Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Bokisd

Члан
 • Број садржаја

  6651
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Рапсоди у Zabranjuje li hriscanska vera ,slusanje nekih vrsta i zanrova muzike?   
  Наслућујем шта мислиш, прошла сам оба стања.Ако чежњиво тугујеш за царством вишњим, онда је твоја туга лепша од радости земаљског живљења, али ако имаш  радост вишњу још овде на земљи као предукус есхатона, онда је твоја радост већа од туге.
   
 2. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Благовесник у Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  @Tumaralo. Да то указује на Бога,  на Бога уопштено.
 3. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Tumaralo. у Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  Takvi uvidi nas upućuju na transcedentno poreklo univerzuma.
  Govere nam da potiče izvan prostora i vremena a da je proizveden od strane nekakvog intelekta.
  Sada slede kvalifikacije tih nespornih, samoočiglednih, uvida shodno raznim verovanjima:
  Po hrišćanskom verovanju (i prema verovanjima skoro svih velikih tradicija, osim budizma, možda) taj transcedentni izvor jeste Bog.
  On je jedini Tvorac univerzuma i on može da ukida prirodne zakone čineći čuda (to mogu i demoni po Njegovom dopuštenju).
  Postoji verovanje da je svet stvorio Demijurg.
  Možda ga je stvorio i Šejtan, ba.
  Te stvari ne znamo pouzdano, to je već predmet verovanja.
 4. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Vladan :::. у Koliko ste visoki ? Anketa samo za muškarce   
  могуће је ово а могуће је и да је закхеј већ на неки начин био спреман или да кажем ту негде зрео за промену и зато га и христос и позива и чини да се тај процес испуни до краја...
 5. Хахаха
  Bokisd је реаговао/ла на Рапсоди у Мушки стил из женског угла   
 6. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Raskol se zahuktava   
  среда, 13. фебруар 2019.
  Завршено путешествије "ПЦУ" по Атону
         
        Ни једна посета Светој Гори у новије време, није изазвала толико пажње али и контроверзе као посета делегације "Православне Цркве Украјине". Писало се, коментарисало, очекивало, а највише нагађало. Једни су очекивали да ће делегацију "ПЦУ", због благослова Патријарха Вартоломеја, свуда дочекати и примити у рангу титуле коју су недавно добили, те да ће и несметано служити у свим манастирима. Други су претпостављали сушту супротност: да их нико неће примити, да нигде неће служити, уствари пре свега да неће ни успети да ступе на тло Свете Горе. Ни једни ни други нису били у праву.   Успех     Делегација "ПЦУ" је боравила на Светој Гори, посетивши неколико манастира, а у два су и служили Литургију (Пантократор и Ватопед). Срели су се са пар игумана (пантократорски, ксенофонтски, есфигменски, могу да рачунају и пантелејмоновског кога су видели док им је саопштавао да нису добродошли). Успели су да уђу у зграду светогорске управе у Кареји,  али то може свако ко дође у Кареју. Свако може и да се слика са Протом, али они очигледно нису могли. Видели су изблиза неколико манастира, Илински скит, скит Св. Андреја и келију Буразери. Неким чудом су успели да уђу у храм Старог Русика. У Ивирону су прочитали акатист испред иконе Богородице Вратарнице.   Литургија у Пантократору, са леве стране игуман Гаврило са игуманом канонског Есфигмена Литургија у Ватопеду (параклис) пријем у Ватопеду са игуманом Ксенофонта у Илинском скиту у Старом Русику у Ивирону испред Портаитисе   Неуспех   Обзиром на звучност свог имена: "делегација помесне Цркве" и то предвођена "епископом", посета не да није успела него је и испод минимума светогорског гостопримства (осим Ватопеда и Пантократора). "владикин" диамонитирион   Најпре је неозбиљно да делегација једне помесне Цркве, која први пут у историји улази на Свету Гору, то чини са дозволом чији гарант нису ни манастири у којима ће служити већ обична келија са једним житељом у њој. Иако су ушли у зграду Свештене општине, нису се срели са Протом. Епистат који је учинио куртоазни пријем гостију (на који иначе има право свако ко уђе у Општину) одбио је да се фотографише. Протоколарно се све високе делегације фотографишу са Протом на степеништу свештене општине. Овде то није случај. Слично је и са манастирима који су их примили као обичне госте, нема ни једне фотографије на којима се види неко од братије а камоли игуман или неко од чланова манастирске управе.   У Протату без Прота   Туристичка фотографија у порти Андрејевског скита, без трага од домаћина   Исто и у келији Буразери, украјински туристи сами шетају   Опет без домаћина, туристички у Ставроникити   Јесте Симонопетра, али у даљини   Прошетали су сами и Кутлумушом   Испред капије Пантелејмона, чак се и види затворена капија    И у Дохијару испред капије, тачније иза манастира ка гробљанској цркви   фото: www.pomisna.info         https://svetogorskestaze.blogspot.com/2019/02/blog-post_67.html?m=1
   
 7. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Raskol se zahuktava   
  Ово сам заборавио да објавим, а сад сам се подсетио гледајући страницу овог прогоњеног Епископа.
  Блажењејшиј Владимир, митрополит Кијевски и Све Украјине још 2006. године је говорио против припрема и мера које је Цариград већ у то време предузимао планирајући да расколнике легализује.
  Оно што је занимљиво јесте да је тада Иларион (из Америке) био у Украјини припремајући терен. Овај Иларион је исти онај Иларион који је био егзарх патријарха Вартоломеја у догађајима претходних пар месеци. Дакле, операција је спремана више од деценије. И за сво то време, ако се сећате, Вартоломеј је избегавао све могуће сусрете са Кирилом. Када су делегације и патријарси свих Цркава бивали на неким прославама у Москви, никад није било Вартоломеја.
  И када је Патријарх Кирил предузимао последње покушаје да приволи Вартоломеја на разговор овај је одбио да се састане с њим било где него је рекао ако хоће може доћи на Фанар. Кирил је о томе говорио недавно. Саветовали су га да не иде јер Вартоломеј намерава да га понизи, на што је Кирил одговорио. Не интересује ме понижење, и пешке бих ишао, није важно где, ако то може помоћи. Кирил је отишао, Вартоломеј није хтео ни да га дочека у Цркви, него су неки цивили увели Кирила у Цркву да запали свећу. Чак ни нижи клирици нису били да га дочекају. Понашали су се као да је реч о каквој баби туристкињи, а не о Патријарху најмногољудније Цркве.
  Затим, на састанку је Вартоломеј вређао и настојао да понизи митрополита Илариона (Алфејева), говорећи Патријарху Кирилу како Илариона треба "жестоко да казни". И није уопште хтео да разговара, изговарајући се да је све већ решено.
   
  Видео снимак блажењејшаго Владимира
  https://www.facebook.com/303355113040590/videos/284036732266579/?t=1
   
  Одесская епархия
  11 February at 05:54 · Запись слов митр. Владимира(Сабодана) об его отношении к Фанару.2006 год
  В Интернете опубликовали аудиозапись комментария Блаженнейшего митрополита Владимира (Сабодана) о целях, которые преследует Константинополь в Украине.
  Запись свидетельствует: священноначалие УПЦ понимало, что патриарх Варфоломей хочет объединить украинских раскольников, пренебрегая канонами и церковным правом. Аудио вступительного слова покойного Предстоятеля УПЦ на встрече с духовенством Киевской епархии в 2006 году, выложено на сайте Кафедрального собора УПЦ.
  «Нет мира, нет согласия, – говорит Блаженнейший Владимир, обращаясь к духовенству. – Вы, вероятно, слышали, что идет речь о двух представительствах в Киеве и во Львове, Константинопольского патриархата. Для наших раскольников, к сожалению, которые остаются озлобленными до сих пор, это очень выгодно потому, что тогда патриарх может безоговорочно принять их в свои представительства и сказать нам всем с вами, что вы же не хотели ничего сделать, но несмотря ни на какие там канонические правила, о которых должен ратовать в первую очередь Константинопольский патриарх».
  Он поясняет: «Посланный епископ Илларион из наших выпускников Киевской духовной академии, который учился в Греции, его приняли в Константинопольский патриархат, и он сидит уже здесь четвертый месяц, если не больше, и будоражит во Львове, да и в Киеве тоже, умы и сердца людей».
  Предстоятель подчеркивает: в своем интервью епископ Илларион заявляет, что раньше «Украина была не самостоятельная как государство, и поэтому могла подчиняться Русской Православной Церкви, а теперь сама логика вещей требует, чтобы это не продолжалось, и, если хочет Киевский патриархат и Автокефальная церковь – должны объединиться и склонить головы перед омофором их Всесвятости. Это как раз означает, что он сидит молча до определенного времени, а потом будет делать нехорошее для нашей Церкви и Православия вообще в Украине».
  Комментируя аудиозапись, авторы материала резюмируют: представлять дело так, как будто действия Константинопольского патриарха Варфоломея в 2018-2019 годах, были откликом на просьбу со стороны руководства Украины – крайне некомпетентное мнение.
 8. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Raskol se zahuktava   
  И сад пазите једну ствар. Овај владика је причао конгресу. Срео се са Помпејом. Предочио му чињенице. Изјавио како се нада да ће САД да утиче да се ситуација стабилизује. И у повратку бива лишен држављанства и протеран.
  Какву поруку ово шаље верујућима и свима онима који се усуде да нешто кажу?
  И да ли мислите да се ово дешава без знања оних којима се он управо пожалио?
  Ово треба да створи страх и трепет код народа, да се више нико не би усудио да нешто каже или уради. То је експертски порпагандни рат. Чак и ако га након неког времена пусте, и преиначе ове одлуке, они који су ово смислили биће задовољни јер је њима битан ефекат који ће ово да има.
   
  5 февраля 2019 года викарий Киевской Митрополии, наместник Десятинного монастыря Рождества Пресвятой Богородицы епископ Макаровский Гедеон (Харон) ознакомил Конгресс США с фактами дискриминации канонической Церкви властями Украины. Владыка Гедеон также передал Госсекретарю США Майклу Помпео и американским конгрессменам официальное воззвание УПЦ, в котором Церковь просит рассмотреть случаи нарушения прав и свобод верующих.
  Тогда на вопрос журналистов о том, не усилят ли власти Украины давление на Церковь и на самого епископа после его выступления в Конгрессе США, владыка ответил, что может быть всякое. Но добавил, что надеется – с помощью Правительства Америки ситуация стабилизируется.
 9. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Vladan :::. у Raskol se zahuktava   
  гледао сам скоро неки клип на тјубу где је упутио критику патријарху око неких ставова и сазивања сабора и додао да ми православни немамо хвала Богу папу и да би патријарх то требало да има у виду, али не знам тачно око чега се ту радило... е сад ваљда је онда исто то примењиво и на барта, зар не?
 10. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Milan Nikolic у Raskol se zahuktava   
  Нисам Јеврејин осим што јесам (желим бити) ,,истински Јеврејин'' по хришћанској вери. Отац је имао другу жену, Јеврејку, тако да сам и ја повезан са њима, био сам код њих, чак сам и хтео постати Јеврејин и да живим тамо, у Израелу. Имам сестру која је ишла две године у војску, јако сам поносан на њу.
  Док сам кратко време био тамо и док нисам постао хришћанин, иако сам крштен као беба, говорим о правој и живој вери у Христа, хтео сам бити верник као Јевреји. Једног дана вршен је обред нада мном у кући, имао сам изненадну вртоглавицу и јако чудно искуство.
  Те ноћи сам уснуо врло необичан сан: стајао сам насред арене и осећао сам изузетно велики страх. У земљи је био забоден мач. Зграбио сам мач, извукао га и потрчао уз степенице. Како сам одмицао све више, страх је све више нестајао док нисам осетио неисказану слободу и олакшање.
  Убзо се пуно тога издешавало што ме је довело до покајања и вере у Бога. Онда је почела права борба која траје до данашњих дана и трајаће до краја живота. Желим једном рећи попут Павла, ,,добар рат ратовах, веру сачувах''.
 11. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Raskol se zahuktava   
  А мене живо интересује шта он мисли о актуелној ситуацији.
  Просто ме црви изједају од нестрпљења да чујем слово. Али плашим се да ће до краја да ме изеду, пре него ли чујемо нешто. 

 12. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Milan Nikolic у Raskol se zahuktava   
  Тако ћу и ја вероватно. Ево гроба мога оца који још нисам посетио:
   

 13. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Raskol se zahuktava   
  Види Августине. 
  Тај патријарх и владике су ипак студирали теологију. И нису они глупи људи, иако у задње време посебно прчају много глупости. 
  Имајући то у виду они не би могли да прихвате и да се приме ту политичку и геостратешку причу да њој није дат некакав теолошки плашт. Иако је то политичка ствар, Црква нема ни политичка, ни војна ни било каква друга светска средства да на тај начин одговара и носи се са овим проблемом. Према томе, по својој бити, дужна је да на те теолошке аспекте адекватно одговори јер лажна учења у суштини и јесу једина претња Цркви. Ни убијања, ни прогон, ни притисци, ни ције, ни бије, Цркви не могу ништа. Али лажно учење је уљез којег треба одстранити. И то је Црква увек радила. 
  П.С. не мислим на велики прасак 
 14. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Августин у Raskol se zahuktava   
  Дакле по свему судећи прва рунда канонског удара на православљае је завршена и то тако да
  1.Ни једна помесна Црква није признала расколничку творевину па чак ни грчке цркве
  2.Покушаји са Светом Гором само показују немоћ фанара јер то што неки светогорци признају расколнике само показује какви су они.Реална тежина Свете Горе је сада мања него например Зворничко-тузланске епархије СПЦ.
  3.Оно што мене озбиљно забрињава је то што ни једна помесна црква није прекинула општење са Цариградом него само избегавају да служе и ту се види одређено лицемерје
  4.Москва води само дефанзивну политику и практично ништа није предузела поводом раскола сем што се на скупу поводом 10 годишњице пат.Кирила.Никаквих контрамера нема ни у најави од стране Москве.
  5.Оно што је веома добро јесте да притисак на Јеладску цркву који траје од 8.децембра 2018 није за сада уродио плодом што не значи да неће. 
 15. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на o. Miroljub у Raskol se zahuktava   
  @Tumaralo.
   
  Не ради се о пристрасном и бесловесном уздизању наших владара. Ја не поричем њихова (не)дела знана и незнана, јер су свакако грешили, али их се због тога не одричем нити их одбацујем, јер су се и кајали и оплакивали своје грехе. Разлог више да се и за њих Богу молимо до скончанија вјека. Живели су и бринули за свој народ тамо где их је Господ посадио, на нашој ветрометини, где се слобода не купује на вашару и где се не може веровати новом пријатељу исто онолико колико ни старом непријатељу.
   
  Такође их се не одричем јер су наши, јер су  и моји и Ваши, исто онако као што се Христос није одрекао нити постидео својих телесних предака. Свакако их није са подсмехом кудио.  Њихова имена чујемо на литургијском сабрању у Недељу Светих Отаца пред рођење Христово, Зачало I. Има међу њима разних ликова и карактера од којих би се многи постидели, па нам  је опет Цар Славе, без Оца у времену и историји, кроз Пресвету Деву као њихову потомкињу, дошао као Искупитељ и Спаситељ.
   
  Много је наших предака-владара који су заволели лепоту славе Божије, где углавном међу земнима влада правило, чија сила онога и правда. Насупрот Вашој тврдњи да их је Црква проглашавала светитељима како би била у њиховој милости, они су првенствено угађали Богу у Светој Тројици, удвостручујући и умножавајући подвигом и својом крви талант од Неба добијен, страдањем у духу и телу. И сада када су примили вечну плату од Христа Бога, можемо, песмама славећи их, да им завапимо да узмоле Христа Бога да нас спасе од вечне пропасти!
   
  Слава им и хвала им!
   
  СТИХИРА СВЕТИМ
  СРПСКИМ ПРОСВЕТИТЕЉИМА
   
  Свети српски Просветитељи и Учитељи,
  и преподобни Краљеви и Цареви и Кнежеви:
  Симеоне Мироточиви, Саво равноапостолни,
  Стефане Првовенчани, Владиславе краљу,
  и Саво Други, са свехвалним Теоктистом,
  преподобни Милутине, Никодиме, Данило,
  са Евстатијем премудрим, предивни међу страдалницима
  Стефане, Дечана славо и Уроше часни,
  Преславни и велики кнезе Лазаре,
  који си пролио крв своју за веру и Отаџбину,
  свехвалне царице, кнегиње и деспотице опевамо :
  Јелену, Анастасију и Ангелину,
  свети деспоти Георгије, Стефане, Максиме и Јоване
  сирмијских и крушедолских обитељи славо,
  свети Петре Коришки , Јоанкије Девички,
  Прохоре Пчињски, Јоване Рилски
  Свети чудотворче Науме, Давиде, Гаврило Лесновски
  Иларионе Осоговски, свети Василије цудотворче захумски ..
  све вас прослављамо и славимо.
  Јер сте велики заступници и представници рода српскога.
  О, оци, и пастири добри!
  Упутите Отаџбину и народ ка пристаништу спасења,
  и молите мир од Бога роду нашем!
   
   
  НЕБЕСКА СРБИЈА
  Небеска Србија, Србија је рајска,
  Миомирна, красна као ружа мајска.
  Ту су оци наши и праоци свети
  Што са крстом часним стигоше ка мети.
  Ту жупани српски, краљеви и цари
  И витези крста и нови и стари.
  Ту мајке јунака и сестара јато
  Углачане патњом сијају ко злато.
  Чете испосника и светаца благих
  И многи и многи сродници нам драги.
  Ту монаси часни, монахиње бледе
  Вечну светлост Божју сад весело гледе.
  Ту свечари српски и задужбинари
  Борци и страдалци и млади и стари.
  И девојке миле и дечица мала
  За Господа Христа рано пострадала.
  Мачем посечена, огњем сагорена
  Ко шибљика млада ветром оборена.
  Домаћини ту су што у дому своме
  Палише кандило Боду превечноме.
  Из тамнице сужњи, из болнице болни
  Паћеници овде, убоги, невољни,
  Радују се тамо око Светог Саве
  Ко синови царски посред царске славе.
  И војници славни, Божји осветници
  Многи богомољци, многи добротворци.
  Удовице тужне и мајке без деце
  Ту се убројаше међу Божје свеце.
  Кнежеви сељачки и њини усташи
  И сви и сви други славни преци наши.
  Што у горчинама живеше најљућим
  Али немогуће сматраше могућим.
  Покољења многа од најбољег соја
  Народ Божји, народ без броја и броја.
  О, ви, мајке српске, о ви, децо драга
  О, витези дивни, хиљаде хиљада,
  Вама смрт крвава ново је крштење
  Не водом, но крвљу - пуно очишћење.
  Крв праведна пере од грехова свију
  И вид даје свету јаче од очију.
  У вечноме царству ви примисте славу
  Ореол што краси мученичку главу.
  О, младићи мили, поднесте ударце
  И прераном смрћу претекосте старце.
  О, дечице златна, скршени пупољци,
  О, девице красне и витешки момци,
  Именима вашим небо се позлати
  А црква на земљи вечно обогати.
  Православна црква, мајка у црнини
  Гледа своју децу - покошено цвеће.
  Па вапије Богу: Господе, упокој,
  Даруј венце славе светој деци мојој.
  +++
  То је она вечна небеска Србија
  Што ко јато звезда пред Богом се сија.
  О, преблаги Боже, у три ипостаси
  Уброј и нас грешне у свете и спаси.
  Молимо те, Христе, за наш народ цео
  Да би га до раја светога довео.
   
  (Свети Владика Николај)
   
   
 16. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Ведран* у Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  Нека ти поп Ђуровић одговори, он је квалификованији.
  А ја ћу само да набодем. Ти овде не причаш о души него о физиолошким функцијама мозга, са којима си поистоветио душу. Отуда ти концепт о две душе у једној глави по пресецању корпуса калосума. 
  Није мозак душа, душо.
 17. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Isusovo magare у Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  Bog neka te oslobodi svih muka i neka te primi u Kraljevstvo Nebesko..čim prije..
 18. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Благовесник in Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  (ovo neke pantomime... .. moram na lalanje' sutra idem kod doce', nesto me opet malo vise boli ovaj facijalni nerv na obrazu, pijem lekove, izgleda da ce trebati dosta strpljenja nece da prodje bas tako, nije mi bas lako', .. malo se setite braco u molitvi za moju malenkost da Bog da' zdravlje,...)
 19. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Благовесник in Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  (ovo neke pantomime... .. moram na lalanje' sutra idem kod doce', nesto me opet malo vise boli ovaj facijalni nerv na obrazu, pijem lekove, izgleda da ce trebati dosta strpljenja nece da prodje bas tako, nije mi bas lako', .. malo se setite braco u molitvi za moju malenkost da Bog da' zdravlje,...)
 20. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Благовесник in Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  (ovo neke pantomime... .. moram na lalanje' sutra idem kod doce', nesto me opet malo vise boli ovaj facijalni nerv na obrazu, pijem lekove, izgleda da ce trebati dosta strpljenja nece da prodje bas tako, nije mi bas lako', .. malo se setite braco u molitvi za moju malenkost da Bog da' zdravlje,...)
 21. Волим
  Bokisd got a reaction from Liga Džentlmena in Disciplina misli   
  Lepo receno,... secam se citao sam,kada su pricali monasi sa avom Antonijem Velikim o vrlinama koja je najveca, pa, jedan kaze ovo, drugi ono i Antonije kaze da su sve to velike vrline i neophodne za spasenje ali je najveca i najneophodnija vrlina rasudjivanja jer bez ove vrline sve druge vrline tesko mogu da se ispune i pravilno primenjuju, svaka vrlina samo kada se cini sa rasudjivanjem moze da bude korisna za dusu.... .. (nema preterivanja, ni u levo, ni u desno)
 22. Свиђа ми се
  Bokisd got a reaction from Благовесник in Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника   
  (ovo neke pantomime... .. moram na lalanje' sutra idem kod doce', nesto me opet malo vise boli ovaj facijalni nerv na obrazu, pijem lekove, izgleda da ce trebati dosta strpljenja nece da prodje bas tako, nije mi bas lako', .. malo se setite braco u molitvi za moju malenkost da Bog da' zdravlje,...)
 23. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на o. Miroljub у Raskol se zahuktava   
  Не смемо да заборавимо ни књаза Милоша Обреновића, као ни краља Александра Обреновића. 
  Године 1821. књаз Милош је од Турака откупио Тапију манастира Хиландара, зато што је крајем XVII века, као погранични манастир на Светој Гори, ман. Хиландар постао турска војна караула.
  Априла 1896. краљ Александар Обреновић је исплатио све манастирске дугове и повратио ман. Хиландар у руке српских монаха, јер су до тада истим управљали Бугари. У знак захвалности братство манастира Хиландара дарује краља Александра и династију Обреновић Мирослављевим Јеванђељем.
  У мајском преврату 1903. по свирепом убиству краља Александра и краљице Драге, завереници су опљачкали дворски сеф и том приликом украли Тапију ман. Хиландара и Мирослављево Јеванђеље. Касније је Тапија враћена Народној библиотеци, али не и Мирослављево Јеванђеље, које је укратко по избијању Првог светског рата пронађено код краља Петра I Карађорђевића. У то време Тапији се губи сваки траг.
   

   
   
   
 24. Свиђа ми се
  Bokisd је реаговао/ла на Liga Džentlmena у Disciplina misli   
  Mudrovati - filozifirati. Omudreti - previse filozofirati izgubiti ljubav.
  Biti mudar je pravilno rasudjivati.
  Rasudjivati - misliti smireno i cistoga uma. Tj ugusiti emocije i sagledavati stvari objektivno, tj biti blag - naci smirenje.
   
 25. Волим
  Bokisd је реаговао/ла на o. Miroljub у Raskol se zahuktava   
×