Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Православни Србин

Члан
 • Број садржаја

  2078
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Последњи трофеј

Православни Србин је имао/ла садржај са највише реакција!

1 Пратилац

О Православни Србин

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан 03/25/1995

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Србија

Скорашњи посетиоци профила

2461 посетилаца
 1. Грци су наша православна браћа, део су православног света и Цркве. Није Црква компартија па да тек тако ,,ишутирамо" из ње нашу браћу и православне вернике, само због једног спора иза кога стоји политика. Јер, иако има геј лобиста, фанатика, синкретиста, екумениста, итд, има и пуно верних, честитих православних хришћана којих се не смемо одрећи. Не смемо правити расколе и фракције, морамо чувати јединство Цркве. Раскол је највећа несрећа и то је оно што никако не смемо прижељкивати, нити се томе радовати. Морамо да се потрудимо да се то превазиђе. Помолимо се Богу да ипак превлада разум и до раскола не дође.
 2. Свакако је поредио, у било ком контексту, Лењинову мумију са моштима Светитеља. И говорио како је Лењинова мумија у складу са руском религиозном и историјском традицијом. За мене, као православног хришћанина, поређење је неприхватљиво.
 3. „Чак је комунистичка идеологија произашла из постулата религије. Кажу да маузолеј (Лењина) није у складу са традицијом. Зашто? Погледајте мошти у Кијевско - Печорској лаври и другим манастирима. Можете их видети. Наравно, треба да се вратимо коренима, али сигурно на одговарајућем нивоу“ – рекао је данас председник Путин на састанку са повереницима (Глас Русије) http://www.nspm.rs/hronika/glas-rusije-putin-uporedio-mumiju-lenjina-sa-mostima-svetitelja.html Поредио је Лењинову мумију (мумију убице и крволока, човека који је наредио ликвидацију петоро деце Цара Николаја) са моштима у Кијевско-Печерској лаври. Мени је то веома проблематично, као хришћанину.
 4. Чекај а поређење Лењина са Светитељима теби није спорно?
 5. Слажем се са тобом. Иначе, кад сам говорио запад мислио сам и на САД, а не само западну Европу (за коју се доста слажем са тобом). А и ја лично више готивим Амере него западну Европу и због тога што си навео ти. На пример, кад сам мислио на наше успешне и признате људе на западу, мислио сам на наше у САД.
 6. Наравно да јесам. Цар Николај није био чак у Петрограду кад се то десило. Уопште није наредио напад на демонстранте. А израз ,,крвави Николај" су смислили најгори бољшевички пропагандисти да што више оцрне Цара и династију. Али, ок, Путину је Цар ,,крвав" али му је убица Лењин (наредио убиство једне целе породице и деце) раван поређења са Светитељима. Не знам како овдашњи православци то прихватају, мени је то неприхватљиво, али шта знам. Можда ја грешим.
 7. Где да идем? На запад сам био, и тамо имам родбину која живи и ради. И до сад нисам наишао на неку мржњу или ниподаштавање. Да, има људи који нас не воле, има и предрасуда о нама. Али баш нека мржња и ниподаштавање, нисам наишао на то. Један мој другар је идеализовао Русију, на пример, а живи на западу. И решио за нову годфину да оде на Русију. И разочарао се толико да је рекао да му је сто пута бољи запад него Русија. Не имплицирам ништа, само кажем, има људи свакаквих свуда, на појединачним случајевима не можемо градити никакав општи став. Али, мени је мерило да ми као народ имамо много успешних људи на западу које сам запад признаје.Тако да баш не стоји то да нас мрзе и не могу да нас смисле. Што не значи ни да нас обожавају, многи на западу посебно у САД и не знају ко су Срби и где је Србија, нисмо ми баш толико битни коликло мислимо да јесмо.
 8. После свега што сам видео, мислим да ти тешко разликујеш ,,пљување" од критике. Свети владика Николај је оштро критиковао свој народ, а по твом резону би то било ,,пљување". Тако да, немој да се љутиш, али не могу твоје мишљење да уважим као релевантно. Опет погледај Тумаралов коментар, нема ту никаквог пљувања.
 9. Управо тако. Као и Стаљин што се ,,држао" Цркве. Али могу да разумем, Путин је владар једне земље и мора тако да се понаша. Али није ми јасно то глорификовање и величање човека који, ментално, јесте комуниста. Човек који Лењина пореди са Светитељима а Светог Цара Николаја зове ,,Николај крвави" (што је надимак који су му комунисти дали) је комуниста. У свести. Факти.
 10. Твој коментар, опет без љутње, није тачан опис ничега. Зато јер ти мислиш да ако је неко критичан према Русији-мрзи је а обожава Запад. Зато си ти испљувао Тумарала, иако ти је човек сам већ у следећем коментару рекао да он није никакав љубитењљ Израела и САД. Али, теби то изгледа не вреди, ти знаш шта знаш. Без љутње, хтео си искрено, ево искрено. Нигде Тумарало никог није вређао, нити нападао, изнео је само своју, поприлилично тачну, критику Русије и тренутне ситуације гледе актуелне власти. Могу да мислим како онда оцењујеш ,,мржњу према свом народу". Либертаријанска екипа? Знам их све, и познајем њихове ставове, Аурор, Гризли, Тумарало, Муармаса, итд. Од њих, Мурмаса је у неким моментима имао најпроблематичније ставове, по мени, али ови други баш и не. И феминизам је запад, и комунизам је на западу настао и продукт је развоја западних идеја, и та иста екипа кад критикује феминизам, мултикултурализам и левичарство- заправо у великој мери критикује запад и западне тенденције. Тако да није баш да све што је од запада да прихватају. Ипак си ти омашио и то дебело, ниси ни схватио о чему ти људи причају. На западу постоји сукоб мишљења, они кад год критикују феминизам и мултикултурализам заправо критикуј један правац западне мисли и политике. То да Србија, Русија и остатак планете нису добри, то није њихов став, и то си омашио. Кад сад морам друге овде да браним, њихов став је да се запад у односу на друге највише развио. И то јесте чињеница, запад се највише развио од свих делова света, па и та Америка, ни у једној другој земљи нећеш наћи простор са више индивидуалних и политичких слобода. Нигде другде. Плус економски и технолошки развој. Па да се не лажемо и не фолирамо, наравно да ћеш и ти и ја више волети да живиш на западу, него у некој источној, азијској деспотији, где би ти била укинута слобода мишљења, говора, плус сиромаштво и тешки услови живота који владају у тим земљама. Или у некој исламској шеријатској земљи, где би ти верска права била укинута у потпуности и где не би могао да постојиш као припадник неке не-исламске религије. И тако даље. Дакле, запад у сваком погледу јесте најразвијенији део планете. То не значи да остали део света треба побити, али не би им фалило ништа да мало прихвате културу запада. За њих би било боље.
 11. @GeniusAtWork И да, да не заборавимо једну врло важну чињеницу- ми Срби смо део те западне културе и цивилизације. Ми и наша историја, део смо западне културе. То су факти. Тако да је то и део нашег идентитета, свиђало нам се то или не. Наша модерна држава настала је на темељу свих кретања која су долазила управо са запада. Наши најумнији људи школовали су се тамо и оданде нам донели идеје које су укључене у развој модерне српске државе. Не знам из којерг разлога се то данас негира?
 12. Нажалост, мислим да је политика овде умешала своје прсте.
 13. Заправо грешиш. Врло добро познајем ставове брата Тумарала, имао сам прилике да са њим дискутујем на овом форуму. Тако да сам ипак ,,у току". Такође, не ради се овде само о нападу на њега, мислим да ти прескачеш суштину- твоје коментар јесте био острашћен и, без љутње, у најгорем тоталитарном маниру, са пуно етикета и полуистина, без обзира коме да је упућен. О томе ја причам. Друго, у ту либертаријанску екипу спада Гризли, на пример, а никад нисам приметио да он има ,,ниско мишљење" о свом народу, чак мислим да је човек искрени родољуб. Мислим да мешаш критичност према сопственом народу, и према сопственим заблудама са мржњом према свом народу. А то је опасно, јер без самокритике нам нема опоравка, а ако ћемо сваку самокритику етикетирати као ,,мржњу према народу", онда смо угасили начисто.
 14. Да ли то може да анулира злочине, логоре, и спровођење терора над народом пре те победе? Ја мислим да не може. И није Стаљин победио Хитлера, победила је храброст руских војника и, пре свега, знање руских официра које тај исти Стаљин није стигао да побије у својим чисткама. Жуков је више заслужан за ту победу, него Стаљин, а и Жукова је Стаљин, колико се сећам, посла рата утамничио. У ствари, Стаљин је и заслужан што су Немци толико дубоко ушли у Русију и стигли чак пред Москву, јер је у својим лудачким чисткама поубијао неке од најбољих руских официра, (и постављао своје послушнике), сам Бог је спречио да побије целокупан официрски кор пре рата. Заслужан је јер је до краја одбијао да поверује у извештаје совјетских обавештајаца да ће Немци напасти СССР и био је лудо уверен у верност свог другара Хитлера. Е тек касније, кад су изгинули милиони Руса и руских војника, онда је Стаљин све заслуге приписао себи и свом ,,генију", а заправо је најмање заслужан. А обнова Патријаршије, мислиш, може да анулира све злочине комунистичког режима, чији је и Стаљин био активан део, према Цркви, монаштву, свештенству и верном народу? Боље о томе може да нам сведочи Солжењицин. Стаљин је из тактичких разлога прекинуо прогон над Црквом, али после рата са тим је настављено. Веома је комунизам ментално уништио Русе и то је чињеница, свиђала нам се или не.
×
×
 • Create New...