Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

ronin

Члан
 • Број садржаја

  1240
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Ćiriličar у Raskol se zahuktava   
  Жалосно је да је српска теологија, поред  Владике Николаја,  зле духове препустила несрећној Борби за веру. Ономад сам се овде црнохуморски шалио, да ћу свакоме ако ми неко цитира савремено теолога где користи реч демон/зао дух/отпали анђео дати 100 евра.
  Покушаћу из свега овога око ПБФ-а и ЦГ научим нешто. Мислим да већ јесам. Ови који нападају Цркву, пишу поруге о епископима по таблоидима, праве скечеве, који никада црквени праг не прелазе, парадоксално они својим приступом клиру сведоче да сматрају да онај ко носи мантију треба да је безгрешан. То је зато што они не знају шта је гех у његовиј суштини. Да не говоримо о узроку греха, те нашој оптећеној природу (тиме и смислу и потреби за спасењем, те шта је оно). Дакле, они (другосрбијанц, како их клиширамо) несвесно очекују човека у мантији као светог и не знајући шта је светост.
  Следећа "фаза" су људи почетници у црквеном животу. И они имају делом сличан однос, те сматрају да је мантија сама по себи нека светост, несвесни да (обрнем) "је поп грешан а молитва није". Пород овога, напоменуо бих следећу "фазу", где људи, прилично црквени и познају стање у Цркви; прате дешавања и проживљавају тај пут Цркве на личном плану (директно/индиректно, небитно), те иако свесни пда, греха и спасења, а тиме и несветости мантије, ипак изграде себи неког идола. То нам се дешава свима, мање-више.
  Ја сам сам имао неке идолчиће (користим деминутив намерно). Та идолатрија се провуче човеку кроз његову љубав ка некоме, мада, не провуче се ради љубави, него ради гордости. Имати идола значу свесно или невесно бити као он, донеклее. Оно што је мене спасило, знам то данас, од идола у Цркви, или онај који ме спасио јесте Николај. Нисам достојан да га помињем у смислу да се "китим", али јесам у смислу да му се поклањам, Богу кроз њега. Мислим да нико, ко заволи неког Светтога дубоко, кога поштује толико да се стиди - ја се стидим ако имам и једну врлину, са својим најбољим, мене је стид Владике Николаја, стид ме да мислим. Некоме је то Николај, некоме Августин, некоме ова-онај. Сматрати, пак, да је неко сам постигао неку меру светости коме је Светитељ узор, је већ опасна сфера, а потовање Светитеља прелази у идолатрију. Но оставићу се тога...
  Дакле да апсолвирам(о): неверници очекују од клирика непогрешивост из незнања и властите гордости; почетници у вери сматсрају да је мантија потврда неког предворја светости и непогрешивости. И једни и други, када се та илузија рспрсне, олако осућују клирике.
  И онда ови трећи, узрасли у вери, створе себи неког идола или од клирика, или ако је клирик од неког вишег Чина или почасти, често желећи бити слични, достићи те висине/"висине". Мислим да је Светост, лини однос ка неком Светитељу барикада идолатрији и стварања култова личности у војујућој, земаљској Цркву. И не само то, барикада ка осуди, такође, клирика.
  И сада пар речи о оцу Зорану. Ја га нити браним нити осуђујем. На крају, никога овде, овде је за мене размена мижљења. Са многочим се не слажем са њим (не ограђујем се, објашњавам) али овакво нездраво стање у нашој помесној Цркви је морало да "изроди" неку "несрећу из Рима"! Не улазим ја у његове мотиве, они ме, најискреније, уопште не занимају. Не ван контеста мог личног одоса ка мојој/нашој Цркви. Сматрам да се морла појавити нека "римска несрећа" пре или после управо као последица идолатрије и "фараонства" у нашој Цркви међу клиром.
  Што се тиче српске теологије она се мора вратити на поље етике, и са тог поља почети да се уздише колико буде могла, а не као сада, скоро идолатријски, на више поља, да се виће у висине где јој није место.
  А што се тиче ЦГ...то је само једна епизода и један од фактора који СПЦ мора ставити на место, а он се зове - Српство! Злоупотребљена флоскула етнофилетизма, како би се било глобалиста или ти лажна васењенскост, мора да се стави на место. Ми смо Светосавци, као такви оригинални, ван икавих шаблона. А као такви смо народно-лични. Монтенегрини сутачка на којој Српство мора да се врати из свог ишчашења од средњег века. Тачка на којој ћемо схватити пуно значење речи конвертитство. Зато свака прича о васењенскости без Српства крштеног че нас одвести у пропас.
  Народ је гарант опстанка појединца, а држава гарант опстанка народа, Христос гарант опстанка и народа и државе! Бог није рекао да иду и крсте све појединце, него да крсте све народе (иако се свако појединачно крштава). Светосавље је гарант да Православни Србин не може бити фашиста нити етнофилетиста, Аврем  кад је слао слугу да жени Исака, посла га међу свој род!
  Понуда важи још увек: за сваку реч демон/зао дух од српског савременог теолога у неком раду или књизи дајем 100 евра.
   
   
   
 2. Волим
  ronin је реаговао/ла на Иван Ц. у Raskol se zahuktava   
  Устао је због светиња, то је на првом месту, јер воле своју Цркву! Устао је српски народ и против угњетавања и ту нећемо да ћутимо!
  За твоју информацију, чим је полицајац дао отказ, организовао сам да му се финансијски помогне, трпећи силне критике и омаловажавања, али сам изгурао то.
  Пријатељу, деламо, не причамо превише. Идемо даље...
  Јасно је да смо сви ми уз наш народ у Црној Гори и уз нашу Цркву.
  И докле више подозрења, ја сам већи, ја сам мањи! Докле више подела и провлачења кроз блато?!
  Речено је шта је речено и стајемо више, аман!
  Шта још треба да урадимо? Да се побијемо?
   
 3. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Света_Матрона у Raskol se zahuktava   
  Умирућа у смислу да нема вернике. Не иде Нато пакт тамо у цркву, у те њихове ћумезе по Истамбулу и Пергаму :). Зато су се и удружили са ђаволом јер имају слабу веру и мисле да једино могу да се спасу са НАТО и илунинатима, да проповедају ЛГБТ и екологију. Али то је ђавља замка у коју су упали. Када су за време октобарске револуције фанариоти подржавали Троцког и екипу Руска Црква се није слизала са јачим него је страдала, остала скоре без ичега и онда васкрсла.
 4. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Vladan :::. у Raskol se zahuktava   
  Ја бих пре тога тражио да се покају за раскол (јер сви знамо ко је и како томе кумовао). И то не само зато што је то покајање формално канонски захтев него и зато што би било знак да озбиљно хоће ствари да доведу у канонски и хришћански ред.
   
 5. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Талични Том у Raskol se zahuktava   
  Свакако да би у преговорима све било усаглашено. Чак и питање ставропигијалних манастира. Сасвим сигурно би и ми и Македонци организовали подворја (СПЦ у Скопљу, Куманову, Битољу...; МПЦ у Београду, Панчеву...), а не би мањкало ни кадрова који би били стално запослени у тим подворјима. Ја, лично, познајем најмање тројицу клирика у ПОА-и који би радо служили у подворју СПЦ у Скопљу. Као што знам да би у храму (подворју) који би формално припадао СПЦ, и где би се служило на црквенословеснком и српском, на службама били заједно и Македонци и Срби. Ако би то дога дошло, ако би се раскол превазишао и уредио на најбољи могући начин, била би то велика (духовна) победа за обе стране. На жалост, као што можемо видети из свега приложеног, много је мутивода којима није стало да се раскол реши мирним путем, кроз директне преговоре између СПЦ и МПЦ, већ би појединци да на нашој грбачи (грбачи Срба и Македонаца) лове у мутном. Дај Боже да ти мутоловци остану у муљу, где и исконски припадају.
 6. Волим
  ronin је реаговао/ла на Smaragdni kamičak у 🕊   
 7. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Жељко у Референдум у Црној Гори за укидање закона о отимању светиња СПЦ   
  Шта мислите да ли би било корисно покренути потписивање петиције за покретање референдума о укидању закона "о вјерским слободама"?
  Покренуо сам ту причу на Фејсбуку али се људи боје да би референдум могао бити намештен.
  С друге стране жалба Уставном суду на овај закон је наивно веровање да ће Мило, који је на конгресу своје странке прошле године најавио стварање аутокефалне црногорске цркве и под чијом контролом су сви из Уставног суда пустити да тај суд обори закон који је он донео по цену хапшења посланика са имунитетом и протеста који су сад широм Црне Горе.
   
  Природно је да енергија протеста временом спласне. Мило Ђукановић сигурно на то рачуна. Он који је владао и влада и даље Црном Гором, на не баш демократски начин и то готово 3 деценије, тешко да ће сићи са власти због мирних протеста литија ма колико да су масовне.
  Па и да он лично сиђе са власти то није гаранција да ће закон бити повучен, јер ће сигурно остати његови људи на власти.
  Лично мислим да је референдум последњи легалан начин борбе за очување имовине СПЦ и укидање лудог закона.
  Такође мислим да овај референдум не би био попут онога за отцепљење Црне Горе, када је пола народа било за, пола против, па се уз неких пар хиљада гласова преломило. Јер многи који су тада били за Мила данас више нису. Такође многи који имају српски идентитет нису били против независне Црне Горе. Али данас је ситуација на терену другачија. Многи који су чланови Милове партије шетају по градовима Црне Горе у литијама, па чак и припадници других конфесија подржавају борбу народа за очување својих светиња.
  Мило би могао да лажира можда и 50 000 гласова али и то је превише, али да лажира 300 000 тешко.
   
   
 8. Хахаха
  ronin got a reaction from Pontifex Emeritus in Raskol se zahuktava   
  Шпански легионари, младожење смрти... Нешто су много гојазни за припаднике најелитније јединице Шпанске војке
 9. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Jecić у Šta žene žele?   
  Ne znam da li je jedna od hiljadu. A šta je vodjenjem ljubavi? Ljubav se vodi. Ljubav vodi. Ljubav nadahnjuje, raste, gradi, oplemenjuje. Ljubav i sve što ide uz ljubav.
 10. Тужан
  ronin је реаговао/ла на feeble у Руска војска ушла у Сирију!   
  Nazalost, mada je to bilo i ocekivano
   
 11. Волим
  ronin је реаговао/ла на o. Miroljub у Превиђени стих од насушне важности из доксолошког богословља Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве   
  Богу хвала, у мојој парохијској цркви се служи “по манастирски”. Клирос поје и чита и црно и црвено, а присутни се труде да вниматељно чују Црквену проповед, те созерцатељно и уз послушање, приме спасоносну и животодавну науку.  
   
  Сматрам да је грех што се данас службе произвољно скраћују, а веома важни богослужбени текстови прескачу, док натурени новотеолози стављају нешто страно у уши верника, попут болећивог и богословски неуверљивог оправдања за босфорски папизам и лицемерни терор архиепископа истанбулског сврзимантијашког вилајета над Православном Црквом и словесном Васељеном.
   
  Ево и конкретног разлога зашто то кажем: на јутрењој, у току бденија прошле суботе, Света Црква, Црква Бога живога, стуб и тврђава Истине, доксолошки богословствује. Стихове 6-те песме једног од канона, може и Јерусалимска патријаршија да упути као одговор заступнику источног папизма. А да он не буде увређен, ево текстова, не само на енглеском, већ и на грчком, као и молитвама и мучеништвом освештаном, тамјаном окађеном и покајничким сузама окропљеном, црквенословенском језику:
   
   
   
  ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ
  Μνήμην ἐπιτελοῦμεν τῶν Ἁγίων καὶ δικαίων, Ἰωσὴφ τοῦ Μνήστορος, Δαυῒδ τοῦ Βασιλέως, καὶ Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου.
   
  Κανών β', ᾨδὴ ς', τῶν Ἁγίων Δαυῒδ καὶ Ιακώβου
  Ἦχος δ'
   
  Ἐκάθισας, ἐπὶ θρόνου ὡς ὤμοσας Κύριε, τοῦ Προφήτου σου Δαυΐδ, ἐκ καρποῦ τῆς κοιλίας αὐτοῦ προελθών, Ἰακώβῳ δέ, τῆς Ἐκκλησίας τὸν θρόνον παρέθου Χριστέ.
   
   
  Commemoration of the Holy & Righteous Joseph the Betrothed,
  David the King, & Yakovos the Brother of the Lord
  30th Sunday After Pentecost
   
  Ode 6.
   
  Upon Thy throne hast Thou sat, as Thou didst swear unto the prophet David, O Master, Who camest forth from the fruit of his loins; and unto Yakovos didst Thou commit the throne of the Church, O Christ.
   
    12. Оплаках :))
  ronin је реаговао/ла на Ромејац у Удружење Намаргачимо Ђуровића   
 13. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Smaragdni kamičak у Слике форумаша   
  Srećna nova godina 🎆

 14. Волим
  ronin је реаговао/ла на Smaragdni kamičak у Klonite se bluda.   
  I voljena.
 15. Свиђа ми се
  ronin got a reaction from Драшко in Ко стварно жели брак а ко само да прича о томе?   
  verskih fanatika, koji bi bez pogovorno slusali svog gurua. 
 16. Радостан
  ronin got a reaction from Сања Т. in Klonite se bluda.   
  i nasmejana
 17. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Нифада у Klonite se bluda.   
  Zađto misliš da su lepa i pametna nespojivi.Ja mislim da je samo pametna žena lepa.
 18. Свиђа ми се
  ronin got a reaction from Natasa. in Ко стварно жели брак а ко само да прича о томе?   
  nije na tebi da odvajas zito od kukolja
 19. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Нифада у Klonite se bluda.   
  Људи често цитирају апостоле,посланице,које су писане у првом веку хришћанима у одређеним црквеним општинама.Ово је 21.век и требало би некако хришћанску поруку уклопити у савремено доба које има своје специфичности.Верујем да је апостол Павле данас присутан у градовима где је упућивао посланице да би његове поуке задржале исту суштину али би свакако носиле и нове поруке.
  Ово је потпуно друга цивилизација.Млади људи су дуги низ година у везама.Познајем људе који су у браку,а у вези су од средње школе,факултета и тек након завршетка студија су ушли у брак.И сада неко тим људима да каже да треба да живе овако или онако,да је чак и пољубац дискутабилан.На терену љубави,односно веза између мушкараца и жена лако се праве грешке и зато је логично да се афирмише љубав,поверење,стрпљење и сл.да се не срља из везе у везу,да се не улази у паралелне везе и сл.али ако се ради о озбиљној вези,која је заснована на љубави,поверењу и која је доживела неку проверу на временском плану,мислим да ту нема места за било каква проверавања са стране,нити условљавања,нити махања заставицом грешности и сл. Некако често слушмо да се помиње светост брака,а мање се  наглашава светост љубави.
 20. Свиђа ми се
  ronin got a reaction from Н И Н Е in Ко стварно жели брак а ко само да прича о томе?   
  слажем се. 
 21. Оплаках :))
  ronin got a reaction from Milica Bajic in Klonite se bluda.   
  Vuk Karadžić se prevrće u grobu
 22. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Благовесник у Klonite se bluda.   
  Дању фин, ноћу  Чарли Шин 
 23. Свиђа ми се
  ronin је реаговао/ла на Natasa. у Ко стварно жели брак а ко само да прича о томе?   
  Evo prvo sebi daj epitimiju.
  Plus što bi rasterao narod ili ne daj Bože oterao nekog u prelest i ludilo. Dođe momak/devojka kod tebe po savet/utehu ti ih lupiš po glavi...dok ne provale koja si budala i opustiš crkvu zbog svojih fiks ideja.
 24. Хахаха
  ronin је реаговао/ла на Натан у Klonite se bluda.   
  Па спонтано.  То је сада нова гласовна промена - Прелазак Л у Р, и обрнуто каткад. 
 25. Хахаха
  ronin got a reaction from Натан in Klonite se bluda.   
  грешка

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...