Jump to content

geronymo

Члан
 • Број садржаја

  594
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на RYLAH у Константни напади новина (папирне/електронске) на СПЦ / Шта ви мислите, да ли би СПЦ требало да има барем једне новине (папирне/електронске) ако не више?   
  Слажем се са идејом генерално, само бих је мало модификовао.
  Наша Црква је показала да (углавном) не уме са медијима. Болна истина, али је тако. И не само због тога што је већина медија лешинарски настројено. Црква је утуцавала тону пара у неке потпуно промашене пројекте, како на нивоима подручних Епархија, ткао и на централном нивоу. На крају крајева, нема баш толико вести у Цркви да би Цркви било потребно да има неки медиј који ће само да обрађује теме из црквеног живота, а искрени да будемо, нема ни толико публике за те теме.
  Али би Црква макар део тих пара које су бачене на свакакве медијске пројекте који су пропали могла да уложи у куповину неког медија који је посрнуо и који би једва дочекао толики новац у замену за контролни пакет власништва. Онда би Црква могла да има и удео у уређивачкој политици преко свог члана у управном или надзорном одбору, али да се не меша превише, него чисто да даје смернице шта сме а шта не сме да се нађе у неком медију који контролише Црква. У осталом делу, да пусти професионалце да раде свој посао.
  Временом, тај би медиј свакако стекао респектабилан статус, јер би био ослобођен гадости и треша, за рзалику од отприлике свих остлаих новина код нас, осим две новине које су у врло тешком стању. Ако ни због чега другог, а оно зато што не би зависио од разних тајкуна и њихових интереса, и слобода делвоања таквог медија би била знатно шира од других медија, јер тешко да било који тајкун у овој земљи може да се замери Цркви и да се нада да ће да изађе као победник.
  Овакав модел, који ак осе не варам имају и неке друге верске заједнице, посено на западу, би могао да успе. И коштао би, верујем, много мање него још један неуспечан медијски пројекат. Кад би се нешто овако одрадило, имали бисмо један конзервативан и пристојан медиј, који би због недостатка гадости и острашћености, могао да буде и врло утицајан и поштован.
 2. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Иван Ц. у Поуке и даље постоје... али под овим условима   
  Поштована и драга браћо и сестре, поштовани чланови сајта Поуке и форума ЖРУ,
  Пре неких 15-ак дана сам најавио да ћемо, због разних ствари које се дешавају око нашег сајта, угасити све сервисе сајта Поуке. Са том информацијом сам изашао испред вас из мноштва разлога: личних, финансијских, црквено-политичких, људских...
  После неког времена, пажљиво сам прочитао све коментаре које сте писали на тој теми, која је за кратко време била изузетно праћена и читана, добијао лично гомилу порука и коментара подршке, те сам дошао до одрђених закључка:
  - Многим људима је веома стало до Поука. Искрено им је стало. Не гледају ово место као "једно од многих", већ се труде да заједницу изграђују на корист Цркве и на утврђење људи који овде долазе. Таквих је велики број и то су они због којих сам све и покренуо. Они су спремни да помогну и подрже Поуке, као што је то сада учинила наша администрација (и администрација која са мном сарађује на још неким мојим пројектима).
  - Други су они којима је свеједно, имало-немало... баш их брига. То је свакако легитимно и то су они који су после неколико кратких речи поздрава рекли хвала на свему, лепо је било док смо били заједно, то је то... По мени веома коректно и поштено. Нису се превише давали, нису превише ни добили, једна прича која је била ок док је трајала, некако као симпатија у средњој школи.
   - Било је оних који су одмах кренули да траже алтернативу мимо Поука. Тражили начина да направе неку нову заједницу, те бесплатни софтвер, те дискорд, те ово-те оно... И ако то подржавам, као и сваки сајт који изађе на интернет небу а тиче се Православне Цркве, мислим да је овде некако све промашено. Поуке не могу да имају своју копију. Било је много покушаја где су бивши, бановани или једноставно нечин изазвани чланови покушавали да праве своје неке форуме, сајтове итд... Да ли је један од њих опстао? Није. Јер то није једноставно ни лако. Такође, те бесплатне верзије некаквих сајтова су промашена инвестиција... заправо, покушајте - ко зна, можда и успе нешто - мада ја у то нисам убеђен. Такође, ту креће полемика колико кошта сервер, колико други сервер... наравно, људи не схватају шта све мора да се има и плати да би све функционисало... но, са таквима једноставно о томе не разговарам јер је све то неозбиљно. Поуке су много озбиљан сајт да бих дозволио да се на тако неозбиљан начин са њим ради. Зато је моја девиза - или најбоље или никако.
   - Било је и оних који су дошли на тему и кренули да вређају мене као оснивача, да вређају администрацију, до оних екстремних који су хтели да се чак и обрачунају са некима од нас Наравно, било је и оних који су се отворено радовали гашењу сајта. Њиховој радости није било краја. Немам неки посебан коментар за такве сем да ће им журка бити покварена
  У другој поруци ћу да опишем начин како Поуке могу и даље да постоје, и на који начин ће се то одвијати. Од тих принцима не одустајем, како сам већ рекао, по цену гашења сајта.
   
 3. Хахаха
  geronymo got a reaction from florenntina in Свештеник Ненад Илић: текстови и интервјуи   
  Tebi krivo što Vučić ima manje pratitelja od Praseta, a?
 4. Свиђа ми се
  geronymo got a reaction from kopitar in Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  Svatko dobro vam želim u daljem radu oče Ivane i hvala vam za trud vaš. 
  Zahvaljujući Poukama, saznadoh za oca Zorana Djurovića i nerve mi je kidao dok ne pogledah, tako da vam zahvaljujem mnogo. 
  Svatko dobro svima želim 🤗
 5. Свиђа ми се
 6. Волим
  geronymo је реаговао/ла на Срђан Шијакињић у Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  Аух... Можда ћу звучати емотивно, али... Што се недостатка средстава тиче, скандалозно је што СПЦ није препознала вредност једног оваквог места. Скандалозно.
  Поуке су све време постојања биле место које је окупљало један значајан део људи који су активни на интернету, а који су имали нешто вредно да кажу о питањима вере (а и о много других тема). Са друге стране, магнетски је привлачила и све који су интернет користили за учење о вери (а, опет, и о много других тема). Верујем да није могуће покушати да се изгугла нешто о некој верској теми, а да нас путеви интернета не одведу до Поука.
  Поуке су биле место дијалога, некад више некад мање слободног, али у односу на друге форуме на којима се може дискутовати у Србији, број саговорника, тема и промет порука (и разне друге околности), можемо рећи да је овај сајт свакако место слободоумног и културног дијалога. Толико важних тема је овде начето, претресено и затворено. Многе од тих тема су биле незгодне, шкакљиве, а опет тако болне и од суштинског значаја за свакодневни живот (прави живот, ван интернета) многих људи. Без ове јединствене атмосфере слободе, поштовања и разумевања разних погледа на веру и живот уопште, нема шанси да би такве теме могле бити обрађене, а многи људи би остали ускраћени за Живе Речи Утехе.
  Ако Црква не види колико је једно овакво место потребно да би се ширила позитивна слика о Цркви међу најширим круговима, ако не види колико је важно да се непрестано рађају и у сучељавањима опробавају нове идеје унутар Цркве, у времену када тешке дилеме пристискају и њу и друштво у целини - онда је то једна трагична кратковидост и дај Боже да нам се не обије свима о главу.
  СПЦ би морала да финансира до последње паре све трошкове једног оваквог сајта и да обезбеди довољно квалитетних људи (свештеника, ђакона, других својих запослених, дакле не нужно волонтера) који ће да раде на сајту и одржавају га. Дозволити да овакво место пропадне због недостатка средстава за одржавање и/или што људи који га воде имају и друге ствари у животу о којима морају да се брину би било заиста велика грешка.
 7. Тужан
  geronymo је реаговао/ла на Иван Ц. у Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  Драги моји пријатељи, браћо и сестре,
  Ето, после 11 година невероватног пута и дружења, мислим да смо дошли до краја пута. Дошло је време да ставимо тачку.
  Много тога смо заједно прошли, од најлепших тренутака до оних веома тешких, чак и најтежих. Доживели смо да овде се заснују многи бракови, многа дружења, разни сабори, организације, хуманитарне делатности, награде... много, много тога... , мислим да има толико да би ми требало много времена да све то напишем, а и тада бих сигуртно много тога заборавио.
  Ја сам се много уморио. Немам више снаге ни воље. Једноставно, то би било то. Непрестано мољење људи да се сајт подржи, игнорисање оних који би могли да помогну, много, премного стреса и чега све не.
  Ово све емотивно и тешко доживаљавам, али ја не могу даље са Поукама. Мени су постале терет. Не могу да на сваку поруку која некоме може да се не свиди реагујем, страсирам се, постајем нервозан итд... доста је. Заиста је доста.
  Нажалост, било је овде многих који су били веома безобзирни према заједници. Доводили све у питање. Није битно ко су, само констатујем ту чињеницу. Они су убрзали моју одлуку да Поуке оду у историју и пензију. Верујем да сте се и ви, многи од вас уморили.
  Да не бисмо, као издувано пувало били за подсмех, боље је сада, док још имамо снаге ово зауставимо. Рекох, немам више ни средстава ни снаге да ово водим.
  Знам да ће тешко нешто боље да се изнедри у Цркви, мислим на интернет пројекат. То је, готово сам убеђен, немогуће бар један дужи период. Није претеривање, знам то.
  Људи, сајт ће бити доступан још неко време, можда желите нешто да преузмете, покупите... имате потпуно право.
  Ових дана сам добио обавештење да сам, на предлог многих људи града Крушевца, веома поштованих и цењених, добио највеће признање нашег града - Видовданску награду. То је невероватна част и велика радост за мене, но све је помешано са тугом због овога што се дешава са сајтом. Награда је заснована на мом мисионарском раду за време пандемије, тј. карантина, и свакодневног читања Акатистâ и молитава, као и довођења изузетних људи, који су сваке вечери држали предавање. Тако 40 дана.... Мени је то било нешто веома лепо, уживао сам што знам да су хиљаде и десетине хиљада људи то слушали и да им је много значило... но, осетио сам да је на Поукама дошло до замора, нема више тог елена, зато је време да се све ово повуче... неће бити лако, али преболећемо... ако Цркви овакав сајт и пројекат није потребан- нећемо га гурати на силу. Ја нисам у могућности да ово сâм изнесем.
  Ето, за сада толико...
   
  Много, много вам хвала. Знајте да ми много значите и да ћете ми увек бити драги пријатељи, ако Бог дâ и моји гости.
   
  Ваш,
   
  Иван
 8. Тужан
  geronymo је реаговао/ла на gavrosaurus у Избори 2020 (21. Јун)   
  Ух, проклето Ђиласово дрвеће! Режи то тамо!
 9. Хахаха
  geronymo got a reaction from Драшко in Избори 2020 (21. Јун)   
  Milan Nikolic 
  Jedna za tebe brate, zivio mi
   
 10. Хахаха
  geronymo got a reaction from fsa in Избори 2020 (21. Јун)   
  Milan Nikolic 
  Jedna za tebe brate, zivio mi
   
 11. Радостан
  geronymo got a reaction from Срндаћ in Избори 2020 (21. Јун)   
  Milan Nikolic 
  Jedna za tebe brate, zivio mi
   
 12. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на cloudking у Избори 2020 (21. Јун)   
  Vucic jede govna kad god otvori onu rupu koju anatomski nazivamo ustima a kod njega se radi o dislociranom anusu.
  opomena zbog neprimerenog rečnika
 13. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Avocado у Избори 2020 (21. Јун)   
  Jadna deca... prvi put izlaze... nemaju pojma... i još im barabe napisale da izgovore da će glasati za Aleksandra Vučića... koji uopšte nije kandidat... čisto da zvuče još gluplje....   
   
 14. Не свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори 2020 (21. Јун)   
 15. Свиђа ми се
  geronymo got a reaction from florenntina in Избори 2020 (21. Јун)   
 16. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Mardarije у Избори 2020 (21. Јун)   
  Kako koja? Pa Srbistan!
 17. Свиђа ми се
  geronymo got a reaction from Avocado in Избори 2020 (21. Јун)   
 18. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Ćiriličar у Избори 2020 (21. Јун)   
 19. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Sanja Т. у Igra za dečake ?   
  Народе, купила сам цвеће- ненам појма како се зове. ?
  Знате ли ви? 
 20. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на Smaragdni kamičak у Слике форумаша   
 21. Тужан
  geronymo је реаговао/ла на gavrosaurus у Прогон Десанке Максимовић - `оћемо ли још да ћутимо?? Надам се да нећемо.   
  Да додам, није само Десанка страдала, како кажу читав низ је наслова који су избачени:

  Дакле, нити је случајно, нити је то крај страдању културе у нас. Морамо се борити барем овако, ма како.
  Директно
 22. Свиђа ми се
  geronymo got a reaction from obi-wan in Прогон Десанке Максимовић - `оћемо ли још да ћутимо?? Надам се да нећемо.   
  Ova vlast se nije ni udostojila pre koju godinu pomogne očuvanju rodne kuće Dositejeve, nemaju novca. Pa od njih ništa ne može da bude iznenadjenje. Sve same patriote
 23. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на obi-wan у Прогон Десанке Максимовић - `оћемо ли још да ћутимо?? Надам се да нећемо.   
  Drevna latinska mudrost ponovo je potvrdjena...
  ...

 24. Волим
  geronymo got a reaction from GeniusAtWork in Слике форумаша   
 25. Свиђа ми се
  geronymo је реаговао/ла на grigorije22 у Слике форумаша   

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...