Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Н И Н Е

Члан
 • Број садржаја

  1275
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Н И Н Е got a reaction from Aleksandra_A in Да ли је Бог духовит?   
  Ономад кад сам размишљао како да се уподобим решио сам да пробам да избацим из својих шала свако ругање, задиркивање, подсмевање и слично. Онда сам схватио да бих се одрекао 90% смеха, остале би шале на свој рачун, невезуше и понека доскочица. Тако да могу рећи да Свети Оци који негативно говоре о смеху нису уопште у заблуди јер добар део смеха је подсвесно уздизање себе у односу на биће коме се смејемо. 
 2. Волим
  Н И Н Е got a reaction from Aleksandra_A in Испричаћу вам једно чудо! Моје лично искуство неког другог света   
  Морам нешто да поделим са вама.
  Пре десетак дана сам гледао на Јутјубу беседу оца Рафаила, игумана манастира Подмаине, која се зове Трећа чаша вина.
  Иначе имам проблем са неумереношћу у пијењу, пар пута сам остављао пиће па се опет враћао на старо. Нисам неки свакодневни алкос али кад почнем тешко стајем, нажалост.
  Елем, слушајући онај део о Пимену Великом и трећој чаши вина добио сам снажну инспирацију и вољу да се ограничим на максимум 2 пића дневно. Пар дана након те одлуке добио сам унапређење на послу. Слава Богу!
  Можда није право чудо него пре чудна коинциденција али мене је одушевила та "коинциденција",
   
 3. Волим
  Н И Н Е got a reaction from Aleksandra_A in Света Литургија - сусрет са самим Богом (размишљања на тему)   
  Доживљавам као да смо сви једно, сви присутни у храму. Осетим мир и сигурност и наравно мисли ми често одлутају па више не осећам мир и сигурност.
 4. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Рапсоди у Узорно богослужбено појање   
  Дечански монаси /Молебан светом краљу Стефану Дечанском /
 5. Волим
  Н И Н Е је реаговао/ла на Vladan :::. у "У чему те затекнем у томе ћу ти судити" - порекло изреке   
  Јуче се на једном месту на фејсу покренула дискусија о митарствима и, између осталог, сам употребио и ову изреку. Касније сам се заинтересовао за њен контекст и дошао до занимљивих резулатата.
  Иначе, ово није тумачење ове изреке него осврт на њено порекло, што ми се учинило као занимљиво и корисно да изнесем, будући да се често употребљава или погрешно цитира. Као што већина зна Христова изрека "У чему те затекнем у томе ћу ти судити." је у широкој употреби и то често тако као да ју је Христос изрекао у неком од јеванђеља.

  Међутим, претрагом јеванђеља или целог Новог Завета или и целе Библије нећемо је наћи. Разлог томе је што се она приписује Христу иако није у канонским јеванђељима и тиме спада у групу аграфа тј. изрека (логија) Христових које се не налазе у канонским јеванђељима али се налазе у осталим књигама Новог Завета, текстовима раних црквених писаца и другим изворима.
  Неки црквени писци (нпр. И. Брјанчанинов, Јефрем Филотејски, заупокојени акатисти итд.) уз ту изреку наводе књигу пророка Језекиља 33, 20. Али те изреке тамо нема него пише нешто што може бити слично: "А ви говорите: није прав пут Господњи. Судићу вам, доме Израиљев, свакоме по путовима његовијем.". Додуше, цео тај одељак код Језекиља 33, 10-20 може да се гледа као шира верзија те изреке али о вези та два мало касније.

  Изрека се повезује и са Јосифом Флавијем јер се налази у његовој расправи са Грцима о Аду у којој се 8. одељак управо и зове по овој изреци а сама изрека се приписује "...Крају свих ствари" тј. Христу. Међутим, каснији истраживачи су утврдили да је аутор овог Јосифовог текста (макар у изворној форми) св. Иполит Римски (Против Платона, о узроку Космоса) али и да у том Иполитовом тексту нема одељка који се налази код Јосифа а у којем је и изрека, а то значи да Иполит није извор за ову аграфу.
  Осим Јосифа и Иполита као аутор се код неких помињао и св. Иринеј Лионски али је изгледа највероватнији извор за ову аграфу св. Јустин мученик и философ. У његовој расправи са Трифоном (47. гл.) он изреку цитира и директно је приписује Христу. Поред овога изрека је постављена и као закључак скраћеног коментара на Језикиља (33,10-20) за који се у ствари сматра да је један од Језекиљевих апокрифа. Тако да у две узастопне реченице код св. Јустина имамо и апокриф и аграфу.
  Касније у 4. веку у сиријској "Књизи степена" изрека се јавља на више места али у мало другачијем облику: "Када дође крај света Господ ће послати своје анђеле с краја света (уп. Мт. 13,41) да саберу сва људска бића за преки суд и речено нам је: "Какав си нађен, такав ћеш бити узет.". Ова изрека се касније појављује и у отачким текстовима али не толико као логија Исусова него као Реч Божија или пророштво.

  Дакле, иако многи мисле да је ову изреку изрекао Христос у НЗ то ипак није тако, односно, могуће је да јесте рекао али она није у канонским јеванђељима него у текстовима раних црквених писаца. То ипак не значи да она не потиче од Христа јер неких Христових изрека има и у Делима апостолским и посланицама иако их нема у јеванђељима. Дакле, треба само знати да је то тзв. аграфа или логија Христова која није из НЗ али је на некин начин прихваћена као да јесте.
   
 6. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Зоран Ђуровић: О причешћу две речи
  Јако леп дан. Литургија са мало људи, али се продужила до вечерас. И кроз тај наставак људи улазе у Тајну. Сатана је све урадио да одбије људе од причешћа. И ради и данас преко ових његових сарадника који одбијају под изговором побожности људе од причешћа. Лудачка идеја припреме за причешће... Да ли си спреман за причешће? Ја бих као поп морао свакодневно да постим по том правилу, а да дам да ми неко други са женом прави децу. Објашњавах, на линији Василија Великог, како дете не зна рационално ко је његова мајка али познаје сису и како мајка много више зна ствари око своје бебе. А да је дојење неопходно. Тако се ми овде дојимо Христом. У овом свету смо као бебе. Не знамо. Али ћемо једног дана знати као што смо познати. 
  И гледам вечерас жену која прича као права хришћанка, а ништа није знала о хришћанству. Јела је јутрос, јер узима и лекове, али јој рекох да се причести јер ко зна када ће јој се прилика поново указати. И да ли ће је имати. Каква је лепота настала из целодневног дружења... 
  Ја сам давно поздравио неки јуридичко-моралистички свет. То кад кажем не мислим да не разликујем шта је добро или зло, а гледам да никоме не чиним зло. У две заповести је све садржано. Нема ту много памети. 
  Није ово пролазна ствар, него нешто што је сазрело временом. Ова ће и даље да ме оптужује као маскилисту, али је то безначајна ствар, која улази у сферу шале, док она улази у сферу божанског. 
  Не желим да причам превише, јер је то нека интима коју овде не бих делио, али сам скоро у Палерму имао и случај миропомазања једног детета са озбиљним проблемима, а које је, како кажу његове бабе (тајна обављена као у време комунизма у бившој Југи, тајно), променило поглед. 
  Како сам имао много оваквих ситуација, видим да Господ на почетку даје и "објективне" знаке који се препознају. 
  Ови "душебрижници" заборављају да је Господ и Јуди дао причешће. Притом заборављају да је Господ бисер који не може да се опогани. Па они узимају да вагају коме дати или не тај бисер. На нашим фрескама се показују анђели који у пехарима скупљају Исусову крв. Али је она праштала на све стране, јер су њега бичевали и млатили из све снаге. Та крв је капала на земљу. И то је наша храна. И ти узимаш себи за право да одлучиш од причешћа девојчицу од 6 година која је пре литургије у манастирском дворишту појела трешњу? Људи, да ли смо ми људи? 
  Овде је неверје на сцени. Опсесивни покушај неверника да Господа замене правилима. Дојиља је закон. Та Млекопитатељница...

 7. Свиђа ми се
  Н И Н Е got a reaction from obi-wan in Nostalgija je - ovo...   
  Вечера у летњој кућици на селу. Домаћи парадајз, шунка и кувана јаја. Напољу се чују цврчци.
 8. Не свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Natasa. у Ко је сатаниста Београђанин "Alexandar Thorn" - сајт Свето краљевство магије?   
  Playtime is over, došla Pecina keva .
 9. Волим
  Н И Н Е got a reaction from Пг in Жељко Ињац: Црква гори Амфилохије се чешља!   
  Жељко разочарао си ме овим текстом. Амфилохије ломи СПЦ...ајде...
  Мени се чини да си у овом случају ти испао хејтер и скупљач јефтиних поена.
 10. Волим
  Н И Н Е got a reaction from Јелина in Поезија   
  PIJEM SAM NA MESEČINI
   
  Sred cveća pehar, vina pun,
  pijem sam - nikog da ga podelimo.
  Čašu dižem, blistavi mesec pozivam,
  s mojom senom nas je troje.
  Mesec, premda ne pije i ne razume,
  a sena glupo sledi moje pete,
  budimo prijatelji, bar za jedan tren,
  veseli i bezbrižni, dok proleće traje.
  Ja pevam, Mesec se klati,
  ja plešem, sena se izvrće.
  Dok sam budan, slavimo zajedno,
  kad se opijem, mi se razdvajamo.
  Večno vezani, nismo uvek bliski,
  do novog susreta, oblacima s druge strane.
  Li Po
 11. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Нифада у Све што сте хтели да знате о феминизму...   
 12. Волим
  Н И Н Е је реаговао/ла на Grizzly Adams у Све што сте хтели да знате о феминизму...   
  Мушка права у расправи са женама:
  Everything you say will be used against you and you don't have the right to remain silent.
 13. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Ayla у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Ao... ovo mora da je posledica napornog dana. Ko te naljutio, platiće !
  Što ti bi odjednom? 
   
   
  Sjedi gdje si! 
 14. Волим
  Н И Н Е је реаговао/ла на Дијана. у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Mani me, toliko sam prepodobna da bih te banovala bespovratno da ti olaksam muke... ali muskarci nisu sazaljivi kao ja. U pravu si, ipak sam prepodobna. 
  A za ono sto kazes da na ozbiljne teme nema ozbiljnih odgovora osim sprdnje i patetisanja, da sutis! jer ti si taj koji ne daje ozbiljan doprinos. To sto ti smeta, tj. za cim ceznes da bi pothranjivao svoje fiks-ideje, ti si nalicje toga. Pothranjujete se medjusobno. Ozbiljnog napora ni dusevnog ni intelektualnog ni sa jedne strane...
  I kako da ti objasnim da je Justin bio gromovnik, da zato nije bio vladika, da je imo srece da su ga se komunisti upravo bojali pa ga nisu ubili, a da je Nikolaj bio ozbiljan diplomata i pedagog, i uz to izvanredno talentovan pjesnik? Ne, ne cuje on.  Cak je i mene utefterisao i nalijepio mi etiketu. Pitaj Klauda dal sam prepodobna. Nego tebe u djecu racunam, a njega u odrasle... Odmori od foruma i vjernika, prepodobnih ili ne... Ne cini ti dobro.
   
 15. Волим
  Н И Н Е је реаговао/ла на Иван ♪♫ у Internet-upoznavanje srodne duse   
  ne bih sad da izigravam advokata Arseniji, ali moram nešto da primetim, onako generalno:
  koja je razlika između likovanja zbog permanentog uklanjanja foruma sa neta, i likovanja zbog permanentnog uklanjanja članova sa foruma?
   
 16. Волим
  Н И Н Е је реаговао/ла на Дијана. у Internet-upoznavanje srodne duse   
  Nisam previse obracala paznju prije, ali cini mi se Rapsodiju, Bokishu, pa Dijanu (mene). Sad kad ti vise nisam direktno kriva, sad sam kriva retrogradno. i tako... 
  Kad vec pitas. Nije da zelim nesto posebno da diskutujem o tome.
 17. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Broken у Жене постављају питања, мушкарци дају одговоре...   
  http://parfemcentar.com/
  http://www.nextdirect.com/rs/en
 18. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Paradoksologija у Мушкарци постављају питања, жене дају одговоре   
  Упутила бих те на расправу поводом поодавно овде подељеногновинског текста о еволуцији у коме је дотична реч употребљена, да се не понављамо. Има преседан, специфично значење и корисност постојања.
 19. Свиђа ми се
  Н И Н Е је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Priče iz vojske   
  Да. Причао је да је ходајући спавао кад су ишли на покретно логоровање на Автовац. Чета у нападу ноћу.  
 20. Хахаха
  Н И Н Е је реаговао/ла на Broken у Priče iz vojske   
  A ovaj skroz levo je Vučić ?
 21. Свиђа ми се
  Н И Н Е got a reaction from obi-wan in Priče iz vojske   
  Служио сам у цивилу 9 месеци 2006. у библиотеци. Било је прилично досадно али у то време сам почео да нагињем православљу и да се припремам за крштење. Генерално позитиван период живота.
 22. Свиђа ми се
  Н И Н Е got a reaction from Vladan :::. in Priče iz vojske   
  Служио сам у цивилу 9 месеци 2006. у библиотеци. Било је прилично досадно али у то време сам почео да нагињем православљу и да се припремам за крштење. Генерално позитиван период живота.
 23. Хахаха
  Н И Н Е је реаговао/ла на Broken у Priče iz vojske   
  Ni lekari i med.sestre ih ne nose na tom odeljenju. Ne znam zašto.
 24. Хахаха
  Н И Н Е је реаговао/ла на Драшко у Priče iz vojske   
  MEsni narezak ne mogu sa očima da vidim!!!!!!!!!!!!
  (vomit)
  Mi smo ga na vatrici "ažurirali" ali..... mesecima mi je stomak lipsavao poslije vojske
   
 25. Хахаха
  Н И Н Е је реаговао/ла на Милан Ракић у Priče iz vojske   
  У другој години школовања, допадне и нама мало "војске". Тзв. увојничавање и обука преживљавања на терену. Калиновик. Касарне из аустријског вакта, кажу ту и каплар Адолф стекао то војничко звање. Предео к`о на Месецу, препун кратера, тј. вртача. Сем вароши Калиновик, у кругу од 30 километара нема живих душа. Довезли нас хеликоптерима, спустили ту и ето вам-преживљавајте.
  Добро, било занимљиво, они `лебови од коприва и змијурине којекакве на жару. Срећом, месецима пре тога се скупљале конзерве које смо понели на тај "свечани задатак".
  Најтрауматичније искуство је ноћна стража у логору и то што нас нису ови наши воспитачи припремили на чагљеве (шакале), тј. њихову младунчад... Е у томе је "квака". Ја на неком стражарском месту на рубу логора, испод у даљини само неколико светала сведочи да је то варошица Калиновик. И свуда мрак. Прст пред оком се не види... И онда "крећу" чагљеви. У хору. После нам објаснило да то младунчад ишту сису мајчину, а ова кренула у лов и оставила их на дну вртаче. И из дна вртаче до мене допире глас уплаканих беба. Да, баш таква је ономатопеја младунчета шакала. Како беба кад плаче. Бајо мој, усро се ко грлица. Кад је наишла смена страже након два сата, нашли ме на дрвету
×
×
 • Create New...