Jump to content

srema

Члан
 • Број садржаја

  216
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

3 Пратилаца

О srema

 • Ранг
  Интересује се

Скорашњи посетиоци профила

4779 посетилаца

Појединачни статус

Погледај све објаве од srema

 1. Starac Siluan

  "...Kada osetimo napetost u borbi, znajmo da se ne krećemo u "Božijem prostoru", Bog nije tiranin, pa da nas davi. Treba da se borimo trudoljubivo, srazmerno svojim silama, i da razgorevamo usrđe, i naš trud, metanije, postovi i slično, neće biti ništa drugo do izraz ljubavi. Tada ćemo i napredovati sa duhovnim mužestvom.

  Odnosno, naša borba nije u bolesnom sitničarenju, u gušenju od napetosti, u rvanju sa pomislima; pojednostavnimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista, a ne u sebe. Hristos je pun ljubavi, dobrote i utehe, a nikada ne guši, izobiluje duhovnim kiseonikom i božanskom utehom. Jedna je stvar -- prefinjeno duhovno delanje, a druga -- bolesno sitničarenje, koje spoljašnjim pritiskanjem, bez rasuđivanja, guši napetošću i glavoboljom rastura glavu."  Ako može neko bliže samo da mi objasni, šta je Starac Siluan otprilike hteo da kaže... Da li je mislio, "pojednostavimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista" u smislu da će naša duhovna borba biti jednostavna ako se uzdamo u Hrista, ili je mislio, da trebamo sami već da jednostavnije gledamo na stvari i da ne sitničarimo, a pored toga i da se uzdamo u Hrista? Šta to znači uzdati se u Hrista? :)

  1. obi-wan

   obi-wan

   Oba ta. A narocito da ne cepidlacimo i ne `vatamo se za sitnice - npr. "nisam procitao 4 molitve nego 3, tesko meni!" (uproscavam) je `vatanje za besmislene sitnice i nepotrebno preopterecivanje samog sebe.

  2. Жика

   Жика

   Ово су речи старца Пајсија.

×
×
 • Креирај ново...