Jump to content

Juanito

Члан
 • Број садржаја

  31183
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  136

Последњи трофеј

Juanito је имао/ла садржај са највише реакција!

О Juanito

 • Ранг
  Инвентар форума

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

16329 посетилаца
 1. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Али фриленсери не могу да узму одмор. Ови дувају нешто много добро, оћу ја.
 2. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Али не мораш да будеш паушалац. За почетак се више исплати да водиш књиге. Значи око сто евра доприноси на минималну основицу, 10% пореза на добит и књиговођа, то су ти трошкови. Ако зарађујеш 1000 евра месечно, много се више исплати од паушалног опорезивања.
 3. Кад кликнем, преусмерава ме на почетну страну на енглеском.
 4. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Занимљиво је да обрнуто већ раде - предузетнике који де факто то нису (падну тест самосталности) порески ће третирати као физичка лица ретроактивно, док ће физичка лица која де факто јесу предузетници третирати и даље као физичка лица. У једном случају користе фактичко стање за потраживање неплаћеног пореза, а у другом формално.
 5. Juanito

  Napredna zona sumraka

  А зашто им онда то не потражују, него баш хоће 50% као физичким лицима? Знам да је тако формално и по закону, не мораш тај део да ми објашњаваш, али зашто је то тако? Јер предузетник де факто јесте физичко лице, само регистровано у АПР-у и има бизнис рачун. Зашто не донесу неку уредбу да их ретроактивно третирају као предузетнике уколико се сад региструју? Онда ће испасти да они де факто плаћају наш рачун у кафани јер немају један папир.
 6. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Ово спада међу највише порезе на земаљској кугли.
 7. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Чекај, ти тврдиш да пекар и програмер који већ има дугогодишњег страног клијента имају подједнаку могућност да оду? Брате, буквално те цимају да дођеш код њих, нуде ти пакете за селидбу. Ти их одбијаш до оног тренутка док овде можеш више да зарадиш (у смислу стандарда, не нужно апсолутно), а у рачуницу улази и порез. То је бизнис чист, а држава мора да схвати да је на тржишту ка су у питању људи толике слободе и привилегије коју су стекли срећним стицајем околности. А не морам ваљда да ти наглашавам колико ужасних ствари Србија има на тасу ”отићи”...
 8. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Кафана није добра метафора јер није буџет једина ствар у причи. Још једном, сви ми у кафани плаћамо и једни другима, а не само држави. Ја више штете имам ако потпуно изгубим редовну муштерију рибу која зарађује хиљаде евра. Било би супер кад бисмо били Швецка и онда могли и да задржимо њу и да је опељешимо добро, ал ми немамо тај луксуз. Она оде ако је превише притснемо за новчаник уместо да је притискамо тамо где се риба притиска.
 9. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Ал пекар неће престати да ради. Тј. неће сви пекари престати да раде, увек ће их бити овде јер не могу сви да оду да праве данска пецива или ролнице са циметом у Шведској. С друге стране, ове дигиталце са лудачким примањима тотално ништа не везује за Србију, тржиште им је већ светско, клијенти су им већ свуда на планети, а једино што Србију чини конкурентном за живот и трошење тих пара је то што могу да плате низак порез. Да те подсетим, пореска управа инфлуенсерима и инима сад тражи око 50% као физичким лицима и то ретроактивно. Толики је порез у Холандији тек за оне са највишим примањима, па
 10. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Колико знам, код нас не. Могуће да варира од државе до државе. Овде правна лица издају фактуре које и једни и други књиже и тако се води евиденција.
 11. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Логиком да је кафана мало лоша метафора. Едитовао сам пост додатним питањем пре него што си одговорио. Немамо систем који је као кафана у којој сви трошимо паре, већ је у питању систем у коме их размењујемо међусобно за услуге. Онај ко више има више и троши, више купује од нас, више чак и индиректно слије у државну касу јер се овде ради о драстичним разликама у примањима од просечних.
 12. Juanito

  Napredna zona sumraka

  Риби ја плаћам, то је ваљда јасно од почетка.
×
×
 • Креирај ново...