Jump to content

Владимир Васић

Члан
 • Број садржаја

  37
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

352 посетилаца

Владимир Васић's Achievements

Напише по коју

Напише по коју (3/9)

9

Форумска репутација

 1. Може неко да ми објасни како да поставим линк са ју тјуба, а да се види умањени прозорчић видеа? Дакле, исто као на фејсбуку. Видим да то може али се ја не сналазим.
 2. Мене ваћа` песма Тепај Брус ли, удри брус ли, утепај ги свиии.. https://www.youtube.com/watch?v=TTPbWFImhco
 3. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Па сада ако некоме напишеш да је телевизор био нов револуционаран производ за куповину, а неко те протумачи да говориш о телевизијским рекламама онда стварно треба да прекинемо даљу комуникацију јер је бесмислено више било шта писати. Одлично! Сад кад би смо још дефинисали шта су то превисоки порези... Ма немаш појма шта је добар ауто! Форд је закон! Код тебе се све своди, пусти болан то је мрежа фактора!
 4. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Можда је тада капитал просто био рентабилнији, а органски састав повољнији? Не. Карл Попер никада не би било који народ назвао лењим само зато што је капитализам запао у рецесију. На страну што су то расистичке изјаве. Позната је ствар да свако идеолошко мишљење када удари о стварност онда мора да куди ту исту стварност. И наравно, опет ми импутираш нешто што нигде нисам написао, нити се може наслутити из мојих јављања на овом форуму. Нигде нисам идеализовао било кога, па ни Србе.
 5. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Хехехехе... Драго ми је да ће испасти на крају да је Џими Картер више био либералнији председник него глумац Реган! Узми у обзир да је овај каубој сваке године повећавао војни буџет и потрошио 3.500 милијарди $ на програм наоружавања за време свог двоструког мандата. То значи да је на индиректан начин стимулисао индустријски комплекс како би извукао привреду из рецесије и смањио незапосленост, која је расла две године пошто је он потисао акт из 1981. године којим је скресао граничне стопе пореза за горње лествице. То му дође баш онако кејнзијански. Иначе, током 1987. године вратио је порез за најсиромашније које је укинио Џими Картер 1977. године. Да не говоримо о задуживању... Неко је рекао Фолксваген? http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/globus/afera-folksvagen-prevara-ili-precica_642445.html Што год да прокоментаришем биће сувишно.
 6. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Проблем са прогресивним системом опорезивања је тај што фирма што је успешнија то ће стопа пореза бити све већа. У САД у то време, за фирме у највећој лестивици порез је ишао фамозних 50 %. И опет су имали бум. Сада је то неких 34 % (за највишу лествицу) и ево Америци прети рецесија. На овом форуму се стекао манир да што год напишем погрешно се протумачи. Говорио сам о телевизорима и радио станицама као робама за потрошњу и иновативним новим производима, а не као о медијима за маркетинг преко којих би се рекламирали други производи. Веровао сам да у аудио комуникацији људи једни друге често погрешно разумеју али и да у писаној речи може доћи до таквих дискрепанци у значењу речи јесте новост за мене. Или ја не знам да пишем или ви не знате да читате. Опет и опет, одакле ти то да су порези показатељ нечије развијености? Ја износим примере где високи порези нису узроковали стагнацију и суноврат привреде и сугершем да су фактори објашњења на некој другој страни. Хахахах... е ово је већ стандардни либеро-ауто-шовинистички дискурс, када не знамо да објаснимо зашто наша доктрина не пије воду онда распалимо по свом сопственом народу да је лењ, глуп, ружан, створен од ђавола. Оће' то тако... Од тебе као поперовца нисам то очекивао.
 7. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Лепо сам рекао синтетички порези, који се обрачунавају тако да добијеш ефективне пореске стопе. Они обухватају ово што ти говориш. А сад да погледамо један графикон: https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_tax_in_the_United_States#/media/File:US_Effective_Corporate_Tax_Rate_1947-2011_v2.jpg Овде се показују ефективне корпоративне пореске стопе. Погледај да су за време Регана оне чак и порасле са 30 % на 40 %. Упс, и после кажу он је увео неолиберализам у Америци... Мислим да претходни реноме фирме не гарантује њен успех када пласира на тржиште неки нови револуционарни производ са којим потрошачи тек требају да се упознају у погледу коришћења и прихватљивог квалитета. Нокија није имала прођу у мобилним телефонима, то што је некада производила каучук и хартију. С друге стране, сети се легендарног примера са Сонијем и његовим неуспехом да победи ВХС стандард за видео касете. Тек су фирме требале да постану још више продуктивне. Нов талас технолошких иновација почиње раних 50-тих. Но, то значи да су требала да инвестирају са јасном судбином да ће бити високо опорезована. Нисам само написао о ПДВ-у, него и о другим порезима, затим просечној цени рада (а на махове у ланцу порука говоримо генерално и о државном интервенционизму). Ваљда не морам сваки пут да термин "порези" експлицитно дефинишем из поруке у поруку? Интуитивно јасно шта хоћу рећи. Но, без обзира на то, ПДВ од 27 % је енормно висок и не бих се усудио да тврдим да он нема лош утицај на мађарско тржиште.
 8. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Вероватно ти је познат податак да у Сједињеним Државама негде око 50 % БДП-а остварују мала и средња предузећа (могуће да је у оно време тај однос био другачији, проверићу касније да видим колики је био обим МСП-а, али мислим да је била слична ситуација). Наравно порези у Америци су синтетички и како су приходи већи тако су и граничне стопе пореза веће (то важи и за корпоративну добит, а имамо и посебне стопе за приходе појединаца - дакле имамо двоструко опорезивање). Зар не би деловало дестимулативно на привреду и грађане да им повећаваш порезе, како се пењу на лествици успеха? Зашто би се онда фирме трудиле да иновирају производе и ризикују капитал да би у финалу држава узимала све више и више како је пословни успех фирми и појединаца све већи? Да ли психички нешто није било у реду са Американцима 50-тих и 60-тих, па су марљиво радили и поред толиког харача? Што се тиче брендова, то је време када тек почињу да се пласирају масовно телевизори, радио-апарати, аутомобили, косилице итд. итд. (милиони разноврсних роба) када су фирме улазиле у пословне подухвате са неизвесним исходом и када су брендови по привредним гранама још нису били етаблирани за нове производе. Некако је контра-интуитивно мислити да је сав тај успех био могућ зато што су велике фирме могле да раде упркос великим пореским оптерећењима, просто зато што су имале добар реноме. На страну што граничне стопе за ниже лествице прихода такође нису биле наивне за данашње представе. А ту је смештена она једна половина БДП-а. Не знам. Сумњиве су ти тврдње. Ја то нисам ни тврдио. То би било апсурдно. Тврдио сам да је продуктивност расла упркос високим порезима и да је то чудно и да противуречи доктринама о фри трејду. Ок. Због чега су онда Сједињене Државе уопште уводиле високе порезе и држале их тако дуго? Погледај историјат и видећеш да су порези пре Другог светског рата били много мањи. Због чега и сада Немачка има 30 % порез на добит и опет је супериорна индустријска држава? Аустрија има слична пореска оптерећена као Србија али нико из Аустрије не бежи у Србију, него људи из Србије, Македоније, Црне Горе и Бугарске беже у Аустрију (то су све државе где је порез на добит био или је и сада 10 %)! Ево још један податак, Мађарска има ПДВ 27 % (сложићемо се обојица да је ненормално висок), цена рада је скупља него у Србији, што значи да са мањим оптерећењем на зараде, ипак радник у Мађарској кошта скупље него у Србији, иако су доприноси у Србији већи, затим порез на добит је код Мађара био све до недавно 20 %, код нас је у време Коштунице и Тадића износио 10 % и опет Мађарска има већи СДИ, стално напредује и тренутно има само 5 % незапослених док се Србија (заједно са Македонијом и Босном) гуши! Да истакнем и то, да је Србија стално доносила неке прописе о ослобађању предузећа за доприносе ако запосле нове раднике плус сулуда политика субвенција, плус велика евазија пореза и све то ништа не вреди, када смо добили на крају један велики мућак!
 9. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Добре де, ниси као либертаријанац али јеси присташа капитализма! Лично мислим да је у то доба рентабилност капитала била веома висока и да је капитал могао да поднесе толико пореско оптерећење. Тумачим тај период са становишта Хенрија Гросмана и Мајкла Робертса. Не тврдим да је теорија тачна и да имам објашњење које би било неупитно. Чињеница је да профитне стопе нису толико високе као тада. С друге стране, управо сада имамо опасност од нове рецесије, а фамозни порези одавно више нису високи. Верујем да пратиш информације, знаш и сам даЈапанска банка води политику негативних каматних стопа, и друге централне банке покушавају да "подгреју" економију, често се говори и о "хеликоптерском новцу" и опет имамо слабу инвестициону активност и пад других параметара. Видећемо шта ће бити али сматрам док капитал не поврати рентабилност неће бити напретка, а може бити и крупних политичких последица. И једно питање не везано за нашу расправу. Зашто ми стално форум избацује Јуанову поруку када хоћу да цитирам твој пост? То ми много отежава да ти реплицирам.
 10. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  А па, не ја не лажем, ја чак не знам ни шта је то логика.
 11. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Па кад је неко идеолошки опредељен онда никаква аргументација не помаже. Него желео бих да чујем Дежа вија, он за себе тврди да је поперовац. Он би барем требало да у теоријама тражи грешке и да их оповргава, ане да их догматски брани.
 12. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Јасно је као дан сам то написао у ироничном тону. Дакле, настављаш да ми подмећеш. И то овог пута стварно јадно. Жалићу се администраторима система ако ми буду модерисане поруке због оваквих небулоза. Ја овде нисам никога вређао, па ни тебе. Улетео си у ланац дискусије и почео да ми интерпетираш поруке онако како то теби одговара.
 13. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Слушај, имаш и ти рубина и дуката! Можемо да кренемо у размену и ево нам минијатурног тржишта.
 14. Владимир Васић

  Osnovi ekonomije

  Прати ток дискусије. То питај програмера. Пошто ми он подмеће да сам овде бранио своју докторску пара-, анти-, контра- умну тезу да се са мањим порезима зарађује мање. Побегао је, иначе чекам цитат, да видим где сам ја то тврдио.
×
×
 • Креирај ново...