Jump to content
Претражи у
 • Још опција
Прикажи резултате који садрже
Прикажи резулте из

БанеЛ

Члан
 • Број садржаја

  1912
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Волим
  БанеЛ got a reaction from Nikola Stojanovic in Odgovori na pitanje i postavi sledeće :)   
  У њиви кад огладниш, свака је добра! Мада, највише волим из средине где је најмекша, да се не мучим са жвакањем. 
  Шта бисте другима препоручили(а да није јело или пиће) ?
   
 2. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на Марина Савковић у Хвала "Кани Галилејској"   
  @Bojan*, како лепе речи користиш, правопис беспрекоран, лепо изражавање, делује и да си веома интелигентан, каткад знаш бити и духовит.
  Предлажем ти да се не логујеш више на овај налог, него да направиш нови (пета срећа), ставиш своје име, учланиш се на "Кану" и почнеш да пишеш шта год ти душа иште, само не ово као до сада, нити томе слично, од тога се суздржиш.
  Па да видиш шта ће бити. Направиш експеримент, шта те брига.

  (измењено, побољшано издање)
   
 3. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на шпиља у Хвала "Кани Галилејској"   
  "За мене, за нас обоје, је све ово огромно Чудо".Као што видиш,та реченица се односи на нас,моју супругу и мене,за остале је можда другачије...и то није тек тако,реда ради,написано...имајући у виду наше пређашње животне околности наше упознавање је Чудо,јер не постоји алтернативно објашњење ... и дефинитивно није било "sasvim normalno, lako i uobičajeno" ... сложићеш се да,као православни хришћани,не можемо веровати у случајност ... за онога ко верује - нема питања,за онога ко не верује - нема одговора...
 4. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на Ayla у Хвала "Кани Галилејској"   
  Pronaći ženu za brak je rutinska stvar? 
   
 5. Свиђа ми се
  БанеЛ got a reaction from RYLAH in Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)   
  @RYLAH  Хвала на овако исцрпном одговору! 
 6. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на RYLAH у Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)   
  То право имају по Закону о раду, јер члан 118. прописује, између осталог 
  Član 118
  Zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, i to:
  1) za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz;
  То право је обично детаљније регулисано у колективним уговорима који се доносе за целу грану. Обично радници у државним установама то право имају гарантовано (штоно би се рекло на новосрпском, по дифолту).
  Е сад... Остварење тог права може да буде мало замршено. У сарадњи са репрезентативним синдикатима, то право може да се ограничи, рецимо, на одређену километражу (министарство дало тумачење, судови потврђивали такву праксу). Колико сам чуо преко ТВ, Град Београд је то решио на тај начин што запосленима једноставно купује месечну БусПлус карту, чиме заврће оне раднике који на посао долазе колима или једноставно хоће да им се та накнада исплаћује у новцу (нека ме демантује неко ако није овако, интересује ме како јесте). 
  Али пошто је то случај ретко где, и врло је ограничен број таквих случајева, веома је вероватно да вас послодавац једноставно закида за то. Што није невероватно, јер је било случајева масовних тужби против школа које су тако радиле, јер због поделе буџетирања између државе и локалне самоуправе нису имале пара за то (држава даје плате, ал локална самоуправа не даје за превоз, и онда школе на крају плаћају и ту накнаду и све судске трошкове, па им плене компјутере и инвентар извршитељи).
  Да сам на вашем месту, пошао бих од тога да проверим колективни уговор и општи акт послодавца, после тога бих кренуо даље. Ако је колективним уговором и општим актом послодавца предвиђено да се то исплаћује, постоји шанса да имате основа да то тражите. Опет стављам милијарду ограда, јер испред себе немам никакве конкретне податке, и опет кажем да добро проверите то са неким адвокатом пре него што се упустите у конкретне акције.
 7. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на Марина Савковић у Да ли имате непријатеље?   
  Podstaknuta vasim odgovorima, imam da kazem da nisam nikom neprijatelj, ali sasvim sam sigurna da postoje ljudi koji su meni neprijatelji, cak vrlo bliski ljudi. Medjutim, to uopste ne dozivljavam licno, jer su svi koji mrze i nekome zele zlo, zapravo duboko nesrecne osobe i na njih gledam sa tugom. Da su srecni i zadovoljni sobom, voleli bi ceo svet - ovo je aksiom!
  Takodje, mogu da kazem da sam sa svima ok, kako Dragana veli. Ali to nikako (!) nije rezultat mog prilagodjavanja drustvu, jer je opste poznato da sam opstala ovako potpuno neprilagodjena 21-om veku. Ako zanemarimo cinjenicu da sam ''seljak veseljak'', ok sam sa svima, jer ne ulazim u debatu sa neistomisljenicima, kao i zato sto bezrezervno postujem svacije misljenje i ne pokusavam da ikome nametnem svoje. Razlicitosti su pozeljne, iz njih moze mnogo da se nauci. U svakom slucaju, covek uvek moze naci temu u kojoj se slaze sa drugim covekom i provesti tako sat-dva u sasvim lepom razgovoru. Ili jednostavno sve okrenuti na salu. Ako nemamo mnogo zajednickih tema, onda se necemo druziti, ali mozemo saradjivati; ako su nam vise puta glave okrenute u istom pravcu, onda cemo postati prijatelji.
  I to je to.
  La vita e bella!
 8. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на -Владимир- у Да ли имате непријатеље?   
  Имам, сам себе . 
 9. Свиђа ми се
  БанеЛ је реаговао/ла на Марина Савковић у Тема јасна из прве поруке   
  Извор: Twitter @dariusdepad
 10. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на Дуња у Тема јасна из прве поруке   
  ''Ma šta ja samo o sebi, pa o sebi. Hajmo malo i o tebi. Jesi li pročitala moju novu knjigu?''
   
   
   
 11. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на Ayla у Тема јасна из прве поруке   
  Neko je presvlači... ima dobrih ljudi 
   

 12. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на Дуња у Тема јасна из прве поруке   
 13. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на AnaLaz у Тема јасна из прве поруке   
 14. Волим
  БанеЛ got a reaction from Feniks. in Н. Велимировић о делу Др Чедомира Марјановића - Образовање женскиња и наше средње школе   
  Пошто се већ нешто написало, могао бих да изнесем и нека виђења која сматрам важним. 
  1. Девојке свакако требају бити образоване из више разлога. Прво тако неће доводити себе у позицију да зависе од некога и да буду уцењене, јер ће бити способне и саме да се снађу и зараде. Радиле или не, образовање ће им свакако значити у помагању деци током школовања. Поред формалног, још је множда и битније неформално образовање и упијање мудрости које је некад имала свака бака у кући. Мудре и јаке жене су испеване у многим народним песмама, било да су биле љубе главних јунака, мајке или господарице. То су ствари које запад можда никад и није имао. 
  2. Наташа је напоменула јако битну ствар, а то је постављање граница. Око неких ствари нема компромиса и јасно је ставити до знања шта неко не може да толерише. Кад се накупи много тога испод тепиха, да се онда не кука. Једна моја прабака је требала да се вери за неког момка, али негде је чула да воли да пије, а и од њега речи док наврће чашицу љуте: Руке и ноге поломио, ко те малу направио! Прабаба није хтела да се уда за њега иако је ствар била готово решена, што у оно време није било уобичајено. И много још лепог сам чуо о њој, иако је живот није баш мазио . 
  3. Подршка породице је јако битна, како од брачног друга, тако и од њених родитеља и најближих. 
  4. Држава и друштво не могу имати робовласнички однос према жени. Систем мора омогућити женама скраћено радно време, а и ангажовање у оном проценту које оне сматрају прихватљивим, а треба их подржавати у покретању својих послова. 
   
 15. Волим
  БанеЛ got a reaction from AnaLaz in Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читања из Светог Писма
  Уторак тридесет пети по Педесетници
    1. Јн. 72 (3:11-20)

  Љубљени, сваки који не твори правду није од Бога, ни онај који не воли брата својега. 11. Јер ово је порука, коју чусте од почетка, да љубимо једни друге. 12. Не као што Каин бјеше од нечастивога и закла брата својега. А због чега га закла? Јер дјела његова бијаху зла, а брата му праведна. 13. Не чудите се, браћо моја, ако вас свијет мрзи. 14. Ми знамо да смо прешли из смрти у живот, јер љубимо браћу; јер ко не љуби брата остаје у смрти. 15. Сваки који мрзи брата својега јесте човјекоубица; а знате да ниједан човјекоубица нема вјечни живот који остаје у њему. 16. По томе смо познали љубав што Он за нас живот свој положи; и ми смо дужни полагати живот за браћу. 17. А који има богатства овога свијета, и види брата својега у невољи, и затвори срце своје од њега, како онда љубав Божија борави у њему? 18. Дјечице моја, не љубимо ријечју ни језиком, него дјелом и истином. 19. И по томе знамо да смо од истине, и успокојићемо пред њим срца своја: 20. Јер ако нас осуђује срце, Бог је већи од срца нашег и зна све.


  Мк. 64 (14:10-42)

  У вријеме оно, Јуда Искариотски, један од Дванаесторице, отиде првосвештеницима да им га изда. 11. И они чувши обрадоваше се, и обећаше му дати новце; и он тражаше згодно вријеме да га изда. 12. И у први дан бесквасних хљебова, када жртвоваху пасхално јагње, рекоше му ученици његови: Гдје ћеш да идемо да ти уготовимо Пасху да једеш? 13. И посла двојицу од ученика својих и рече им: Идите у град, и срешће вас човјек који носи крчаг воде, идите за њим, 14. И гдје уђе кажите домаћину куће: Учитељ вели: гдје је моја одаја гдје ћу јести Пасху са ученицима својим? 15. И он ће вам показати готову велику горњу одају, застрту и припремљену: ондје нам зготовите. 16. И изиђоше ученици његови, и дођоше у град, и нађоше као што им каза, и уготовише Пасху. 17. И кад би вече, дође са Дванаесторицом. 18. И кад сјеђаху за трпезом и јеђаху, рече Исус: Заиста вам кажем: један од вас, који једе са мном издаће ме. 19. А они се стадоше жалостити и говорити му један за другим: Да нисам ја? И други: Да нисам ја? 20. А он одговарајући рече им: Један од Дванаесторице који умочи са мном у здјелу. 21. Син Човјечији, дакле, иде као што је писано за њега; али тешко ономе човјеку који изда Сина Човјечијега; боље би му било да се није ни родио онај човјек. 22. И кад јеђаху узе Исус хљеб и благословивши преломи га, и даде им, и рече: Узмите, једите; ово је тијело моје. 23. И узе чашу и заблагодаривши даде им; и пише из ње сви; 24. И рече им: Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе. 25. Заиста вам кажем: Више нећу пити од рода виноградскога до онога дана кад ћу га пити новога у Царству Божијему. 26. И отпојавши хвалу, изиђоше на гору Маслинску. 27. И рече им Исус: Сви ћете се ви саблазнити о мене ове ноћи, јер је писано: Ударићу пастира и овце ће се разбјећи. 28. Али по васкрсењу мојему ићи ћу пред вама у Галилеју. 29. А Петар му рече: Ако се и сви саблазне, ја нећу. 30. И рече му Исус: Заиста ти кажем: данас, ове ноћи, прије него што пијетао два пута запјева, ти ћеш ме се три пута одрећи. 31. А Петар још одлучније говораше: Ако бих морао и умријети с тобом, нећу те се одрећи. Исто тако и сви говораху. 32. И дођоше на мјесто које се зове Гетсиманија, и рече ученицима својим: Сједите овдје док ја одем да се помолим Богу. 33. И узе са собом Петра и Јакова и Јована, и стаде се врло жалостити и туговати. 34. И рече им: Жалосна је душа моја до смрти; останите овдје и бдите. 35. И отишавши мало паде на земљу, и мољаше се да би га мимоишао час, ако је могуће. 36. И говораше: Ава, Оче, све је могуће теби; пронеси чашу ову мимо мене; али опет не како ја хоћу него како ти. 37. И дође и нађе их гдје спавају, и рече Петру: Симоне, зар спаваш? Зар не могасте један час пробдјети? 38. Бдите и молите се да не паднете у искушење; јер дух је срчан али је тијело слабо. 39. И опет отиде и помоли се Богу говорећи оне исте ријечи. 40. И вративши се нађе их опет гдје спавају; јер им бијаху очи отежале; и не знадијаху шта би му одговорили. 41. И дође и трећи пут, и рече им: Спавате, дакле, и почивате. Доста је. Дође час, ево се предаје Син Човјечији у руке грјешника. 42. Устаните, хајдемо! Ево се издајник мој приближио.
   
   Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години
  Уторак тридесет пети по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  Са каквим је одушевљењем свети Петар тврдио да се неће одрећи Господа. Али, кад је дошло до тога да се одлучност покаже на делу, он га се одрекао, и то трипут. Таква је слабост наша! Победиће само онај ко се не узда у себе самога, него сву наду полаже на Господа и иде међу своје непријатеље. Такав пад тако значајног лица је и био допуштен како нико не би покушавао да учини нешто добро уздајући се искључиво у себе, или верујући да сам може да победи било унутрашњег било спољашњег непријатеља. Наравно, уз наду на Господа, не треба ни своје руке опустити. Помоћ од Господа долази кад ми покажемо напор. Удруживши се са њом, напор наша дела чини успешним. Ако нема напора, ни помоћ Божија нема са чим да се удружи, те и не долази. Помоћ неће доћи ни ако је код тебе присутно надање на самога себе, будући да и немаш потребе за њом. Како она може да се придода тамо где је сматрају сувишном?! У таквом случају она се и нема чиме прихватити. Она се, иначе, прихвата срцем. А срце се отвара за њено прихватање осећањем потребе. Тако је потребно и једно и друго. Боже, помози! Но, ни ти сам не лежи.
 16. Радостан
  БанеЛ got a reaction from АлександраВ in Mršavica ili debelica jednako sam zavodnica...:)   
 17. Хахаха
  БанеЛ је реаговао/ла на JESSY у Mršavica ili debelica jednako sam zavodnica...:)   
  mozda ovaj   
 18. Радостан
  БанеЛ је реаговао/ла на JESSY у Mršavica ili debelica jednako sam zavodnica...:)   
  a imamo i gifove...to je novost....
 19. Волим
  БанеЛ је реаговао/ла на шпиља у Хвала "Кани Галилејској"   
  итекако је могуће...често у шали поменем "кад сам могао ја,могу сви"...Бог на (нама) најневероватније начине спаја душе...веруј ми,и сад,после пар месеци често ухватим себе у мисли да све ово што нам се дешава није стварно...и сваким даном (враћајући догађаје уназад) се све више радујемо и величамо Творца и Његову Промисао...
 20. Оплаках :))
  БанеЛ got a reaction from Рапсоди in Mršavica ili debelica jednako sam zavodnica...:)   
  Брате, овим квадрирањем добићеш тенк, а не оно што си хтео. (50*50 +100) /3 = 
 21. Волим
  БанеЛ got a reaction from шпиља in Хвала "Кани Галилејској"   
  Слава Господу Богу! 
 22. Волим
  БанеЛ got a reaction from AnaLaz in Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читања из Светог Писма
  Понедељак тридесет пети по Педесетници
    1. Јн. 71 (2:18-3:10)

  Дјецо, посљедњи је час, и као што чусте да Антихрист долази, и сада су се појавили многи антихристи; отуда знамо да је посљедњи час. 19. Од нас изиђоше, али не бијаху од нас; јер да бијаху од нас, остали би с нама; али да се покажу да нису сви од нас. 20. А ви имате Помазање од Светога и знате све. 21. Не писах вам зато што не знате истину, него што је знате, и да никаква лаж није од истине. 22. Ко је лажљивац ако не онај ко пориче да Исус јесте Христос. Тај је антихрист, који одриче Оца и Сина. 23. Сваки који одриче Сина, ни Оца нема; а који признаје Сина, има и Оца. 24. Ви, дакле, што чусте од почетка, то у вама нека остане; ако у вама остане то што од почетка чусте, и ви ћете остати у Сину и у Оцу. 25. А ово је обећање које нам Он обећа, живот вјечни. 26. Ово вам написах о онима који вас варају. 27. А ви, Помазање које примисте од Њега, у вама остаје, и нема потребе да вас ико учи; него како вас то исто Помазање учи о свему, и истинито је и није лаж, и као што вас научи, останите у њему. 28. И сада, дјечице, останите у њему да када се јави имамо свјетлост, и да се не постидимо пред њим о Доласку његовом. 29. Ако знате да је Он праведан, знајте да је сваки који твори правду од њега рођен. 1. Видите колику нам је љубав дао Отац, да се дјеца Божија назовемо и будемо; зато нас свијет не познаје, јер њега не позна. 2. Љубљени, сада смо дјеца Божија, и још се не откри шта ћемо бити; а знамо да када се открије, бићемо слични Њему, јер ћемо га видјети као што јесте. 3. И сваки који ову наду има у њега, очишћава себе, као Он што је чист. 4. Сваки који чини гријех и безакоње чини; а гријех јесте безакоње. 5. И знате да се Он јави да Гријехе наше узме; и гријеха у њему нема. 6. Сваки који у њему пребива не гријеши; сваки који гријеши није га видио нити га је познао. 7. Дјечице, нико да вас не вара: који твори правду праведан је, као што је Он праведан; 8. Онај који твори гријех од ђавола је, јер ђаво гријеши од почетка. Ради тога се јави Син Божији да разори дјела ђавоља. 9. Сваки који је рођен од Бога не чини гријех, јер сјеме Његово остаје у њему, и не може гријешити, јер је од Бога рођен. 10. По овоме се познају дјеца Божија и дјеца ђавоља: Сваки који не твори правду није од Бога, ни онај који не воли брата својега.


  Мк. 49 (11:1-11)

  У вријеме оно, када се приближи Исус Јерусалиму, Витфаги и Витанији, код горе Маслинске, посла двојицу од ученика својих 2. И рече им: Идите у село што је према вама, и одмах како уђете у њега наћи ћете магаре привезано, на које нико од људи није усједао; одријешите га и доведите. 3. И ако вам ко рече: Шта то чините? кажите: Господу је потребно; и одмах ће га послати амо. 4. А они отидоше, нађоше магаре привезано код врата напољу на раскршћу, и одријешише га. 5. А неки од оних што стајаху ондје рекоше им: Шта то чините и дријешите магаре? 6. А они им рекоше као што им заповједи Исус; и оставише их. 7. И доведоше магаре Исусу, и метнуше на њега хаљине своје; и усједе на њега. 8. А многи простријеше хаљине своје по путу; а други резаху грање од дрвећа, и простираху по путу. 9. А који иђаху пред њим и за њим, викаху говорећи: Осана! Благословен који долази у име Господње! 10. Благословено царство оца нашега Давида које долази у име Господње. Осана на висини! 11. И уђе Исус у Јерусалим, и у храм; и промотривши све, кад би увече, изиђе у Витанију са Дванаесторицом.
   
   Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години
   
  Понедељак тридесет пети по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  Јуче нас је прича о Блудном сину призвала да се са беспућа вратимо на добар пут. Сада нас свети апостол Јован побуђује ка истом, уверавајући нас да ћемо бити слични Господу кад се буде јавио. Може ли се нешто упоредити са таквим достојанством?! Претпостављам да и ти, слушајући ово, тражиш и желиш да постигнеш тај циљ. Заиста је то добра и од свега потребнија намера! Не одлажи да се прихватиш онога чиме се то и постиже. Читај даље: И сваки који ову наду има у Њега, очишћава себе, као Он што је чист (1.Јн.3,3). Има ли код тебе нешто што треба да се очисти? Наравно, наћи ће се, и то не нешто мало. Зато пожури, јер где је Господ, ништа нечисто не може да уђе. Немој се уплашити тежине посла. Јер, сам Господ ће ти бити помоћник у свему. Само ти имај усрдну жељу и обрати се Господу за потребну помоћ. Твом усрђу ће се придодати Његова благодатна сила, и све ће поћи лако и успешно. Као што нема греха који побеђује милосрђе Божије, тако нема ни било какве нечистоте душе која би се могла одупрети сили благодати. Нека са твоје стране само постоји одбојност према нечистоти, ревносно усрђе ка њеном одстрањењу и прибегавање ка Господу са вером.
   
 23. Волим
  БанеЛ got a reaction from AnaLaz in Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читања из Светог Писма - Сретење Господње
  Сретење Господње
    на Јут.

  Лк. 8 (2, 25-32)

  Бијаше у Јерусалиму човјек по имену Симеон, и тај човјек бјеше праведан и побожан, који чекаше утјеху Израиљеву, и Дух Свети бијаше на њему. 26. И њему бјеше Дух Свети открио да неће видјети смрти док не види Христа Господњега. 27. И Духом вођен дође у храм; и кад унесоше родитељи дијете Исуса да изврше на њему оно што је уобичајено по Закону, 28. Он га узе у наручје своје и благослови Бога и рече: 29. Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; 30. Јер видјеше очи моје Спасење твоје, 31. Које си уготовио пред лицем свију народа. 32. Свјетлост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља. 33. А Јосиф и мати његова чуђаху се томе што се говораше о њему.


  На Лит.

  Јев. 316 (7:7-17)

  Браћо, ван свакога је спора да већи благосиља мањега. 8. И тако овдје десетак узимају људи смртни, а тамо онај за којега се свједочи да живи. 9. И могло би се рећи, да Левије који узима десетак, даде десетак кроз Авраама, 10. Пошто он још бијаше у бедрима оца када га срете Мелхиседек. 11. Ако је, дакле, савршенство било постигнуто кроз левитско свештенство, јер је народ њиме доведен под Закон, зашто је било још потребно говорити да ће се појавити други Свештеник по чину Мелхиседекову, а не по чину Аронову? 12. Али када се мијења свештенство, мора се промијенити и Закон. 13. Јер Онај за кога се ово вели из другога је племена, од којега нико није приступао жртвенику. 14. Јер је очигледно, да је Господ наш произишао из племена Јудиног, за које Мојсеј ништа не рече о свештенству. 15. И још је очигледније, када по подобију Мелхиседекову настаје други Свештеник, 16. Који није постао по закону тјелесне заповијести, него по сили живота неуништивога. 17. Јер Писмо свједочи: Ти си Свештеник вавијек по чину Мелхиседекову.


  Лк. 7 (2:22-40)

  Када се навршише дани за очишћење њихово по закону Мојсејеву, Донијеше га у Јерусалим да га ставе пред Господа - 23. Као што је написано у Закону Господњем, да се свако дијете мушко које најприје отвори материцу посвети Господу - 24. И да принесу жртву као што је речено у Закону Господњем: двије грлице или два голубића. 25. И гле, бијаше у Јерусалиму човјек по имену Симеон, и тај човјек бјеше праведан и побожан, који чекаше утјеху Израиљеву, и Дух Свети бијаше на њему. 26. И њему бјеше Дух Свети открио да неће видјети смрти док не види Христа Господњега. 27. И Духом вођен дође у храм; и кад унесоше родитељи дијете Исуса да изврше на њему оно што је уобичајено по Закону, 28. Он га узе у наручје своје и благослови Бога и рече: 29. Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; 30. Јер видјеше очи моје Спасење твоје, 31. Које си уготовио пред лицем свију народа. 32. Свјетлост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља. 33. А Јосиф и мати његова чуђаху се томе што се говораше о њему. 34. И благослови их Симеон, и рече Марији, матери његовој: Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу, и да буде знак против кога ће се говорити. 35. А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца. 36. И бјеше Ана пророчица, кћи Фануилова, од племена Асирова, већ поодмаклих година, која је седам година живјела са мужем од дјевојаштва својега. 37. И она, удовица од око осамдесет и четири године, не одлажаше од храма, и служаше Богу дан и ноћ постом и молитвом. 38. И она у тај час дође, и слављаше Господа, и говораше о њему свима који чекаху избављење у Јерусалиму. 39. И кад извршише све по закону Господњему, вратише се у Галилеју у град свој Назарет. 40. А дијете растијаше и јачаше духом, пунећи се премудрости, и благодат Божија бијаше на њему.
   
  Читање из Светог Писма - Субота тридесет четврта по Педесетници
  Субота тридесет четврта по Педесетници
    2. Тим. 295 (3:1-9)

  Чедо Тимотеју, знај да ће у посљедње дане настати тешка времена. 2. Јер ће људи бити самољубиви, среброљубиви, хвалисави, гордељиви, хулници, непослушни родитељима, неблагодарни, непобожни, 3. Безосећајни, непомирљиви, клеветници, неуздржљиви, сурови, недоброљубиви, 4. Издајници, напрасити, надувени, више сластољубиви него богољубиви, 5. Који имају изглед побожности, а силе њезине су се одрекли. И клони се ових. 6. Јер су од ових они који се увлаче у куће и заводе жене које су натоварене гријесима и вођене различитим пожудама, 7. Које се свагда уче, и никад не могу да дођу до познања истине. 8. Као што се Јаније и Јамврије противише Мојсеју, тако се и ови противе истини, људи изопаченога ума, непоуздани у вјери. 9. Али неће више напредовати; јер ће њихово безумље постати очигледно свима, као што се десило и са онима.


  Лк. 103 (20:45-21:4)

  Рече Господ Својим ученицима: 46. Чувајте се књижевника, који радо иду у дугачким хаљинама, и воле поздраве на трговима, и прва мјеста по синагогама и зачеља на гозбама; 47. Који једу куће удовичке, и лажно се моле дуго, они ће још већма бити осуђени. 1. А погледавши горе видје богате гдје мећу прилоге своје у ризницу храма. 2. А видје и једну сироту удовицу како меће ондје двије лепте; 3. И рече: Заиста вам кажем: ова сиромашна удовица метну више од свију; 4. Јер сви ови ставише на дар Богу од сувишка свога, а она од сиротиње своје метну сву имовину своју што имаше.
   
  Мисли за сваки дан у години - Св. Теофан Затворник
   
  Субота тридесет четврта по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
   
  Ко су они који имају изглед побожности, а силе њене су се одрекли? И ко су оне које се свагда уче, и никад не могу да дођу до познања истине (2.Тим.3,5-7)? Први су они који држе све спољашње поретке у којима се иначе испољава благочастиви живот, али који немају довољно јаку вољу да би и унутрашња своја расположења држали у сагласности са истинским благочашћем. Они радо иду у храм и у њему радо одстоје. Међутим, не чине напор да и умом својим одстоје пред Богом неодступно и да се приљубљују уз Њега, него, помоливши се мало, испуштају кормило ума, те он, лебдећи, обилази читав свет. И испада да су они по свом спољашњем положају у храму, док их, по унутрашњем стању, у храму нема: код њих је остао само изглед побожности, али не и њена сила. Тако треба разумети и друге случајеве. Оне друге, пак, ступивши у област вере, само изналазе питања: Шта је то, а како ово, зашто оно и због чега ово? У њима је страст празне љубопитљивости. Њих не занима истина, него би једино да запиткују. Нашавши решење, не остају дуго при њему, него ускоро осећају потребу да питају за друго. И тако дан за даном, питајући и питајући, никада се у потпуности не задовољавајући већ сазнатим. Једни, тако, јуре за задовољствима, а оне за задовољењем своје љубопитљивости.
 24. Волим
  БанеЛ got a reaction from AnaLaz in Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читање из Светог Писма
  Недеља о блудном сину
    1. Кор. 135 (6:12-20)

  Браћо, све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. 13. Јела су за стомак и стомак за јела, али ће Бог и једно и друго укинути. А тијело није за блуд него за Господа, и Господ за тијело. 14. А Бог и Господа васкрсе, и нас ће васкрснути силом својом. 15. Не знате ли да су тјелеса ваша удови Христови? Хоћу ли, дакле, узети удове Христове и од њих начинити удове блуднице? Никако! 16. Или не знате, да ко се са блудницом свеже једно је тијело с њом? Јер је речено: Биће двоје једно тијело. 17. А ко се сједини са Господом, један је дух с Њиме. 18. Бјежите од блуда. Сваки гријех који човјек учини ван тијела је, а који блудничи своме тијелу гријеши. 19. Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа који је у вама, којега имате од Бога и нисте своји? 20. Јер сте купљени скупо. Прославите. дакле, Бога тијелом својим и духом својим, јер су Божији.


  Лк. 79 (15:11-32)

  Рече Господ причу ову: Човјек неки имађаше два сина, 12. И рече млађи од њих оцу: Оче, дај ми дио имања што припада мени. И он им подијели имање. 13. И послије неколико дана покупи млађи син све своје, и отиде у земљу далеку, и онамо просу имање своје живећи развратно. 14. А кад потроши све, настаде велика глад у земљи оној, и он поче оскудијевати. 15. И отишавши приби се код једнога житеља оне земље, и он га посла у поље своје да чува свиње. 16. И жељаше напунити трбух свој рошчићима које свиње јеђаху, и нико му не даваше. 17. А кад дође себи, рече: Колико најамника у оца мога имају хљеба исувише, а ја умирем од глади! 18. Уставши отићи ћу оцу својему, па ћу му рећи: Оче, сагријеших небу и теби, 19. И више нисам достојан назвати се сином твојим: прими ме као једнога од најамника својих. 20. И уставши отиде оцу својему. А кад је још подалеко био, угледа га отац његов и сажали му се, и потрчавши загрли га и пољуби. 21. А син му рече: Оче, сагријеших небу и теби, и више нисам достојан назвати се сином твојим. 22. А отац рече слугама својим: Изнесите најљепшу хаљину и обуците га, и подајте му прстен на руку и обућу на ноге. 23. И доведите теле угојено те закољите, да једемо и да се веселимо. 24. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. И стадоше се веселити. 25. А син његов старији бијаше у пољу и долазећи, када се приближи кући, чу пјевање и играње. 26. И дозвавши једнога од слугу питаше: Шта је то? 27. А он му рече: Брат је твој дошао; и отац твој закла теле угојено што га је здрава дочекао. 28. А он се расрди и не хтједе да уђе. Тада изиђе отац његов и мољаше га. 29. А он одговарајући рече оцу: Ето служим те толико година и никад не преступих заповијест твоју, па мени никад ниси дао ни јарета да бих се провеселио са пријатељима својим. 30. А када дође тај твој син, који је расуо имање твоје са блудницама, заклао си му теле угојено. 31. А он му рече: Чедо, ти си свагда са мном, и све моје јесте твоје. 32. Требало је развеселити се и обрадовати, јер овај брат твој мртав бјеше, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се.


   
  Мисли за сваки дан у години - Св. Теофан Затворник
  Недеља о Блудном сину - Тридесет четврта по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  О чему нам све не говори Недеља о блудном сину? Говори и о нашем спокојству и пуноти у дому Оца небеског, и о нашем безумном напуштању Очевог покровитељства ради необуздане слободе, и о богатом наслеђу који човек има без обзира на своју непокорност, о непромишљеном траћењу тог богатства на свакакве непотребности, и о крајњем осиромашењу као последици тога траћења. Она говори и о томе како човек, освестивши се и дошавши к себи, промисливши и решивши да се врати многомилостивоме Оцу, са љубављу бива примљен и враћен у своје првобитно стање. И ко неће овде за себе наћи благу и корисну поуку? Ако се налазиш у Очевом дому, не жури напоље на слободу. Јер, видиш како се завршио такав покушај?! Ако си, пак, отишао и проћердао иметак, онда се брзо заустави. Ако си све утраћио и упао у крајњу беду, брзо се реши и – врати се. Јер, тамо те очекује свака снисходљивост, ранија љубав и обиље. И овај последњи корак се показује као најнужнији. О томе није потребно опширно говорити. Освести се, реши да се вратиш, устани и пожури ка Оцу. Његово наручје те чека отворено, готово да те прими.
 25. Волим
×
×
 • Креирај ново...