Jump to content

Desiderius Erasmus

Члан
 • Број садржаја

  2435
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  4

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ГорданаП у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Управо тако. Али нисам хтела да интерпретирам, него само да поставим па да се човек сам увери . 
 2. Радостан
  Desiderius Erasmus got a reaction from GeniusAtWork in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Ovo je falš, jer svako poglavlje te knjige je pismo, koje stariji đavo - Screwtape - upućuje mlađem đavolu - Wormwoodu - u kom mu objašanjava kako da kuša čoveka za kojeg je zadužen. Dakle, u knjizi uopšte nema dijaloga, nego samo "pisama". Inače, jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao.
 3. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Paradoksologija in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Ovo je falš, jer svako poglavlje te knjige je pismo, koje stariji đavo - Screwtape - upućuje mlađem đavolu - Wormwoodu - u kom mu objašanjava kako da kuša čoveka za kojeg je zadužen. Dakle, u knjizi uopšte nema dijaloga, nego samo "pisama". Inače, jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao.
 4. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на GeniusAtWork у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Маске и дистанца су вероватно најбоља средства која имамо. Наравно, ако се маске користе прописно, не носе се око надлактице, браде или колена, баце се када се навлаже или ако су једнократне (код мене у апотекама једнократне трослојне хируршке коштају 5 дин. комад, тако да цена сигурно није проблем) и ако их сви користе. И наравно искључиво у затвореним просторима и јавном саобраћају јер на отвореном немају смисла осим ако не чекаш у неком реду или гужви (ово морам да нагласим да ми не би ставио мим неког лудака који џогира са три маске на фаци и покушао да то изведеш као некакво правило; и онда мало фантазирао о брњичарима и слично  ). Уосталом, шта би ти пре, маске или ковид пасоше?
  Јесте.
  Рукавице нису буља али изгледа да нису баш ни нужне. Јер су још прошле године Немци установили, а то после прихватила и СЗО ако се добро сећам, да је вероватноћа преноса вируса преко површина само теоријска. Тако да ако не лижеш стално руке и одржаваш нормалну хигијену, вероватно не мораш да их носиш.
  Ничему. Очигледно једна од претераних мера за којом нема потребе.
   
  Него, је л' ти некад падне на памет да можда, али само можда
  * неке мере имају каквог-таквог смисла
  * неке мере су упитне
  * неке мере немају смисла и може да се поведе прича о мотивима оних који их доносе
   
  Или је све и даље у пакету, ако једно не ваља све остало су глупости иза којих стоје увек неке задње намере?
 5. Хахаха
  Desiderius Erasmus got a reaction from Backslider in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Što se mene tiče, dobar sam ja sa tobom i bez toga, ali mi je malo čudno da prihvataš ono što je protestantima uglavnom teška sablazan. 
  Ti mora da si pravoslavan, a da to i ne znaš. 
 6. Хахаха
  Desiderius Erasmus got a reaction from Backslider in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Ni ja...


 7. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Backslider in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Da, definitivno se drugačije gleda na Crkvu u Pravoslavlju i Protestantizmu. Pravoslavni znaju gde jeste Crkva, ali je teško reći gde nije Crkva. Ima ljudi van Crkve koji su po duhu crkveniji od onih koji su formalno u Crkvi. Pravoslavni ne prihvataju protestantsku "teoriju grana", koju navodiš, nego smatraju da je dogmatsko-eklisiološka punina - Božijom blagodaću - kod njih, zato što je to ona Crkva koja je osnovana na Pedesetnicu, silaskom Duha. Ali, to ne znači da kod protestanata nema nikakve istine. Ako protestanti, na primer, veruju u Svetu Trojicu, Hristovu Smrt, Vaskrsenje, Vaznesenje, Ponovni Dolazak, itd. - treba im priznati te elemente pravoslavnosti, jer sve su to dogmati koji su utvrđivani na Vaseljenskim Saborima. To se možda može uporediti sa zemljotresom: najači "potres" Hrišćanstva je u Pravoslavlju, i onda kako se udaljavamo od Pravoslavne Crkve taj potres je sve slabiji, ali ne znači da ga nema uopšte. (Moraću da patentiram ovu "seizmološku teoriju". )
  Ne bih se baš bavio utvrđivanjem "minimuma za spasenje". Ako već imamo Crkvu, glupo je da idemo u zajednice koje poseduju samo obrise crkvenosti.  
  Ali, imaš ovde teologe, koji će ti sve to mnogo bolje objasniti. 
  Živ bio!  
 8. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на slovoA у Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Овде си погодио у само срце проблема, и по питању митарстава, и сваког виђења. Само, ниси навео, чији је то текст? А слободно га и читавог постави, можда је сам тај проблем још разрађен? 
 9. Свиђа ми се
 10. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Жика in Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Činjenica je da je ogroman broj Otaca prihvatao mitarstva. Samo je pitanje koliko ih doslovno treba shvatati.
 11. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на Александар Милојков у Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Чињеница је да су многе баке и многе мајке причале деци приче о бабарогама (барем у време мог детињства). Поента је схватити - шта су наше баке и наше мајке хтеле са том причом. Ја опет кажем, митарства могу да буду само педагогија и у то у неком најранијем стадију духовног живота.
 12. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Zoran Đurović in Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Ја митарства видим као једно живописно упозорење да се морамо очистити од греха. Мислим да је то нешто што доживимо у једном моменту након смрти, када схватимо коме смо за живота служили и коме припадамо.
 13. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Жика in Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Ја митарства видим као једно живописно упозорење да се морамо очистити од греха. Мислим да је то нешто што доживимо у једном моменту након смрти, када схватимо коме смо за живота служили и коме припадамо.
 14. Волим
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на Bokisd у Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе за "Глас Српске": Ставили смо тачку на подјеле   
  Meni dovoljno, ukinut sporni Zakon, sada se samo nadam da ce politicka opcija koja je svrgnula Mila dugorocno opstati u bilo kojem modusu i da se ovaj i takva politika protiv SPC nikad vise ne vrati na vlast, daleko im lepa kuca.
 15. Волим
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на grigorije22 у Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?   
  Христос о не вечности мука: Свето Јеванђеље по Матеју 5;25-26 25. Мири се са супарником својим брзо, док си на путу с њим, да те супарник не преда судији, а судија да те не преда слуги и у тамницу да те не вргну. 26. Заиста ти кажем: Нећеш изићи оданде ДОК не даш до посљедњега новчића. Свето Јеванђеље по Луки 12;58-59 58. Јер кад идеш са супарником својим поглавару, потруди се да се још на путу избавиш од њега, да те не одвуче судији, и судија да те не преда тамничару, а тамничар да те не баци у тамницу. 59. Кажем ти: Нећеш изићи оданде ДОК не даш и посљедњу пару.
    СВЕТИ АМВРОСИЈЕ МИЛАНСКИ Лк. 12. 58-59. Јер кад идеш са супарником својим поглавару, потруди се да се још на путу избавиш од њега, да те не одвуче судији, и судија да те не преда тамничару, а тамничар да те не баци у тамницу. Кажем ти: Нећеш изићи оданде док не даш и посљедњу пару. 157. Није случајно што се овде не користи реч «лепта», као на другом месту, где их је две, или новчић (Лк. 21:2, Мт. 10:29), или динар, већ пара, зато што платити најмањом монетом значи враћање дуга, његова отплата. Тако и овде ценом љубави надокнађује се поступак и у зависности од величине греха одређује се кажњавање. 158. Ми се сећамо такође да се паром обично плаћа у купаоницама; такво плаћање даје ти право да се опереш. И овде је дата могућност умивања, зато што грех сваког човека пере се добрим делима, као што је горе поменуто, док ће онај који је крив за казну бити мучен ДОК НЕ ОТПЛАТИ МУКАМА ЗА ПОЧИЊЕНИ ГРЕХ. „Грешник ће по смрти проћи кроз страдање огња, да би бивајући очишћен огњем он се спасаo и НЕЋЕ СЕ МУЧИТИ БЕСКОНАЧНО.“ PL 17, 200 Амвросий Медиоланский святитель Источник Амвросий Медиоланский свт. Толкование на Евангелие от Луки. Книга седьмая// Собрание творений. Т. 8. ч.2. М.: ПСТГУ, 2020. С. 193-203

    Свети Јероним Стридонски Мт. 5; 25 - 26. Мири се са супарником својим брзо, док си на путу с њим, да те супарник не преда судији, а судија да те не преда слуги и у тамницу да те не вргну. Заиста ти кажем: Нећеш изићи оданде док не даш до посљедњега новчића. Дакле, он говори то, да НЕЋЕШ ИЗАЋИ ИЗ ТАМНИЦЕ (АДА) ДОК СЕ НЕ ОСЛОБОДИШ чак од самих најмањих грехова. преподобный Иероним Блаженный, Стридонский Толкование на Евангелие по Матфею10 Глава V
 16. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на Avocado у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Postoji onaj urbani mit da u Srbiji ili Banjaluci na sedam žena dolazi jedan muškarac. Ono što je meni uvek bilo fascinantno sa njim je da ama baš ništa posebno ne moraš da znaš da bi shvatio da je u pitanju samo mit, dovoljno je samo malo zdravog razuma, izađeš na ulicu ili uđeš u autobus ili supermarket i pogledaš oko sebe pa da shvatiš koliko je mit očigledno pogrešan.
  Slično tome, za shvatanje da je priča o tome kako je korona minimalno opasnija od običnog gripa samo mit je dovoljno samo da se setiš da smo svake godine imali grip i pojedinih godina smo imali i ozbiljne epidemije gripa sa velikim brojem zaraženih, pa opet probaj da se setiš godine u kojoj je od običnog gripa svakih nekoliko dana umirala neka poznata ličnost, uključujući i nekolikio crkvenih velikodostojnika SPC i u kojoj je zdravstveni sistem bilo koje zemlje imao momente kada ne može da leči sve pacijente od običnog gripa (kao što smo imali momente sa koronom u Italiji i Španiji)... 
   
  Babe i žabe.
  U pitanju je case fatality rate - broj umrlih u odnosu na broj pozitivno testiranih. Većina ljudi koji dobiju obični grip se ne testiraju, a naročito ne oni sa blažim simptomima (npr. ja nikada nisam išao kod lekara za grip)... zato je poređenje takvog rezultatima sa rezultatima dobijenih nakon masovnih testiranja opšte populacije potpuno neadekvatno... na početku epidemije kovida, dok su se testirali mahom samo oni sa ozbiljnim simptomima (kao što se inače testiraju za obični grip) case fatality rate kovida je bilo 30 puta veći od običnog gripa...
   
 17. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in О покушају смештања Светог Причешћа у епрувете   
  Al' zato Pahomije i Kačavenda crkvenog suda ne videše...
 18. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in О покушају смештања Светог Причешћа у епрувете   
  Koju jesres je to, 'leba ti, propovedao, vezano za vanzemaljce? Jel' si čitala ti uopšte taj "sporni" intervju? Ili veruješ kojekakvim budalaštinama?
  Kažem ti zašto je sklonjen, zajedno sa ostalim potpisnicima tog teksta.
 19. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in Еп бачки Иринеј: Св. Причешће - извор здравља или извор болести?   
  Pa, uopšte ne moraju da budu jednokratne kašičice. U Crkvi može da bude dovoljan broj stalnih zasebnih kašičica.
 20. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in Еп бачки Иринеј: Св. Причешће - извор здравља или извор болести?   
  Prvo, samo pitanje: Pričešće - izvor zdravlja ili bolesti?, prosto ne stoji. Naravno da svi verujemo da je Pričešće izvor zdravlja i lek besmrtnosti, ali i lekovi se daju iz sterilnih instrumenata.
  Drugo, sam Bulović kaže:
  Zar nije logično pretpostaviti da će na evharistijskim elementima ili na kašičici biti virusa u vreme pandemije? I, da li to onda znači da je pričešćivanje istom kašičicom u vreme pandemije lakomislenost i prekomerno uzdanje u Božju milost?
  Treće, vladika navodi i ovu molitvu:
  Dakle, sam vladika smatra da se možemo razboleti ako nedostojno pristupamo Pričešću. A znamo da će uvek biti onih koji se nedostojno pričešćuju; i onda, dakle, taj koji se nedostojno pričesti može posle i da prenese virus ljudima van Crkve. I, zar onda nije bolje preduzeti sve potrebne mere predostrožnosti?
 21. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in Еп бачки Иринеј: Св. Причешће - извор здравља или извор болести?   
  E pa, onda i mi nešto da naučimo od njega. Pogotovo što sad imamo virus za koji većina zaraženih dosta dugo i ne zna da ga nosi. I pošto je takva situacija, onda ima logike da se to "samo za bolesne" primeni na sve.
 22. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from fsa in Еп бачки Иринеј: Св. Причешће - извор здравља или извор болести?   
  Ko kaže da su ok jer su Kraljevina? Poenta je da zabrane pričešćivanja nisu ništa novo. A znaš i sam šta je Melentije Hilandarac preporučivao u takvim slučajevima: modifikacije u načinu pričešćivanja.
 23. Не свиђа ми се
  Desiderius Erasmus got a reaction from Тражитељ in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  A, evo i tog "spornog" Utiska nedelje...
   
 24. Хахаха
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на Драшко у Председник Америке, Доналд Џ Трамп   
  i ona je odlicna
  "u srednjem veku, na jugoslovenskom dvoru....." tako nesto bese kad je pricala kako smo jeli viljuskom
  "mala deca, ti mali andjeli sa pozlacenim krilima belog goluba koji....
 25. Свиђа ми се
  Desiderius Erasmus је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну   
  Извињавам се што упадам усред  дискусије. А упадам јер је тема најактуелнија и најчитанија.
  Имамо проблем који покушавамо да решимо на групи "Жива дела утехе вол. 2". Самохрана мајка са троје малолетне деце није још успела да обезбеди дрва за огрев за зиму. Недостаје нешто мање од 200 евра. Ако би учесници ове дискусије (и читаоци) припомогли, свако по 5, 10 евра, проблем би био решен. Брат Срђан Шијакињић каже да је ствар потпуно проверена, нема преваре.
  Хвала на пажњи, извињавам се на спамовању. 
×
×
 • Креирај ново...