Jump to content

Рада70

Члан
 • Број садржаја

  0
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на dragisa у Ikona Trojeručica iz Hilandara u Beogradu   
  Ikona Presvete Bogorodice Trojeručica iz Hilandara od Nedelje pa sve do Cveti crkvi Svetog apostola Tome na novom bežanijskom groblju . Svakodnevna čitanja akatista.
 2. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на Александар Милојков у Питајте Администрацију   
  Христос васкрсе! Радујем се почетку рада овог благословеног форума. Ја стартујем са својим правим именом: Александар (неку браћу је мој никнејм Емануил саблажњавао...па је боље овако).Нека Бог да да свима овај форум буде на духовну корист, мир, радост, уцрковљење и спасење. Са нама Бог!
 3. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на Дејан у Брак - заједница мушкарца и жене   
  Све је већи број развода бракова. Изгледа да се, неретко, не издржи од фазе заљубљености до зреле љубави.
  Заљубљеност је, могло би се психолошки растумачити, једно нереално осећање квалитета друге личности. Ми јој, на основу спољашњих вредности, приписујемо квалитете које она сигурно не поседује. Али, та првобитна заљубљеност је капитал, тј известан кредит, који Бог даје девојци и младићу да би они препознали квалитете једно у другоме и да би онда кроз ангажман саможртвене љубави, која личи на љубав Христа према нама, полако умножавали то семе, тај кредит и тада би почетна заљубљеност прешла у праву љубав и доживела свој врхунац на крају. То видимо у причи о свадби галилејској где се описује претварање воде у вино на крају свадбе. То симболизује да треба да прође много времена и труда како би заљубљеност прешла у квалитетну љубав коју симболизује вино. Дакле, на почетку је увек лошији квалитет.
  У сваком случају, мислим да је управо православље позвано и да може истински да посведочи брачну заједницу какву видимо у јеванђељу. Хтео сам да наведем да, није важно ко ће шта радити у брачној заједници, али индивидуалистички поглед на свет и индивидуализам у породици труди се да сачува некакав свој умишљени интегритет и своју слободу. И онда имамо, рецимо, расподелу послова уместо да на основу брака као јединства мушкарца и жене проистиче увек оно што изграђује заједницу. Дакле, није важно ко кува, ко пере, ко пегла. Ради се на основу афинитета, а слобода је дата да човек управо кроз љубав остварује заједницу на корист и потребу другога. У супротном, страдају и мушкарац и жена - то је поента!
  У хришћанству морамо поћи од чињенице да је увек већи онај који служи и увек је велики онај који хоће да буде мали. Само у заједници, у међусобном јединству можемо узрастати. Ако узраста један уд - узраста читаво тело; ако један губи у заједници - сви губимо; и мушкарац и жена нису остварили смисао свог живота ако се издвоје из живота цркве. Пример су људи који се бар труде да живе јеванђељски. Они могу да имају несугласице, ипак, имају меру, имају критеријум, имају Христа у односу на кога могу да оцене своју исправност према ближњем. Христос је тај који тада осмишљава ту брачну заједницу, даје јој пуноћу, обогаћује је и усавршава.
  Владика Порфирије Перић
  manastir Glogovac
 4. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на ratko у Брак - заједница мушкарца и жене   
  Nemogu da odolim a da ne napišm sledeće: Iz vode u vino iz vina u sirće , ali znajte kada se dvoje vole i poštuju i sirće je slatko.
 5. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на Milan Nikolic у Венчање форумаша Милана и Љиљане (Николић)   
  Недеља, 20.2.2011, у 16ч, храм св. Луке на Кошутњаку, венчање форумаша Милана и Љиљане (Николић).
  Ко жели да присуствује добродошао је.
  facenew22222222
 6. Волим
  Рада70 је реаговао/ла на verum est in beer у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  А да ли на пример ја могу да будем проводаџија?
×
×
 • Креирај ново...