Jump to content

Емилијан

Члан
 • Број садржаја

  2
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Емилијан је реаговао/ла на Ђорђе Р у Декларација о уједињењу хришћана   
  Раскол је траје близу хиљаду година. Требаће много времена да се он превазиђе. Ништа на брзину, јер ће то створити много проблема.
   
  Овакве декларације су само слово на папиру. Обележавање 50 година од "помирења", тј. међусобног скидања анатема.
   
  Православна црква треба да ради на себи, тј. на постизању већег јединства међу собом. Она то и ради, тј. црквена организација то ради.
   
  У овом постхришћанском времену унијатство је историјска категорија, везана за време јаке цивилне, световне, моћи римске цркве, док је у су у то време православне цркве биле неслободне, под окупацијом, и са малим, готово никаквим утицајем на световне власти, које често нису биле наклоњене православним хришћанима. Због тог небратског односа Римске цркве, много времена ће морати да прође, да би православни могли опростити, и прихватити римску цркву као пријатељску организацију, а поготово као сестринску цркву, или православну цркву. Искуство је научило народ да не верује латину ни кад поклон доноси, јер испод поклона се углавном налазио мач.
 2. Волим
  Емилијан је реаговао/ла на Дијана. у ПРИДРУЖИТЕ СЕ: Саборно читање Псалтира за добробит народа и мир у Цркви   
  Браћо и сестре, "да пожали ка да би помога", може бити помоли се (ко) да би помого
  У овим тешким и страшним тренуцима пати народ, земља, стока. Сви чинимо шта можемо, а можемо да пружимо молитвену подршку страдајућима. И пружамо је, највише ми који имамо среће да смо остали мимо страхота. Један начин је форумашко саборно читање псалтира, као нешто што је особеност овог начина повезивања људи. (Тако се читало на форуму Верујем, за мир у Цркви). Нас 20 распоредимо по катизму и читамо сваки дан по једну – тако да значи та наша групица сваки дан чита цијели псалтир. Следећи дан свако чита наредну катизму. Можда, колико је коме могуће у приближно исто вријеме – можда навече у пола 10, тј.након читања молитви и акатиста које већ читамо...
  Псалми су, сви знамо, пријеки лијек за сва стања страха, туге, очаја, малодушности... Такође, помажу душама упокојених, а Бог зна колико је људи настрадало у великим мукама, очају и страху.
   
  Хајте да се окупимо и да кренемо, и да неко ко има близак контакт с неким свештеним лицем (можда и са неким свештеником са форума) узме благослов за ову активност. Рецимо, да узмемо катизме редом како смо се пријављивали, па свако следећи да испред свог имена напише и број катизме коју узме. Да вечерас ако Бог да отпочнемо читање!
   
  П.с. молимо админе да ову иницијативу подрже, као и да нам "прикаче" тему.
×
×
 • Креирај ново...