Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

ronin

Члан
 • Број садржаја

  1071
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Vladan :::. у Пред лондонским судом поднета тужба против СПЦ због случајева педофилије   
  "Плач и агонија жртава, који до нас допиру највећом брзином путем савремених средстава комуникације, рањавају наша срца. Разноврсна и безбројна разочарења, туга и незадовољство обузимају наше душе. Свуда око нас влада неправда и мржња, а истина се релативизује.
  ...
  Црква не сме да живи само за себе као затворена религијска заједница, заокупљена само питањима личне побожности.
  ...
  Запитајмо се: каква је наша вера? Да ли ми заиста верујемо да је Христос васкрсао из мртвих?"
   
 2. Тужан
  ronin је реаговао/ла на Милан Ракић у In Memoriam: Игор Первић (1967-2019)   
  Глумац Игор Первић преминуо је у 52. години, у свом стану, преносе београдски медији.

  Рођен је у Београду 29. октобра 1967. године. Са седам година добио је своју прву улогу у филму Породични оркестар.
  Глумио је у многим филмовима као што су „Црни бомбардер“, „Лајање на звезде“, „Буре барута“, „Сиви дом“ и познатим серијама „Рањеник“, „Вук Караџић“, а први пут се појавио на јавној сцени са само седам година.
  Јавности је био познат и по признању да је почео да узима дрогу и о сведочењима како се од ње одвикавао.
  Игор Первић се на једно време и повукао из јавности, а у последњих годину дана глумио је у серијама „Шифра Деспот“, „Ургентни центар“, „Жигосани у рекету“ и „Немањићи – рађање краљевине“.
  Игор Первић је био оснивач и вокал култног београдског бенда "Дух Нибор", који су чинили другари из Осме београдске...
   
 3. Тужан
  ronin је реаговао/ла на Милан Ракић у In Memoriam: Воја Мирић (1933-2019)   
  У Београду је у уторак преминуо глумац Воја Мирић, који је у златним годинама наше кинематографије остварио велики број улога. Ипак, филм "Дервиш и смрт" и улога Ахмеда Нурудина посебно су у памћење старијих гледалаца утиснули његов маркантни лик. Упркос популарности, средином осамдесетих напустио је глуму и повукао се у миран живот, далеко до светлости позорнице и филмских рефлектора.

  На сцену је ступио чудном игром случаја: као гимназијалац крушевачке гимназије отишао је с пријатељем на пробу нове представе градског позоришта и добио улогу - старца од осамдесет година. Убрзо се с братом преселио у Београд, уписао у "Абрашевић", а онда и на Академију: "И ту сам случајно дошао. Желео сам да студирам грађевину или архитектуру, моји су хтели да будем правник, а ја отишао на глуму".

  Дипломирао је у класи професора Танхофера, почео у новосадском позоришту, али је после одслуженог војног рока наставио у Београдском драмском, да би се на крају отиснуо у "слободњаке". На филму је одиграо педесетак улога (десетак главних), 1964. године освојио је Сребрну арену за филм "Службени положај" Фадила Хаџића, а десет година потом и Златну арену за "Дервиш и смрт" Здравка Велимировића.
  За многе је неочекивано, сувише рано, одустао од глуме. После престанка уметничке каријере показао је добре организаторске способности у Позоришту на Теразијама, а потом и као директор "Инекс филма", пишу "Новости".
  - Дошле су нове генерације, заиста изванредне, она из чешке школе, редитељска, која је, наравно, имала и своју генерацију глумаца. Ми смо били већ старији. А онда је дошло и до смањења посла - једноставно је објаснио у једном новинском разговору своје разлоге одласка са сцене Воја Мирић, мирни и једноставни човек који је за себе неком приликом рекао и ово: "Никада се нисам много одушевљавао, нити ме је било шта у животу могло да обесхрабрити..."
  Улоге
  Запажене улоге Мирић је остварио у остварењима "Чудна девојка", "Дани искушења", "До победе и даље", "Сретни умиру двапут", "Изданци из опаљеног грма", "Валтер брани Сарајево", "Отписани", "Врхови Зеленгоре", "У сукобу", "Двобој за јужну пругу", "Нека друга жена", "Одлазак ратника, повратак маршала"...
 4. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Запажања о Томосу, Аутокефалији, Фанару и Нама: одсутна мајка и вечно недорасле ћерке   
  Ведран је вредан и отвара очи.
 5. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на obi-wan у Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  I ovo izgleda zanimljivo...
  ...
   
 6. Волим
  ronin got a reaction from AnaLaz in Зона сумрака - општа тема   
  Није болеест све што боли
 7. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на obi-wan у Јагоде, то дивно воће :)   
  D`ides da ti pop ocita neku molitvu protivu mrava...
  Jeri prvi put cujem da su nekom mravi pojeli jagode. Voce jedu ose i strshljeni, a da ga mravi bas jedu - to ne znam.
 8. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Augustinus у Опело над пепелом Мирјане Марковић   
  Оно што је велико питање, јесте који је обред вршен? Као што горе наведох, 95% неправи разлике у заупокојеним службама. Њима је све то Опело. Е, сад може, може, под '''' бити и да је у питању политички притисак, али као што смо видели, нема за то доказа. Оно што се види на снимку, јесте да свештеник не држи свећу (пракса на Опелу - символизам Божанске присутности), нити има кољива (жито - символизам Васкрсења, као ни осталих материјално символичко-богословских твари, које претходе једном таквом чину. Можда, није чак вршена ни једна заупокојена служба, већ је епископ одобри само да се прочита Заупокојена молитва (''Боже духова...''), јел у било ком заупокојеном обреду, кољиво је кључни елемент као символ Васкрсења - вере наше у вечни живот. Од свега горе у датом снимку, нема ништа, осим свештеника са епитрахиљем коме помоћник придодаје кадионицу.
 9. Свиђа ми се
 10. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Augustinus у Опело над пепелом Мирјане Марковић   
  Не постоји нигде у канонима нити у Уставу СПЦ из 1958 (који је још увек на снази, уз неке правне одредбе из каснијих периода) да се може вршити Опело над неким ко је кремиран. Оно што таблоиди и новинари, не разликују, јесте да у заупокојене службе спадају  Опело, Парастос, Панихида и Литија (Помен). Њим је све то исто, или што би бабе код мене рекле: ''Оче, јел сад велико или мало опело?'' Могуће, да је надлежни епископ одобрио, у овом случају, Литију (помен), пошто видимо свештеника само са епитрахиљем, јер за Опело иде и фелон. Е, сад могуће су и друге ствари, што не можемо из овог кратког снимка да закључимо, јер нису снимили службу, како би имали валидне доказе, која је служба вршена.
 11. Волим
 12. Оплаках :))
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Contra mendacium Maximi episcopi - continuatio   
  Данас је слава Владики па да му пожелим присуство Господње уз један прикладни православни мотивациони постер...
   
 13. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на farisejski.bukvojed у Зоран Ђуровић: Contra mendacium Maximi episcopi - continuatio   
  Tri su nivoa u "slucaju" gg. Maksima.
   
  Prvi, on je kao vladika na putu koji cepa Pravoslavlje i SPC. O tome je bilo dosta reci, pa nema potrebe da dalje elaboriram, posto to svi radimo na temi "Raskol se zahuktava".
   
  Drugi, otac Djurovic i Vedran su ga na svojim temama raskrinkali u pogledu navodnika i autokefalije i dokumentovali da gg. Maksim la...ovaj, kako da kazem... iznosi neistinu. To je vrlo losa i ruzna osobina, jer se laz... ovaj, kako da kazem...kreativni predstavljaci istine, ne kaju zbog svojih gresaka, nego u njima istrajavaju, pa se ne moze ocekivati da oni svoje greske isprave. To je zalosno pre svega zbog njih samih.
   
  Treci nivo je akademski nivo i najmanje se tice samo gg. Maksima, tice se PBF, institucije koja bi trebala da bude elitna i koja bi trebala da Srbima skoluje duhovne i intelektualne strazare. Ocigledno da na PBG nesto pod hitno treba menjati. Ako mi kao narod zelimo da opstanemo, potrebni su nam britki umovi i akademski posten dijalog, sta vise i akademska polemika, a ne zaparlozeni buljuk takojevica i klimoglavaca.
   
  Neka nam je Bog u pomoci, a vladike i Sabor bi o  sva tri nivoa "slucaja" morali da vode racuna.
 14. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Contra mendacium Maximi episcopi - continuatio   
  Зоран Ђуровић: Contra mendacium Maximi episcopi - continuatio
   
  Епископ у Западној Америци, Максим, зна да је грех лагати. Свети Августин је то осећао као посебан проблем, па је написао чак 2 дела око лагања, а која је Максим, као један од највећих светских патролога, сигурно читао: De mendacio и Contra mendacium. Проблем је актуелан, тако да се нађе у релацији Basilio Petrà, Il tema della menzogna in s. Agostino alla luce della riflessione etica contemporanea (Тема лажи у св. Августина у светлости савременог етичког промишљања).[1] Ово помињем стога што је Максим модеран мислилац, и било би депласирано да га подсетим на 9. Божију заповест о нелагању, јер је она застарела и на сметлишту историје.
  Без да правим увод на претходне осврте,[2] наводим из: Епископ Максим, „Сјединити раздељено“ - одговор Епископу бачком Иринеју на текст „О савесним пастирима и неодговорним портпаролима“, од 27. марта 2019. године,[3]: „И поред тога што је имао доста времена за састављање одговора на наш брзо срочени одговор, Преосвећени Епископ бачки је ипак саставио један текст који је, с једне стране богат темама али, са друге, не мање и грешкама. Тако на пример, супротно његовој тврдњи, у саборским документима на Криту ми нигде нисмо означавани као „епископ у Лос Анђелесу и Калифорнији“. Ако већ претендује да зна, обавештавам га да смо ми приликом потписивања докумената крај свог имена по правилу дописали правилно име наше епархије. Дакле, у изворним актима Критског сабора наша титула западноамеричког Епископа остала је непромењена и тачна“.
   
  По правилу, овде не може значити по неком правилу, јер не знамо да постоји неко такво правило, него значи стално, редовно, уредно. Реч није стављена ни под Максимове омиљене знаке навода, а тада би могла значити: не баш редовно или кобајаги, или никад. Наравно да Максим лаже, а тај грех је (ја сам старомодан, па верујем да је лагати грех) обојен и страственом заједљивошћу где исмејава Иринеја: Ако већ претендује да зна. Глагол дописати је у перфекту (дописали) а тај глаголски облик означава радњу, стање или збивање које се потпуно десило у прошлости, или је започело у прошлости. Овде означава радњу која се потпуно десила у прошлости. Дакле, Максим је увек дописао правилно име епархије (коју својата, као да му је прћија).
  Поменуо сам у De constanti et perpetua virtute Maximi episcopi да куцам на троје врата не бих ли добио све копије потписаних аката на Криту, што Максим каже: у изворним актима Критског сабора, и владике су ми изашли у сусрет. На срећу, један пријатељ ми даде и жарко жељени линк на коме се акти налазе у пдф., тако да немам потребе да вам прилажем инсајдерске копије, а такође је Максим онемогућен да сада накнадно делује и фалсификује документа, како је урадио у случају наводника, где смо га разобличили. Линк за акта: http://theolcom.ru/events/114-opublikovany-dokumenty-kritskogo-sobora-18-26-iyunya-2016-goda. Ово је Путинова школа, па је све дато како јесте, све искенирано. Фанариоти то нису учинили на свом званичном сајту овог сабора. Зато сам имао проблеме да ово пронађем.
  Поређао сам хронолошки документа, не како је на руском сајту, али ће свако моћи да провери. Документа су издата у 4 језичке верзије. Најбитнија је грчка. Имамо: грчки, енглески, француски и руски. Епископи су се потписивали на свим овим листовима. Имамо, дакле, 6 докумената по 4 потписа. То је 24 потписа укупно. Да погледамо где је Максим, по правилу, мењао назив своје епархије, а то би значило увек.     
   
  1. Мисија Православне Цркве у савременом свету
  гр не
  ен не
  фр не
  рус да
   
  2. Православна дијаспора
  гр не
  ен да
  фр не
  рус да
   
  3. Аутономија и начин њеног проглашења
  гр не
  ен не
  фр не
  рус не
   
  4. Тајна брака и препреке за исти
  гр не
  ен не
  фр не
  рус не
   
  5. Значај поста и његово држање данас
  гр не
  ен не
  фр не
  рус не
   
  6. Однос Православне Цркве са осталим хришћанским светом
  гр не
  ен да
  фр не
  рус да
   
  Дакле, види се једна схема у свему овоме, тако да, поред тога што је слагао да је по правилу мењао, имамо и вероватну мотивацију која се да наслутити у деловању Максима епископа.
  3 теме њему драге су остале нетакнуте. Од 24 потписа, имамо 5 интервенција, и то само, у руском, са прецртаним у, без да се дода у чему је проблем, како су многи епископи дописивали, док у енглеском има of. Интервенције су само у руском и енглеском, никад у грчком и француском. Максим зна све ове језике. У руском интервенише не би ли оставио отворена врата да сутра глуми неког зилота или русофила, ако ствари крену наопако, а у енглеском ради домаће употребе, да му у Америци не би нешто приговарали. Грчки није смео да дирне, јер је у ропском и некритичком односу спрам Фанара, бесрамно им се увлачи, а француски не пипа јер има намере да тамо пређе, а ту су фанариоти јаки и помогли би му. Ја бих пак у Паризу радо видео архимандрита Исаију Лукића, јер је он дуго година службовао тамо, а врлински је човек (не у смислу како Максим сматра врлину). Домаћински би водио ту епархију, јер је свугде био домаћин. Не причам напамет. И за разлику од Максима уме теолошки да мисли. Јако је суптилан. Нема пак дар вучења владика за рукав.
  Имам једну ноту на ове „исправке“ Максима У. У ен., кад је ставио, је неупитно оф, и ту се потписује са бишоп.
   
   
  Док. 2

  Док. 6
   
  У руском имамо 2 сигурна крижања, али и једно (док. 2) које није његово по свој прилици. Наиме, ту га прекрижава као да је левак. Свугде (у овим изузецима) крижи са десна на лево, а тамо са лева на десно. То нико не би урадио. Једноставно је неприродно. Док. 1 и 6 су идентично прецртани.  – Максиму се, једноставно, ни у овим стварима не може веровати. Прилажем и фалсификовани Максимов потпис који стоји на реферату у коме сам одбијен на БФ. Не треба бити графолог па да се види разлика. Да ли је у Србији преступ фалсификовање потписа? – Ово додах да би се још једном потврдила непрекраща́ющаяся „врлина“ епископа Максима!
   
  Док. 1

  Док. 6  

  Док. 2

  Теткица која се потписала уместо Максима.
   
   
  Нема шта да се ово више развлачи. Јасно је да Максим лаже. Не треба никоме, ко је иоле украшен даром расуђивања, да то види. Овде му никакви знаци наводника не помажу, јер смо видели да ни у оригиналу он ништа није урадио. Није по правилу, како је покушао да слаже Буловића а и све нас, којима су ипак сви ти оригинали били далеки, недоступни, мењао титулу. Ишао је наоколо и варао наивне. Иначе зна шта је лаж. Тако је на Критском сабору узео да вређа седу главу, Митрополита Амфилохија, и да говори јавно како овај не говори истину! Јавно га је понижавао, а дугује му бесконачно много. Показао је сву своју захвалност...
    [1] Sant'Agostino nella tradizione cristiana occidentale e orientale, Curatore: L. Bianchi, Editore: Edizioni San Leopoldo, 2011, 275-290.
  [2] https://pouke.org/forum/index.php?/topic/57983-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-de-constanti-et-perpetua-virtute-maximi-episcopi/&
  [3] https://pouke.org/forum/index.php?/topic/57661-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC-%E2%80%9E%D1%81%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D0%BE%E2%80%9C-%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%83-%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98%D1%83-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82-%E2%80%9E%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%E2%80%9C-%D0%BE%D0%B4-27-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-2019-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5/&

  View full Странице
 15. Љут
  ronin је реаговао/ла на Предраг М у Деградирано школство ...   
  Амерички амбасадор Скот је у једној апатинској основној школи одржао предавање из географије а да родитељи о томе нису били обавештени. 
  https://www.srbijadanas.com/vesti/info/skot-pokazao-dacima-mapu-srbije-bez-kim-od-njihove-reakcije-mu-jos-zuje-usi-2019-04-18

 16. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Sofija_ у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  sve je tacno sto ste napisali, na zalost...i mi ovde imamo velikih problema, vl.Luka bolestan, cekaju da umre i petljaju koga ce ubaciti na njegovo mesto..imamo i svestenika homoseksualca koji i dalje krstava decu, iako smo sakupili neke dokaze i odneli u Pariz, medjutim njega stiti njegov skolski koji je desna ruka vladikina..strasno sta se desava..mora se nesto preduzeti, mi ovde i odavde cemo uciniti sta mozemo, a ako nesto zatreba slobodno mi pisite na pp. 
 17. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Племенита, ја сам се са достојанством давно поздравио, не у смислу да сам посатао нечовек, него да не могу да се обазирем на ове бљувотине. Ви напишите представку, али не анонимну, Синоду, јер ће се о неподобштинама владике Максима расправљати у мају. Сви (ово је реторички) видимо да није случајно се Максим оклизнуо, па направио неки гаф, него он систематски и постојано лаже и чини зло и гледа да подчини српске цркве Фанару. Већ постоји петиција свештенства из Америке на његов рачун, иако је она непотписана од свих, јер се активни клир плаши репресалија и мобинга, чему је овај махинатор склон, али их има. Они пак који су ван домашаја његове руке су се потписали. Владика Лонгин је имао нечасну улогу да је претио подлежном му свештенству да не потписују "нецрквену" петицију. Јер и код њега и Митрофана свештеници се потписују. Зато је добро да и ви напишете исто Синоду. 
  Многи овде не разумеју о чему се ради јер се ствари спинују. Максим, Григорије, Добријевић и још неки веслају узводно. Максим је завео неке професоре са БФ да напишу петицију о дарвинизму, а њега заболе за дарвинизам као за лањски снег, него им треба та застава да би махали како су као они нешто модерно, прогресивно у Цркви, а да маторе владике, као глупе и прегажене, ваља бацити на сметлиште историје. То је основна идеја. И сви су у служби глобалиста. Примају новац за ово што раде, иако ја не могу да вам покажем те папире. Дакле, само претпостављам, јер оно што поседујем не могу да публикујем. Када су дарвинисти (имам тамо и једног пријатеља) попили епитимију и изгубили паре (сви они раде по 3-4 посла), али не све, Максим их је пустио низ воду. Кренули су неки да галаме како је Патријарх инквизитор, како се забрањује слобода речи, што је само још један бесрамни спин. Где смо видели иједан Максимов текст у знак протеста да тражи слободу речи? Нигде. Јер се он не залаже за слободу мишљења него за узимање власти у СПЦ. У позицији сам да видим шта и испод жита тај владика ради и како обмањује наивне теологе и нуди их као топовско месо. И када ови изгину да он и његова екипа преузму кормило СПЦ. 
  Ја сам цариградски клирик. Но, давање, које је ван сваког канонског права, наших епархија у дијаспори значи и убијање наше државе и осуду на наше изумирање у кратком року. Наиме, има се теза, коју Максим подржава, аутокефалија се даје држави (ништа тај не пише случајно), а дијаспора се оставља Фанару. И ми смо у Србији мирни, али не и сасвим, јер нам Патријарх Вартоломеј прети да може да се уплете у наше послове и направи 3-4 цркве ако се направи услови слични онима у Украјини! Продаја наше дијаспоре, која се покушава извршити преко Максима, је наша осуда на смрт. Са једне стране ће новци који улазе у Србију се смањити, али са друге и сам идентитет тих људи у дијаспори ће се кроз неку генерацију изгубити. Они ће престати да обилазе Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ итд. 
  Зато овог човека треба склонити. Не дати му ни Доњу Памбуковицу. Он ће наставити да ровари против нас.      
 18. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Ведран* у Наводни наводници о „наводној“ аутокефалији Српске Православне Цркве по Владики западноамеричком Максиму   
  могла си конкурисати, нарочито ако имаш завршену основну школу. 
 19. Оплаках :))
  ronin је реаговао/ла на Лазар Нешић у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Фатална грешка, неизгладива, такорећи 
 20. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Снежана у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Увек сам говорила да је за срећу потребно мало...исправна дијагноза и одређена терапија у право време
 21. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  У јуродивости сам и Перу превазишао! Слушај: Пера је често долази на факс па се гребао за собу да преспава. Код мене је једном преспавао. Елем, тако Пера загине неко вече, дом већ закључан, и тражи да преспава негде. Ја му кажем: Оче, Перо, ајде код мене! - Немој, молим те, потражићу негде другде!
  Зашто је одбио? Зато што сам ја дао кревет из моје самице неком другоме, и спавао сам на поду. Тада сам био у подвижничкој фази, спремао се за манастир. Пера се једном прешао и никад више! Топло ми се захвалио на гостољубљу!:))) Само је Миланко Грбави спавао код мене. И он је био супер лик! Једино што му нисам дао је да не пуши у тој келији. И долазим једно вече, Миланко у оном уском ходнику, отворио прозор и пуши. Ја га питам да ли је добро, а он ми вели: Не могу да дишем, па морам да запалим! 
  У тој келији ме је упознала и моја жена. Довео је заједнички пријатељ, а онда сам се и ја њему осветио, јер сам га упознао са његовом будућом женом! Жене нису баш нормалне, чула од Миће да има неки чудак који живи само са књигама и дошла да види монографију Теофана Грка. Венчао нас у литургији Владика Иринеј у Ваведељу на Сењаку. Како се приближавао тренутак стављања прстена, Иринеј кроз бркове шапуће: А кад ће прстени да стигну? Кум Влада Вукашиновић га охрабрује: Само што нису! Пруга Београд-Бар, заспао камионџија, воз га ударио, а моји били у возу. Срећом нико није погинуо, јер би о знацима имао сада Влада Димитријевић да пише, а моја страдална жена каже: То је било што је Бог хтео да ме спаси, али се није дало!  Скоро да смо се венчали као у 4 венчања и сахрана! 
 22. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Лазар Нешић у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  П. Крачун је с оне стране добра и зла - он је категорија за себе, београдски Симеон Јуродиви 
 23. Радостан
  ronin је реаговао/ла на Ana B. у Šta radite trenutno?   
  filozofiram 
 24. Волим
  ronin је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Ти то свакако никад нећеш знати. Да си читао Силуана, или покушао у праксу да ставиш барем 1 дан то духовно искуство, онда би знао одговор на ово питање. Није Силуан имао тај твој осмех Мона Лизе. Верујем да ти се скинуо са лица. Видесмо ти беседу у Немачкој. 
  Све сам јеванђелски са тобом урадио: покарао те насамо, онда пред неколико сведока, а на крају пред Црквом. Молих се за тебе више пута, али видех да ти само ужарено угљевље на главу стављам. Ти си непокајив. Не знам шта да ти кажем да би се отрезнио. Чак и ако те рашчине или пензионишу, то није крај него покушај да ти се помогне. Ако се ни тада не преумиш, онда не био у твојој кожи кад изађеш пред Христа. Тада ти неће помоћи знаци навода, лагарије да си мењао своју титулу у актима Крита. 
  Још пре неколико година написах јавно да сам као млад студент видео себе како сам поставио катедру ван БФ и у оној пријатној ладовини у Краља Петра држао предавања студентима. Гле, то се прорштво остварило! Коликим генерацијама држах, као бесребреник, предавања? Колике учих како се мисли? Колике ослободих јереси и коликима се нађох на помоћи? Не може се то, друже, виша сакрити. Не певају ми залуд тропаре и састављају стихире... Десило ми се једном да 3 дана ми се нико није јавио да заблагодари. Питам ја Господа, шта се дешава, а знам да су се сигурно десила знамења. И позове ме одмах једна особа и исприча за 3 чуда... 
  Ја у чуда, пријатељу, не верујем. Мени је то свакодневница. Могу све то овде да причам, јер велики део поукаша су били протагонисти. И без обзира на то што те праведно каштигам, чуда се настављају. Овде су сведоци. 
  А сад мало објективности: Како то да си ти прогнан, кад су те наградили владичанством, када неправедно предајеш на БФ материју о којој немаш појма и бестидно узимаш плату за то? Ко ти плаћа авион да дођеш до Београда и одржиш толико назиђујућа предавања? О каквом прогону, мучена душо, говориш? Узео си да дарвинизам подигнеш на ниво догме, завео неколицину професора, који су сви пострадали, осим Светог Перишића, да лупеташ како је Свети Сава безаконик и поредиш га са украјинским расколницима! Бестидно лажеш како су ти расколници већина украјинског народа, не заплака ниједном на прогоне тамошњег православног народа, отимања и спаљивање цркава, пребијање народа и свештенства! Можеш замислити колико сте застранили да је ОУН у свом извештају осудио томос и ту акцију означили као узрок свих ових невоља! Ти треба да идеш на кревет, а нужни су и лекови уз то. 
  На другој страни имамо мој случај, некога ко је целог живота студирао и специјализовао се у патристичким наукама, што ви немате, и кога сте онемогућили да то предаје на БФ. У мантији сам од 1992, и имао сам уплаћено пензионио и здравствено само за 6 година док сам био код Игњатија. Радим и овде као свештеник, немам већ 17 година ни плату ни доприносе. И сада, ако имаш трунку резона, кажи ко је од нас двојице прогоњен? На кога се односи блаженство? Деси ли се теби да ходаш у пробушеним ципелама зими? Да немаш грејање? Довео бих те у јануар код мене да будеш 7 дана овде. Па да видиш шта је лагодан живот. И поред тога нисам потрчао да јурим за парама, него свесно водим овакав живот, јер знам да ће се Господ постарати. Зато је јако неукусно ово твоје ругање. Ускоро нећеш имати прилике да изврћеш тезе... 
       
   
 25. Волим
  ronin је реаговао/ла на Isusovo magare у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Sad ste ovdje nešto napisali što ja nikad nisam čula..
  Znači odkad znam za sebe čujem samo "moramo se boriti protiv zla"..Bome ću "porazmišljat" o ovome i to dobro..
×
×
 • Create New...