Jump to content

Vladan :::.

Члан
 • Број садржаја

  7823
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  54

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Vladan :::. got a reaction from adansonia.digitata in Зашто Бог инсистира на вечном постојању оних којима је то мука?   
  Остаје и: да твориш вољу Божију против своје воље, да не твориш својом вољом и да не твориш против своје воље тј. да будеш мученик. Ништа од тога нема загарантован исход већ зависи од тога има ли љубави.
  Ти, међутим, могућност постојања љубави према Богу априори искључујеш, што нема везе са реалношћу, мада имаш право и то да поричеш али тиме већ скрећемо са теме и улазимо у домен троловања.
  Ја рецимо имам децу и она нешто раде јер морају а нешто јер ме воле, а ја рецимо све што радим према њима је јер их волим, иако се њима све од тога не свиђа, јер не још разумеју и гледају уско и краткорочно. Дакле, постојање морања не искључује постојање љубави и обрнуто.
  Ја могу да радим нешто по вољи Божијој не зато што ме страх Сатане него зато што волим Бога а не волим Сатану и све што уз њега иде. У тој позицији мени не треба закон и заповест и морање јер све то што је потребно иде само од себе. И ти можеш да угађаш себи јер волиш себе а не зато што те је страх да ћеш казнити себе јер себи ниси угодио...
  Дакле, није фол љубав. Можда ти још немаш такво искуство са људима или Богом али то не значи да можеш да га пројектујеш на све око себе. У ствари можеш али тиме ћеш себи само да отежаш налажење одговора на твоја питања.
 2. Хахаха
  Vladan :::. got a reaction from obi-wan in Humanoidni robot kao budističko božanstvo propoveda u hramu u Kjotu   
  Жестоко унапређен касетофон са снимцима проповеди... 
 3. Свиђа ми се
  Vladan :::. got a reaction from ИгорМ in Neurobiologija i moderna psihologija negiraju postojanje besmrtne duse   
  Човеково тело је днк програм који се исказује (шта год то значило) и развија али је и жив и има самосвет. Јер имаш днк програме који се развијају у лабораторијским реакцијама са рнк и протеинима итд. а нису ни живи ни свесни.
  Даље, ни човеков живот није само днк јер имамо и једнојајчане (генетски идентичне) близанце који током живота дођу до тога да нити исто живе нити идентично изгледају.
  И још даље, сам човек није само днк (тело и/или душа) јер има и духа Божијег у себи, оног који ће да нас васкрсне исто као што је Васкрсао Христа.
   
 4. Хахаха
  Vladan :::. got a reaction from Edmund in Raskol se zahuktava   
  Ја кад чујем ово једност и другост ја одлепим...
   
 5. Волим
  Vladan :::. got a reaction from Драшко in О ПОСЛЕДЊЕМ ВРЕМЕНУ   
  Да додам још једну важну ствар на ово одлично Миланово појашњење.
  Треба раздвојити неког (могуће духовног и прозорљивог) старца и његове следбенике. Може се десити да старац не ствара око себе култ личности али да следбеници без обзира на то од њега праве идола а од своје заједнице неку врсту секте. Некада ни сам старац није тога свестан (мада онда није ни никакав старац) а некада и сам несвесно или, што је најгоре, свесно томе доприноси или из прелести да је то добро и тако треба или из прорачунате намере да прави неку своју групу или не дај Боже "Цркву".
  Дакле, ако неко критикује секташки менталитет око неких стараца то не значи нужно да критикује самог старца и његов живот (тј. ако он томе не доприноси а што је некада тешко рашчивијати) него само појаве међу људима око њега.
  Тога је одувек било а у последње време изгледа да се нажалост намножило тога.
  Имамо пример св. Сергија Радоњешког око кога се створила група тј. секта његових (идоло)поклоника и против које се и он сам, углавном безуспешно, борио до краја живота. Дакле, чак ни он, као још за живота свет човек, и којег су обожавали, није успевао да извуче те људе из таквог духовног понора. А шта рећи за, да тако кажем, обичне старце и духовнике, колико код њих треба бити опрезан када се један светитељ једва са тим борио код својих поштовалаца. У доба јутјуба контролисати такве ствари малтене је немогуће и потребан је много већи напор духовника да се томе стане на пут.
  Чак и сам велики апостол Павле је имао исту муку и то са раним хришћанима. На једном месту и он сам говори против тог искушења и ове његове речи би требало да буду непрестано у главама и духовника и верника:
  10 Молим вас пак, браћо, именом Господа нашега Исуса Христа да сви исто говорите, и да не буду међу вама раздори, него да будете утврђени у истом разуму и истој мисли.
  11 Јер сам чуо за вас, браћо моја, од Хлојиних, да су међу вама свађе.
  12 А ово кажем зато што сваки од вас говори: Ја сам Павлов, а ја Аполов, а ја Кифин, а ја Христов.
  13 Зар се Христос раздијели? Да се Павле не разапе за вас? Или се у име Павлово крстисте?
  14 Благодарим Богу што не крстих ни једнога од вас осим Криспа и Гаја,
  15 Да не би ко рекао да у име своје крстих.
  ...
  31 Да буде као што је написано: Ко се хвали нека се Господом хвали.

  Павле се захваљује Богу што никога од тих људи, код којих је приметио да од њега праве идола и који имају секташки менталитет, није крстио да не би имао ништа са њима и да не би неко од њих ставио њега Павла испред Христа.
  Има овде на форуму једна корисна тема која говори о духовницима и душевницима и било би добро да је прочитате јер управо говори о људима који свесно или несвесно (без обзира којом се тематиком превасходно баве) од себе и ученика праве групе и секте замењујући Христа и Цркву.
  https://pouke.org/forum/index.php?/topic/56938-о-нашим-духовницима-и-исповијести-епископ-григорије-дурић/
  Имајте у виду и да опседнутост последњим временима и разним старцима може да буде знак не јаке него баш слабе вере (у Христа).
   
 6. Волим
  Vladan :::. got a reaction from dilic in Руско-амерички баптисти камуфлирани као удружење "Богопознање"   
  Изгледа да они касне код мене  али не шкоди и да се подсетимо, што би реко Лане Гутовић "ако не шкоди сигурно користи"  
 7. Свиђа ми се
  Vladan :::. got a reaction from Bojan* in forumašenje , jel to dobro ili loše?   
  Ја мислим да може човек да се "навуче" и да се не скида са форума, као и са других друштвених мрежа.
  За себе мислим да сам нашао неку меру мада ипак чешће претерам него што имам добру меру  
 8. Оплаках :))
  Vladan :::. got a reaction from Дуња in Женска лепота   
  Обневидео си, разумем те скроз... 
   
 9. Волим
  Vladan :::. got a reaction from Дуња in Женска лепота   
  Беше @obi-wan воли риђокосе и пиргаве? Свеједно ако није он онда је неко други  
   
   
 10. Хахаха
 11. Свиђа ми се
  Vladan :::. got a reaction from Дуња in Да ли сте знали? (разне занимљивости)   
  "Светлост од Светлости..."
  "И који је распет..."
  Мсм, знам да ће неки рећи да превише учитавам у (не)обичан физички феномен... Али ето  
   
 12. Волим
  Vladan :::. got a reaction from Драшко in Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА   
  Прочитао и лајковао чланак.
  И раније сам о овоме размишљао али сада након овог детаљног разјашњења видим да је наш пост у још много чему постао своја супротност или бесмислица или чак штетан.
  И због тога ево у пола три (јер сам дремнуо поподне) размишљам...
  Покушавам да замислим нашу СПЦ да направи неки списак скупе хране од које би се уздржавали током поста да би се дала сиромашнима.
  Па онда, ако епископи праве тај списак а једу квалитетну скупу храну може да испадне да већину тога обични људи и не једу па не могу ни да посте  па онда значи списак за нижи слој и списак за средњу класу и богате и одосмо опет у неку фарисејштину и спискове чисте и нечисте тј. посне и мрсне хране. Онда једино да се каже свако нека види сам за себе али као генерална препорука нешто што би био неки луксуз да буде "мрсно", рецимо месо и сухомеснато, слаткиши, алкохол и шта ти ја знам...
  Али онда ко ће стварно у данашње лудо време јурцања да одваја ту храну у кући па да увече или ујутро да иде негде другде да је носи људима... Немају кад ни децу да васпитавају и да попричају са породицом, раде по два посла, а још да се цимају да одвајају храну и носе је некоме.... И онда ми следеће пада на памет да би некима лакше било да се израчуна месечни луксуз и уплати у добротворне сврхе и то је то.... Месечно рецимо трошиш 10к на месо и чоколаду  уплатиш то у Верско Добротворно Старатељство и готово.
  Али онда остаје садашње отуђење са ближњима сиромашнима, нема и даље живог људског контакта, нема заједнице него све иде на клик, смс поруку, уплату.... Одрадиш доброчинство на почетку поста на шалтеру у Пошти и миран си и то ти је пост, одрекао си се пара које би појео.
  Па би онда неки обичајни верник, што је некада постио 6 дана на води, можда питао попа а је л могу ја да уплатим сиромашнима 10к за месо и чоколаду што бих појео али да ипак купим и себи ако имам још новца да приуштим себи? Мислим помогао сам већ сиротима што сад ја не могу да једем?  
  И тако сигурно би било ту још бисера који би се код нас појавили када би се рецимо калуђери домогли тих спискова. А могуће и да сам ја нешто погрешно ноћас похватао и компликујем непотребно...
  У сваком случају немојте да ме узимате на зуб и да ме разапињете по теми јер сам само исписао све што ми је све пало на "памет" када сам помислио како би то изгледало у пракси код нас који смо склони фарисејштини и формалностима и одрађивању.
  А да. А тек они (нисам тај) што се током поста узджавају од кекса са женама... Па то тек немам појма како би они ово извели.... Шта они да дају сиромашнима, кондоме? Да им плате вечеру или позориште уместо својој жени за дан заљубљених....
  Лупам, одох да пробам да спавам.
 13. Хахаха
  Vladan :::. got a reaction from Дуња in Дијалог у стиховној рими :)   
  Пф...
  Сами себи тепате
  и док стихоклепате,
  и тако вам се прима
  свака лоша рима... 

 14. Радостан
  Vladan :::. је реаговао/ла на Milica Bajic у Клуб мајки   
  Мој дечак одраста и све више примећујем да му у његовом малом свету дечурлије мама све мање фали...тако сам поносна...понекад плачем...и тако...знате већ...
 15. Хахаха
  Vladan :::. је реаговао/ла на Срђан Шијакињић у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Е, кад је осуђена као јерес, нисам испратио? 
 16. Хахаха
  Vladan :::. је реаговао/ла на Ромејац у Raskol se zahuktava   
  ... привилегије наше насушне дај нам данас... 
 17. Хахаха
  Vladan :::. је реаговао/ла на Bonsenjo у Raskol se zahuktava   
  Obidjose li starog "pocasnog Patrijarha" Filareta?

  U raskolu bijah i ne dodjoste mi
 18. Тужан
  Vladan :::. је реаговао/ла на Bonsenjo у Raskol se zahuktava   
 19. Тужан
  Vladan :::. је реаговао/ла на Bonsenjo у Raskol se zahuktava   
  Lazni episkopi i carevi

 20. Љут
  Vladan :::. је реаговао/ла на The Godfather у Raskol se zahuktava   
  Игумани Светогорских манастира Симонопетра и Пантократор на прослави годишњице ”устоличења митрополита ПЦУ Епифанија” | Саборник
  WWW.SABORNIK.NET ”Близу смо! Ми смо са вама! Ми смо поред вас! Ви нисте сами, браћо из...  
 21. Хахаха
  Vladan :::. је реаговао/ла на Иван Недић у "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?   
  Православна сапуница
 22. Зачуђен
  Vladan :::. је реаговао/ла на Milan Nikolic у Слике форумаша   
 23. Хахаха
  Vladan :::. је реаговао/ла на Срђан Шијакињић у "Најтужнија пензионерка у земљи" - да пробамо да помогнемо   
  Мислио сам да не стижу када спомињем некога на теми у оквиру ЖДУ клуба. Или то, или ме је Поуке. Орг налог искулирао 2 или 3 пута
 24. Волим
  Vladan :::. је реаговао/ла на Срђан Шијакињић у "Најтужнија пензионерка у земљи" - да пробамо да помогнемо   
  Оче, хвала пуно на подршци! 
  Можда је најбоље да одмах дам конкретан предлог акције, да бисте видели како отприлике то замишљам. 
  Могли бисмо, да на Форуму, или на Вибер заједници (зависно шта је активније), или на обе платформе, објавимо позив за учешће у акцији за помоћ овој храброј и намученој жени Ради Симић. Све о њој се може прочитати у уводних пар постова на овој теми. Она је црквена, свештеник је посећује и верујем да неће бити никакав проблем да се добије његов благослов.
  Циљ би био конкретан конкретан - скупаљање новца за Радин одлазак на опоравак у Бању Ковиљачу, цена 60.000 динара. Лекари кажу да је неопходно (ако је потребно, тражићу од ње неку потврду и за то). Могли бисмо на више начина позвати људе да учествују (верујем да је најбоље бити што флексибилнији) - нпр.тражити свега 10 добровољаца, који ће сваког месеца, у наредна три месеца, остављати са стране по 2000 за Раду. Након три месеца, могу да уплате новац директно Ради, директно у Бању, или чак и мени или вама (ви сте због тога што јесте свакако вредни сваког поверења, а ја због посла којим се бавим, на неки начин зависим од добре репутације и под надзором сам Коморе, плус пишем под правим именом). Свакако, идеално би било да свако уплати новац директно Ради или у Бањи, али ако је некоме лакше да плати нама, прихватио бих и то, само да се ствар покрене. 
  Верујем да сигурно има 10 људи међу свим члановима који су вољни и у прилици да се укључе у овако нешто. Заправо, 9 би нам требало, јер бих се ја свакако укључио. Само треба некако допрети до њих, што ја сам баш и не успевам, путем Клуба и ове теме. Наравно, ако се јави 60 људи да да по 1.000 још боље! 
  На овом примеру видите шта ми је идеја - конкретне акције, где имамо потребну суму, време прикупљања и минимални број учесника. Не бих организовао неке опште фоднове и сл. да се не би десиле расправе око тога како потрошити новац, како га чувати итд. 
  Надам се да вам има смисла све ово. 
 25. Волим
  Vladan :::. је реаговао/ла на Milica Bajic у Позитивне приче и фотографије, наше или туђе, оно што вам измами осмех   
  Добила сам свој први Уговор о раду у Фр 
  Ринтам као ... али вреди, мирна сам... Хвала Богу 
×
×
 • Креирај ново...