Jump to content

Smaragdni kamičak

Члан
 • Број садржаја

  2776
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  5

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from Kost in Слике форумаша   
  #squattingslav
   

 2. Хахаха
 3. Свиђа ми се
 4. Хахаха
  Smaragdni kamičak је реаговао/ла на mirko1929 у Истраживање космоса и васионски летови - општа тема   
  Ma да. Најбоље би било да човек никада није ни крочио ван пећине! Какви планински врхови, окeнске дубине, и нови континенти, човек никада није требао ни проклети точак да открије!
 5. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from fsa in Тема јасна из прве поруке   
 6. Хахаха
  Smaragdni kamičak got a reaction from fsa in Offtopic до миле воље   
  👌

 7. Зачуђен
  Smaragdni kamičak got a reaction from Лидија Миленковић in Interesantni radovi   
  Objects and Figures Trapped Within Carved Wood Sculptures by Tung Ming-Chin
  WWW.THISISCOLOSSAL.COM Sculptor Tung Ming-Chin carves wood into figurative shapes that seem to press against the surface of the finished work...  
 8. Тужан
  Smaragdni kamičak је реаговао/ла на Dragi у Ja sam Dragi   
  Danas mi je umrula majka. Bukvalno u moim rukama, još više u rukama očuha. Dobila je infarkt pluća, nismo mogli da joj pomognemo. Ni hitna pomoć nije mogla da je spasi koja je brzo stigla.
  Majka je bila teško bolesna, tako da sam godinama računao da može u svakom trenutku da se desi, da dobijem poziv: Umrula ti je majka. Ipak, u prirodi je da se čovek nada, i Bogu moli, da majka živi još puno godine.. No, jednom se desilo.
  2005-e je imala zločudni rak mozga, tri tumora. Prvo hemoterapija, posle radioterapija. Tada, svakako, počinje njeno mučenje koje je trajalo do dan danas. Ipak je dugo i izdržala. Sećam se kako sam molio Boga da joj podari barem pet godina. Dobila je šesnaest. Ali.. imalo je cenu: Uz dan po dan sve je više umirala, sve je manje bilo od one osobe ranije. Naime, posle raka u 2005, sledi totalna amnezija u 2010, zbog hidrokefalus, vode u glavi. Tamo gde su bili tumori skupila se voda i došlo je do infekcije. I ovo je pretrpela, ali nije bila više kao pre. Sa vremenom postajala bi sve više dementna. Ponekad bi se pitao da'l nije bilo bolje da je odjednom, brzo, iznenada, umrula....
  Na kraju nije mogla više ni sama da jede. Inkontinetna, odsutna...
  Malo se ljutim na Bogu što je tako završila. Majka daleko da je bila savršena. Ali dosta se i namučila, a vala dosta je i pomagala, najpre u staračkom domu gde je godinama radila kao pomoćna sestra. Zar nije mogla malo srećnije da ode..? 
   
 9. Волим
  Smaragdni kamičak је реаговао/ла на Božena у Правопис српског језика   
  @Smaragdni kamičak Da, pokretno a. Hvala
   
 10. Волим
  Smaragdni kamičak got a reaction from Иван Ц. in Правопис српског језика   
  Zar nije dublet?
 11. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from fsa in ?   
 12. Волим
  Smaragdni kamičak got a reaction from sanja84 in ?   
 13. Волим
  Smaragdni kamičak got a reaction from sanja84 in ?   
 14. Свиђа ми се
 15. Волим
 16. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak је реаговао/ла на JESSY у Splitting   
  Spliting (eng. “splitting”, srp. “cepanje”) je centralni mehanizam nezrelih i primitivnih odbrana. Spliting u ranim fazama dečjeg razvoja štiti pozitivno jezgro ličnosti i tako obezbeđuje normalan mentalni razvoj, ali ako istrajava u odraslom dobu predstavlja odbranu protiv intenzivne ambivalencije (podeljenosti).
  Izražava se kroz tendenciju da sebe i druge vidimo u kategorijama “potpuno dobar” ili “potpuno loš”, tj. na nerealistično pozitivan način (svetac, heroj, spasilac) ili na negativan način (đavo, izdajnik, zlostavljač).
  Ovakva isključivost daje nerealistični “crno-beli” doživljaj sebe i sveta, i umanjuje sposobnost da se prepoznaju srednje vrednosti (“sive” ; “i dobre i loše strane”). Osoba često varira u crno-belom doživljaju, tako da sebe ili druge, u kraćim ili dužim intervalima, vidi kao potpunu suprotnost (heroj postaje izdajnik, svetac postaje zločinac). Mehanizam splitinga drži na distanci kontradiktorne predstave o sebi i drugima, i sprečava njihovo spajanje u realističnu predstavu.
  Spliting u ranom razvoju
  Spliting je normalan mehanizam u ranoj fazi razvoja, jer omogućava da se mentalni razvoj organizuje oko pozitivnih doživljaja koji se drže na sigurnoj distanci od negativnih predstava. Jedan od najvažnijih zadataka mentalnog razvoja jeste da se kontradiktorne predstave spoje u celovitu, “i dobri i lošu” predstavu o sebi (tzv. integrisan self i celovit objekat).
  U slučaju poremećaja ličnosti, spliting patološki perzistira kao dominantan mehanizam odbrane i nastavlja da štiti pozitivne predstave, koje su ugrožene u uslovima masivne introjekcije negativnih predstava (ovo može da se dešava u situacijama zlostavljanja, zapostavljanja ili konstitucionalno jakih emocija besa ili straha). Ukoliko bi u tim uslovima došlo do spajanja, masivne negativne predstave bi preplavile manjinu pozitivnih predstava i time ugrozile dalji razvoj.
  Spliting zahteva malo energije, ekonomičniji je od potiskivanja (koje zahteva bar isto toliko energije da se potisne neprihvatljivi sadržaj) ali je patološki (jer daje nerealističnu percepciju realnosti u ekstremima). U ovako rascepkanom unutrašnjem svetu operišu drugi nezreli mehanizmi odbrane koji lakše manipulišu rasparčanim, otcepljenim delovima unutrašnje i spoljašnje realnosti nego što bi to bilo moguće kod celovitih predstava, tj. kada ne bi postojao spliting.
  Kako prepoznati spliting?
  Operacionalizacija splitinga obuhvata nekoliko fenomena koji se relativno lako prepoznaju u praksi: osoba alternativno doživljava kontradiktorna osećanja ili uverenja, pri čemu je ne dotiče njihova upadljiva protivrečnost; osoba ima veoma nisku motivaciju (“ne zanima je”) da razrešava kontradiktorne doživljaje, ima tendenciju da nerealistično idealizuje neke osobe, da ih vidi kao savršene bez mane, dok neke druge vidi kao potpuno loše, bez ikakvih pozitivnih kvaliteta (sa dužim ili kraćim oscilacijama ove isključive predstave mogu da se preokrenu u svoju suprotnost); osoba tipično može da izaziva konflikte među ljudima tako što istu situaciju opisuje različito različitim osobama ili istim osobama u različitim momentima.
  Kliničke manifestacije splitinga su još: umanjena sposobnost doživljavanja ambivalencije (oprečnih osećanja prema objektu), oscilacije samopoštovanja, intenzifikacija afekta, poremećaj donošenja odluka i ego-sintona impulsivnost kojoj osoba otpisuje važnost i koja nije praćena krivicom.
   
  https://www.facebook.com/psihoprogres.rs/posts/2880601378853403
 17. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from fsa in Тема јасна из прве поруке   
 18. Хахаха
  Smaragdni kamičak got a reaction from Рапсоди in Offtopic до миле воље   
  👌

 19. Свиђа ми се
 20. Хахаха
  Smaragdni kamičak got a reaction from Dragi in Offtopic до миле воље   
  👌

 21. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from Просечан србенда in Offtopic до миле воље   
  👌

 22. Хахаха
  Smaragdni kamičak got a reaction from Драшко in Тема јасна из прве поруке   
 23. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from sanja84 in Тема јасна из прве поруке   
 24. Зачуђен
  Smaragdni kamičak је реаговао/ла на obi-wan у Dobri filmovi u najavi   
 25. Свиђа ми се
  Smaragdni kamičak got a reaction from хахаха in Тема јасна из прве поруке   
×
×
 • Креирај ново...