slikaju pluca .... pa ce da vidimo, .... (video sam majku malo kvarno, ... ima neki prozor na WC tamo gde leze i pored uz neke stepenice se popnem kod prozora....)
 21. Волим
  Bokisd got a reaction from Milica Bajic in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Zaboravio sam, zove se Dobrila.
 22. Тужан
  Bokisd got a reaction from Milica Bajic in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Dolazim iz smederevske bolnice, majka mi ima koronu i ostala je u kovid bolnici, onako, ne deluje sjajno,.....pomenite braco i sestre malo u molitvi.
 23. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from obi-wan in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Zaboravio sam, zove se Dobrila.
 24. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from obi-wan in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Dolazim iz smederevske bolnice, majka mi ima koronu i ostala je u kovid bolnici, onako, ne deluje sjajno,.....pomenite braco i sestre malo u molitvi.
 25. Волим
  Bokisd got a reaction from Биљана, два in Текстови/преводи Отаца Ране Цркве   
  Casopis Crkvene studije je odlican, kao i Teoloski pogledi i Bogoslovlje :
  http://crkvenestudije-churchstudies.com/index.php/studies/issue/archive
  https://teoloskipogledi.spc.rs/en/archive
  http://bogoslovlje.pbf.rs/index.php/arhiva
  Ima i ovde od bratica hrvata  razni teoloski casopisi :
  https://hrcak.srce.hr/index.php?show=casopisi_podrucje&id_podrucje=61&status=1

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...