Jump to content

александар живаљев

МОДЕРАТОР ЖРУ
 • Content Count

  4981
 • Joined

 • Days Won

  7

Reputation Activity

 1. Волим
  александар живаљев reacted to Иван Ц. for a status update, Поштовани чланови, драги пријатељи и поштоваоци рада сајта Поуке Вечерас ћу се обрати   
  Поштовани чланови, драги пријатељи и поштоваоци рада сајта Поуке
  Вечерас ћу се обратити свим посетиоцима сајта са једним кратким обавештењем. Од сада па на даље, ја преузимам место уредника сајта са којег сам отишао 2012. године. Многе ствари ће морати да се исправе и доведу у ред, а све вас молим да ме у томе подржите да се оформи тим који ће, као што је то одувек и било пазити на овај наш сајт који је многима био на велику корист. Никакве гадости, прљавштине, скарадности, сексизма, расизма, псовке, оговарања неће бити дозвољено! Наш сајт није ни ријалити ни политика. Ја нећу, због своје савести и љубави према свима вама да дозволим да сајт оде на место које му не припада. Поуке мора да блистају и тако ће бити. Ово је место сусрета и добре воље и добрих речи.
  Хвала свима вама који сте од почетка ту.
   
 2. Волим
  александар живаљев reacted to Родољуб Лазић for a status update, Ових дана су у Митрополији београдско-карловачкој у појединим црквама држани молебани   
  Ових дана су у Митрополији београдско-карловачкој у појединим црквама држани молебани и акатисти као молитвена подршка верном народу у Црној Гори, а било је и протестних скупова у граду. (Било би много лепше да се та молитвословља одржавају у целој митрополији, одн. да не зависе од "произвољенија" појединачних пароха.). Међутим, информације о томе су спорадичне, одн. шире се у релативно малим круговима, тако да људи који су заинтересовани било за молитве, било за протестну подршку, или не добију те информације, или их добију са закашњењем.
  Предлажем да чланови форума, кад чују тако нешто,  "окаче" обавештења о тим молитвеним и протестним скуповима у Београду на теми "Најаве и промоције СПЦ"
  https://pouke.org/forum/index.php?/topic/18666-најаве-и-промоције-спц/&page=103#comments 
  како би што више људи то видело и одазвало се. А ово би могло да се објављује и на "Слову љубве", који је веома слушан.
   
 3. Волим
  александар живаљев reacted to БанеЛ for a status update, Хелоооооооууууу! Је ли ме се ко ужелео? (сем Шерон Арнет или како год се зове)   
  Хелоооооооууууу! Је ли ме се ко ужелео? (сем Шерон Арнет или како год се зове)
 4. Волим
  александар живаљев reacted to Срђан Шијакињић for a status update, Ако сте у прилици и желите да учествујете у хуманитарним акцијама које организују чла   
  Ако сте у прилици и желите да учествујете у хуманитарним акцијама које организују чланови форума, придружите се нашем клубу Жива дела утехе - ЖДУ.
   
 5. Волим
  александар живаљев reacted to Срђан Шијакињић for a status update, Клуб форумаша Жива Дела Утехе -   
  Клуб форумаша Жива Дела Утехе - 
   
 6. Волим
  александар живаљев got a reaction from "Tamo daleko" for a status update, "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше   
  "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше реченице о ствараралаштву и уметничкој и духовној мисији Фјодора Михајловича Достојевског".
                                                Димитрије Андрејевич Достојевски, праунук великог писца
 7. Свиђа ми се
  александар живаљев got a reaction from Aleksandar Stojkovic for a status update, "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше   
  "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше реченице о ствараралаштву и уметничкој и духовној мисији Фјодора Михајловича Достојевског".
                                                Димитрије Андрејевич Достојевски, праунук великог писца
 8. Волим
  александар живаљев got a reaction from Lulaby for a status update, "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше   
  "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше реченице о ствараралаштву и уметничкој и духовној мисији Фјодора Михајловича Достојевског".
                                                Димитрије Андрејевич Достојевски, праунук великог писца
 9. Свиђа ми се
  александар живаљев got a reaction from Nikola Stojanovic for a status update, "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше   
  "Отац Јустин Поповић, српски светитељ, којег много волим, исписао је до сада најлепше реченице о ствараралаштву и уметничкој и духовној мисији Фјодора Михајловича Достојевског".
                                                Димитрије Андрејевич Достојевски, праунук великог писца
 10. Волим
  александар живаљев reacted to Лидија Миленковић for a status update, Љуби га мадре ! http://www.kragujevaconline.rs/vesti/info/drustvo/17112-otvoren-je-ke   
  Љуби га мадре ! 
  http://www.kragujevaconline.rs/vesti/info/drustvo/17112-otvoren-je-kenntnis-nova-i-moderna-skola-nemackog-jezika?fbclid=IwAR3O3fBYqBEo2C5VpZvgl003RCNOBb2qEhQGmAfTJSoLFtW9i6jVPluEXEU
 11. Волим
  александар живаљев reacted to PredragVId for a status update, Инструментал за псалм 138, компоновао Игор Зиројевић.   
  Инструментал за псалм 138, компоновао Игор Зиројевић.
 12. Волим
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update, ''Тада и велику цркву Господњег Вазнесења у Жичи, која се зове Архиепископија, почеше   
  ''Тада и велику цркву Господњег Вазнесења у Жичи, која се зове Архиепископија, почеше зидати, и док многе друге цркве, мале и велике, свети сазида док остаде као архимандрит у Студеници, не само камене и дрвене, да се на сваком месту своје владавине Бог слави''.
  СПАСОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА ЖИЧА

 13. Волим
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update, Фотографија је направљена 21.8. (3.септембра) 1903, а архив светогорског манастира Св   
  Фотографија је направљена 21.8. (3.септембра) 1903, а архив светогорског манастира Свети Пантелејмон изнео ју је у јавност 1997. Настала је као успомена на један стари обичај: давање милостиње руског манастира сиромашним монасима – келиотима.
  Управа манастира је тада одлучила да се милостиња више не даје пошто су манастирске залихе биле на измаку. Могуће да је овоме допринела лоша ситуација у Русији услед које је све мање прилога пристизало самом манастиру.
  Монах Гаврило је требао да фотографише последњи овакав догађај, за успомену. Међутим, тада је једино он приметио једну жену како се на чудан начин креће међу монасима. Фотографисао је, дакле, ту сцену, а жена коју је само он видео приказала се и на фотографском папиру, окружена сјајем.
  Оци су закључили да је Богородица тужна и да је против такве одлуке, па су одлучили да наставе са давањем милостиње.
  Извор: https://www.hilandar.org/svetlopisani-lik-presvete-bogorodice-u-manastiru-svetog-pantelejmona-na-svetoj-gori/

 14. Свиђа ми се
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update, Победничка војска никада није побегла са бојишта, а турска војска је побегла са Косов   
  Победничка војска никада није побегла са бојишта, а турска војска је побегла са Косова и ниједан њихов војник није остао у Србији. У Србију су Турци поново дошли за нешто мање од 100 година.

  Неколико месеци пре косовског боја султан Мурат шаље писмо великом кнезу Лазару да се преда, положи оружје и буде покоран Мурату.

  Кнез Лазар није одговорио писмом већ је послао Милана Топлицу да да одговор Мурату. Топлица код Кратова сусреће турску војску и даје кратак одговор Мурату од Лазара речима: „Само рат“!

  Мурат је провео Топлицу кроз многобројну турску војску желивши да уплаши Топлицу Милана који му одговара да је српска војска мање бројна али боља и вратио се Лазару.

  Кнез Лазар се први улогорио на Косову Пољу а дан касније и Мурат. Постоји неколико верзија о броју ратника.

  Највероватнији број је био 180.000 Турака и 60.000 Срба. Једно је сигурно, број је био 1:3 у корист Турака.

  Турску војску је у првом реду чинила пешадија и лака коњица, а у другом реду јањичари, резерву је чинила черкешка коњица. Испред Мурата су биле камиле.

  Српску војску је чинила тешка оклопљена коњица и тешка пешадија. Обе војске су имале резерву. Пре боја српска војска се причестила у цркви Самодрежи. У центру српске војске је био Кнез Лазар, лево крило је водио Влатко Вуковић, а десно Вук Бранковић. Турску војску је у центру предводио Мурат, лево крило је водио Јакуб, а десно Бајазит.

  Битка је почела око 8 сати ујутро, на Видовдан, 15. јуна.1389. године

  Срби изводе брз и жесток напад да би избегли стреле одапете од стране турских стрелаца. Српска тешка коњица коју је на десној страни водио Вук Бранковић разбија турско лево крило, меље га и наставља даље према Мурату.

  Бајазит видевши пропаст турског левог крила врши противудар на српско лево крило које је водио Влатко Вуковић. Противудар не успева.

  Милош Обилић видевши пролаз ка султану са 12 својих ратника формира клин и пробија се до султана те га убија копљем. Да ли је копље бацио или држао у руци не зна се. Милош је довршио убиство Мурата мачем. Ратници око Мурата убијају Милоша Обилића.

  Везири око Мурата покушавају да сакрију да је Мурат убијен те по гласнику јављају Бајазиту да иде по резеврну војску из разлога да га извуку из битке и остане жив, јер је смрт Јакубова била неминовна те је требало сачувати наследника престола да не дође до грађанског рата око власти.

  Српска војска долази до турске коморе па долази до расула у турској војсци која почиње махнито да бежи. Видевши то Бајазит се склања у шуму са одабраним ратницима да би након битке покупио тела оца и брата.

  Путници трговци који су ишли ка Дубровнику су посматрали битку и касније су се прикључили Влатку Вуковићу који се враћао након боја у Босну. Ти трговци су били гласници о великој хришћанској победи којој су у част звонила звона на цркви Нотр Дам у Паризу.

  Битка се завршила око поднева, након битке Лазар са малим бројем велможа одмара и одлази у цркву Самодрежу на литургију у част српске победе. Бајазит долази на место битке око 6 сати по подне и видевши људе у Самодрежи прилази цркви, опколи је и убија кнеза Лазара.

  Након тога Бајазит се повлачи у Турску да учврсти своју власт.

  Резиме битке

  Ако су Турци победили зашто су звонила звона цркве Нотр Дам у част хришћанске победе?

  Зашто је „победник“ Бајазит побегао у Турску, од када то победник бежи?

  Зашто је на споменику косовским јунацима Кнез Стефан Лазаревић написао да подиже споменик погинулом оцу и србској господи који су погинули (цитат): „негде око 6 или 7 сати, не знам тачно које време“

  Што се тиче вазалства Србије ка Бајазиту, Милица је то урадила из разлога да спречи краља Твртка да загосподари Србијом. Хтела је сину Стефану да стави круну Немањића.

  Прича о издаји Вука Бранковића је настала због каснијег скривања истине.

  Од 12 пратилаца Милоша Обилића њих неколико је преживело, касније се помињу као дародавци манастира Хиландар.

  Зашто турски хроничари Леши, Заједедин и Шукурлах до детаља описују начин погибије Мурата и у записима признају пораз Турака?

  Победничка војска не бежи, а турска је побегла из Србије.

  Академик Јован Деретић изјавио је како победничка војска никада није побегла са бојишта, а турска војска је побегла са Косова и ниједан њихов војник није остао у Србији.

  Према савезу који је касније склопљен, Србија је једино била дужна да султану да 10 одсто од прераде сребра и ништа више.

  „На Косову имамо податке од турских хроничара, који су били углавном хоџе јер су они једини били писмени. Они су верно представљали битку све до оног момента када треба да се каже да су поражени, јер као верници не смеју да кажу да је Алахова војска поражена“, наводи Деретић и додаје пример када је српско десно крило, које је водио Вук Бранковић са 12.000 оклопних коњаника.

  „Он је уништио лево турско крило, а онда је откривен центар где је био султан Мурат. Обилић је искористио ту пукотину у сјурио се са 12 витезова према султану и оборио га је копљем са коња и докрајчио мачем“, наводи Деретић и наставља да су Обилића потом убили.

  Како даље наводи академик, свако ко се разуме у војне ствари зна да ако је једно крило сломљено, а центар опкољен, то је крај и излаза више нема.

  Извор: (Webtribune,Kurir)


   
 15. Волим
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update, Деспот Стефан Лазаревић ОВЕ РЕЧИ НАПИСАНЕ БИШЕ НА МРАМОРНОМ СТУБУ НА КОСОВУ Човече ко   
  Деспот Стефан Лазаревић
  ОВЕ РЕЧИ НАПИСАНЕ БИШЕ НА МРАМОРНОМ СТУБУ НА КОСОВУ
  Човече који српском земљом ступаш,
  било да си дошљак или овдашњи,
  ма ко да си и ма шта да си,
  када дођеш на поље ово,
  које се зове Косово,
  по свему ћеш угледати пуно костију мртвих,
  те са њима и камену природу,
  мене крстозначног као стег,
  видећеш како посред поља управно стојим.
  Да не проминеш и да не превидиш
  као нешто залудно и ништавно,
  но молим те, приђи и приближи се мени, о љубими,
  и размотри речи које ти преносим,
  и из тога ћеш разумети због ког узрока
  и како и зашто ја стојим овде,
  јер истину ти говорим,
  ништа мање од живога,
  да ћу вам изнети у суштини све што се збило.
  Овде негда бејаше велики самодржац,
  чудо земаљско и рига српски,
  звани Лазар, кнез велики,
  побожности непоколебими стуб,
  доброразумља пучина и мудрости дубина,
  огњени ум и заштитник странаца,
  хранитељ гладних и миловање ништих,
  скрбних миловање и утешитељ,
  који воли све што хоће Христос,
  коме иде сам по својој вољи
  и са свима својим безбројним мноштвом,
  колико је под руком његовом.
  Мужеви добри, мужеви храбри,
  мужеви, ваистину, у речи и у делу
  који се блистају као звезде светле,
  као земља цветовима шареним,
  одевени златом и камењем драгим украшени,
  многи коњи изабрани и златоседлани,
  сведивни и красни коњаници њихови.
  Свеплеменитих и славних
  као какав добри пастир и заштитник,
  мудро приводи духовне јагањце
  да у Христу добро скончају
  и приме мучења венац
  и вишње славе учесници буду.
  И тако сложно велико безбројно мноштво
  скупа с добрим и великим господином,
  добром душом и вером најтврђом,
  као на красну дворану и многомирисану храну
  на непријатеља се устремише
  и праву змију згазише
  и умртвише дивљу звер и великог противника
  и неситога ада свејадца,
  велим Амурата и сина његова,
  аспидин и гујин пород,
  штене лавово и василсково,
  па са њима и не мало других.
  О чудеса Божијих судбина,
  ухваћен би храбри страдалац
  безаконим агаренским рукама
  и крај страдању добро сам прима
  и мученик Христов постаје
  велики кнез Лазар.
  Не посече га нико други, о љубими,
  до сама рука тога убице, сина Амуратова,
  И све ово речено сврши се
  лета 6897, индикта 12, месеца 15, у дан уторак,
  а час је био шести или седми,
  не знам, Бог зна.
 16. Волим
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update,   
 17. Волим
  александар живаљев reacted to Плаво Небо for a status update, Јефимијина Похвала светом кнезу Лазару У красотама овога света васпитао си се од млад   
  Јефимијина Похвала светом кнезу Лазару
  У красотама овога света васпитао си се од младости своје
  о нови мучениче кнеже Лазаре,
  и крепка рука Господња међу свом земаљском господом
  крепког и славног показа те.
  Господствовао си земљом отачаства ти
  и у свим добротама узвеселио си уручене ти хришћане
  и мужаственим срцем и жељом побожности
  изашао си на змију
  и непријатеља божанствених цркава,
  расудивши да је неистрпљиво за срце твоје
  да гледа хришћане отачаства ти
  овладане Измаилћанима,
  не би ли како ово постигао:
  да оставиш пропадљиву висоту земаљског господства
  и да се обагриш крвљу својом
  и сјединиш са војницима небескога цара.
  И тако две жеље постигао јеси:
  и змију убио јеси
  и мучења венац примио јеси од Бога.
  Сада не предај забораву вољена ти чеда
  која си сирота оставио преласком ТВОЈИМ,
  јер откако си ти у небеском весељу вечном,
  многе скрби и болезни обузеше вољена ти чеда
  и у многим скрбима живот проводе,
  пошто су овладани Измаилћанима.
  И свима нам је потребна помоћ твоја,
  те се молимо моли се заједничком Владики
  за вољена ти чеда
  и за све који им с љубављу и вером служе.
  Тугом су многом здружена вољена ти чеда,
  јер они што једоше хлеб њихов подигоше на њих буну велику
  и твоја добра у заборав ставише,
  о мучениче.
  Но ако си и прешао из живота овога,
  скрби и болезни чеда својих знаш
  и као мученик слободу имаш пред Господом,
  преклони колена пред Владиком који те венчао,
  моли да многолетни у добру живот
  вољена ти чеда проводе богоугодно,
  моли да православна вера хришћанска
  неоскудно стоји у отачаству ти,
  моли победитеља Бога
  да победу подари вољеним ти чедима,
  кнезу Стефану и Вуку,
  за невидљиве и видљиве непријатеље,
  јер ако помоћ примимо с Богом,
  теби ћемо похвалу и благодарење дати.
  Сабери збор својих сабеседника, светих мученика,
  и са свима се помоли прославитељу ти Богу,
  извести Георгија,
  покрени Димитрија,
  убеди Теодоре,
  узми Меркурија и Прокопија
  и четрдесет севастијских мученика не остави,
  у чијем мучеништву војују чеда твоја вољена,
  кнез Стефан и Вук,
  моли да им се пода од Бога помоћ,
  дођи, дакле, у помоћ нашу, ма где да си.
  На моја мала приношења погледај
  и у многа их урачунај,
  јер теби не принесох похвалу како приличи,
  већ колико је могуће маломе ми разуму,
  па зато и мале награде чекам.
  Но ниси тако ти, о мили мој господине и свети мучениче,
  био малодаран у пропадљивом и маловечном,
  колико више у непролазном и великом,
  што примио јеси од Бога,
  јер телесно страну мене у туђини
  исхрањивао јеси изобилно,
  те сада те молим обоје:
  да ме исхраниш
  и да утишаш буру љуту душе и тела мојега.
  Јефимија усрдно приноси ово теби свети.
 18. Волим
  александар живаљев reacted to БатаПав for a status update, Бог вам помогао,надам се добром дружењу....   
  Бог вам помогао,надам се добром дружењу....
 19. Радостан
  александар живаљев reacted to Милан Ракић for a status update, Поуке к`о Казабланка за време Друге војне   
  Поуке к`о Казабланка за време Друге војне
 20. Волим
  александар живаљев reacted to Orthophill for a status update, Свети оче наш Науме, моли Го Христа Бога, за сите оние кои достојно те почитуваат, а   
  Свети оче наш Науме, моли Го Христа Бога, за сите оние кои достојно те почитуваат, а и за оние кои те забораваат!
 21. Волим
  александар живаљев reacted to PredragVId for a status update, Драги форумашите управо смо добили незваничну потврду од наших хаџија на вајберу из Ј   
  Драги форумашите управо смо добили незваничну потврду од наших хаџија на вајберу из Јерусалима заиста је плоча крвоточила на Распети петак. Не знам да ли ће бити званичне објаве, можда је и не буде али вест је ипак истинита.
 22. Свиђа ми се
  александар живаљев got a reaction from nikolay for a status update, Ајрон Мејден Хит године 202-ке за 2017. Влада Јанковић Џет се не предаје! Срећно а и   
  Ајрон Мејден Хит године 202-ке за 2017. Влада Јанковић Џет се не предаје! Срећно а и мејденовци су најбојој форми живота!
 23. Тужан
  александар живаљев reacted to gavrosaurus for a status update, Радио Словољубве, најдосаднија станица свих времена. Без иједне песме читавог дана, с   
  Радио Словољубве, најдосаднија станица свих времена. Без иједне песме читавог дана, само којекакви интервјуи и назови поуке владика. Тотално анемично.
 24. Волим
  александар живаљев reacted to Светосавско звонце for a status update, Акција: "ДАРИВАЊЕ ЈЕ РАДОВАЊЕ СА ОБЕ СТРАНЕ" по свим школама у Старој Пазови је крену   
  Акција: "ДАРИВАЊЕ ЈЕ РАДОВАЊЕ СА ОБЕ СТРАНЕ" по свим школама у Старој Пазови је кренула ... предводе је најбољи ђац… https://t.co/HjOXObR9RT
 25. Волим
  александар живаљев reacted to Светосавско звонце for a status update, Базичном подршком Управе за дијаспору, које Светосавско звонце има у стварању свог Би   
  Базичном подршком Управе за дијаспору, које Светосавско звонце има у стварању свог Билингуалног издања, дошли смо д… https://t.co/UGksyorRtb

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...