Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Paradoksologija

Члан
 • Број садржаја

  9003
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  12

Репутација активности

 1. Хахаха
  Paradoksologija је реаговао/ла на Avocado у Napredna zona sumraka   
  Ivica Dačić:
  "On je, međutim, dodao i da je pozicija Srbije mnogo drugačija i bolja nego pre pet, šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle."
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=18&nav_category=11&nav_id=1531921
  Ko je ono beše bio premijer pre pet, šest godina???
   
 2. Љут
  Paradoksologija је реаговао/ла на obi-wan у Napredna zona sumraka   
  https://www.facebook.com/ljubisabeli/photos/a.1807678442806717/2342495115991711/?type=3&eid=ARAZtUNfXGJ4VtpLr5O5Sj0De4gEZGalHN7mJ1F8cz0FmoV5Q0mVYavMA5KDafyJ1J38cVQqqH66z6Ko&__tn__=EEHH-R
 3. Свиђа ми се
  Paradoksologija got a reaction from msahost@live.com in Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Mene zanima 1) da li ti kanoni, posebno vezani za recimo glumice imaju ikakvog smisla danas? Budući sveštenik ne može da oženi ženu koja glumi Antigonu ili Dezdemonu u pozorištu, na primer?
  2) Ukoliko popadija nakon sklopljenog braka postane glumica, manekenka, mis - kakve to veze ima sa sveštenikom za kog je udata? Da li on treba da je kao kontroliše i zabrani joj bilo koji angažman tog tipa? Kako to tačno zakonski/kanonski treba da funkcioniše? Ko je ovde lud? Ili će Crkva da blagoslovi instant razvod sveštenika čija supruga odluči da se upusti u te vode ne bi li ga zadržala kao sveštenika?
  Stvarno ne razumem.
 4. Свиђа ми се
  Paradoksologija је реаговао/ла на Александар Милојков у Здравко Пено: Критика учења теолога дарвиниста   
  Е сад, ја се надам да ово што пишем неће бити схваћено као апологија "дарвинизма". Ја браним МЕТОД, браним МЕСТО природне науке и теологије у људском мишљењу. Као теолог, немам шта да се изјашњавам о теорији еволуцији. Моје је да, колико могу, будем упознат са достигнућима научне заједнице у тој области. Да ли је теорија исправна или није, то је питање за научнике, биологе. Једна научна теорија може бити замењена не филозофском или теолошком теоријом, већ само другом научном теоријом. Надам се да сам био јасан.
 5. Радостан
  Paradoksologija је реаговао/ла на RYLAH у PARIZ U PLAMENU - Gori katedrala Notr Dam   
 6. Оплаках :))
  Paradoksologija је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  У јуродивости сам и Перу превазишао! Слушај: Пера је често долази на факс па се гребао за собу да преспава. Код мене је једном преспавао. Елем, тако Пера загине неко вече, дом већ закључан, и тражи да преспава негде. Ја му кажем: Оче, Перо, ајде код мене! - Немој, молим те, потражићу негде другде!
  Зашто је одбио? Зато што сам ја дао кревет из моје самице неком другоме, и спавао сам на поду. Тада сам био у подвижничкој фази, спремао се за манастир. Пера се једном прешао и никад више! Топло ми се захвалио на гостољубљу!:))) Само је Миланко Грбави спавао код мене. И он је био супер лик! Једино што му нисам дао је да не пуши у тој келији. И долазим једно вече, Миланко у оном уском ходнику, отворио прозор и пуши. Ја га питам да ли је добро, а он ми вели: Не могу да дишем, па морам да запалим! 
  У тој келији ме је упознала и моја жена. Довео је заједнички пријатељ, а онда сам се и ја њему осветио, јер сам га упознао са његовом будућом женом! Жене нису баш нормалне, чула од Миће да има неки чудак који живи само са књигама и дошла да види монографију Теофана Грка. Венчао нас у литургији Владика Иринеј у Ваведељу на Сењаку. Како се приближавао тренутак стављања прстена, Иринеј кроз бркове шапуће: А кад ће прстени да стигну? Кум Влада Вукашиновић га охрабрује: Само што нису! Пруга Београд-Бар, заспао камионџија, воз га ударио, а моји били у возу. Срећом нико није погинуо, јер би о знацима имао сада Влада Димитријевић да пише, а моја страдална жена каже: То је било што је Бог хтео да ме спаси, али се није дало!  Скоро да смо се венчали као у 4 венчања и сахрана! 
 7. Волим
  Paradoksologija је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Ја сам хтео да се вратим, али су то ови спречили. Имам могућности да се вратим, јер има битних владика који ме цене, али је можда потребније да овде останем и организујем цркву при СПЦ. Но, то зависи од других, а не од мене. Немам неке услове, него само да могу да се бавим научним радом (имам већ тону материјала па ће бити питање, ако то икад изађе, да ли је Таса више написао или Ава!). Почео сам да радим на пројекту превођења свих дела св. Августина. То је 15.000 страница у ворду. Али сам разрадио један систем за превођење, и после коригујем ствари на основу оригинала. Велика је ово помоћ, јер се пешке никад не би могло стићи. Урадио сам прву руку и свих дела Григорија Чудотворца, као и псеудо-Григорија. Жао ми је што губим енергију са овим ликовима, али не могу да себи допустим луксуз да у миру се бавим науком док ови комадају Цркву.  
 8. Свиђа ми се
  Paradoksologija је реаговао/ла на Broken у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Да ти човек позавиди на оволиком степену слободе.
 9. Волим
  Paradoksologija је реаговао/ла на Лазар Нешић у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Ево да и ја кажем коју на ову тему.
  Пошто сам сасвим ван црквене приче, кланова, екипа, парохија, веронаука, теолошких кружоока, владика, мецена, лове, послова, шема, укратко свега што је везано за СПЦ, осим што сам обичан хришћанин и верник, могу мирна срца да кажем две ствари:
  1. О. Зоран је један од само тројице теолога код нас који - према мом скромном мишљењу - уопште заслужују да се назову теолозима; друга двојица су Петар Јевремовић и Никола Ђоловић.
  2. Људе - из које год приче, с које год стране (а ја их све поименице и лично знам, али ћу прећутати јер нисам борба.за.вечеру.орг) - који су на било који начин учествовали или учествују у фарсама против о. Зорана треба да буде срамота. За мене то нису хришћани.
  Толико.
 10. Волим
  Paradoksologija је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Нисам баш из ове приче. Ја ствари гледам позитивно, не да се борим против нечега. Гледам да чиним добро, а не да се борим против зла. Зло могу да региструјем, али не и да се борим против њега. 
  Ствар је као и са хулним помислима. Против њих се не боримо, иначе смо пропали. Свакакве бестијалне ствари могу пасти човеку на памет, али су то ствари које демон пусти, а ми са њима не треба ни у какав дијалог да улазимо. Нису наше. Ко се закачи и почне да се бори са њима, а ту су перверзије до неба, пашће у очајање. Кад се игнорише, и пусти да прође, има се мир. Демон има богато искуство, а и ми имамо у текстовима отаца. Ту да се учимо. Ја много волим монашку литературу, јер ту имамо све, али имамо и лажне учитеље који нам пласирају свашта око исте. Демон увек гледа да отрује извор. И онда наиђеш на кретене који апсолутно погрешно интерпретирају ове текстове и гледају да од људи направе психопате. А сами текстови су лековити. Међутим, како рече св. Григорије Синаит: Не постоји тако савршена или света ствар коју би Бог створио, а да је човек својом перверзном маштом не би могао упропастити. 
 11. Волим
  Paradoksologija је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ   
  Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ
   
  Проповедник (Кохелет) писа како се предавао страстима и другоме и себе гледао са стране. Да би видео да ли то функционише. Шта је тај живот? Куда води? Поробљава ли човека...
  Племенита госпођа срца мога, ових дана, пошто ме је видела да жестоко каштигам неке људе, рече да ће се помолити за мене да ми Бог опрости грех, јер никад није видела да овако бескрупулозно разобличавам особе. Зна да никад нисам радио против неког. И то је тачно. За мене грех није апстрактна категорија, него конкретна: када другога оштетиш, повредиш. Перверзни људи мисле да је грех у самим помислима и у себи. Јесте ако је против тебе самога. Грех је лагати, али лажеш другу особу. Само у тешким облицима патологије можеш да лажеш самог себе.
  Можда сам опсесиван, а можда и заиста молитвена особа (то ћу знати кад изађем Му пред лице), јер Господу досађујем дан-ноћ, док седим, док ходам, док једем, док спавам...
  Сада сам дошао у ситуацију да некима скинем главу и немам милости. Буквално као када је на Кисону Илија поклао Валове жреце. Имамо то осликано и на православним фрескама. Свети краљ Милутин, на чији дан сам се родио, држао је одсечену главу свог непријатеља. У цетињском манастиру нађоше лобању Махмут Паше Бушатлије. Имао је св. Петар.
  Никакву мржњу не осећам према овим особама, али их одстрањујем као рак. Иако их помињем у молитвама. Молитва ме није напустила. Све се редовно одвија, људи се исцељују (мада има она категорија за коју велим да их испратим молитвама у други живот, истинити и вечни, јер им Господ беше одредио границе, као и свима нама), радимо на добробит свих. Сведочим да је могуће волети и поступати „немилосрдно“. Једнако ми гори љубав у срцу, али ме то не спречава да каштигам оне који раде против интереса Цркве, односно свих нас. Нама је дато да одсечемо злотворе, а Бог ће после судити.
  Хришћанство није хипи покрет. Има ли или нема апокатастазе, ја то не знам, али знам да Бог жели да се сви људи спасу, и зато се молим за све. Нико нема изговора да не воли непријатеља. Тек са практиковањем ове заповести, ми и заиста спознајемо шта је Божија љубав. Нема никаквог али...
  Не написах никакав „побожан“ текст, а они који воле непријатеље, ће знати о чему говорим. Бог је љубав и ко воли, спознао је Бога. Не можеш рећи да волиш Бога, кога не видиш, а не волиш ближњег кога видиш. Јако је једноставно ово Апостолово. Али треба да се практикује па да се види да то функционише, ради... Но, истовремено, морамо да разликујемо духове и особе. Да се одстрани зло. Мора да сапостоји: мудри као змије, безазлени као голубови. Као Кохелет могу да посведочим да ово ради...    
    
 12. Волим
  Paradoksologija got a reaction from Tavita in PARIZ U PLAMENU - Gori katedrala Notr Dam   
  Tuga.
  Dajte ljudi, polako s teorijama zavere, sa bebom sam se jedva izvukla iz požara koji se u roku od 20 minuta razvio iz kuhinje od starih instalacija. Vatra je ludilo, a ovo je tužan i veliki gubitak za svetsku kulturu, kao što je bio Hilandar.
 13. Оплаках :))
  Paradoksologija је реаговао/ла на Broken у Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Pa, ako ovo prođe nekažnjeno lako bi moglo da se desi da se i druge popadije odluče na slične stvari. Da se namažu usne, urade nokte ili se čak i depiliraju. Mogle bi da se otmu i naprave udruženje popadija na vaseljenskom nivou. Ili još gore, da naprave uniju sa popadijama iz rimokatoličke crkve.
 14. Свиђа ми се
  Paradoksologija got a reaction from Сања Т. in Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Ne znam ruski, ali ovo "Dumaj sama" u ovom kontekstu zvuči kao izgovoreno od strane dobrog bračnog druga i dobrog sveštenika. Možda će takav dobro doći seoskoj parohiji, što samo gradžani dimaju take.
 15. Хахаха
  Paradoksologija got a reaction from Августин in Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Pa onda i jeromonaha u to isto selo!
 16. Волим
  Paradoksologija got a reaction from Natasa. in PARIZ U PLAMENU - Gori katedrala Notr Dam   
  Tuga.
  Dajte ljudi, polako s teorijama zavere, sa bebom sam se jedva izvukla iz požara koji se u roku od 20 minuta razvio iz kuhinje od starih instalacija. Vatra je ludilo, a ovo je tužan i veliki gubitak za svetsku kulturu, kao što je bio Hilandar.
 17. Оплаках :))
 18. Хахаха
 19. Хахаха
 20. Свиђа ми се
 21. Хахаха
  Paradoksologija got a reaction from Milica Bajic in Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Pa onda i jeromonaha u to isto selo!
 22. Зачуђен
  Paradoksologija је реаговао/ла на Broken у Попадија проглашена за мис сексуалности   
  @Juanito
  Lepo pišeš danas.
  Pre 10-15 godina pričam sa jednim crkvenim čovekom koji je tada imao oko 50 godina. Sećam se da mi je pričao kako se on brani od pomisli koje mu se javljaju kad vidi ženu koja mu privuče pažnju. On sebi kaže kako je ona "prljava i nečista". To mi se baš onako urezalo.
   
 23. Радостан
  Paradoksologija је реаговао/ла на Broken у Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Da li je neko primetio ko je sve bio sponzor ovog blagočestivog kontesta ?
  Pogledajte gornji red.

 24. Хахаха
  Paradoksologija got a reaction from Vladan :::. in Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Pa onda i jeromonaha u to isto selo!
 25. Свиђа ми се
  Paradoksologija је реаговао/ла на Broken у Попадија проглашена за мис сексуалности   
  Možda je već neko odgovorio na ovo pitanje na narednim stranama teme, pa se izvinjavam. Dakle, koliko je meni poznato ti kanoni su nastali u vreme kada su glumice istovremeno bile i prostitutke pa kanon prosto odgovara na konkretne okolnosti tadašnjeg života. Ja ne vidim zbog čega  danas jedan sveštenik ne bi mogao biti oženjen nekom glumicom koja je normalna žena, hrišćanka npr. ?
×
×
 • Create New...