Jump to content

Поуке.орг инфо

САЈТ АДМИНИСТРАТОР
 • Број садржаја

  4371
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  5

Репутација активности

 1. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from RotoShack for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 2. Волим
 3. Волим
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на Bokisd за a file, On Genesis Bede   
  Sv.Beda Casni tumacenje Postanja. 
 4. Волим
 5. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Karolina for a file, Осмогласник од I до VIII гласа - Сестре Барац   
  Преузмите линк са фајловима на дугмету  после регистрације и пријаве на сајт.
 6. Волим
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на Bokisd за a file, H. Denzinger, P. Hunermann - Zbirka sazetaka vjerovanja, definicija i izjava o vjeri i cudoredu   
  http://djos.hr/predavanje-o-denzingeru/
  ĐAKOVO (TU) – Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u srijedu, 28. listopada gost predavač bio je dr. sc. Ivan Zirdum, umirovljeni profesor dogmatske teologije istoga Fakulteta. Prof. Zirdum rado se odazvao pozivu dr. sc. Borisa Vulića da studentima četvrte godine, u sklopu kolegija Teološka antropologija, održi predavanje o hrvatskom prijevodu Zbirke sažetaka vjerovanja, definicija i izjava o vjeri i ćudoređu, čiji su priređivači H. Denzinger i P. Hünermann.
  Urednik hrvatskog izdanja ovog djela kapitalnog za teologiju, tiskanog 2002. godine u izdanju UPT-a iz Đakova, upravo je dr. Zirdum. Djelo je preveo dr. Ljudevit Plačko, a na lekturi su radili dr. Zirdum i mr. Franjo Gruić. Predavač je studentima prikazao sam tijek realizacije prijevoda na kojem se radilo oko tri godine te progovorio o svim izazovima i zaprekama na koje je nailazio pri tom projektu. Oslanjajući se na svoje bogato iskustvo, pozvao je studente da se ne boje, već da mudro, ponizno i strpljivo uvijek idu dalje, što god radili i gdje god se nalazili. Potom je predavač predstavio sadržaj te obrazložio posebnu važnost Denzingera za studij teologije i vršenje crkvenih službi. Uslijedila je diskusija, a na kraju predavanja dr. Vulić zahvalio je prof. Zirdumu na spremnosti i lijepim promišljanjima u kojima je, predstavljajući ovo jedinstveno djelo za teologiju i kulturu, ukazao i na ljepotu samog teološkog studija.
 7. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Вилер Текс for a file, Христо Јанарас - Азбучник вере   
  Ова књига нема намеру да убеди читаоца у своја становишта нити да се бори са замишљеним противницима. Не представља никакву „апологетику“ хришћанске вере и не настоји да своја гледишта наметне читаоцу. Она хоће да постигне само једно: да раздвоји оно што јесте хришћанско веровање од онога што није хришћанско веровање; да отклони, колико је то могуће, пометњу која данас постоји у свести људи у вези са истином хришћанске Цркве; да ослободи ту истину од страних јој и туђих примеса које теже да је замене.
  Све то треба да буде на једноставан и разумљив начин, доступан такозваном „просечном човеку“, а нарочито просечном „интелектуалцу“. Јер, углавном, тај интелектуалац је истовремено и носилац и жртва пометње. Одсечен, по правилу, од животних корена вере, можда и под психолошким притиском формалистичке породичне религиозности, са успоменама, углавном негативним, на површне часове веронауке у школи, данашњи интелектуалац одбацује оно што сматра вером, не знајући у стварности шта је то вера. Ако ипак некад пожели да се обавести ο томе шта је заправо то што одбацује, нека постоји барем једна књижица - азбучник или основни приручник - писана његовим језиком, којој може да прибегне.
  То је, свакако, веома смео подухват. Јер, немогуће је ο извесностима живота говорити језиком ума, језиком интелекта. Али благовест црквене вере јесте, пре свега, сама љубав Цркве, која „све трпи“. Она, дакле, треба да поднесе и ово „напаћено поколење, одгојено логиком и просвећеношћу“, као што вели песник, и да је упућена на рационалисту који се данас налази у свакоме од нас и који мање-више представља наше „ја“. И треба та љубав да говори таквим језиком да, не претварајући веру у рационалан систем, тај језик буде разумљив човеку који је данас заточеник своје логике - односно, да пружи к њему некакав мост.
  Укратко, овде се нуди „азбучник вере“ који није најпотпунији нити најбољи. Веровање које се овде излаже јесте православна вера Цркве - књига не говори ништа своје. Али начин излагања и презентирања, у сваком случају, представља индивидуалан покушај који свакако има своје слабости и недостатке. Рекли смо: да би се пронашао прави начин за представљање вере, потребно је много љубави. Α љубав није ни сентименталност ни само добра намера већ највећи подвиг самопревазилажења, односно светости, како учи Црква.
  Ако, и поред свега тога, понеко ипак успе да кроз овај азбучник започне са срицањем вере, обистиниће се, по ко зна који пут, апсурд из Силоамске бање: да се са мало праха земаљског отворе човекове очи за чудесност живота.
  Христо Јанарас
   
  Садржај
   
  ПРЕДГОВОР ПОЗИТИВНО ЗНАЊЕ И МЕТАФИЗИКА ПРОБЛЕМ БОГА 1. Религијско полазиште 2. Тражење истине 3. Лични однос 4. Избор циља и пута ΒΕΡΑ АПОФАТИЧКО ЗНАЊЕ 1. Догма ијерес 2. Границе искуства 3. Апофатика (одречни богословски говор) 4. Језик слика (икона) 5. Јелинска философија и хришћанско искуство ТРОЈИЧНИ БОГ 1. Библијско сведочанство 2. Изазов философије 3. Језичка „плот“ истине 4. Суштина и ипостас 5. Личност 6. Искуство односа 7. Откровење живота 8. Животворно начело 9. Слобода и љубав СВЕТ 1. Мистификација науке 2. „Логосни“ састав материје 3. Природне енергије 4. Посматрање природе 5. „Посредник“ – „микрокосмос“ 6. Аскетско поучавање 7. Употреба света ЧОВЕК 1.Икона 2. Душа 3. Разум - независност - началство 4. Личност 5. Језик науке 6. Језик Цркве 7. Живот после смрти 8. Разликовање полова  9. Сила љубави 10. Пад  11. Последица пада: голотиња 12. Кривица 13. Трагедија твари 14. Агонија пред смрћу 15. „Кожне хаљине“ ИСУС ХРИСТОС 1. Саблазан 2. Кеноза 3. „Несливено“ и „нераздељиво“ 4. Савршени Бог и савршени човек  5. Богородица 6. Историјске одреднице 7. „Извор и извори“    8. Добровољна смрт 9. „Откуп“ и „искупљење“ 10. Васкрсли 11. Саваскрсавање људског рода 12. Осми дан ЦРКВА 1. Призив - сабирање 2. Пасхална вечера 3. Обнова живота 4. Педесетница 5. Егзистенцијално претварање 6. „Претварање суштине“ и „символ“ 7. Свете тајне 8. Црквена јерархија 9. Сабори, првенства, ауторитети 10. Религијско отуђење ПРАВОСЛАВЉЕ 1. Апофатизам и формализам 2. Јерес и саборност 3. Критеријум православности 4. Допринос Старе Грчке 5. Западна девијација 6. Историјски преображај 7. Позападњачење Истока 8 Православље и Запад данас
 8. Свиђа ми се
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на misalasa за a file, Џон Мајендорф - Византијско богословље.pdf   
  Џон_Мајендорф_-_Византијско_Богословље.pdf
  Ради се о већ раније постављеној верзији књиге; ново је што је ова PDF верзија допуњена детаљним букмарковима (обележивачима) с којима је коришћење PDF докумената неупоредиво лакше
 9. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from ХиРо_на for a file, Хајдегер - Путни знакови   
  Хајдегер - Путни знакови, пдф..
 10. Волим
 11. Волим
 12. Свиђа ми се
  Поуке.орг инфо got a reaction from Олимп for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 13. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Александрида for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 14. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from PredragVId for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 15. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from ГрешниСлуга for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 16. Свиђа ми се
  Поуке.орг инфо got a reaction from Sloart for a file, Минеји на српском језику сви месеци (апдејтовано)   
  Минеји на српском језику сви месеци, нова верзија
   
 17. Волим
 18. Волим
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на Милан Ракић за a file, Александар Гаталица: Велики рат   
  Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг.
  Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху.
  Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим узалудног хероизма. Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела.
 19. Свиђа ми се
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на Бранко Авдагић за a file, Речник турцизама   
  Јако корисно.
 20. Волим
  Поуке.орг инфо је реаговао/ла на Stefika за a file, Intelektualna istorija Evrope   
  Intelektualna istorija Evrope
 21. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Epicentar for a file, Осмогласник од I до VIII гласа - Сестре Барац   
  Преузмите линк са фајловима на дугмету  после регистрације и пријаве на сајт.
 22. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Orthophill for a file, Новозаветни апокрифи   
 23. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Iulianus for a file, Новозаветни апокрифи   
 24. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from Аристарх for a file, Новозаветни апокрифи   
 25. Волим
  Поуке.орг инфо got a reaction from александар живаљев for a file, Новозаветни апокрифи   
×
×
 • Креирај ново...