Jump to content

srema

Члан
 • Број садржаја

  216
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

3 Пратилаца

О srema

 • Ранг
  Интересује се

Скорашњи посетиоци профила

4868 посетилаца
 1. Eh malo nezgodno, jel zna neko neku temu gde su skupljene izjave male dece o zivotu, veri i sl. Cini mi se da je to postavio jedan prof veronauke? :)

 2. Eh, verujem da postoji period u zivotu kad covek ide u crkvu a ne zna ni zasto ide. U slicnoj sam situaciji kao Vi, s time da dugo vremena ne znam sta mi to "fali". Sad nekako kao ponovo krecem sa nekom molitvom, mada jedan dan se molim, drugi ne, i tako u krug. Pa razmisljam da li je opravdan moj razlog "da ovaj put krenem malo lakse sa molitvom". Razmisljam ponovo da krenem u crkvu, no ne znam da li ce mi to pomoci da se osecam bolje. Trenutno kazem sebi da sam pravoslavan jer tako kaze savest. A i uostalom, cini mi se da postoji dosta ljudi koji se paze na svoju dusu, odn. mentalno zdr
 3. U srednjoj smo prve dve godine imali sa sveštenikom, i to je bilo super. Nismo nešto preterano radili, dođemo u parohijski dom, ako imamo kontrolni sledeći čas on nas pusti da tu budemo da učimo, ako je neki praznik onda nam ispriča nešto... Ustvari, prvo vidi da li neko nešto zna o tome. Naravno, drugačije je zato što je manje mesto, sve nas je manje više poznavao, kod mene svetio vodicu redovno za Svetu Petku. Sa disciplinom ne sećam se da je nešto bilo problema, neki su bili zainteresovani što se tiče Pravoslavlja. Posle je došao veroučitelj, on je isto bio super. Vodio nas jedanput na
 4. Kući. Tek ispileo pre godinu dana. Mama podgrevala mleko u prahu kod komšinice... Good times.
 5. Da li zna neko da li rade autobusi (međugradski) za Novu Godinu?

  1. хахаха

   хахаха

   Најсигурније је проверити (за одређен полазак) код превозника или на аутобуској станици, јер линје могу бити регистроване са различитим режимима одржавања. 

  2. Ana B.

   Ana B.

   Ja sam čula da rade, a ti proveri

 6. Mislim da je korisno da čovek zna šta oseća, pošto mi imamo toliko emocija i u datom trenutku možemo da osećamo dosta različitih. Pa je korisno reći samom sebi, "da, sad sam tužan, da, sad sam usamljen, sad se plašim..." itd. itd. Ha, nekako mi se čini da kad je čovek u redu ne zanima ga mnogo zašto i kako, nego eto, nek ide. Šta je vaše mišljenje o prostom prihvatanju loših emocija? Postoji ustvari jedna terapija koja je nalik tome, zove se ACT (Acceptance and Commitment Therapy) koja kaže da ta neka osećanja kao što su strah, tuga i tako dalje treba jednostavno prihvatiti i to je to. Na t
 7. Hvala ti stvarno na odgovoru, pošto je pisano ne baš skoro xD Ali kako da ti kažem, bio sam kod psihologa razgovarao sam sa njim, jeste da je bio pravoslavni psiholog, ali ja sam očekivao nešto skroz drugačije od njega. On mi je rekao da se ispovedim, da se ne opterećujem previše, da probam nađem ljubav prema Bogu što je suština duhovnog života, rekao je da je tokom molitve ne bitno koliko ti čitaš ili kako god, nego da li ti osećaš ljubav prema Bogu, da li si ti zaljubljen u Boga. Ali nisam siguran šta to znači. Znao sam da je suština svega da se sjedinimo sa Bogom, da budemo sa Bogom, i b
 8. Које је ваше мишљење, да ли има разлике у томе како прилазимо Причешћу? Глупо је мало да причам о "ефекту", пошто је глупо да се упоређује са медикаментом, можда и није. Мислио сам, ако неко прилази без неке психолошке припреме, рецимо, "идем да примим Свето Тело Христово, на спасење и живот вечни" вс "па ајде да се причестим..."
 9. De ako može neko da mi kaže, treba mi smeštaj u Beogradu recimo subotu na nedelju. Kako da nađem neko prenoćište, mislim ima ih na internetu ali ne znam... Malo me strah da odem tako bilo gde... xD

  1. Show previous comments  1 more
  2. Karolina

   Karolina

   Odličan hostel u centru Beograda, a povoljan, svako dobro :)

   http://www.dchostel.rs/booking/

   http://www.dchostel.rs/sr/

  3. srema

   srema

   hvala hvalaa xD

  4. Karolina

   Karolina

   Nema na čemu :)

 10. srema

  Pravo lice "dobrih momaka"

  ja mislim da nice guy/bad boy ili ti zenske verzije istih ne postoje. to su sve mimovi
 11. Starac Siluan

  "...Kada osetimo napetost u borbi, znajmo da se ne krećemo u "Božijem prostoru", Bog nije tiranin, pa da nas davi. Treba da se borimo trudoljubivo, srazmerno svojim silama, i da razgorevamo usrđe, i naš trud, metanije, postovi i slično, neće biti ništa drugo do izraz ljubavi. Tada ćemo i napredovati sa duhovnim mužestvom.

  Odnosno, naša borba nije u bolesnom sitničarenju, u gušenju od napetosti, u rvanju sa pomislima; pojednostavnimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista, a ne u sebe. Hristos je pun ljubavi, dobrote i utehe, a nikada ne guši, izobiluje duhovnim kiseonikom i božanskom utehom. Jedna je stvar -- prefinjeno duhovno delanje, a druga -- bolesno sitničarenje, koje spoljašnjim pritiskanjem, bez rasuđivanja, guši napetošću i glavoboljom rastura glavu."  Ako može neko bliže samo da mi objasni, šta je Starac Siluan otprilike hteo da kaže... Da li je mislio, "pojednostavimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista" u smislu da će naša duhovna borba biti jednostavna ako se uzdamo u Hrista, ili je mislio, da trebamo sami već da jednostavnije gledamo na stvari i da ne sitničarimo, a pored toga i da se uzdamo u Hrista? Šta to znači uzdati se u Hrista? :)

  1. obi-wan

   obi-wan

   Oba ta. A narocito da ne cepidlacimo i ne `vatamo se za sitnice - npr. "nisam procitao 4 molitve nego 3, tesko meni!" (uproscavam) je `vatanje za besmislene sitnice i nepotrebno preopterecivanje samog sebe.

  2. Жика

   Жика

   Ово су речи старца Пајсија.

 12. Сетио се још нечег, ово сам уствари чуо у порти Цркве. Каже, зграда општине је једино место у граду где нема секса. А знаш што? Па сви су родбина.
 13. Чру стори Иде један мој друг улицом, и сад наиђе неки Циган носи мајицу "Fear of the Dark". И каже мој друг њему нешто као "Опа, носиш Фир оф д дарк, добра ти мајица." А овај ће њему: "Да бре, си гледо тај филм, 'Ђаво У Дрва!' "
 14. Почетак свих зала јесте лажна мисао!

×
×
 • Креирај ново...