Jump to content

туриста

Члан
 • Content Count

  231
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Оплаках :))
  туриста reacted to Тражитељ in Веза између гајења кромпира и 5Г мреже у Србији   
  У централној Србији, све до Карађорђевог устанка 1804, није се јео кромпир из религијских и сујеверних убеђења. Те заблуде је подржавао и део свештенства, а народ је био убеђен у то да је кромпир "ђавоља биљка", у то је веровао и те приче је ширио и плашио тиме друге.
  Иако је производња кромпира била исплатива, и иако су народ мучиле гладне године, није било силе да се народ разувери. Доносио га је и Доситеј Обрадовић, јео га пред људима, објашњавао да сви народи у Европи, укључујући и Србе у Српском Војводству, једу кромпир, али није вредело. Доносио је Карађорђе уредбе по селима да се сади кромпир, непознати аутори су измислили чак и причу о Светом Сави и ђаволу где је Свети Сава благословио подземни део кромпира, није вредело. Млада устаничка држава у проблему, сиромашна, у рату са Турцима, а народ одбија да сади кромпир, као јефтину и хранљиву намирницу. Само је један метод донео резултат: поставили су стражу око кромпира, издали проглас да ће се најстроже казнити крађа кромпира, а стражарима дошапнули да ноћу "забушавају" и сваке ноћи оду негде у крај и одспавају. Шта се догодило? Народ је кренуо да краде кромпир и сади га. Јер, размишља, сигурно вреди јер власт чува од људи. И обрнуто, да ваља, не би га власт нудила џабе.
   

   
  Неко ће данас запитати, а каква је веза између кромпира и 5Г мреже? Каква је веза између кромпира и вакцина, или између кромпира и хидроелектрана? Наш народ се није бунио само против кромпира, бунио се и против изградње хидроелектрана, страхујући за своје воденице. Да се тај део народа питао, остали бисмо на технологији воденичког камена.
  Кромпир се у људској исхрани користи око 5.000 година и плод је вишемиленијумског узгајања у амеро-индијанским цивилизацијама из времена пре Колумба, а у Србији је имао ту несрећу да је у њу дошао посредством мрских католика. Али у једном моменту је код нас био потпуно нов и, као и све ново, дочекан је као нешто ђавоље и нечисто. Која је поента ове теме? Па, да нас подсети да смо нација у којој су чудаци били веома бројни кроз историју, да су у свакој генерацији вукли целу нацију уназад и да, као што су њихови прадедови ширили гласине да је кромпир "ђавоља биљка", а електрична струја "нечиста сила", тако њихови потомци данас преко Фејсбука и форума шире гласине о вакцинама, 5Г мрежи, науци, ма буквално о свему и свачему што је тековина 20. или 21. века, а они не резумеју. Али као што се данас смејемо њиховим прецима који нису хтели да једу кромпир јер су то "ђавоље главе", тако ће се и њима смејати у блиској будућности наша деца која буду жива, здрава и "наутистична" упркос 5Г мрежи и вакцинама. На нама је само да не дозволимо да буду већина, па да целу нашу генерацију неко памти као генерацију која није хтела да једе кромпир, док јој није подваљено да мисли да га краде од државе.
   
  Београд, почетком 19. века: Грађани протестују против кромпира

   
  Београд, почетком 21. века (њихови потомци):

 2. Волим
 3. Волим
  туриста got a reaction from Србољуб+ in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  ЈОЈ како си само досадан са овим Џеферсоном и цитатима о слободи од особе која је посједовала РОБОВЕ.
 4. Волим
  туриста got a reaction from GeniusAtWork in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Обично корумпирано говедо. Сигурно је нишанио јањца а овај му није хтио дати. Оваквих примјера у Србији је безброј! Како објаснити? Је ли људе у полицијској служби шаљу далеко од куће у удаљена мјеста па се овако опходе према локалцима? Замисли одрасташ у насеобини од 1500 становника и онда удараш казне јер је неко чувао овце, или возио трактор са 65, или шаљеш у затвор јер немаш регистровану приколицу?!
  Како објаснити ?????
   
 5. Тужан
  туриста got a reaction from Вилер Текс in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Обично корумпирано говедо. Сигурно је нишанио јањца а овај му није хтио дати. Оваквих примјера у Србији је безброј! Како објаснити? Је ли људе у полицијској служби шаљу далеко од куће у удаљена мјеста па се овако опходе према локалцима? Замисли одрасташ у насеобини од 1500 становника и онда удараш казне јер је неко чувао овце, или возио трактор са 65, или шаљеш у затвор јер немаш регистровану приколицу?!
  Како објаснити ?????
   
 6. Радостан
  туриста got a reaction from mario beloti in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Презирао робовласништво а успут држао робове све до смрти. ЛИЦЕМЈЕР.
 7. Хахаха
  туриста got a reaction from Натан in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Шала није на одмет, и мој тон реплике је исто тако превише оштар, што можда не би требало бити према особама које и не знам овако на нету.  
  Ни ја не идеалишем Гејтса нити било кога, а поготво не вјерујем свакаквим објавама и вијестима на интернету.
  И да додам, да ме највише погађа што овакве вијести лако примају па тако на искра.цом има 400 лајкова а на националнагеографија.цом преко 6000 и кад ту додамо непознат број дијељења итд... А не морају ни ти бројеви бити тачни. Колико људи ће се примити на ову вијест и губити вријеме на глупости? Чему? 
 8. Волим
 9. Оплаках :))
 10. Свиђа ми се
  туриста reacted to Тражитељ in Верници СПЦ који схватају шта је епидемија - има ли нас?   
  Интересује ме колико нас уопште има, да ли смо већина, а ови други су само бучнији, или нас је тако мало да треба да престанемо да се заваравамо да смо уопште чланови СПЦ?
  Говорим из своје перспективе. Овај форум је постао место којим се константно саблажњавам у ове дане поста, и та саблазан не долази од атеиста или слободних дискутаната, него од оних који себе представљају као последњи стуб хришћанства и оно што СПЦ јесте. Не видим љубав, не видим одговорност, не видим здрав разум, само инат, тврдоглавост, сујету и ликовање. Чак ми се и причешће у таквој идолопоклоничкој интерпретацији згадило, да више нисам сигуран да ли онај од кога га узимам и они са којима га заједно узимам, уопште делимо исту веру и верујемо у истог Христа, ето докле то иде.
  Досадило ми је да се браним да сам ипак православац, да се пред ревносницима константно смањујем и смирено покушавам да им објасним да нити сам протестант, нити непријатељ цркве, нити трол, нити провокатор. Чини ми се да сам овај форум доживљавао као лепше место док нисам ступио у непосредан разговор са поприличним бројем његових чланова. Преци су ми очували православље, са једне стране под исламским притиском, са друге под католичким, сви заједно под комунистичким, а ја сам пред искушењем да га оставим због онога шта сам присиљен да гледам изнутра, и да, као и већина Срба, кренем само да негујем неки свој лични хришћански кодекс, у цркве улазим само као у музеје националне историје и културе, а СПЦ користим само као сервис за крштење, венчање и сахране, којима ћу поштено да платим све те услуге, али ништа више сем тога да имам са њима.
 11. Тужан
  туриста reacted to Србољуб+ in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Оше Ненаде шта направи?
  Јутјубер се возио “поршеом” за време ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Бака Прасе ухапшен због кршења забране кретања | Хроника | Novosti.rs
  WWW.NOVOSTI.RS Бака Прасе је прекршио забрану кретања  
 12. Волим
  туриста reacted to Sofija_ in Zivot na selu   
 13. Свиђа ми се
  туриста got a reaction from Maja Pavlovic in Sveštenik objasnio zašto je greh uključiti i mašinu za veš   
  Данас људи на црвено слово оду на форум да бесједе.
 14. Не свиђа ми се
  туриста got a reaction from Благовесник in Торинско платно уживо пренос   
  Обична крпетина, која је служила а и даље служи за зараду.
 15. Не свиђа ми се
  туриста got a reaction from Вилер Текс in Торинско платно уживо пренос   
  Обична крпетина, која је служила а и даље служи за зараду.
 16. Волим
  туриста got a reaction from RYLAH in Борба за свеће...   
  3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
 17. Волим
 18. Волим
  Guest
  туриста got a reaction from Guest in Moderni manastir: Klime na Ravanici izazvale buru / FOTO   
  Прије 30 година није било струје, сад су ту климе, за 30 биће подно а за 130 умјесто попова биће ПопРоботи као у Футурами. Платиш на улазу свећу и флопи дискету и Бог да те види.  

 19. Волим
  туриста reacted to Јелена011 in Саопштење из Канцеларије Епархије крушевачке у вези са ктиторском фреском у цркви на Багдали   
  Tuzno je i pretuzno, nekadasnji monah David je bio jedan od retkih profesora pbf-a cija sam predavanja volela, koji je bio sjajan pedagog, koji je umeo da nadahne studente i da ih nezno vodi. Jedan od retko obrazovanih ljudi, sa toliko puno znanja i ljubavi prema studentima.
  Odusevljavao me je, a onda pkjus.
  Jok, mi smo svi neznavene ovce pa ne znamo da je sasvim u redu da se i kritori freskopisu po zaduzbinama, pa nismo juce dovedeni u Crkvu da nrkom smeta izobrazen ktitor naravno klasicno bez oreola koji kao daruje crkvu,manastir...
  Problem je u tome ko je ktitor i kako ih nije sve dzumle sramota da uzimaju pare od takvih likova, a vamo da propovedaju Hrista. Juda je bacio srebrnjake, al oni cini se nisu gadljivi na pare sadasnjih mocnika bilo kojih vrsta i velicina i jos im ordenje daju. I naravno docice neka fraza kako mi ne znamo sta je kome u srcu i da oni to cibe za dobro Crkve, hau jes nou.
 20. Волим
  туриста got a reaction from Avocado in У очекивању Благодатног огња   
  Ја колико видим то неко држи свеће у рукама и пролази кроз коридор између људи. Кад се стави на 720п и 0,25 брзину јасно се види да није камехамеха.
 21. Волим
  туриста reacted to dzo ni in У очекивању Благодатног огња   
  Aha! Oko te crkve su koncentrisane Neverne Tome.
  Ili drzava Izrael ima vremena da se zaebhava?
 22. Волим
  туриста reacted to Јелена011 in У очекивању Благодатног огња   
  Meni nikad nije bilo jasno to dokazuvanje "pravoverja" kroz te slike andjela, czdesna pojanja, blagodatni oganj i sta sve drugo namontirano nece pojedini smisliti. Ne namontirano zato sto ja verujem da andjeli ne postoje, il da oganj nije blagodatan, daleko od toga, nego namontirano da bi u gledaocu koji je pasivan "primalac cuda" traba da izazovu divljenje, strahopostovanje, Bogopoznanje.
  Bogu ne trebaju ni nasa cuda, ni ljudi koji ce da vide par slicica i oduseve se. Taj koji ce poverovati u par slicica, lako ce razverovati kad vidi nekih drugih par slicica il kad ga zivot stisne kako nije navikao.
  Bogu trebaju slobodni ljudi, a vera jer ste na nekoj slicici videli andjela nije slobodna nego iznudjena.
  To sto ja verujem il ne verujem je moja stvar, a svako ima slobodu da odluci sam.
  Fore sa namestenim slikama nisu na dobro vere nego je samo unizavaju i nipodastavaju koeficijent inteligencije opet dat nam od Boga.
 23. Волим
  туриста reacted to Dominika in Изгорела српска црква на Менхетну   
  Јако је мени жао, посетила сам ову цркву у септембру...
  Мислим, да неко је то замислио, да тако уради - запали неколико црква различитих јурисдикција у различитим местима на свету -  и то баш за највећи празник, и кад је највећа разлика датума између православаца и католика у слављењу Васкрса. Размишљам, зашто?
  Због правог датума Ускрса?... (силазак Светог Огња који потврдује правилност датума православне Пасхе, па су огњем покушали да ураде нешто против православца?...). Значи, мислим на то, да можда неко (нека група) намерно је тако урадио и да то изгледа као упозорење православаца, да "можемо да вама угрожавамо ако неђете мењати своју веру, обичаје".
   
  Не знам, можда мислим тотално погрешно...
 24. Волим
  туриста reacted to Жељко in Изгорела српска црква на Менхетну   
  Добро хајде да је то тако. Да је неко због профита организовао паљење цркве у Њујорку. И хајде нека је Валам случајно плануо( али опет таваница, мало бзвз) него још приде и две цркве у Аустралији.
  Мислим и да је неки луди Срб организовао паљење цркве у Њујорку па да је још приде организовао и паљење цркава у Аустралији да покрије траг и да све изгледа као пука случајност, али побогу зашто Валам?
  Просто ова теорија не пије воду.
 25. Волим
  туриста reacted to Justin Waters in Изгорела српска црква на Менхетну   
  Prije nego sto se krene povezivati pozar u Valaamu sa pozarom srpske crkve na Mehetnu i praviti nekakve zavjere na toj liniji, treba imati u vidu da su stradale i grcke i makedonske crkve. Narocito pozar koji je buknuo u makedonskoj crkvi treba da ukaze da Bog nema nikakve veze s ovim pozarima ni direktno ni indirektno, jer makedonska crkva je valjda jereticka, i sta Bog ima sa jereticima, on kara samo one koje ljubi, el da. 
  Pozari ili su buknuli zbog ljudskog nemara, nema veze sto su desila cetiri na razlicitim stranama u isti dan ili su podmetnuti, dakle postojao je dobro smsljen plan, a uzrok i motivi tek treba da se otkriju.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...